|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Problem with CR2 w Adobe Elements 8.0 & DPP
Smola - Pon 07 Paź, 2013 Temat postu: Problem with CR2 w Adobe Elements 8.0 & DPP Czesc,
Mam dwa problemy z oprogramowaniem.
1. Adobe Photospoh Elements 8.0 nie chce otwierac moich RAWów CR2 z 6D z maksymalnej rozdzielczosci ( z 30D otwieral ). Jak zaradzic?
2. Nowa wersja DPP zaraz po uruchomieniu zawiesza sie. Czy ktos ma problem jak ponizej i wie jak zaradzic ?
Szczegoly problemu:
Problem signature:
Problem Event Name: APPCRASH
Application Name: DPPViewer.exe
Application Version: 3.12.51.2
Application Timestamp: 5074ca22
Fault Module Name: DPPDLL.dll
Fault Module Version: 3.12.51.2
Fault Module Timestamp: 5073a712
Exception Code: c0000005
Exception Offset: 000f4cfe
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.48
Locale ID: 1045
Additional Information 1: 0a9e
Additional Information 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
Additional Information 3: 0a9e
Additional Information 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
hijax_pl - Pon 07 Paź, 2013
Smola napisał/a: | 1. Adobe Photospoh Elements 8.0 nie chce otwierac moich RAWów CR2 z 6D z maksymalnej rozdzielczosci ( z 30D otwieral ). Jak zaradzic? | Wymienić na PE10 albo przynajmniej zaktualizować ACR.
Smola - Pon 07 Paź, 2013
hijax_pl napisał/a: | Smola napisał/a: | 1. Adobe Photospoh Elements 8.0 nie chce otwierac moich RAWów CR2 z 6D z maksymalnej rozdzielczosci ( z 30D otwieral ). Jak zaradzic? | Wymienić na PE10 albo przynajmniej zaktualizować ACR. |
Nie chce wymieniac. Mam oryginal ktory mi wystarcza.
ACR ??? Camera Raw plug in ? jak wersja jest konieczna ? Jestem laikiem.
ACR - Adobe Camera RAW.
Dla Canona 6D - minimum wersja 7.3
Tu masz tabele zgodności ACR z archiwalnymi wersjami PSE
http://helpx.adobe.com/x-...plications.html
Smola - Pon 07 Paź, 2013
Dzieki za pomoc. Ale najwyrazniej juz n ie pociagne na 8mce. Jest kompatybilna z 6.2 maks, a tu wymagany jest 7.3.
Możesz zawsze ściągnąć najnowszego DNGConvertera i sobie zamieniać CR2 na DNG, które będziesz otwierał w swoim PS8. Pamiętaj jednak, by w converterze ustawiać kompatibilnośc ze starymi DNG
Smola - Pon 07 Paź, 2013
hijax_pl napisał/a: | Możesz zawsze ściągnąć najnowszego DNGConvertera i sobie zamieniać CR2 na DNG, które będziesz otwierał w swoim PS8. Pamiętaj jednak, by w converterze ustawiać kompatibilnośc ze starymi DNG |
A czy konwersja z CR2 na DNG przsy ustawieniu kompatybilnosci do starej wersji APE generuje strate w jakosci ?
komor - Pon 07 Paź, 2013
Smola, daj spokój. Dopiero co dałeś się przekonać do kupna współczesnej puszki zamiast wiekowego 30D, a teraz będziesz kombinował jak koń pod górę, jak tego używać z wiekowym oprogramowaniem? Ile kosztuje nowy PSE? 300 złotych? Zapoznaj się też z Lightroomem, być może bardziej Ci podpasuje, ale to zależy od rodzaju zdjęć, jakie robisz.
Smola - Pon 07 Paź, 2013
komor napisał/a: | Smola, daj spokój. Dopiero co dałeś się przekonać do kupna współczesnej puszki zamiast wiekowego 30D, a teraz będziesz kombinował jak koń pod górę, jak tego używać z wiekowym oprogramowaniem? Ile kosztuje nowy PSE? 300 złotych? Zapoznaj się też z Lightroomem, być może bardziej Ci podpasuje, ale to zależy od rodzaju zdjęć, jakie robisz. |
Dostalem tego Lightrooma 5tke przy 6D. I mnie nerwy biora Ja nie lubie tego typu designerskiego interfaceu... Moze jeszcze sie do niego przekonam.
komor - Pon 07 Paź, 2013
Smola, jak masz sporo zdjęć do niezbyt ciężkiej obróbki to jest to świetne narzędzie, bo zapewnia sporą automatyzację. Silnik ACR w środku jest ten sam co w Photoshopie. Ale jeśli zajmujesz się krajobrazem (czy tak?) to Lightroom pewnie Ci nie wystarczy.
ophiuchus - Pon 07 Paź, 2013
Też miałem problem emocjonalny z przyzwyczajeniem się do lra, ale po kilku próbach mi przeszło. Plusy przesłoniły minusy. Spróbuj, moim zdaniem warto.
Smola - Pon 07 Paź, 2013
Obrabiam krajobrazy i portret.
Ja generalnie lubi miec proste ikony, wszystko widoczne...a w tym Lr 5 to jest takie step by step jak przy tworzeniu fotoksiazki na necie
A moje pytanie:
A czy konwersja z CR2 na DNG przsy ustawieniu kompatybilnosci do starej wersji APE generuje strate w jakosci ?
Smola napisał/a: | A czy konwersja z CR2 na DNG przsy ustawieniu kompatybilnosci do starej wersji APE generuje strate w jakosci ? | Nie - jedynie nie zapisuje w metadanych "lepszych" paramentów wywoływania. Jak na przykład korekcje obiektywu itd (to weszło w nowszym formacie DNG)
komor - Pon 07 Paź, 2013
Smola napisał/a: | Ja generalnie lubi miec proste ikony, wszystko widoczne...a w tym Lr 5 to jest takie step by step jak przy tworzeniu fotoksiazki na necie |
Absolutnie mylne wrażenie. To porządny soft, ergonomicznie wszystko w porządku. Nad pojedynczą fotką pracujesz w module Develop i tam wszystkie suwaczki masz widoczne, o ile tylko zmieszczą Ci się na ekranie.:) Ikonek zbyt wielu nie ma, ale za to dużo suwaków.
paul80 - Wto 08 Paź, 2013
Smola, czym prędzej się przesiądziesz tym lepiej dla Ciebie .
komor napisał/a: | Absolutnie mylne wrażenie. To porządny soft, ergonomicznie wszystko w porządku. Nad pojedynczą fotką pracujesz w module Develop i tam wszystkie suwaczki masz widoczne, o ile tylko zmieszczą Ci się na ekranie.:) Ikonek zbyt wielu nie ma, ale za to dużo suwaków. |
Dokładnie zgadzam się, nawet można ukryć daną funkcję jak split toning, schować okienko podglądu ostrości i zmieści się więcej na ekranie:wink:.
ps. Mam pewne spostrzeżenie o którym już pisałem dotyczące LR, rawy z 60D pomimo że są większe obrabiają się szybciej i płynniej niż z 400D
Smola - Wto 08 Paź, 2013
hej, No wczoraj sie pobawilem tym LR5. Jakosc obrobki jest fajna - ciezko zaprzeczyc.
Szkoda tylko ze nie mozna promienia wyostrzania zbic do 0,3. 0,5 jest najnizej.
Czy w zakladce developer jest gdzies stempel i gumka - tak aby pozbyc sie tego co sie wkradlo do kadru/flare wyeliminowac ?
Czy istnieje mozliwosc skopiowania warstwy ?
A DPP juz dziala ale sciagniete z netu ze strony Canona. To dostarczane obecnie na plytce Canona nie dziala pod moim Win 7 64-bit.
komor - Wto 08 Paź, 2013
Smola napisał/a: | Czy w zakladce developer jest gdzies stempel i gumka |
Jest parę narzędzi, obejrzyj sobie jakiś tutorial. Nie zastąpi to Photoshopa w bardziej zaawansowanym „gumkowaniu”, ale bardzo dużo można zrobić bez wychodzenia do TIFF i tracenia możliwości zmiany parametrów wywołania RAW w każdej chwili.
paul80 - Wto 08 Paź, 2013
Smola napisał/a: | Czy istnieje mozliwosc skopiowania warstwy ?
|
A czy w ACR photoshopa jest taka możliwość? .
Można nakładać korekcje różnego rodzaju na dowolny fragment.
Smola napisał/a: | Czy w zakladce developer jest gdzies stempel i gumka - tak aby pozbyc sie tego co sie wkradlo do kadru/flare wyeliminowac ? |
Istnieje stempel , na samej górze takie kółeczko z wyborem opcji jak wybierzesz, jest też healing brush, bardzo fajne narzędzie.
Smola napisał/a: | Szkoda tylko ze nie mozna promienia wyostrzania zbic do 0,3. 0,5 jest najnizej. |
w czym to przeszkadza, pokaż jakiś przykład.
|
|