|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Bezlusterkowiec do 1000 zł
MiGo2 - Czw 10 Paź, 2013 Temat postu: Bezlusterkowiec do 1000 zł Cześć,
rozglądam się za tanim, używanym bezlusterkowcem do 1000 zł - nie zawsze chce mi się nosić lustrzankę, a czasem coś fajnego można utrwalić "na mieście". Poza tym moja pociecha nie daje sobie rady z masą i gabarytem Nikona D80 z obiektywem, a że rwie się do fotografowania to zakup ma swoje dodatkowe uzasadnienie
Poświęciłem nieco czasu na lekturę forum, ale nie znalazłem odpowiedzi co z "taniochy" warto kupić.
Wytypowałem na portalu na "A" następujące sprzęty:
- Panasonica GF3 z kit'em 14-42 (ok 700zł)
- Olympus E-PL1 z podobnym obiektywem (ok 600 - 700 zł)
Teoretycznie jest jeszcze
- Sony NEX-3/C3 body (500 zł + drugie tyle na obiektyw), ale wyglądają na mocno "dojechane"
- Olympus E-pl3, ale to wydatek prawie 1200 zł.
Nie drukuję zdjęć na plakaty, nie liczę pikseli na monitorze, więc ostrość zdjęć nie jest obowiązkowa, zaś mile widziany: jest dobry pomiar światła, brak uciążliwych szumów do ISO 800, kontrola parametrów ekspozycji (choć i tak 90% to tryb priorytetu migawki). Nie mam ciśnienia na kolekcjonowanie obiektywów mikro 4/3 i jedyny jaki planuje to stałoogniskowy z ogniskową zbliżoną do 17 lub 35 mm.
Czy mogę prosić o podpowiedź? W zasadzie wybierałbym pomiędzy GF3 a E-PL1, no chyba że E-PL3 na prawdę jest wart dopłaty....
Pozdrawiam
Michał
fatman - Czw 10 Paź, 2013
Popatrz za Panasem GF-1.
Imho lepszy od gf3. Bardziej dla kreatywnego człowieka, jakim na pewno jesteś.
MiGo2 - Czw 10 Paź, 2013
fatman napisał/a: | Popatrz za Panasem GF-1.
Imho lepszy od gf3. |
GF-1 to chyba rarytas, bo go nie ma w sprzedaży .
Fakt, ma "kółko", ale to nie jest dla mnie element kluczowy przy takim maleństwie użytym w trybie "wyceluj i strzel". Ważniejszy jest dla mnie prawidłowy pomiar światła (np. w ostrym słońcu) bym nie musiał po każdej fotce analizować histogramu czy szaleć z bracketingiem.
W każdym razie dzięki za podpowiedź,
Pozdrawiam
Michał
muzyk - Pią 11 Paź, 2013
MiGo2 napisał/a: | GF-1 to chyba rarytas, bo go nie ma w sprzedaży |
Owszem, ale używkę można wyhaczyć.
MiGo2 napisał/a: | Fakt, ma "kółko" |
Dwufunkcyjne...
MiGo2 napisał/a: | Ważniejszy jest dla mnie prawidłowy pomiar światła (np. w ostrym słońcu |
Pisałem bodajże w temacie o GX1.
Możesz ustawić punktowy pomiar i zapamiętywać pomiar celując na granicy świateł i cieni, tak, aby jedne i drugie były znośne - nie zawsze pomiar wielosegmentowy daje sobie radę.
Jeśli chodzi o używalność iso, to do 800 można jechać, nawet 1600.
Można wyłączac ekran przyciskiem disp.
Korpus jest świetnie wykonany, odpowiednio duży i fajnie się trzyma (co prawda nie tak dobrze jak GX7, ale to trochę inna kasa...)
Polecam!
Nie pożałujesz.
MiGo2 - Pią 11 Paź, 2013
@muzyk, @fatman
Lumix GX-1, GF-1 są poza budżetem (1400 zł) lub trudnodostępne, tak więc odpadają.
Nie mogę zapłacić więcej niż 1000 zł, bo:
- za 1400 to ja mam używanego "małego" D3100 ze stałką 35mm (co już jest jakimś rozwiązaniem) lub cały zestaw NEX-5,
- szukam 2-giego aparatu który nie musi być "super pro", tylko ma nie wyprowadzić mnie z równowagi głupim błędem projektanta (vide światłomierz w N D80) i ma mieć lepszą matrycę niż 1/1.7".
Tak więc pozostaje mi: GF-3, E-PL1, NEX-3/C3 z kitowym zoomem.
Co z tej trójcy najlepiej da sobie radę z:
- fotografowaniem pod słońce (tarcza słoneczna w kadrze)
oraz
- w ostrym słońcu z dużą ilością światła odbitego (od wody, śniegu)?
Kryterium "światłomierza" jest jedynym przy którym się uprę .
Michał
mavierk - Pią 11 Paź, 2013
MiGo2 napisał/a: | tylko ma nie wyprowadzić mnie z równowagi głupim błędem projektanta (vide światłomierz w N D80) | miałem d70s, czyli model wcześniej i nie wierzę, że w d80 spieprzyli światłomierz. Może zacznij dostosowywać aparat pod siebie zamiast chcieć go zmienić
byłem w podobnej sytuacji i kupiłem sobie fajny zestaw za 1000zł na wakacjach:
Panas GF-1 z skórzanym pokrowcem za 300zł (trzeba z tydzień, dwa polować na różnych forach)
14/2.5 za 700zł (angielski amazon, wysyłka do PL za darmo).
Wkurza mnie trochę brak węższego kąta ale zestawy GF-1 + 20/1.7 to wydatek koło 1200-1700zł.
Ewentualnie jeśli chciałbyś bardziej uniwersalny zestaw to polecam 12-50 też z aledrogo/forum jakiegoś. Dobry zakres, macro tylko lekko ciemnawy
Gdybyś chciał aps-c to masz Samsunga NX-1000 z kitem za 700-1000zł co dawałoby Ci szanse na dokupienie czegoś w stylu 16~20/2.8 lub 30/2 w najbliższym czasie.
MiGo2 - Pią 11 Paź, 2013
mavierk napisał/a: | miałem d70s, czyli model wcześniej i nie wierzę, że w d80 spieprzyli światłomierz. Może zacznij dostosowywać aparat pod siebie zamiast chcieć go zmienić
|
No, dostosowuję, -0.7 lub -0.3 EV w zależności od pory dnia jest zawsze ustawione (i ta konieczność korekty jest czasem wyzwaniem dla mojej cierpliwości)
Poza tym D80 zostaje na stanie bo to dobry aparat, a szukam czegoś "podręcznego".
mavierk napisał/a: |
Gdybyś chciał aps-c to masz Samsunga NX-1000 z kitem za 700-1000zł co dawałoby Ci szanse na dokupienie czegoś w stylu 16~20/2.8 lub 30/2 w najbliższym czasie. |
O samsungu NX (niestety) mało wiem, zaś z pobieżnej lektury internetu wychodzi że jest problem z cenami obiektywów NX, chyba że bagnet jest ten sam co w Pentax... Czy fotografowałeś może NX-1000?
Michał
muzyk - Sob 12 Paź, 2013
MiGo2 napisał/a: | tylko ma nie wyprowadzić mnie z równowagi głupim błędem projektanta (vide światłomierz w N D80) i ma mieć lepszą matrycę niż 1/1.7".
|
Co jak co, ale Nikon przykłada się do światłomierzy.
MiGo2 napisał/a: | Lumix GX-1, GF-1 są poza budżetem (1400 zł) lub trudnodostępne, tak więc odpadają. |
GX1 może tak, ale Gf1... używka?
Dziś widziałem za 220 euro z jakimś zoomem. Pół roku gwarancji w Calumet Hamburg.
MiGo2 napisał/a: | Kryterium "światłomierza" jest jedynym przy którym się uprę . |
Pomiar światła w np. w Panasonicu do bajeczka - w trudnych warunkach ustawiasz na punktowy i celując na cienie i światła widzisz na/w ekranie/wizjerze co się dzieje i zapamiętujesz wartość taką, jaka Ci odpowiada i pstrykasz.
mavierk napisał/a: | Wkurza mnie trochę brak węższego kąta ale zestawy GF-1 + 20/1.7 to wydatek koło 1200-1700zł.
|
O dziwo 20 1.7 daję radę w naprawdę wielu sytuacjach.
MiGo2 - Sob 12 Paź, 2013
muzyk napisał/a: | MiGo2 napisał/a: | tylko ma nie wyprowadzić mnie z równowagi głupim błędem projektanta (vide światłomierz w N D80) i ma mieć lepszą matrycę niż 1/1.7".
|
Co jak co, ale Nikon przykłada się do światłomierzy.
|
No to do mojego się nie przyłożył Muszę kombinować by było dobrze.
muzyk napisał/a: |
MiGo2 napisał/a: | Lumix GX-1, GF-1 są poza budżetem (1400 zł) lub trudnodostępne, tak więc odpadają. |
GX1 może tak, ale Gf1... używka?
Dziś widziałem za 220 euro z jakimś zoomem. Pół roku gwarancji w Calumet Hamburg.
|
No tak, w PL nie ma dużego wyboru, a kupując w Niemczech czy US i tak wydam 600 zł na body Panasonica. W międzyczasie odrobiłem zadanie domowe i wyszło mi, że:
- nie widzę istotnej dla mnie różnicy pomiędzy zdjęciami aparatów systemu mikro 4/3,
- ceny dobrych obiektywów tak samo wyrywają z butów w M43 jak i w systemie NX, czy E,
tak więc zadecyduje ekonomia.
Obecnie rozważam GF3 lub E-PL1 z kitem lub jakikolwiek NEX z adapterem do bagnetu Nikona - o tym co kupię zadecyduje dostępność i finalna cena.
Głupio wyszło wszyczynając akademicką dyskusję, dziękuję za poświęcony (lub stracony) czas na moje dylematy.
Pozdrawiam i idę fotografować bo przegapię jesień:)
Michał
hijax_pl - Sob 12 Paź, 2013
MiGo2 napisał/a: | No to do mojego się nie przyłożył Muszę kombinować by było dobrze. | I zapewne dlatego, że to strasznie subiektywną jest by było "dobrze", od D90 wprowadził funkcję kalibracji światłomierza (gdzie można sobie w krokach 1/6 EV ustawić korekty dla każdego z trybów pomiaru).
Przy okazji - Twoje uwagi tyczą się trybu matrycowego czy np punktowego?
MiGo2 - Sob 12 Paź, 2013
hijax_pl napisał/a: | MiGo2 napisał/a: | No to do mojego się nie przyłożył Muszę kombinować by było dobrze. | I zapewne dlatego, że to strasznie subiektywną jest by było "dobrze", od D90 wprowadził funkcję kalibracji światłomierza (gdzie można sobie w krokach 1/6 EV ustawić korekty dla każdego z trybów pomiaru).
Przy okazji - Twoje uwagi tyczą się trybu matrycowego czy np punktowego? |
Mam problem z matrycowym pomiarem światła, który stosuję bo wydaje mi się najbardziej uniwersalny. Ogólnie nie jest to problem (mam braketing), ale nie chciałbym mieć kolejnego aparatu z tendencją do prześwietlania w pewnych warunkach. Ja wiem o tej przypadłości (i sprawdzam histogram), a np. żona nie...
Pozdrawiam
Michał
mavierk - Sob 12 Paź, 2013
Nie wierzę, gdy robiłem zdjęcia moim nikonem to musiałem ustawiać na +0.3 albo 0.7 nawet bo lubiłem jak zdjęcia są dobrze naświetlone. Może uważasz, że żaden kanał nie powinien być przepalony? Pora przestać się tym tak przejmować
muzyk napisał/a: | O dziwo 20 1.7 daję radę w naprawdę wielu sytuacjach. | Wiadomo, gdybym tylko miał te pieniądze to.. 45/1.8 i tak byłoby pierwsze . Uważam, że na początek naleśnik z zakresu 17-20mm do dowolnego korpusu m43 to idealny zestaw.
MiGo2 napisał/a: | O samsungu NX (niestety) mało wiem, zaś z pobieżnej lektury internetu wychodzi że jest problem z cenami obiektywów NX, chyba że bagnet jest ten sam co w Pentax... Czy fotografowałeś może NX-1000? | Nie, nie fotografowałem, macałem troszku w sklepach, nawet bardzo chciałem go kupić ale nagle na pewnym systemowym forum znalazłem opcję na gf-1 za grosze i się nawet nie zastanawiałem.
Niestety, nie ma już promocji 30/2 za 400zł. Więc teraz już nie jest aż tak pięknie
TS - Sob 12 Paź, 2013 Temat postu: Re: Bezlusterkowiec do 1000 zł
MiGo2 napisał/a: | wybierałbym pomiędzy GF3 a E-PL1, no chyba że E-PL3 na prawdę jest wart dopłaty.... |
Używałem sporo E-PL1 i troszkę E-PL3. Ten pierwszy spełni wymagania, ale nowszy model ma wyraźnie szybszy autofokus, a także lepsze to co widać w specyfikacji (filmy, ekran, itd.). Jest mniejszy i mniejszy jest też jego kitowy zoom od starej wersji z E-PL1. Według mnie warto dopłacić 500 zł. Panasa GF3 nie znam.
hijax_pl napisał/a: | Twoje uwagi tyczą się trybu matrycowego czy np punktowego? |
Pewnie matrycowego, zauważyłem to samo (kolega ma D80 i czasem robię nim zdjęcia). Notorycznie prześwietla sceny typu widoczek, podczas gdy Panas G2 na matrycowym naświetla to samo poprawnie.
hijax_pl - Sob 12 Paź, 2013
TS, tak. Mimo tego całego zgiełku o matrycowe algorytmy Nikona traktuje go jako najmniej pewny algorytm. No nie sprawdza mi się i tyle - chyba, że robię w RAW ale wtedy mi to wisi jak pracuje bo i tak koryguję.
muzyk - Sob 12 Paź, 2013
MiGo2 napisał/a: | GF3 lub E-PL1 |
Jak chcesz. ...
Ja bym ani jednego z tych nie kupił. Nawet tanio.
mavierk napisał/a: | Wiadomo, gdybym tylko miał te pieniądze to.. 45/1.8 i tak byłoby pierwsze . Uważam, że na początek naleśnik z zakresu 17-20mm do dowolnego korpusu m43 to idealny zestaw.
|
Hmm, 20 1.7 I kosztuje ok 330 euro
45 1.8 - 259 euro
a warto choćby właśnie ten pierwszy jako JEDYNY na początek, a nie jakiś gów...ny zUm.
Nex?
Tylko 6-stka.
MiGo2 - Nie 13 Paź, 2013
muzyk napisał/a: | MiGo2 napisał/a: | GF3 lub E-PL1 |
Jak chcesz. ...
Ja bym ani jednego z tych nie kupił. Nawet tanio.
...
Hmm, 20 1.7 I kosztuje ok 330 euro
45 1.8 - 259 euro
a warto choćby właśnie ten pierwszy jako JEDYNY na początek, a nie jakiś gów...ny zUm.
Nex?
Tylko 6-stka. |
Muzyk, Nie wiem jak się odnieść do Twoich propozycji, bo każda z nich to min. 1400 zł wydane na obiektyw mikro 4/3 lub 2800 zł za NEX-6, których możliwości nie wykorzystam, za pieniądze których nie mam (tzn. nie widzę ekonomicznego sensu).
Teraz mam średnio g..ny zoom Sigmy 17-70, z nieco mniej g...ym body i jestem zadowolony z ich możliwości, ale nie z wymiarów zestawu, tak więc kit'owy zoom mi nie przeszkadza.
Tak przy okazji, Czy możesz powiedzieć jakim zestawem fotografujesz na co dzień?
A teraz pytanie do użytkowników mikro 4/3:
czy ktoś z Was miał okazję fotografować Sigmą 19 lub 30mm F/2.8 ?
Wiem że to plastik, ale przynajmniej tani. Na flickr widziałem zdjęcia, które od strony detali były OK, zaś pytając się o te obiektywy chciałbym dowiedzieć się jak wygląda prędkość AF "w praniu".
Pozdrawiam
Michał
muzyk - Pon 14 Paź, 2013
MiGo2 napisał/a: | czy ktoś z Was miał okazję fotografować Sigmą 19 lub 30mm F/2.8 ? |
Mam inną Sigmę - 60 2.8 DN - jest, aż zbyt zajebista optycznie.
MiGo2 napisał/a: | Muzyk, Nie wiem jak się odnieść do Twoich propozycji, bo każda z nich to min. 1400 zł wydane na obiektyw mikro 4/3 lub 2800 zł za NEX-6, których możliwości nie wykorzystam, za pieniądze których nie mam (tzn. nie widzę ekonomicznego sensu). |
Zatem kup sobie używany GF1 z 14-45.
W 1000 się zmieścisz.
MiGo2 - Wto 15 Paź, 2013
muzyk napisał/a: | Zatem kup sobie używany GF1 z 14-45.
W 1000 się zmieścisz. |
Dzięki za konkret.
Właśnie udało mi się uszkodzić mój zoom więc zakup czegoś lepszego zaczyna mieć sens, bo tylko korpus trzyma mnie przy bagnecie F.
Pozdrawiam
Michał
[ Dodano: Czw 17 Paź, 2013 21:40 ]
Z kronikarskiego obowiązku dodam że po wizycie w sklepie, i zabawie E-PM1 stwierdziłem, że nie umiem fotografować bez optycznego wizjera i dwóch kółek wyboru ustawień.
Po zamianie rozbitego zooma na stałkę zdziwiłem się ile mi ubyło z gabarytu i masy aparatu.
Pozdrawiam
Michał
ps.
poproszę moderatora o scalenie postów.
|
|