|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Co powiecie o tej lornetce
sebaatian - Nie 11 Sie, 2013 Temat postu: Co powiecie o tej lornetce Witam,mam prośbę o opinię,czy lornetka ze zdjęć jest coś warta czy to wielkie nic. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.:grin:
goornik - Nie 11 Sie, 2013
Całkiem całkiem lornetka:
- ładne klasyczne porro
- robi bardzo solidne wrażenie
- rozsądne pole widzenia
- jakieś powłoki też tam są więc transmisja i oddanie kolorów będzie akceptowalne
- "Made in Japan" też swoje mówi....
Z pewnością nie zbijesz kokosów sprzedając ją, ale może dać Ci dużo radości z obserwacji
Abs - Nie 11 Sie, 2013
Lornetka sprawia dobre wrażenie wizualne ale jakość obrazu musisz ocenić sam. Najlepiej przez porównanie do innej lornetki - idealna byłaby jakaś 7x50.
sebaatian - Nie 11 Sie, 2013
''Z pewnością nie zbijesz kokosów sprzedając ją, ale może dać Ci dużo radości z obserwacji''
Nie zamierzam na niej zarabiać tylko chcę kupić ją dla siebie,bo mam w domu dwie 7x50 Berkuta z 1995r i Prinz też 7x50,ale obje są zniszczone z zewnątrz a że jestem estetą i takie parametry mi wystarczą chcę kupić coś innego i lepszego od tych dwóch i mam nadzieję,że rzeczywiście da mi dużo radości z użytkowania.Kasy nie mam za dużo więc taki Mirador za 100zł chyba się opłaca?Jak myślicie?
kivirovi - Nie 11 Sie, 2013
za 100zł można zaryzykować, jeśli jest zjustowana poprawnie
Facet twierdzi,że jest wszystko w porządku,wiem jak podchodzicie do kupna lornetki na odległość ale tamte dwie też tak kupiłem i jak na razie problemów nie było,mam nadzieję że z tą też będzie wszystko ok.
Jeśli tak to na pewno warto, będzie lepsza od Ruskiej.
Ja tam lubię kupować na odległość. Prawie wszystko tak kupiłem.
A może mi ktoś powiedzieć ile ta lornetka może mieć lat i jak sprawuje się taka regulacja ostrości jak w tej lornetce,bo jeszcze takiej nie używałem.
Abs - Nie 11 Sie, 2013
Może być wiekowa - "na oko" lekko 10 - 15 lat - ale taka ocena może być mylna. Mam BPC - ponad 20 lat i wygląda podobnie. To co może być nieco podejrzane to ślady na śrubach - pewnie po rozkręcaniu. Kupiłem kiedyś podobną jakościowo, niemiecką lornetkę i sprzedający zapewniał, że wszystko ok ale obraz był lekko nieostry i nie dało się tego zgrać. Sprawa zakończyła się ugodowo.
Za 100zł warto zaryzykować ale może uda się jeszcze umówić wstępnie na ewentualny zwrot.
Made in Japan to rzeczywiście dobry prognostyk dla sprzętu optycznego.
Dzięki Panowie za wszystkie wypowiedzi,poczekam może ktoś jeszcze coś napisze o tej lornetce i postaram się dogadać z gościem co do zwrotu jak by było coś nie tak.
Sądząc po stylistyce ona jest starsza niż z lat 90-tych, zapewne z 70/80. Wtedy japońska optyka miała taką samą opinię jak dziś ma chińska...
Guliwer - Nie 11 Sie, 2013
Miradory pojawiają się czasem na ebayu po 20-30 euro. W opisach, z wad wymienia się dużą wagę, powyżej 1 kg i dużą nieostrość brzegową.
Prezentowana lornetka rzeczywiście stara, muszle okularów chyba ebonitowe a nie gumowe, co zresztą może być zaletą, bo nie sparcieją.
Zgadzam się z Kol. Kivirovi, że japońska optyka z lat 70-80 była tandetna. Miałem składaną, japońską lunetę z tego okresu i była kiepska mechanicznie i optycznie.
sebaatian - Pon 12 Sie, 2013
A jak myślicie czy ona będzie lepsza od tych: mam w domu dwie 7x50 Berkuta z 1995r i Prinz też 7x50?
kivirovi - Pon 12 Sie, 2013
Od Berkuta raczej tak, o Prinzu nie mam pojecia.
Moglbys poszukac na zagranicznych eBayach jakiejs staruszki 7x50 z wiekszym polem. W przyklejonym watku muzealniczym znajdziesz co zakupili koledzy. Tyle, ze nie wyjdzie to taniej niz nowa. Na allegro bedzie sie trudno doczekac na jakas oferte.
jaqb - Pon 12 Sie, 2013
sebaatian napisał/a: | ... czy ona będzie lepsza od tych: mam w domu dwie 7x50 Berkuta z 1995r i Prinz też 7x50? |
Zależy który Berkut. Jeśli z nowymi, poprawionymi powłokami to wątpię by stara japonka była lepsza. Btw, a widzisz różnicę jakości między Berkutem i Prinzem?
jaqb napisał/a: | sebaatian napisał/a: | ... czy ona będzie lepsza od tych: mam w domu dwie 7x50 Berkuta z 1995r i Prinz też 7x50? |
Zależy który Berkut. Jeśli z nowymi, poprawionymi powłokami to wątpię by stara japonka była lepsza. Btw, a widzisz różnicę jakości między Berkutem i Prinzem? |
Jak dla mnie lepszy obraz ma ten Prinz,jest jaśniejszy(Berkut zażółca) i bardziej ostry,a Prinza rozebrałem do ostatniej śrubki łącznie z pryzmatami bo był w strasznym stanie i sam skolimowałem wspierając się art:http://astroamator.info/sprzet/optyka/skuteczna-i-bezpieczna-kolimacja-lornetki-w-domu/ i ku mojemu zdziwieniu wyszło dobrze(jak na moje oko).Dużo lepiej od tego Berkuta.A oto ten Prinz przed odświeżeniem. Pózniej dodam zdjęcia jak wygląda po.
Guliwer - Pon 12 Sie, 2013
Lornetka, jak nazwa wskazuje, służy do malowania mieszkania.
Guliwer napisał/a: | Lornetka, jak nazwa wskazuje, służy do malowania mieszkania. |
A w jakim to języku i wydaje mi się ,że ta wypowiedzi niewiele wnosi do tematu.
Chomsky - Wto 13 Sie, 2013
Wnosi, wnosi kolego.
lech pepliński - Sro 14 Sie, 2013
" Lornetka, jak nazwa wskazuje, służy do malowania mieszkania. "
Wcale bym się nie zdziwił , gdyby i do wbijania gwoździ .
sebaatian - Wto 20 Sie, 2013
lech pepliński napisał/a: | " Lornetka, jak nazwa wskazuje, służy do malowania mieszkania. "
Wcale bym się nie zdziwił , gdyby i do wbijania gwoździ . |
Tak wygląda teraz
[ Dodano: Wto 20 Sie, 2013 15:28 ]
Jeszcze jedna fotka
kivirovi - Wto 20 Sie, 2013
no niezle, az strach kupowac na allegro.
sebaatian - Sro 21 Sie, 2013
kivirovi napisał/a: | no niezle, az strach kupowac na allegro. |
No a jak by się człowiek bardzo postarał to by się z niej zrobiło Zeissa i ten kto by się nie znał to by kupił i był by zachwycony bo naprawdę fajnie widać,tak jak już pisałem lepiej od wspomnianego Berkuta.
|
|