|
forum.optyczne.pl
|
 |
Propozycje - Propozycje zmian na forum
goltar - Nie 10 Lut, 2008 Temat postu: Propozycje zmian na forum W związku z rosnącą liczbą postów sprowadzających się do pytania „co kupić ?” rozważamy możliwość utworzenia nowych forów:
• „Pomagamy wybrać cyfrowy aparat kompaktowy”,
• „Pomagamy wybrać lustrzankę cyfrową”,
• „Pomagamy wybrać obiektyw fotograficzny”.
Do tych działów kierowane będą posty dotyczące zakupów, czyli pytania w stylu: co kupić ?, co lepsze ?, co wybrać ?, model a czy model b ?
W dotychczasowych działach (cyfrowe aparaty kompaktowe, lustrzanki cyfrowe, obiektywy fotograficzne) pozostaną posty dotyczące: wyników testów, metod testowania, własnych doświadczeń i porównań, stosowanej technologii, nowości na rynku i inne nie dotyczące porad w zakupach. Zakładamy możliwość przenoszenia postów z nowych działów „co kupić” do starych jeśli na ich podstawie wyniknie ciekawa, merytoryczna dyskusja.
Dodatkowo w każdym forum pojawi się post informacyjny mówiący o tym co można pisać w ramach danego działu i przypominający o podstawowych zasadach forum.
Ilość postów z pytaniami „co kupić” rośnie lawinowo i jeśli coś z nimi nie zrobimy, to za chwilę będzie bardzo trudno odszukać opinie na temat konkretnego modelu aparatu czy obiektywu !
Z drugiej strony mamy następujące obawy czy w starych działach nie pozostanie za mało tematów, czy „starym wyjadaczom” będzie chciało się zaglądać do nowych działów aby doradzać początkującym ?
Ponieważ proponowane zmiany mają swoje plusy i minusy prosimy o Wasze opinie na ten temat.
Wujek_Pstrykacz - Nie 10 Lut, 2008
pomysł dobry, ale znowu będzie sporo zamieszania typu post przeniesiono. troche to denerwujące tak jak inf. typu zmieniono temat.
goltar - Nie 10 Lut, 2008
Pstrykacz napisał/a: | troche to denerwujące tak jak inf. typu zmieniono temat. | możemy zmieniać i o tym nie pisać (brak info) albo nie pisać tego na czerwono albo nie zmieniać i mieć połowę postów typu: co kupić, co wybrać, CO KUPIĆ, co lepsze, POMOCY, lepszy Nikon czy Sony ? itp czy to będzie mniej denerwujące ? i jak wyszukać coś w takich tematach ?
Cytat: | ale znowu będzie sporo zamieszania typu post przeniesiono | przenosimy tematy całkowicie nie pozostawiając linków w starym miejscu (za wyjątkiem kilku starych tematów), nie rozumie za bardzo w czym problem, możesz to rozwinąć ?
MM - Nie 10 Lut, 2008
Dział "zakupowy" musi powstać, jeżeli tego nie zrobimy to będzie tutaj jeden wielki bałagan. Wiem co się dzieje na konkurencyjnym forum i tam jest z tym o wiele większy problem. Tam muszę mnóstwo wątków przenosić z tego właśnie względu. Popularność optycznych z różnych względów ostatnio bardzo wzrosła i mamy napływ wielu "pytających" forumowiczów.
Co do uwag przy postach to moim zdaniem na początku są one koniecznie. Każdy musi się liczyć, że jak coś źle zrobi to zobaczy coś takiego przy swoim tekście i ma to też zadanie prewencyjne. Przy okazji ludzie zobaczą czego i jak nie należy robić. Jak wszystko okrzepnie to i wpisy powoli znikną a praca administratorów tego forum stanie się dużo bardziej "niewidoczna".
MC - Pon 11 Lut, 2008
Jak najbardziej za.
Ciagle pytania o to samo, bo mlodym uzytkownikom nie chce sie czytac forum albo uzyc opcji szukaj.
5kbFlashMemory - Pon 11 Lut, 2008
Jestem za.
A przy okazji mam pytanie: którą lustrzankę wybrać... ?
żartowałem ;P
mavierk - Pon 11 Lut, 2008
a ja kasowałbym takie posty i dawał warna...
Wujek_Pstrykacz - Pon 11 Lut, 2008
Nie no źle mnie rozumiecie. Taki dział musi powstać, ale człowiek się przyzwyczaja do pewnych standardów i troche się denerwuje jak czyta co chwile info typu "zmieniono temat". Sorki mam takie zdanie i już.
rafid78 - Pon 11 Lut, 2008
Jestem za.Zastanawiam sie tylko,czy to coś da.Jest przecież opcja "szukaj",która jest raczej mało stosowana przez "świeże miąsko"
goltar - Czw 14 Lut, 2008
Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami powstały dziś trzy sub-fora dotyczące porad w zakupach kompaktów, lustrzanek i obiektywów. Przepraszam stałych czytelników za "spam" w postaci postów typu "Przeczytaj zanim zadasz temat", ale mam nadzieje że będą one pomocne dla nowych na forum. Etap ten zamyka planowane wcześniej zmiany i mam nadzieję że teraz będzie trochę spokoju, a praca moderatorów będzie mniej widoczna .
Arek - Czw 14 Lut, 2008
Fajnie to wygląda i jest fajnie zrobione. Jednocześnie jest wydzielone i widoczne miejsce na neverending story w stylu co kupić, a jednocześnie ilość działów na głównej nie uległa zwiększeniu.
komor - Pią 15 Lut, 2008
Mi też nowy podział pasuje, wymaga chwili przyzwyczajenia, ale to jest dobra koncepcja i ma słuszną rację .
Goltar, mam tylko jedną uwagę do tych postów „Przeczytaj nim napiszesz lub giń”
Otóż czytelniej dla nowicjusza będzie, gdy zamiast:
W tym dziale nie udzielamy porad dotyczących zakupów obiektywów, do tego celu służy dział: http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=24
byłoby:
W tym dziale nie udzielamy porad dotyczących zakupów obiektywów, do tego celu służy dział: Pomagamy w wyborze obiektywu.
I nie zapominajmy o kropce na końcu zdania, już poza linkiem.
goltar - Pią 15 Lut, 2008
Komor dzięki za uwagę, już zmieniłem.
komor napisał/a: | I nie zapominajmy o kropce na końcu zdania, już poza linkiem. | nie pracujesz czasami w jakiejś redakcji prasowej ?
komor - Pią 15 Lut, 2008
goltar napisał/a: | nie pracujesz czasami w jakiejś redakcji prasowej ? |
Nie, ale pracuję w firmie której klientami są wydawnictwa książkowe .
A w prasie to ostatnio nawet ortografy można znaleźć, takie czasy nadeszły...
mnich - Czw 21 Lut, 2008
Mam taką propozycje, aby przetestowane obiektywy, aparaty, lornetki podpiąć pod ważne tematy ( w odpowiednich działach ) nadając pod-działowi jakąś chwytliwą nazwę, tak aby szybko można było znaleść opinie na temat przetestowanego przez optyczne.pl sprzętu
[ Dodano: Czw 21 Lut, 2008 ]
A co do pracy moderatorów to życzyłbym sobie i im aby ich praca była widoczna ale lżejsza dla nich samych
komor - Pią 22 Lut, 2008
Mnich, nie wydaje mi się to dobrym pomysłem. Gdyby przetestowanych rzeczy było cztery czy dziesięć, to może jeszcze ktoś by sobie zadał trud sprawdzenia, czy jego pytanie już padło. Ale ponieważ tego są dziesiątki, setki, to znowu będzie tak, że nikt nie zajrzy. Poza tym wartościowe opinie o produktach często pojawiają się w innych wątkach niż tylko ten dotyczący testu. Tutaj niestety nic nie zastąpi przekopania się przez funkcję „Szukaj”.
mnich - Pią 22 Lut, 2008
Całkowicie się zgadzam że opcja szukaj jest najrozsądniejszym rozwiązaniem, jednak warto było by zebrać prace optycznych w jedno miejsce. Tym bardziej ze optyczne.pl jest wiarygodnym źródłem i lepszym niż opinie pewnych opłacanych przez koncerny użytkowników tego forum...
Pozatym dla kogoś kto zabłądzi na forum, łatwo będzie dotrzeć do testu który go interesuje. Wchodzi dajmy na to w Obiektywy fotograficzne > testy na optyczne.pl> Test obiektywu Nikkor AF 35 mm f/2D
Nie jest to pomysł wart nobla, ale myśle że przyczyni sie do upożadkowania w pewnym zakresie tego forum.
goltar - Pią 22 Lut, 2008
Mnich, zgadzam się z tym co napisał komor, zrobiłem jednak coś TAKIEGO, mam nadzieję że będzie pomocne
mnich - Pią 22 Lut, 2008
Świetnie, o coś takiego mi chodziło
faktycznie, zebranie tematów na temat testów w jedno miejsce niczego nie wprowadza, ale to co teraz goltar zrobiłeś to powinno sie niektórym przydać.
Wybaczcie zawiłości i nie jasności ale leże chory w łożku i chyba zaczynam wypisywać bzdury...
Arek - Pią 22 Lut, 2008
http://www.optyczne.pl/testy_obiektyw%F3w.html
A tego próbowaliście?
mnich - Pią 22 Lut, 2008
Jeszcze troche pomarudze. Może te odnośniki : SPECYFIKACJA TEST FORUM dało by sie zrobić każdy w innym kolorze?
goltar - Pią 22 Lut, 2008
Arek napisał/a: | A tego próbowaliście? | Tak też można , ale lista wydaje mi się bardziej czytelna i będzie dostępna bezpośrednio na forum.
Mnich napisał/a: | Jeszcze troche pomarudze. Może te odnośniki : SPECYFIKACJA TEST FORUM dało by sie zrobić każdy w innym kolorze? |
Może zmienię ale już nie dziś także leżę chory i tylko dlatego chciało mi się taką listę zrobić
|
|