|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Usuniecie roznych elementow ze zdjec (ludzi , znak drg itp.)
MateuszF - Wto 20 Sie, 2013 Temat postu: Usuniecie roznych elementow ze zdjec (ludzi , znak drg itp.) Witam generalnie prosze was o pomoc . Problem polega na tym pewnie kazdy z was nie raz jego doznal robimy zdjecie no i podoba sie nam cos w zdjeciu a np zepsulo to jakis element otoczenia badz ludzie przechodzacy. Mam do was pytanie czy jest mozliwosc usniecie takiego obiektu ale w dosc prosty sposob i efektywnie. Domyslam sie ze odpowiedz bedze to photoshop badz jakis inny program. Pytanie to jaki najlatwiej to zrobi i dobrze no i czy zeby to zrobic musi byc to zdjecie w rawie czy jpg tez .
hijax_pl - Wto 20 Sie, 2013
W PS (tez Elemnnts oraz LR5) jest teraz gumka co ma tryb content-aware.
komor - Wto 20 Sie, 2013
MateuszF, znowu Wolne tematy??? Rozejrzyj się trochę po forum, co?
Tutejszyn - Wto 20 Sie, 2013
Oczywiście najlepiej zrobić to w Photoshopie. Ostatnio i Lightroom ma do tego odpowiednie narzędzia. Masz do tego stempel i zestaw narzędzi takich jak pędzel korygujący, łatę, przesunięcie z uwzględnieniem zawartości i inne. Można bawić się jeszcze samemu nakładając fragment obrazu wycięty z innego miejsca i nałożony na element, którego chcesz się pozbyć. Wtapianie i odpowiednie krycie warstwy zwykle dobrze ukrywa krawędzie nałożonego obrazu.
Źródłem obrazu do pracy może być RAW, jpg, czy cokolwiek. Oczywiście jakość obrazu który będzie poddany obróbce wpłynie potem na jakość obrazu wynikowego.
MateuszF - Wto 20 Sie, 2013
super dziękuje ja korzystam obecnie z lr4 co zaskakujące nie ma on możliwości obróbki rawow 0_0
moronica - Wto 20 Sie, 2013
Nie tyle zaskakujace co nieprawdziwe, zrob update do 4.4 lub nowszej
Wole stanowczo pomyśleć o LR5 ogólnie świetny program i prostyy
mozer - Wto 20 Sie, 2013
MateuszF napisał/a: | co zaskakujące nie ma on możliwości obróbki rawow |
Wszystkie wersje miały taką możliwość, bo do tego służy ten program...
mozer wiem że może to dziwnie zabrzmiało ale to zrozumiałe ze rawy powinien odczytywac ale śmieje się że moja wersja 4 nie ma .
ghost - Wto 20 Sie, 2013
kolega zapewne w swoim 4.x nie ma wsparcia dla .arwów z a58. mógłby ściągnąć upgrade do 4.4, który w/w wspiera, ale chyba woli zapłacić za 5.0
Tutejszyn - Sro 21 Sie, 2013
MateuszF napisał/a: | a tego typu uwagi zostaw dla siebie... |
MateuszF napisał/a: | nie wnosząc nic kompletnie nic także idz spamuj sobie bzdurami nie w moich tematach |
MateuszF napisał/a: | Widzisz temat to trzymaj się go |
No nieładnie.. ghost dostał z liścia w twarz, za prawdziwy, merytoryczny i absolutnie nienapastliwy post.
RAW nie jest standardem. Każdy producent sprzętu tworzy własne formaty RAW. Starsze wersje programów graficznych nie obsługują RAWów z nowszych konstrukcji aparatów. Aby taki soft zmusić do otwierania nowych plików RAW, trzeba go aktualizować (za darmo) o nowe definicje RAW.
nienietaktak - Sro 21 Sie, 2013
MateuszF, nie chcę być niczyim adwokatem, ale... Tutejszyn ma cholernie dużo racji. I ghost też.
Może zainteresuj się najpierw poznaniem sprzętu, jego możliwości i znajdź samodzielnie sposoby rozwiązywania prostych problemów?
To jest forum, na którym sie pomaga, ale wszystko ma swoje granice. Atakowanie bez podstaw i wynajdywanie bzdurnych powodów dla takich ataków też.
Pozdrawiam serdecznie.
RB - Sro 21 Sie, 2013
MateuszF napisał/a: |
Dodam że jestes typowym pieniaczem jak chcesz założe temat żeby ci wyjaśnić kim są tacy ludzie. |
Ghost? jaja se robisz czy co?
IMO Ghost cię wkurza, bo dokładnie diagnozuje skąd Twe problemy wynikaja (i nie sa to problemy sprzetowe)...
hijax_pl - Sro 21 Sie, 2013
To może tak będzie prościej....
http://helpx.adobe.com/cr...ed-cameras.html
ghost - Sro 21 Sie, 2013
pozdrawiam i cieszę się że mogłem być pomocny
odpowiedź co do softu dostałeś, można jeszcze dopisać GIMPa.
kozidron - Sro 21 Sie, 2013
MateuszF napisał/a: | ghost jestes zbyt wyniosły w swoich komentarzach a tego typu uwagi zostaw dla siebie... nie interesuje mnie nawet to co piszesz nic nie wnosi próbujesz mnie obrazić i jesteś jak powietrze jest wiele innych osób które są pomocne bez zbędnego bzdurnego pisania. Budujesz na internecie swoje ego? Gratuluje zrobisz o post więcej nie wnosząc nic kompletnie nic także idz spamuj sobie bzdurami nie w moich tematach Widzisz temat to trzymaj się go nie interesuja mnie refleksje na temat tego co ja zrobie i z czym pozdro ziom.
|
MateuszF weź ty nie pij tyle herbaty ziołowej bo ci szkodzi, kolega ghost odpisał ci najdelikatniej jak tylko się dało na te twoje "rewelacje"
Na stronie adobe, wielkim literami jest napisane co to jest wtyczka ACR i na czym polega wsparcie, jakbyś zamiast się pienić skorzystał z rady (w formie małej ironii) lepiej byś na tym wyszedł ale ty wolisz się sfochować.
MateuszF napisał/a: | Dodam że jestes typowym pieniaczem jak chcesz założe temat żeby ci wyjaśnić kim są tacy ludzie. |
weź lepiej podziękuj, bo ja bym ci napisał żebyś wyrzucił kompa jak masz bana na google
kozidron napisał/a: | bo ja bym ci napisał żebyś wyrzucił kompa jak masz bana na google | Bardzo cenna porada, zwłaszcza, że jeśli korzysta się z google, trzeba wiedzieć, co się chce znaleźć. MateuszF najwyraźniej nie wiedział. Po prostu uznał, że jego LR jest popsute.
komor - Sro 21 Sie, 2013
MateuszF, zupełnie niepotrzebnie się zaatakowałeś ghosta, który prawidłowo zdiagnozował Twój problem z RAW-ami. Mam nadzieję, że ostrzeżenie ochłodzi emocje.
MateuszF - Sro 21 Sie, 2013
Po pierwsze o czym tu mowa ... Ja wspomnialem o tym że moj LR4 nie ma obsługi RAW ale czy napisałem że to problem z którym sobie nie moge poradzić ? przepraszam czy ja to gdzieś o tym napisałem.... Z obsługą google również nie mam problemów. Mój temat tyczył się usuwania ze zdjęć różnych elementów i porada od "doświdczonych" ludzi którzy to robili i wiedzą jak łatwo i efektywnie to zrobić. Dostaje ostrzeżenie jak dla mnie bzdurne tylko dlatego bo nie pozwole nawet aluzjami obrażać . Nie życze sobie żeby ładnie ubranymi słowami ktoś pozwalał sobie mnie obrażać . Mogłem wpisać w google taką informacje i pewnie znalazł bym rozwiązanie ale czy najlepsze to nie jestem pewny. Zakłada się temat żeby rozmawiać a w myśli o tym co mówicie to może wstawić na forum zakładke "wujek google powie" i usunąć wszystkie tematy Panowie bo w nich znajdziemy wszystko... Jaka jest różnica Moronica napisała uwage do mnie tylko różnica jest taka że coś powiedziała konkretnego i z jakimś rozwiązaniem no i taka uwaga jest godnie przyjęta. Użytkownik typu Ghost tylko szukał zaczepki. Pozdrawiam jeśli ktoś pluje ci na twarz to mówisz że deszcz pada... Dodam że mnie nie interesuje kólłko wzajemnej adoracji ... Wchodzę dla konkretnych celów .
hijax_pl - Sro 21 Sie, 2013
MateuszF, czym w Twojej opinii ghost Cię obraził? Bynajmniej nie mam zamiaru kogokolwiek bronić - interesuje mnie jedynie Twoja interpretacja jego słów.
Co do samego tematu już w pierwszym poście napisałem co o tym myślę. Co do LR - uaktualnij do wersji 4.4 i nagle zacznie obsługiwać Twoje RAWy. Inna sprawa, że używanie LR do obsługi JPEG uważam za dość specyficzny i nietuzinkowy pomysł.
MateuszF napisał/a: | Po pierwsze o czym tu mowa ... | Mowa jest o tym, że chyba nie rozumiesz słowa pisanego. MateuszF napisał/a: | Nie życze sobie żeby ładnie ubranymi słowami ktoś pozwalał sobie mnie obrażać | Skoro sobie czegoś nie życzysz, to sam stosuj się do swoich zasad. Jak mam rozumieć cudzysłów w: MateuszF napisał/a: | porada od "doświdczonych" ludzi | To jest chyba obraźliwe, nieprawdaż?
RB - Sro 21 Sie, 2013
MateuszF napisał/a: | Użytkownik typu Ghost tylko szukał zaczepki. |
Ochłoń.
MateuszF napisał/a: | Dodam że mnie nie interesuje kólłko wzajemnej adoracji ... Wchodzę dla konkretnych celów . |
Natomiast większośc wchodzi by sobie pogadać. Co tez nalezy uszanować. Bo to nie jest żadna infolinia z pomocą. A adorować Cię tutaj chyba nikt długo nie będzie miał zamiaru.
I please, uzywaj przecinków. Masz za szybkie palce ...
(BTW - "użytkownik typu Ghost"... łoj, łoj... takie było biblijne o źdźbłach i belkach...)
Tutejszyn napisał/a: | Bardzo cenna porada, zwłaszcza, że jeśli korzysta się z google, trzeba wiedzieć, co się chce znaleźć. |
Wszystko bierzesz na poważnie ?
kozidron napisał/a: | Wszystko bierzesz na poważnie ? | Nie. Czasem tylko, kiedy palniesz coś z właściwym sobie wdziękiem i logiką.
komor - Sro 21 Sie, 2013
MateuszF, napisałeś:
MateuszF napisał/a: | moj LR4 nie ma obsługi RAW |
co ewidentnie nie jest prawdą. Nie dziw się więc, że ktoś to prostuje. Prawdą może być co najwyżej: mój LR4 nie obsługuje RAW-ów z aparatu XYZ. Co z tym fantem zrobić w przypadku Sony A58 – też dostałeś poradę i to od paru osób. Zamiast się obrażać, należałoby podziękować.
Tutejszyn napisał/a: | Nie. Czasem tylko, kiedy palniesz coś z właściwym sobie wdziękiem i logiką. |
no tobie raczej nie dorównam.
boxadvein - Nie 15 Gru, 2013
Moja propozycja, jeśli chcesz spokojnie obrabiać zdjęcia, kup Photoshop Elements za 350 zł lub ściągnij darmowego Gimpa. A gdy będziesz już posiadał jeden z owych programów wykorzystaj np: STEMPEL, pamiętając, że najpierw trzeba wybrać punkt do pobrania próbki a następnie nanosimy zmiany.
|
|