forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Matyryca CCD RBG czy LIVE MOS ??? ktora lepsza ???

tanjel - Pią 08 Lut, 2008
Temat postu: Matyryca CCD RBG czy LIVE MOS ??? ktora lepsza ???
ktora z tych matryc jest lepsza, biorąc pod uwage tez ich wielkosc. bo w Olympusie E-510 jest ona mniejsza ale znow ponoc lepsza. Pentax K10D ma większą matryce ale starszą. Slyszalem ze jakos fotek tez zalezy od wielkosci matrycy, im wieksza tym wieksze odbitki mozna pozniej zrobic. bede wdzieczny za podpowiedzi :) pozdrowionka

daniel

jaad75 - Pią 08 Lut, 2008

Jeśli lepszy jest mniejszy zakres tonalny i większe szumy, ale z możliwością używania Live View, to faktycznie Live-MOS jest lepsza od 10MP CCD Sony... :roll:
Ostegolectric - Pią 08 Lut, 2008

live-mos powinna byc lepsza od ccd przy dluzszych czasach naswietlenia. ale przy krotkich matryca w pentaxie bedzie szumiec mniej:)
P_M_ - Pią 08 Lut, 2008

http://www.optyczne.pl/51...zumy_w_RAW.html

Arek pisze, ze olek szumi bardzo mocno przy dlugich czasach, ale tylko NIECO mniej niz k10d.
Jesli ktos chce bawic sie w astronomie, to powinien zainteresowac sie canonem lub innymi aparatami z CMOS-em.
Podejrzewam jednak, ze koledze bardzo zalezy na podobno dobrych kitach, niskiej cenie i stabilizacji w korpusie.

Ostegolectric - Sob 09 Lut, 2008

P_M_ napisał/a:
Podejrzewam jednak, ze koledze bardzo zalezy na podobno dobrych kitach, niskiej cenie i stabilizacji w korpusie.

jesli faktycznie tak jest to z olympus e-510 dual kit bedzie bardziej zadowolony. zakres ogniskowych od 14 do 150. na upartego (albo po prostu niewymagajacego) nie trzeba inwestowac w nastepne szlka :D

tanjel - Pon 11 Lut, 2008

zalezy mi zeby korpus byl mocny i szczelny zeby przy lekkim mrozie lub deszczu nie bylo problemow. w astronomie raczej nie bede sie bawil ale zdjecia nocne jak najbardziej.
Luke_S - Pon 11 Lut, 2008

Jeśli zależy Ci na szczelnym korpusie, to weż Pentaksa. Matrycy on na pewno nie ma gorszej, niż Olympus.
Ostegolectric - Pon 11 Lut, 2008

Luke_S napisał/a:
Jeśli zależy Ci na szczelnym korpusie, to weż Pentaksa. Matrycy on na pewno nie ma gorszej, niż Olympus.

dokladnie. podobno gorzej z dostepnoscia szkiel do pentaxa ale cos na pewno zawsze da sie znalesc :mrgreen:

Luke_S - Pon 11 Lut, 2008

Z drugiej strony system 4/3 nie jest tak bogaty w szkła, jak systemy konkurencyjne, więc z tą dostępnością pewnie wyjdzie podobnie.
Ostegolectric - Wto 12 Lut, 2008

Luke_S napisał/a:
Z drugiej strony system 4/3 nie jest tak bogaty w szkła, jak systemy konkurencyjne, więc z tą dostępnością pewnie wyjdzie podobnie.

no moze byc i tak... no ale decydujac sie na 4/3 tanjel bedzie mogl w przyszlosci z olka przesiasc sie na nowszego olka lub panasa no a z pentaxa tylko na kolejnego pentaxa albo blizniaczego samsunga...

Monastor - Wto 12 Lut, 2008

Ostegolectric, decydując się na 4/3 nigdy nie przesiądzie się na Full Frame, a wybierając pentaxa będzie mógł zostać przy APS-C lub kiedy pojawi się odpowiedni aparat, na FF.

Ponadto do pentaxa podepnie praktycznie każde szkło M42 i będzie ono dobrze współpracowało z aparatem.

Ostegolectric - Wto 12 Lut, 2008

Monastor napisał/a:
decydując się na 4/3 nigdy nie przesiądzie się na Full Frame, a wybierając pentaxa będzie mógł zostać przy APS-C lub kiedy pojawi się odpowiedni aparat, na FF.

Ponadto do pentaxa podepnie praktycznie każde szkło M42 i będzie ono dobrze współpracowało z aparatem.

bardzo cenna uwaga. takze teraz musi sie zdecydowac czego tak na prawde chce. ja osobiscie kupilbym pentaxa/samsunga. wieksze mozliwosci pozniejszego rozwoju:)

k_u_b_a - Pon 18 Lut, 2008

Ostegolectric napisał/a:
Monastor napisał/a:
decydując się na 4/3 nigdy nie przesiądzie się na Full Frame, a wybierając pentaxa będzie mógł zostać przy APS-C lub kiedy pojawi się odpowiedni aparat, na FF.

bardzo cenna uwaga. takze teraz musi sie zdecydowac czego tak na prawde chce. ja osobiscie kupilbym pentaxa/samsunga. wieksze mozliwosci pozniejszego rozwoju:)

A ile masz obiektywów pod FF do tego Pentaxa. Bo z ostatnich nowości to nic nie podczepisz :wink:

Monastor - Pon 18 Lut, 2008

k_u_b_a, całe mnóstwo szkiełek ze starych pentaxów, które całkiem dobrze będą współpracować z nowymi puszkami. Także o szkiełka pod M42 można się pokusić.

Poza tym podkreślamy kwestię perspektyw. Wybierając 4/3 pełnej klatki na pewno się nie uświadczy. Z kolei w przypadku pentaxa to najprawdopodobniej tylko kwestia czasu.

jaad75 - Pon 18 Lut, 2008

k_u_b_a napisał/a:
A ile masz obiektywów pod FF do tego Pentaxa. Bo z ostatnich nowości to nic nie podczepisz :wink:

Masz kiepske informacje... DA*300 i DA*200 kryją pełną klatkę, a poza tym możesz podpiąć wszystkie szkła serii F, FA i DFA, oraz większość stałek DA, żeby wspomnieć tylko szkła z AF-em... Dobre kilkadziesiąt szkieł.

Arek - Pon 18 Lut, 2008

A skąd wiesz że kryją? Sprawdzałeś?

A te kilkadziesiąt szkieł, to w większości oferta wirtualna. Jak się jedno na e-bayu na ruski rok trafi to się ludzie o niego zabijają.

Akurat nie ja (nie mam analoga Pentaxa), ale kilka osób sprawdzało.

Wiesz, jakoś nie miałem kłopotu z kupieniem interesujących mnie szkieł (mam tylko jedno niepełnoklatkowe i to wcale nie z powodu czekania na FF Pentaxa :) ). Miałem np. okazję kupienia prawie wszystkich legendarnych FA* po kolei (w tym kilkakrotnie rarytas, w postaci FA*85/1.4), więc nie jest tak źle, jak usiłujesz to przedstawić. Oczywiście, trzeba wystawić nos poza polski e-bay, czy allegro...

Arek - Pon 18 Lut, 2008

Jak ja robię zakupy, to lubię kupować to co akurat chce kupić, a nie to co akurat ktoś chce mi sprzedać. A tak na razie wyglądają zakupy szkieł Pentaxa. Choć sytuacja wciąż się poprawia.

Wszystkie szkła kupiłem w sklepie nowe i na żadne (z wyjątkiem Voigtlandera 125, którego zresztą już nie mam) nie czekałem dłużej niż 3 dni...
Wujek_Pstrykacz - Pon 18 Lut, 2008

Kolego Jaad75, kup tak od ręki 600/4 na którą kolega poluje już niemal pół roku. Nawet w USA jest to towar nie do zdobycia.
P_M_ - Pon 18 Lut, 2008

Fajnie jest takze miec gwarancje na miejscu, bez jezdzenia/wysylania za ocean, czy do Chin.
Niemcy - juz lepiej.

k_u_b_a - Pon 18 Lut, 2008

Monastor napisał/a:

Poza tym podkreślamy kwestię perspektyw. Wybierając 4/3 pełnej klatki na pewno się nie uświadczy. Z kolei w przypadku pentaxa to najprawdopodobniej tylko kwestia czasu.

Gdy będę potrzebował FF to kupię Nikona/Canona cokolwiek - przecież nikt nie kupuje 4/3 z myślą o FF :wink:

jaad75 napisał/a:
Akurat nie ja (nie mam analoga Pentaxa), ale kilka osób sprawdzało.

Ale czy sprawdzało z cyfrową pełną klatką? Matryca ma większe wymagania niż film.

P_M_ napisał/a:
Fajnie jest takze miec gwarancje na miejscu, bez jezdzenia/wysylania za ocean, czy do Chin.
Niemcy - juz lepiej.

Gwarancja Pentaxa jest realizowana w PL niezależnie od tego gdzie kupiłeś sprzęt... :smile:

pdf100 - Pon 18 Lut, 2008

a czy z UK jest tak samo :lol: ?

Pstrykacz napisał/a:
Kolego Jaad75, kup tak od ręki 600/4 na którą kolega poluje już niemal pół roku. Nawet w USA jest to towar nie do zdobycia.

Niektóre szkła Pentaxa (zwłaszcza te długie) są rzeczywiście nie do zdobycia, głównie dlatego, że było ich bardzo mało na rynku. Ale nawet u C, czy N nie zawsze kupisz je "od ręki"...

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2008 ]
pdf100 napisał/a:
a czy z UK jest tak samo :lol: ?

Prawdopodobnie - zapytaj w Pentax UK...

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2008 ]
k_u_b_a napisał/a:
Ale czy sprawdzało z cyfrową pełną klatką? Matryca ma większe wymagania niż film.

Cyfrową pełną klatke Pentaxa miało okazję ogladać bardzo niewiele osób, bo projekt zarzucono w 2000 r... :lol:

Monastor - Pon 18 Lut, 2008

k_u_b_a, przedstawiam tylko aspekty (nawet nie wady i zalety) różnych systemów. Kolega chciał wiedzieć z czym wiąże się wybór któregoś z nich więc udzielam informacji. Czy potrzeba mu FF czy nie, niech zdecyduje sam ;)
P_M_ - Pon 18 Lut, 2008

jaad75 napisał/a:
P_M_ napisał/a:
Niemcy - juz lepiej.

Gwarancja Pentaxa jest realizowana w PL niezależnie od tego gdzie kupiłeś sprzęt... :smile:

Dobrze wiedziec.
Za to trzeba pochwalic pentaxa.

komor - Wto 19 Lut, 2008

jaad75 napisał/a:
Wszystkie szkła kupiłem w sklepie nowe i na żadne (z wyjątkiem Voigtlandera 125, którego zresztą już nie mam) nie czekałem dłużej niż 3 dni...

jaad75, no offence, ale najpierw piszesz, że jakieś szkło to rarytas, a potem, że nie ma problemu z kupowaniem. Dla mnie te dwie rzeczy się nie łączą. To w końcu można kupić co się chce, czy nie? Oczywiście rozumiem, że na pewne rzeczy trzeba zaczekać kilka dni czy nawet tygodni, ale te szkła na które się powołujesz to w ogóle są dostępne w jakiejś normalnej formie sprzedaży jako nowe, czy trzeba polować na nie na aukcjach?
Ja sobie cenię producentów, którzy oferują różne niszowe towary i z różnych powodów miewają kłopoty z ich dostępnością, ale to jeszcze nie powód, żeby twierdzić, że kłopotów nie ma.

jaad75 - Wto 19 Lut, 2008

komor, ja pisałem, że kupiłem szkła które mnie interesowały bez problemu - akurat byłem bardziej zainteresowany Limitedami, niż "gwiazdkami". Seria FA* nie jest już produkowana i kupno tych szkieł jest możliwe w zasadzie tylko z drugiej ręki (chociaż czasem pojawiają się nowe, głównie ze sklepów w Japonii). Podałem przykład, że nawet tak rzadkie i niechętnie sprzedawane obiektywy są realnie do kupienia. Szkła pozostające w produkcji po prostu kupujesz w sklepie, choć oczywiście niekoniecznie polskim. Tyle.