|
forum.optyczne.pl
|
 |
Sklepy i promocje - Chińskie allegro, obiektyw z Chin
franciszek - Pią 06 Wrz, 2013 Temat postu: Chińskie allegro, obiektyw z Chin Witam.
Cały czas przymierzam się do zakupu sigmy 18-35 1.8 ale cena w polsce mnie troche odstrasza(ponad 3k) przeszukałem allegro ebay itp aż nadknąłem się na portal z chin, Taobao.com i tam znalazłem te sigmy w spoko cenie na polskie złotówki wychodzi 2k. potem znalazłem polskiego pośrednika który pomóglby mi z zakupem obiektywu w chinach i wysyłką do polski.
http://taniozchin.pl/taob...&id=18819222713
link do obiektywu. chyba z hong kongu.
z tym że nie wiem jak będzie to wyglądało z cłem...
opłaca się wogóle bawić w coś takiego??? czy lepiej dozbierać i kupić w polsce???
kozidron - Pią 06 Wrz, 2013
franciszek, ja lubię mieć gwarancję a tym bardziej na sigmę. Taka oszczędność może się zemścić, choć niekoniecznie. Jaką masz pewność, że ona będzie "grała" z twoim body, może się zdarzyć, że obiektyw ma jakąś wadę albo powiedzmy nie trafia na 35mm, po takim zakupie za wszelkie kalibracje będziesz płacił sam i cena w konsekwencji zbliży się do tej w Polsce a dalej bedziesz bez gwarancji.
kojut - Pią 06 Wrz, 2013
franciszek, a czy zdajesz sobie sprawę z tego, że będziesz musiał zapłacić cło (14%) i podatek (23%)? http://taniozchin.pl/help_center.php?id=22
Policzmy:
2138,89+14%= 2438,33
2438,33,89+23%= 2999,15
Teraz odpowiedz sobie na pytanie- czy za dwieście złotych opłaca się tracić trzyletnią gwarancję i ewentualnie bezpłatny serwis?
Dodatkowo bałbym się robić interesy z kimś kto sadzi takie kwiatki:
Cytat: | 3) Kartki życzeniowe:
Jako jedyny pośrednik taobao na świecie do każdej paczki dokładamy
kartkę urodzinową z życzeniami, aby w razie przejęcia przez użąd celny
mieć dowód iż nie jest to przesyłka handlowa a prezent urodzinowy od
cioci z Chin.
4) Listy polecony:
Listy polacone w 99% nie są nawet otwierane przez użąd celny, z tym że
waga maksymalna każdego listu poleconego to 2kg. |
mozer - Pią 06 Wrz, 2013
kojut napisał/a: | Jako jedyny pośrednik taobao na świecie do każdej paczki dokładamy
kartkę urodzinową z życzeniami, aby w razie przejęcia przez użąd celny
mieć dowód iż nie jest to przesyłka handlowa a prezent urodzinowy od
cioci z Chin. |
Tak, to na pewno jest legalne
Arek - Pią 06 Wrz, 2013
Ale jaja...
Tylko czekać na donos do US.
matys - Pią 06 Wrz, 2013
Arek napisał/a: | Ale jaja...
Tylko czekać na donos do US. |
Zapewne już nie jedna osoba to zrobiła, ale :
Adres
"Chiny, Guangdong sheng, Guangzhou shi, Yuexiu qu, Taojindong lu, 141hao, bo er duo zhuan yuan, xi dong, 1607 shi"
...i zapewne tam spółka itp jest zarejestrowana.
radekpopiell - Wto 08 Paź, 2013
Witam
a orientuje się ktoś może czy jest jakiś chuński portal z ogłoszeniami coś w stylu naszego Gumtree ???
hawaje - Sob 12 Paź, 2013
radekpopiell napisał/a: | Witam
a orientuje się ktoś może czy jest jakiś chuński portal z ogłoszeniami coś w stylu naszego Gumtree ??? |
A bo to jeden? Tylko pytanie po co? Trzeba być nieźle kumatym w języku, żeby coś tam kupić/sprzedać. Bo jeszcze ichnie allegro może mieć wersję angielską, ale portal z ogłoszeniami lokalnymi raczej nie.
mavierk - Nie 13 Paź, 2013
Ja chciałbym się tylko zapytać na ile Chińskie podróbki są lepsze od oryginałów
maziek - Nie 13 Paź, 2013
Łoo, mavierk też żyje! Może ja przegapiłem zmartwychwstanie i Sąd Ostateczny?!
Monastor - Nie 13 Paź, 2013
Nawet nie musimy spamować, samo nasze pojawienie się powoduje pojawienie się kilkunastu postów nie na temat
moronica - Nie 13 Paź, 2013
spamowanie przez osmoze?
moronica, albo przez indukcję. Sam nie wiem. W każdym razie przybywam z roku 2011 i stwierdzam, że dominuje takie samo bicie piany jak zawsze
moronica - Nie 13 Paź, 2013
gdyby bylo inaczej to bys byl srodze zawiedziony
maziek - Nie 13 Paź, 2013
Monastor, istnieje grupa ludzi (w tym ja), która nie ma nic do powiedzenia, a tylko czeka, żeby zaspamować coś lub kogoś . Taka okazja, jak wykopalisko z 2011 nie zdarza się codziennie!
Arek - Nie 13 Paź, 2013
Tak a propos aukcji z Chin, to jeden z czytelników poinformował nas o tym:
http://item.taobao.com/it...&id=17558481964
Nasza skrzynka pocztowa jest sławna na całym świecie
pioroon - Nie 13 Paź, 2013
Świetne
Arek - Nie 13 Paź, 2013
Znaczy się Chińczykom nasze zdjęcia przykładowe się podobają... Zaczynam się utwierdzać w przekonaniu, że są one świetne. Miliardy nie mogą się mylić.
pioroon - Nie 13 Paź, 2013
Chyba, że dziwią się, że my wciąż takich wynalazków używamy
Tak czy siak, wiadomo, że skrzynka optycznych to klasyk ale, że na skalę światową ... hohoho
kufel - Nie 13 Paź, 2013
Arek napisał/a: | Tak a propos aukcji z Chin, to jeden z czytelników poinformował nas o tym: | jest tego wiecej http://tinyurl.com/qfvzqfy
Z moim chińskim jest nienajlepiej ale oni chyba piszą, że nie sprzedają obiektywu, a jedynie zdjęcia zrobione przy jego pomocy, dzięki którym można zobaczyć jak ów obiektyw się sprawuje... czyli po prostu sprzedają Wasze zdjęcia na licencji "jesteśmy w Chinach i nic nam nie zrobicie"
Andrzej.M. - Nie 13 Paź, 2013
Arek napisał/a: | Miliardy nie mogą się mylić. |
Taaa, a co na to Pareto?
A żeby sprzedawać zdjęcia ściągnięte z optyczne.pl - to się nadaje do... sądu. Chyba musicie dać wszędzie logo - żeby kupujący mieli jasność. Ech ci złodzieje!
zaki - Pią 25 Paź, 2013
Walka z prawami autorskimi w Chinach? Wolne żarty . Pamiętam jak Fiat zarzucił im skopiowanie modelu Panda. Oficjalne stanowisko producenta podróbki brzmiało:
"Wcale nie wzorowaliśmy się na Fiacie Panda, a czerpaliśmy pomysły z zakupionej zabawki/miniaturki"
BMW też próbowało coś zdziałać w sprawie podróbki ich modelu X5. Skutek był podobny.
RobertWawa - Sro 06 Lis, 2013
ja bym nie ryzykował
najlepiej kupić na miejscu, w normalnym sklepie, z gwarancją
a jeśli z góry dokładają kartki urodzinowe od cioci z Chin - to chyba nie jest dobry znak
Usjwo - Sro 06 Lis, 2013
RobertWawa napisał/a: |
a jeśli z góry dokładają kartki urodzinowe od cioci z Chin - to chyba nie jest dobry znak |
To po to by uwaiarygodnic prezent (bez cla)
filipinka40 - Sro 01 Sty, 2014
Lepiej jest kupować w Polsce
|
|