|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Delta Optical Extreme 15x70 vs TS Optics 15x70 MX Marine
prophet - Sro 20 Lis, 2013 Temat postu: Delta Optical Extreme 15x70 vs TS Optics 15x70 MX Marine Witam !!!
Jak w temacie, interesuje mnie porównanie tych lornetek. Wyglądają bardzo podobnie, czy to jest ta sama konstrukcja ? Czy w kwestii właściwości optycznych będa przedstawiać ten sam poziom. Różnica w cenie jest, więc jeśli to te same lornetki tylko innych producentów, to nie ma sensu przepłacać. A może jakieś inne propozycje, w tej cenie Lornetka ma posłużyć głównie do obserwacji nieba.
Arek - Sro 20 Lis, 2013
prophet, generalnie pochodzą z jednej fabryki w Chinach (United Optics). Tyle, że fabryka ta działa na zasadzie "nasz klient, nasz pan". To znaczy jak DO zamówi lepsze powłoki od TS, to dostanie lepsze powłoki. Jak lepsze zamówi TS, to oni dostaną lepsze. Podsumowując, generalnie są podobne, ale w praktyce mogą się różnić dość istotnymi rzeczami (powłoki, wyczernienie, jakość wykonania, wyposażenie).
prophet - Sro 20 Lis, 2013
Dzięki za szybką odpowiedź. Reasumując kupno jednej z powyższych można nazwać loterią.
A możesz coś mi polecić, do ~ 1500 pln ?
Bardzo chciałbym kupić Fujinon'a 16X70, ale cena odstrasza
A tak z ciekawości Fujinon też jest składany w Chinach ?
Arek - Sro 20 Lis, 2013
prophet napisał/a: | A tak z ciekawości Fujinon też jest składany w Chinach ? |
Nie. Made in Japan.
Ogólnie wyroby United Optics wypadają dobrze więc ja bym się nie bał DO EXtreme i TS Marine.
Kup wysyłkowo, masz 10 dni na zwrot. Pomacasz, sprawdzisz czy dobrze leży w ręku i przy oku.
Jak nie będzie pasowała - oddasz.
prophet - Sro 20 Lis, 2013
Dziękuję i pozdrawiam
kivirovi - Sro 20 Lis, 2013
Ja bym kupil TS, Sorry Winnetou
prophet - Czw 21 Lis, 2013
Mógłbyś rozwinąć ?
goornik - Czw 21 Lis, 2013
TS to firma działająca w Niemczech i oni zwykle stawiają producentom wyższe wymagania. Widać to ładnie po refraktorach ED i APO: wiele z nich na rynek niemiecki trafia z focuserem 2,5" lub nawet 3", podczas, gdy na inne rynki idą one wyposażone w "zwykłe" Cryfordy 2".
Myślę, że jeśli trafisz na sztukę z dobrej serii, nie będzie to miało znaczenia, czy to jest TS czy DeOp.
kivirovi - Czw 21 Lis, 2013
Dokładnie to miałem na myśli. Rynek niemiecki jest bardziej wymagający. Kaszanka nie przejdzie...
kimek27 - Czw 21 Lis, 2013
Mam dwie lornetki Kunming United Optics BA3 Helios Quantum -4 wersje 25x100IF i 15x70CF Optycznie cudow nie ma. Mechanicznie porazka. Zaleta to tylko cena. Kupilem obie nowe ale rozkolimowane za 600 zlotych. Polecam omijac produkty z tej fabryki z daleka.
goornik - Czw 21 Lis, 2013
kimek27 napisał/a: | Mam dwie lornetki Kunming United Optics BA3 Helios Quantum -4 wersje 25x100IF i 15x70CF Optycznie cudow nie ma. Mechanicznie porazka. Zaleta to tylko cena. Kupilem obie nowe ale rozkolimowane za 600 zlotych. Polecam omijac produkty z tej fabryki z daleka. |
No widzisz - a ja kupiłem 25x100 BA10 zarówno z optyki jak i mechaniki (w tej klasie cenowej ) jestem zadowolony. Ale ja to tak oceniam: BA8~BA10 to najwyższa półka ze stajni United Optic i jednocześnie najniższa jaką można zaakceptować.....
Arek - Czw 21 Lis, 2013
No niestety... Nawiązując do tego o czym rozmawialiśmy na urodzinach Nikona, to trochę sami jesteśmy sobie winni jako klienci. Bo chcemy tanio. Więc producenci robią tanio. A jak tanio, to nigdy dobrze.
Choć do dobrego się dorasta. Samy wiemy co leży w naszych szafach.
kivirovi - Czw 21 Lis, 2013
Nie narzekajcie. Zakup lornetki nigdy nie byl tak latwy jak obecnie. Dzieki temu "tanio" zwiekszyl sie rynek nabywcow lornetek, a i sprzedaz lornetek premium ($1000) tez sie zwiekszyla, bo wiecej osob zostaje wyeksponowanych na infekcje bakcylem obserwacyjnym. Poza tym sredni sa teraz coraz lepsi. A najlepsi staraja sie tez jeszcze bardziej i sa juz liczne lornetki powyzej $2,000. W latach 90-tych to mnie nie starczalo wyobrazni zeby sobie wyobrazic zakup Leica Trinovid. A Ultravid przeciez "tylko" 2x srednia krajowa dzisiaj.
prophet - Pią 22 Lis, 2013
Dziękuję.
A jak wygląda sytuacja z Vixenami, to też są Chińskie produkty, z jakością na chybił / trafił ?
Arek - Pią 22 Lis, 2013
Kiedyś były Made in Japan, teraz prawie wszystko już chyba Made in China... Choć mają kilka udanych modeli.
prophet - Pią 22 Lis, 2013
A na dzień dzisiejszy jaki model poleciłbyś ? Może przyczaje sie na jakiegos Vixena 80mm ?
kivirovi - Pią 22 Lis, 2013
30x80 nie warto
prophet - Sob 23 Lis, 2013
Raczej myślałem o 16x80 ew. 20x80. Co o nich sądzicie ?
kivirovi - Sob 23 Lis, 2013
Tylko tą widziałem... Jednak chyba Extreme i klony będzie lepsza. Na rynku wtórnym są Steinery Senator, Rallye i Observer 20x80 i chyba 15x80. Nowy Observer to już kupa kasy....
Kocur syberyjski czyżby?
prophet - Sob 23 Lis, 2013
Dzieki.
Nie, to Maine Coon.
Arek - Nie 24 Lis, 2013
Steinery na pewno będą trwalsze. Choć ich ceny na e-bay są absurdalne. Chcąc wydać 3-6 tyś na Steinera zdecydowanie powróciłbym do sprawy zakupu Fujinona:
http://www.ebay.pl/itm/NE...=item27ce8eae95
W dobrych cenach można też ostatnio kupić Nikona 10x70. Ktoś nawet wystawiał u nas w dziale sprzedam.
prophet - Nie 24 Lis, 2013
Tzn. dysponuję kwotą max 2000, a sprzęt używany nie w chodzi w grę, mam takie, być może nieuzasadnione uprzedzenie.
Żeby nie przeciągać. Lepszym wyborem bedzie TS 15x70 niż Vixen 16x80. Dobrze rozumuję ?
Arek - Nie 24 Lis, 2013
prophet napisał/a: | Żeby nie przeciągać. Lepszym wyborem bedzie TS 15x70 niż Vixen 16x80. Dobrze rozumuję ? |
Mechanicznie pewnie trochę lepszy będzie TS. Natomiast zasięg w ciemności zdecydowanie po stronie Vixena.
goornik - Nie 24 Lis, 2013
Arek napisał/a: |
W dobrych cenach można też ostatnio kupić Nikona 10x70. Ktoś nawet wystawiał u nas w dziale sprzedam. |
Nie ktoś, tylko ja:
http://www.ebay.de/itm/Ni...=item3cd00c4a6b
To zakup-inwestycja, ta lornetka z biegiem czasu - o ile będzie zadbana - będzie już tylko drożała...
Arek - Nie 24 Lis, 2013
A to też
Ale miałem na myśli to:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=23358
goornik - Nie 24 Lis, 2013
To jest fajne ogłoszenie, dopóki nie zapytasz o cenę
prophet - Pon 25 Lis, 2013
Goornik, Ty zdaje się masz TS 25x100 ? Mógłbyś coś skrobnąć na jej temat ?
kivirovi - Pon 02 Gru, 2013
Mówisz i masz:
http://allegro.pl/lornetk...3760029821.html
cena obiektywnie średnio okazyjna ale obleci w porwnaniu z pozostałymi kandydatkami
No i największa Chinka:
http://allegro.pl/lornetk...3757565243.html
konto usuniete - Pon 02 Gru, 2013
Widziałem tę 28x110. Kawał dubeltówy. Ciężka, wymagająca solidnego i stabilnego statywu i głowicy. To już nie przelewki. Ale jak trafi się na idealnie skolimowany egzemplarz to da wiele radochy.
Arek - Pon 02 Gru, 2013
Ten Steiner co podał kivirovi wygląda kusząco. Można rzucić cenę 1900 zł i pewnie pójdzie. Mechanika pewnie posłuży przez lata.
kivirovi - Pon 02 Gru, 2013
Statyw do potwory 110mm to juz musi byc chyba zeliwny
Za 1900zl nie wziac Steinera to juz grzech... Test innego ale z tej samej serii:
http://www.optyczne.pl/23...llye_15x56.html
Rallye 15x80 nie ma nawet w bazie.
goornik - Pon 02 Gru, 2013
prophet napisał/a: | Goornik, Ty zdaje się masz TS 25x100 ? Mógłbyś coś skrobnąć na jej temat ? |
Mam
Mógłbym skrobnąć
Więc skrobię - uważam, że to bardzo dobry zakup. Miałem ją na zlocie w Sulejowie i tam oko w oko porównywałem ją z DeOp o tych samych parametrach. Niestety nawet Przemek z De Op zgodził się, że TS miażdży zarówno optycznie jak i mechanicznie model z De Op. Ważne jest, że TS ma rzeczywiście czynną aperturę 100mm, a nie soczewka 100, a apretura 80 lub mniej. Lornetka jest niesety podatna na utratę kolimacji, ale wykonuje się to śrubkami regulacyjnymi pryzmatów, łatwo dostępnymi pod gumą. Ja w skrzynce zawsze mam mały śrubokręcik i przed pokazem nieba w OA Bukowiec (www.oabukowiec.pl) czy ostanio "grą w kometkę" od czasu do czasu lubię delikatnie poprawić kolimację. Ostrość na brzegach zaskaująco dobra, punktowość gwiad (jak na tę cenę) bardzo dobra. Oryginalne muszle oczne były trochę niewygodne (okulary mają małe odsunięcie źrenicy) więc je nieco przyciąłem i jest suuuuuper.
Co bym w niej zmienił? - wolałbym powiększenie 20x, za to z wiekszym polem i większą źrenicą.
Tu w tym linku widać moją TS na pierwszych trzech zdjęciach zrobionych podczas pokazu nieba, zamocowaną na specjalnym montażu widłowym z przeciwwagą. Ja też się załapałem na trzecim zdjęciu
http://www.optyczne.pl/index.php?art=270
A tu zdjęcie u mnie w mieszkaniu. Lornetka TS 25x100 i montaż. Na solidnym i cięzkim statywie Manfrotto
prophet - Wto 03 Gru, 2013
Dzięki Goornik, za skrobnięcie
Czyli lufa godna polecenia. No to teraz TS 15x70 lub 25x100, taki mam dylemat
Co do Steinera z aukcji, to ze zdjęć na nowy sprzęt nie wygląda absolutnie, w ogóle nie wygląda zachęcająco, imo.
Abs - Wto 03 Gru, 2013
25x100 to alternatywa dla teleskopu - ciężko, statywowo ale można oglądać nawet planety. 15x70 ma większe pole nie zawsze wymaga statywu. Tez fajne rozwiązanie - zwłaszcza jeśli ktoś już ma teleskop.
Czyli wybór zależny głównie od preferencji osobistych.
goornik - Wto 03 Gru, 2013
Dobładnie tak jak napisał Abs - wszystko zależy od potrzeb i stylu obserwacji.
Ja za swoją dałem około 1000 zł, więcej bym za nią nie zapłacił. Mam refraktor 120mm, gdzie korzystam z takich dobrodziejstw, jak diagonal 2" 90 stopni, możliwość wymiany okularów, możliwość założenia szukacza, możliwość fotografowania lustrzanką, możliwość korzystania z montażu EQ-5 itp.
I dlatego model 28x110 zupełnie mnie nie ciągnie, szczególnie z tak małą źrenicą
kivirovi - Wto 03 Gru, 2013
Zgadzam sie, sprzedajacy zrobil zbyt dokladne zdjecia a przydaloby sie lornetke odkurzyc. Ale osad, ze TS w dowolnej inkarnacji dorowna (pod wzgledem wygladu nawet) temu starem Steinerowi jest baaaardzo pochopny.
Istnieje tez chyba ciekawy Opticron Observation 11x80. Obecnie jednak latwiej dostac modele z mniejsza zrenica.
Bogdan82 - Czw 05 Gru, 2013
Cześć
Potrzebuję pomocy bo zastanawiam się pomiędzy TS a SW 25x100.Podobno lornetka od SW ma większe pryzmaty,ale nie wiem czy to prawda.Proszę o pomoc w wyborze.
goornik - Pią 06 Gru, 2013
Wydaje mi się, że pryzmaty są dokładnie takie same. To jest mało prawdopodobne, by chińczycy zmieniali pryzmaty, opracowywali do nich odpowienio inne mocowanie tych pryzmatów.
Myślę, żę jedyne rożnice to ilość/jakość powłok, staranność wyczernienia, jakość gum, rodzaj pokrywek itp.
Bogdan82 - Pią 06 Gru, 2013
To trzeba mieć szczęście i trafić na dobrze zrobiony egzemplarz TS lub SW.
A czy w lornetce TS w okularach są gwinty na filtry?
goornik - Nie 08 Gru, 2013
Nie - moja TS 25x100 nie ma żadnych gwintów
kimek27 - Nie 08 Gru, 2013
Ze zdjęcia które zamieścił goornik ts ma takie same okulary jak Helios Quantum-4. Ja w swojej muszle oczne zdemontowałem ( a bez ich podcięcia lub wywinięcia nie da się przez nią patrzeć) gdyż okular się wykręcał ( źle złożony ) i trzeba było poprawiać fabrykę. Miałem możliwość obejrzenia pryzmatów które są mocowane tak jakby w koszyku. Więc wcale nie są duże jak by obudowa na to wskazywała. Wykonanie gwintów wewnątrz tulei jak przez ucznia w pierwszy dzień na warsztatach przyzakładowych. Lornetki te są bardzo podatne na rozkolimowanie o czym pisał już goornik. Niestety jesli się pryzmaty przestawią jest praktycznie niemożliwe dostanie się do nich. Sruby widoczne na górnych płytkach łatwo się odkręca, pod każdą jest też gumowa uszczelka. Niestety uszczelki pod samą płytką nie ma, jest za to tona kleju, więc jest to nierozbieralne. O pałąku i mocowaniu statywowym nie wspomne, jest za słabe do prawie 5kg lornetki i łapie luzy średnio po 3 razach użycia.
- to prawda, że pryzmaty są zawsze mniejsze, niż sugeruje to wielkość ich korpusów. To reguła praktycznie we wszystkich porro. Natomiast są różnice pomiędzy poszczególnymi modelami. Np. Nikon Tropical / SP ma sporo luzu między pryzmatem a obudową, a seria SE ma korpus pryzmatów uszyty na styk....
- odkręcenie tylnej pokrywy lornetki TS spowoduje jej rozszczelnienie i opis "hermetyczna i wypełniona azotem" przestanie być prawdziwy
- kolimacja tej lornetki za pomocą śrub osiągalnych pod gumą jest naprawdę łatwa, nie ma potrzeby ją rozkęcać. Każdy z torów optycznych ma 1 śrubę, czyli jeden stopień swobody i pozwala na ruszanie obrazem w dwóch wzajemnie prostopadłych kierunkach
- co do pałąka i mocowania statywowego lornetki - w tej kategorii cenowej nie mam zastrzeżeń, przynajmniej do mojego egzemplarza....
kimek27 - Nie 08 Gru, 2013
W mojej tak po prostu okular podczas ustawiania ostrości się wykręcił i wypadł mi w rękę .
...to łatwo mogłeś przystosować lornetkę do digiscopingu.
u mnie ruch okularów pracuje jak należy....
|
|