forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Bezlusterkowiec pod wideo, do 1800-2000 zł, nowy, ze szkłem.

WiciuV1 - Nie 01 Gru, 2013
Temat postu: Bezlusterkowiec pod wideo, do 1800-2000 zł, nowy, ze szkłem.
Witam,

szukam EVIL-a (czy jak to sie fachowo nazywa) głównie pod video (80%) i tylko 20% pod foto. Do fotografii mam amatorską lustrzankę Nikona DX. Mam też sporo szkieł pod Nikona (DX) więc początkowo wybór padł na Nikosia V1 - teraz ma dobrą cenę (1000 zł z ob. 10-30 VR) - niektórzy się śmieją, że aparat jest za darmo bo obiektyw i bateria są warte 1000 zł :)

No dobra, ale do rzeczy. Co wybrać z bezlusterkowców z wymienną optyką pod video w cenie do 1800-2000 zł (z jednym obiektywem)??

Nikoon V1 ma dobrą cene, ale....adapter FT-1 ma chorą cene :( Więc jakbym zdecydował się na V1 + FT-1 to wydałbym ok. 2000 zł, a więc to już nie jest taka rewelacyjna cena...
Zalety V1 dla mnie to crop 2,7 (tele!), wizjer, szybki AF i możliwość korzystania ze szkieł Nikon F przez adapter o cholerycznej cenie. Więcej zalet nie widzę, ale jak na 1000 zł nie jest źle.

Jaką rozsądną konkurencje ma Nikoś V1 w tej cenie? (pod katem video oczywiście).
Chciałbym kupić z jednym szkłem (jakimś w miarę uniwersalnym zoomie).

Myślałem o Pannych, Olkach, Canonie M lub Sony NEX (Ricoh, Samsung, Pentax, itp. mnie nie interesują), ale nie znam za dobrze tych tanich modeli. W video szczególnie dobre ponoć są Panasonici (???), tak czytałem, ale to się raczej odnosi do serii GH, która jest poza moim zasięgiem :(

Co doradzicie? Dzięki!

mavierk - Nie 01 Gru, 2013

Panasonic GX1? I o jakie wideo chodzi?
muzyk - Nie 01 Gru, 2013

GX1 - jeśli jeszcze nowy dostaniesz.
Do tego zhackowane firmware, by nagrania były dłuższe niż 29 min - JEŚLI potrzeba.

WiciuV1 - Pon 02 Gru, 2013

mavierk napisał/a:
Panasonic GX1? I o jakie wideo chodzi?

Wideo dobrej jakości ;) Zależy mi na dobrym IQ/bitrate (w miarę możliwości) i dobrym AF w trybie filmowania.

W dzień i na powietrzu,
Ujęcia statyczne i przedmioty w ruchu (m.in motosport i inne sporty; także samoloty).

W ofercie widzę (jeśli chodzi o Panny):

Panasonic DMC-GX1K + 14-42 kit - 1600 zł.
Panasonic DMC-G3X + 14-42 Vario X kit - 1900 zł.
Panasonic DMC-GX1X + 14-42 Power Zoom kit - 2300 zł (trochę drogo, no chyba że bym poczekał trochę,ale czy warto?). Ten zoom jest pod video przygotowany.
Panasonic DMC-G5 czarny + 14-42 mm - 2000 zł (cena OK)

Który lepszy? ;) I jak one się mają do "klasyka" GH2 ?? (2000 zł za nowe body).

Cytat:
Do tego zhackowane firmware, by nagrania były dłuższe niż 29 min - JEŚLI potrzeba.

Hack byłby ciekawy gdyby zwiększył bitrate. Długość 29 min to i tak znacznie więcej niż potrzebuje.

muzyk - Pon 02 Gru, 2013

WiciuV1 napisał/a:
Który lepszy? I jak one się mają do "klasyka" GH2 ??

Nie no, jeśli zależy Ci na filmowaniu, to bierz GH2.

Uprzednio jednak porównaj jakość z niego z tą z GX1 - filmowanie.
WiciuV1 napisał/a:
Hack byłby ciekawy gdyby zwiększył bitrate.

Baaa…

WiciuV1 - Pon 02 Gru, 2013

muzyk napisał/a:
WiciuV1 napisał/a:
Który lepszy? I jak one się mają do "klasyka" GH2 ??

Nie no, jeśli zależy Ci na filmowaniu, to bierz GH2.

Wiem, zę GH2 jest bardzo dobry, ale to ciut za duzo dla mnie, 2000 zl za samo body (powystawowy model) . Jeszcze rozważam GX1, G5 - zawęziłęm poszukiwania do nich

muzyk - Wto 03 Gru, 2013

WiciuV1 napisał/a:
GX1, G5

GX1 jest lepszy.
Filmy też niczego sobie nagrywa, przy czym nie ma wejścia na mikrofon, a tylko wbudowany stereo.

WiciuV1 - Wto 03 Gru, 2013

GX1 wygląda ciekawie, z grubsza. Martwi tylko jego średni bitrate, reszta jest OK.

Jak w GX1 działa AF w trybie filmowania? Jak się sprawuje?

I jak się sprawuje światłomierz? Bo w Nikonach jeszcze niedawno (poprawili w D5200) jest taki efekt, że obraz się rozjaśnia, ściemnia, rozjaśnia,..... Nie wygląda to dobrze.

muzyk - Wto 03 Gru, 2013

WiciuV1 napisał/a:
jest taki efekt

no a jak ma być, jeśli światłomierz trafia raz na jasne, raz ciemne obiekty?
WiciuV1 napisał/a:
Jak w GX1 działa AF w trybie filmowania? Jak się sprawuje?

Ostrzy, nie jest demonem prędkości.
Tutaj musiałbyś sam ocenić, jeśli masz możliwość wypróbowania tego aparatu.

RB - Wto 03 Gru, 2013

WiciuV1 napisał/a:

I jak się sprawuje światłomierz? Bo w Nikonach jeszcze niedawno (poprawili w D5200) jest taki efekt, że obraz się rozjaśnia, ściemnia, rozjaśnia,..... Nie wygląda to dobrze.

ekspozycji się zablokowac nie da?

WiciuV1 - Wto 03 Gru, 2013

@muzyk - no tak, ale powinno się to odbywać bardziej płynnie. W D5200 i D5300 ten problem nie jest tak duży, jakoś sobie Nikoś poradził.

Nawet gdybym miał to nie potrafiłbym sprawdzić :) Ocenić jest ciężko "na oko" i tu sie zdaję na specjalistów. Ponadto, Nikon 1 ponoć miał być najszybszy na świecie (wg. Nikona), ale niezależne testy wykazały że jest szybki, ale nie aż tak jak chwali się producent.

@RB - W Nikonie D5100 (którego posiadam) nie masz pełnego manuala. Dopiero w D5200 można kontrolować wszystkie parametry w czasie filmowania, jest to ponoć bardzo doby DSLR do video...... Ale D5200 łapie hot pixy i ma banding :)

muzyk - Sro 04 Gru, 2013

WiciuV1 napisał/a:
Nikon 1

Nie kupiłbym tego nawet, żeby mi dopłacali.

WiciuV1 - Pią 06 Gru, 2013

muzyk napisał/a:
WiciuV1 napisał/a:
Nikon 1

Nie kupiłbym tego nawet, żeby mi dopłacali.

Ten sprzęt ma swoje zalety i za te pieniądze Nikoś V1 jest OK, tylko chora jest cena FT-1, która podwaja koszt zestawu...

Czytałem o GX1, niestety dużo sprzecznych informacji jest w necie. Poza tym na Zachodzie to już polecają GX7, GX1 jest dla nich za stary...

Muzyk jak możesz to napisz jak GX1 się sprawuje w filmowaniu? Jakie widzisz wady i zalety (od praktycznej strony, specyfikację znam)...

DZIEKI!

mavierk - Pią 06 Gru, 2013

WiciuV1 napisał/a:
Ten sprzęt ma swoje zalety i za te pieniądze Nikoś V1 jest OK, tylko chora jest cena FT-1, która podwaja koszt zestawu...
Jego zaletą jest to, że hm... eee...

WiciuV1 napisał/a:
Czytałem o GX1, niestety dużo sprzecznych informacji jest w necie. Poza tym na Zachodzie to już polecają GX7, GX1 jest dla nich za stary...
No bo GX1 jest stary ale nadal lepszy od nikona 1. GX7 jasne, że będzie super ale żeby go kupić musisz podwoić budżet.
WiciuV1 - Pią 06 Gru, 2013

mavierk napisał/a:
WiciuV1 napisał/a:
Jego zaletą jest to, że hm... eee...

Zaletą "1" jest crop 2,7x (jak ktoś potrzebuje tele), ma szybki AF i video jest niezłe (na bazie sampli które widziałem). Foto wychodzi przeciętnie, ale mnie w tym wypadku foto nie interesuje.

Cytat:

WiciuV1 napisał/a:
No bo GX1 jest stary ale nadal lepszy od nikona 1. GX7 jasne, że będzie super ale żeby go kupić musisz podwoić budżet.

To wiem, dlatego nie biorę go pod uwagę (tj. GX7). Chociaż mam na niego ochotę ;)

mavierk - Pią 06 Gru, 2013

WiciuV1 napisał/a:
Zaletą "1" jest crop 2,7x (jak ktoś potrzebuje tele), ma szybki AF i video jest niezłe (na bazie sampli które widziałem). Foto wychodzi przeciętnie, ale mnie w tym wypadku foto nie interesuje.
Ty jesteś tą osobą potrzebującą tele? Jeśli nie to dość kiepsko :D Mniejsza matryca mocniej szumi, ciężej uzyskać rozmycie tła i zakres tonalny taki słabszy jest.

WiciuV1 napisał/a:
To wiem, dlatego nie biorę go pod uwagę (tj. GX7). Chociaż mam na niego ochotę ;)
Ja też :D Pooglądaj sobie sample z GX1 w internetach i oceń, czy taka jakość Ci wystarcza ;)
rezek10 - Sob 14 Gru, 2013

Lepiej brać tego GX1 czy EOS M?
muzyk - Nie 15 Gru, 2013

Z tych dwóch: GX1 zdecydowanie.