forum.optyczne.pl

Lornetki - Bardzo fajna animacja Minoxa

Arek - Pią 20 Wrz, 2013
Temat postu: Bardzo fajna animacja Minoxa
http://www.minox.de/filea...sten_v19_cd.swf

Widać jak na dłoni co dają poszczególne części optyki lornetki/lunety. Plus można pobawić się parametrami...

kivirovi - Sob 21 Wrz, 2013

A dlaczego obraz bardziej drży na 10x25 niż na 10x50, a nawet chyba bardzij niż 15x60?
Arek - Sob 21 Wrz, 2013

Bo chyba zgadzają się z tym co ja twierdzę. Że taką popierdółką jak 10x25 nie da się ani patrzeć, ani tego stabilnie trzymać :P
kivirovi - Nie 22 Wrz, 2013

Mysle, ze Minox nie musi nikogo do niczego przekonywac, bo na wszystkich zarabia tak samo.

Po prostu ja zauwazylem, ze obraz z malych lornetek, mimo innych licznych wad, akurat wcale nie drzy. Mo i to mi sie nie zgadza.

Chomsky - Nie 22 Wrz, 2013

Obraz z małych lornetek nie ma wad, po prostu jest. Jakby nie male lornetki to by go nie bylo, bo kto nosi na codzień lornetke przy sobie? A ja noszę Olympusa WPII i małego kompakta i sobie czesto popatrzę i coś ciekawego sfocę. Jak jedziemy podgladać ptaszki to biorę większe. Trudno to inaczej ocenić- "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma".
Abs - Nie 22 Wrz, 2013

10x25 w realu rzeczywiście bardziej lata niż np. 10x42. Jest prawdopodobne, że animacja uwzględnia ten aspekt. Z kolei czy taki mikrus jest fajny czy nie - każdy ma prawo do własnej opinii. Jeśli idzie o mnie to 8x25 uwielbiam i chciałbym mieć kiedyś bardzo dobry model w tej klasie. Inna sprawa, że lornetka lornetce nie równa a wiele, może większość kompaktów to zbyt daleko posunięte kompromisy jakościowo-cenowe. Szkoda także, że większość producentów pakuje w mikrusach 8x do apertury 20mm.
kivirovi - Nie 22 Wrz, 2013

To jest kwestia własnej opinii, czy obraz lata bardziej w 10x25 czy w 15x60? Chyba u Pudziana, Kaman!?
Abs - Nie 22 Wrz, 2013

kivirovi napisał/a:
To jest kwestia własnej opinii, czy obraz lata bardziej w 10x25 czy w 15x60? Chyba u Pudziana, Kaman!?

Nic takiego nie napisałem, Hello!
...a animacja fajna.

kimek27 - Nie 22 Wrz, 2013

Ta animacja to niezły pic na wode, drgania jak by trzymać lornetkę ze stabilizacją, a do tego piękne źrenice wyjściowe, piękne płaskie i ostre pole widzenia itp, itd. "Chłyt markkketingowwy" Miałem 10x25 drgania były zauważalne ( zwłaszcza podczas górskich wycieczek) znieniłem na 8x, ale to nie wszystko malucha trzeba przygotowac pod siebie. Ja dostosowałem muszle oczne idealnie pod moje oczodoły i mam swietny stabilny uchwyt. W maluchach drgania te właśnie wynikają z braku możliwości 3-go punktu podparcia. Polecam zrobić sobie porównanie i wziąść kilogramową lornetkę 10x50 i 300 gramową 10x25, zmęczyć sie i nie zapierając jej o oczodoły i poprowadzić powiedzmy 5-cio minutową obserwacje z jednej ręki i będzie wszystko jasne dla kogo jaka lornetka.
Abs - Pon 23 Wrz, 2013

Mimo wszystko animacja fajna bo daje pogląd, zwłaszcza początkującym czego mogą spodziewać po określonych parametrach. Trudno aby producent wskazywał w animacji na np. nieostrość brzegową czy dystorsję, zwłaszcza, że nie każda lornetka danej firmy takie musi posiadać.
maar - Pon 23 Wrz, 2013

Bardzo pomysłowa animacja. Dlaczego nie dostrzegam różnicy w nocy w jasności obrazu pomiędzy parametrami 7x42 a 7x50 lub 8x56 ? Różnica w wielkości źrenicy jest około 1 mm.
Arek - Pon 23 Wrz, 2013

Mówiąc o tym, że animacja jest fajna bardziej miałem na myśli jej pierwszą część dotyczącą optyki. To co się komu i jak trzęsie, to jakoś słabo mnie interesuje ;)
kivirovi - Pon 23 Wrz, 2013

To, zeby animacja sie trzesla zostalo wprowadzone celowo, raczej nie trzesie sie przypadkiem, bo sie zepsula stabilizacja :) Zdaje sie wiec, ze Minox uznal, ze jest to rownie wazny parametr jak jasnosc i powiekszenie.

Arkowi latwo mowic z pozycji teoretyka wstrzasow, ale ja wiecej razy w zyciu widzialem komete na niebie niz lornetke na statywie. Co swiadczy jak sadze o tym, ktore zjawisko zdarza sie czesciej w przyrodzie. Powiem nawet wiecej: porro trzesie sie bardziej niz dachowka, oczywiscie IMHO.

Arek - Pon 23 Wrz, 2013

kivirovi napisał/a:
ale ja wiecej razy w zyciu widzialem komete na niebie niz lornetke na statywie. Co swiadczy jak sadze o tym, ktore zjawisko zdarza sie czesciej w przyrodzie.

Słabo u Ciebie z wnioskowaniem statystycznym...

kivirovi napisał/a:
Powiem nawet wiecej: porro trzesie sie bardziej niz dachowka, oczywiscie IMHO.

Z fizyką też ;)

maar - Pon 23 Wrz, 2013

Lecą drzazgi, ale może nie oberwę.
Mam odpowiedniki powiększeń 8x i 10x zarówno w systemie dachowym, jak i porro, więc jestem w stanie dokonać bezpośredniego porównania, a nie tylko pamięciowo. Wcześniej po zakupie dachówki 10x stwierdziłem, że w moim przypadku jest to maksymalne użyteczne powiększenie do obserwacji z ręki. Dopiero zakup 10x porro zachęcił mnie do zakupu lornetki o powiększeniu 12x, oczywiście w systemie porro.
Tak więc w moim przypadku o wiele mniejsze drgania ma obraz w lornetkach porro, niż w dachówkach (12x porro = 10x dachówka - trochę naciągane, ale mniej więcej takie mam odczucie).

Arek, wysle linka do RB i Smoka Wawelskiego, niech sie tez posmieja jak wielcy specjalisci od fizyki i statystyki walcza ze soba na rzeczowe argumenty :)

maar, nie trac wiary, moze jednak ci sie oberwie ;)
o jakich konkretnie lornetkach mowisz?

maar - Pon 23 Wrz, 2013

Przy mniejszych powiększeniach 8x różnice w "stabilności obrazu" są niezauważalne (Nikon 8x30E II vs Vortex Viper HD 8x32), uwidaczniają się dopiero przy powiększeniu 10x (Nikon SE 10x42 CF vs Zeiss Conquest HD 10x42). Mam wrażenie, że w Nikonie obraz jest zdecydowanie stabilniejszy niż w lornetce Zeiss. Może trochę przesadziłem z porównaniem powiększeń 12x porro = 10x dachówka (Nikon SE 12x50 CF vs Zeiss Conquest HD 10x42), ale różnice w stabilności obrazu w moim odczuciu są niewielkie.
Arek - Pon 23 Wrz, 2013

maar, akurat Twoje obserwacje zgadzają się z fizyką. Dłuższe dachówki są bardziej skore do wychylania się (góra-dół) niż krótsze Porro. Stąd te drugie są stabilniejsze. Przy małym 8x32 (gdzie lornetka mała i powiększenie małe) różnic jeszcze nie widać, przy większych lornetkach problem zaczyna dochodzić do głosu.

Ciekawe, moze ja sie nie znam rzeczywiscie na fizyce ale odejmowanie w zakresie 200 opanowalem okolo 6. roku zycia:

SE 10x42: 192x157
Conquest HD 10x42: 155mm dlugosci (w bazie optycznych nie ma wymiarow, trzeba szukac po internetach)

192-155= 37mm wiecej w SE

Skoro Nikon SE porro jest o 37mm dluzszy od Zeiss Conquest HD to jakim cudem mozna wyciagnac z tego wniosek, ze "dluzsze dachowki sa bardzie skore do wychylania sie" od krotszych poro? Poprosze o wyjasnienie, bo nie nadazam za tymi skoro galopujacymi zmianami w fizyce.

maar - Wto 24 Wrz, 2013

Z wymiarami w/w lornetek jest trochę inaczej. Nikon SE 10x42 CF w moim przypadku w wersji roboczej ma wymiary: długość 148 mm (min) - 155 mm (max), szerokość 180 mm. Zeiss Conquest HD 10x42: długość 161 mm (z wysuniętymi muszlami ocznymi), szerokość 119 mm. Producent podaje prawdopodobnie wymiary lornetek po maksymalnym rozsunięciu.
W tym konkretnym przypadku na wrażenie większej lub mniejszej stabilności, wydaje mi się, że ma wpływ sposób trzymania lornetki. Nawet minimalne poszerzenie chwytu w moim przypadku powoduje znaczny wzrost stabilności.

kivirovi - Wto 24 Wrz, 2013

Nadal nie widzę danych świadczących o tym by Nikon SE był krótszy od Zeissa Conquest HD. Czy sądzicie, że wyciąganie muszli ocznych tak wydłuża i destabilizuje?

To nie lepiej uczciwie przyznać, że chodzi o masę* i wrócić do pytania pierwszego: dlaczego Minox 15x60 tak mało drży w tej animacji...

*Ja się na fizyce nie znam, ale masa to też jest podobno wielkość fizyczna. Słyszałem, że w astronomii się z niej korzysta.

kimek27 - Wto 24 Wrz, 2013

Bo pewnie jest na statywie :twisted: