forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - W skali makro

dr5000 - Pią 22 Lis, 2013
Temat postu: W skali makro
Przygotowaliśmy kolejny odcinek. Rafał opowiada o naszych zmaganiach z makro. Pokazuję co, jak i czym robimy, to co robimy Zapraszam!

http://www.youtube.com/watch?v=DIKUT3K4C6o

Grabus - Pią 22 Lis, 2013

Bardzo dobry materiał. Daje nowe spojrzenie na makro, do tej pory Tokiny w ogóle nie brałem pod uwagę. A tu się okazuje, coś takiego no no no.
bogdanek - Sob 23 Lis, 2013

Strasznie przyjemnie się ogląda, naprawdę super.
mavierk - Nie 24 Lis, 2013

To taka forma reklamy na każdym forum? :)
Ale filmy mimo wszystko bardzo ciekawe, dzięki.

muzyk - Nie 24 Lis, 2013

Grabus napisał/a:
do tej pory Tokiny w ogóle nie brałem pod uwagę.

AF slaby, tzn. wolny, ale rozdzielczość obiektywu - bdb.

hijax_pl - Pon 25 Lis, 2013

dr5000 napisał/a:
Rafał opowiada o naszych zmaganiach z makro
Fajnie, ale ale..
A) To nie jest tak, że w tym nikkorze przysłona schodzi do f/64. Nawet patrząc na samą przysłonę widać, że nie zmienia się jej wielkość. Ogniskowa stała, dziura stała a przysłona nam się zmienia z f/22 do f/64? Dziwy i cuda panie...
B) VR jest bo... to też jest genialne szkło portretowe
C) Reklamowanie jest na tym forum niezgodne z regulaminem. Kolejny taki post po prostu usunę.

Grabus - Pon 25 Lis, 2013

muzyk napisał/a:
AF slaby, tzn. wolny, ale rozdzielczość obiektywu - bdb.

Ale po co komu w makro sprawny autofocus? Chyba że do portretu, a ja zdjęć portretowych raczej nie planuję. Poza słabym AF raczej więcej wad się nie pojawia. Jeśli będę kupował szkło do makro to na pewno mocno zastanowię się nad opcją Tokiny.
hijax_pl napisał/a:
C) Reklamowanie jest na tym forum niezgodne z regulaminem. Kolejny taki post po prostu usunę.

A szkoda.

moronica - Pon 25 Lis, 2013

hijax_pl, w dziale o warsztacie foto czemu nie, nie jest to ewidentna reklama czyichs uslug ani nawet link do strony firmy
kozidron - Pon 25 Lis, 2013

hijax_pl napisał/a:
Kolejny taki post po prostu usunę.

ten filmik jest troszku edukacyjny, można posłuchać, komuś może się przyda, prędzej "drzaźni" następny post tak zwanego "jednopostowaca", który wypowie się tylko w tym wątku żeby podbić :wink:

paul80 - Pon 25 Lis, 2013

czyli seria przejdźmy z testów do praktyki :wink:
Grabus - Pon 25 Lis, 2013

kozidron napisał/a:

ten filmik jest troszku edukacyjny, można posłuchać, komuś może się przyda, prędzej "drzaźni" następny post tak zwanego "jednopostowaca", który wypowie się tylko w tym wątku żeby podbić :wink:

No tak siedzę na forum od ponad pół roku, tylko po to, żeby teraz w tym dziale podbić jakiś post. Twoja wypowiedź powstała tylko na podstawie tego, że wcześniej się na tym forum nie wypowiadałem, genialne podejście. Ręce opadają. Od momentu rejestracji, oglądam to forum codziennie, nie wypowiadałem się wcześniej, bo nie miałem nic do powiedzenia. Teraz natknąłem się na materiał, który naprawdę wydał mi się ciekawy, a że trochę już podobnych filmików widziałem uznałem, że potrafię odróżnić coś ciekawego; chciałem więc wydać swoją opinię odpowiadając w tym temacie, ale zaraz jakiegoś myśliwego troli forumowych mój post zaczął "drażnić", bo podpasował mu od jego kryteria "podbijania".

PS. Okazało się na moim przykładzie, że statusy pod ksywkami nie są odpowiednie. Nie jestem zdecydowanie "nowy", a jedynie mało się wypowiadam.

kozidron - Wto 26 Lis, 2013

Grabus, nie wal fochów, mężczyźnie nie przystoi, jak śledzisz to forum od pół roku, to wiesz o co chodzi z nowymi uzytkownikami, reklamami i nowymi/starymi użytkownikami.

Grabus napisał/a:
Teraz natknąłem się na materiał, który naprawdę wydał mi się ciekawy

no to gratuluje :razz:

cybertoman - Wto 26 Lis, 2013

kozidron napisał/a:
jak śledzisz to forum od pół roku, to wiesz
Nie wie bo miales odsiadke.

cybertoman napisał/a:
Nie wie bo miales odsiadke.

a sprawdziłeś ile trwała? Czy też masz kłopoty z określeniem krotności, bo było by to mniej o około 12 razy wedle twoich obliczeń :razz:

kozidron napisał/a:
a sprawdziłeś ile trwała?
Nie sprawdzalem, ale pustka, jaka po sobie pozostawiles byla tak przejmujaca, ze odczuwam, jakby wieki Cie nie bylo, a nie tylko pol roku.

kozidron napisał/a:
bo było by to mniej o około 12 razy wedle twoich obliczeń
Oj, chyba sie przeliczyles.

cybertoman napisał/a:

czyli jednak, dołączyłeś do Dżozefa

cybertoman napisał/a:
Nie sprawdzalem, ale pustka, jaka po sobie pozostawiles byla tak przejmujaca, ze odczuwam, jakby wieki Cie nie bylo, a nie tylko pol roku.

cienkie to, takie przedszkolne szturchanie, masz jakiś problem, napisz na priva albo w poście i przestań utyskiwać, bo mnie na żal nie złapiesz.

kozidron napisał/a:
nie wal fochów, mężczyźnie nie przystoi
Badz konsekwenty.
hijax_pl - Wto 26 Lis, 2013

Proszę o uspokojenie emocji i języka.

cybertoman napisał/a:
Badz konsekwenty.

konsekwentnie nie zmieniłem zdania zarówno co do uwag jak i zdolności matematycznych

cybertoman napisał/a:

moim zdaniem i jak wynika z archiwum nawet (pomijając już który miesiąc miał 31 dni a który 30) jakby policzyć to na skróty: 15-6= 9dni, może to i w świecie cybertomana jest pół roku. Nawet jak to zaokrąglić do 2 tygodni, możesz śmiało być z siebie dumny.

Edit. pisałem posta w czasie moderacji, emocji nie było a przynajmniej negatywnych :wink:

dr5000 - Pią 29 Lis, 2013

Bardzo się cieszę, że film się spodobał, jeżeli komukolwiek się przydał to my jesteśmy usatysfakcjonowani :)

Co do punktu "C). Reklamowanie jest na tym forum niezgodne z regulaminem. Kolejny taki post po prostu usunę." to nie rozumiem o jakiej reklamie mowa - to, że jesteśmy podpisani z imienia i nazwiska to zwyczajnie taka... kwestia kultury, a to że pokazujemy sprzęt - chyba ciężko tego uniknąć skoro o nim właśnie mówimy :)

Szkoda, że wątek zszedł na tematy kompletnie nie związane z filmem, mam nadzieję, że kiedyś wróci na właściwy tor :)

Tomek8 - Wto 07 Sty, 2014

jak dla mnie to film bardzo przydatny i ciekawy