|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Bezlusterkowiec pod wideo, do 1800-2000 zł, nowy, ze szkłem.
WiciuV1 - Nie 01 Gru, 2013 Temat postu: Bezlusterkowiec pod wideo, do 1800-2000 zł, nowy, ze szkłem. Witam,
szukam EVIL-a (czy jak to sie fachowo nazywa) głównie pod video (80%) i tylko 20% pod foto. Do fotografii mam amatorską lustrzankę Nikona DX. Mam też sporo szkieł pod Nikona (DX) więc początkowo wybór padł na Nikosia V1 - teraz ma dobrą cenę (1000 zł z ob. 10-30 VR) - niektórzy się śmieją, że aparat jest za darmo bo obiektyw i bateria są warte 1000 zł
No dobra, ale do rzeczy. Co wybrać z bezlusterkowców z wymienną optyką pod video w cenie do 1800-2000 zł (z jednym obiektywem)??
Nikoon V1 ma dobrą cene, ale....adapter FT-1 ma chorą cene Więc jakbym zdecydował się na V1 + FT-1 to wydałbym ok. 2000 zł, a więc to już nie jest taka rewelacyjna cena...
Zalety V1 dla mnie to crop 2,7 (tele!), wizjer, szybki AF i możliwość korzystania ze szkieł Nikon F przez adapter o cholerycznej cenie. Więcej zalet nie widzę, ale jak na 1000 zł nie jest źle.
Jaką rozsądną konkurencje ma Nikoś V1 w tej cenie? (pod katem video oczywiście).
Chciałbym kupić z jednym szkłem (jakimś w miarę uniwersalnym zoomie).
Myślałem o Pannych, Olkach, Canonie M lub Sony NEX (Ricoh, Samsung, Pentax, itp. mnie nie interesują), ale nie znam za dobrze tych tanich modeli. W video szczególnie dobre ponoć są Panasonici (???), tak czytałem, ale to się raczej odnosi do serii GH, która jest poza moim zasięgiem
Co doradzicie? Dzięki!
mavierk - Nie 01 Gru, 2013
Panasonic GX1? I o jakie wideo chodzi?
muzyk - Nie 01 Gru, 2013
GX1 - jeśli jeszcze nowy dostaniesz.
Do tego zhackowane firmware, by nagrania były dłuższe niż 29 min - JEŚLI potrzeba.
WiciuV1 - Pon 02 Gru, 2013
mavierk napisał/a: | Panasonic GX1? I o jakie wideo chodzi? |
Wideo dobrej jakości Zależy mi na dobrym IQ/bitrate (w miarę możliwości) i dobrym AF w trybie filmowania.
W dzień i na powietrzu, Ujęcia statyczne i przedmioty w ruchu (m.in motosport i inne sporty; także samoloty).
W ofercie widzę (jeśli chodzi o Panny):
Panasonic DMC-GX1K + 14-42 kit - 1600 zł.
Panasonic DMC-G3X + 14-42 Vario X kit - 1900 zł.
Panasonic DMC-GX1X + 14-42 Power Zoom kit - 2300 zł (trochę drogo, no chyba że bym poczekał trochę,ale czy warto?). Ten zoom jest pod video przygotowany.
Panasonic DMC-G5 czarny + 14-42 mm - 2000 zł (cena OK)
Który lepszy? I jak one się mają do "klasyka" GH2 ?? (2000 zł za nowe body).
Cytat: | Do tego zhackowane firmware, by nagrania były dłuższe niż 29 min - JEŚLI potrzeba. |
Hack byłby ciekawy gdyby zwiększył bitrate. Długość 29 min to i tak znacznie więcej niż potrzebuje.
muzyk - Pon 02 Gru, 2013
WiciuV1 napisał/a: | Który lepszy? I jak one się mają do "klasyka" GH2 ?? |
Nie no, jeśli zależy Ci na filmowaniu, to bierz GH2.
Uprzednio jednak porównaj jakość z niego z tą z GX1 - filmowanie.
WiciuV1 napisał/a: | Hack byłby ciekawy gdyby zwiększył bitrate. |
Baaa…
WiciuV1 - Pon 02 Gru, 2013
muzyk napisał/a: | WiciuV1 napisał/a: | Który lepszy? I jak one się mają do "klasyka" GH2 ?? |
Nie no, jeśli zależy Ci na filmowaniu, to bierz GH2.
|
Wiem, zę GH2 jest bardzo dobry, ale to ciut za duzo dla mnie, 2000 zl za samo body (powystawowy model) . Jeszcze rozważam GX1, G5 - zawęziłęm poszukiwania do nich
muzyk - Wto 03 Gru, 2013
WiciuV1 napisał/a: | GX1, G5 |
GX1 jest lepszy.
Filmy też niczego sobie nagrywa, przy czym nie ma wejścia na mikrofon, a tylko wbudowany stereo.
WiciuV1 - Wto 03 Gru, 2013
GX1 wygląda ciekawie, z grubsza. Martwi tylko jego średni bitrate, reszta jest OK.
Jak w GX1 działa AF w trybie filmowania? Jak się sprawuje?
I jak się sprawuje światłomierz? Bo w Nikonach jeszcze niedawno (poprawili w D5200) jest taki efekt, że obraz się rozjaśnia, ściemnia, rozjaśnia,..... Nie wygląda to dobrze.
muzyk - Wto 03 Gru, 2013
WiciuV1 napisał/a: | jest taki efekt |
no a jak ma być, jeśli światłomierz trafia raz na jasne, raz ciemne obiekty?
WiciuV1 napisał/a: | Jak w GX1 działa AF w trybie filmowania? Jak się sprawuje? |
Ostrzy, nie jest demonem prędkości.
Tutaj musiałbyś sam ocenić, jeśli masz możliwość wypróbowania tego aparatu.
RB - Wto 03 Gru, 2013
WiciuV1 napisał/a: |
I jak się sprawuje światłomierz? Bo w Nikonach jeszcze niedawno (poprawili w D5200) jest taki efekt, że obraz się rozjaśnia, ściemnia, rozjaśnia,..... Nie wygląda to dobrze. |
ekspozycji się zablokowac nie da?
WiciuV1 - Wto 03 Gru, 2013
@muzyk - no tak, ale powinno się to odbywać bardziej płynnie. W D5200 i D5300 ten problem nie jest tak duży, jakoś sobie Nikoś poradził.
Nawet gdybym miał to nie potrafiłbym sprawdzić Ocenić jest ciężko "na oko" i tu sie zdaję na specjalistów. Ponadto, Nikon 1 ponoć miał być najszybszy na świecie (wg. Nikona), ale niezależne testy wykazały że jest szybki, ale nie aż tak jak chwali się producent.
@RB - W Nikonie D5100 (którego posiadam) nie masz pełnego manuala. Dopiero w D5200 można kontrolować wszystkie parametry w czasie filmowania, jest to ponoć bardzo doby DSLR do video...... Ale D5200 łapie hot pixy i ma banding
muzyk - Sro 04 Gru, 2013
WiciuV1 napisał/a: | Nikon 1 |
Nie kupiłbym tego nawet, żeby mi dopłacali.
WiciuV1 - Pią 06 Gru, 2013
muzyk napisał/a: | WiciuV1 napisał/a: | Nikon 1 |
Nie kupiłbym tego nawet, żeby mi dopłacali. |
Ten sprzęt ma swoje zalety i za te pieniądze Nikoś V1 jest OK, tylko chora jest cena FT-1, która podwaja koszt zestawu...
Czytałem o GX1, niestety dużo sprzecznych informacji jest w necie. Poza tym na Zachodzie to już polecają GX7, GX1 jest dla nich za stary...
Muzyk jak możesz to napisz jak GX1 się sprawuje w filmowaniu? Jakie widzisz wady i zalety (od praktycznej strony, specyfikację znam)...
DZIEKI!
mavierk - Pią 06 Gru, 2013
WiciuV1 napisał/a: | Ten sprzęt ma swoje zalety i za te pieniądze Nikoś V1 jest OK, tylko chora jest cena FT-1, która podwaja koszt zestawu... | Jego zaletą jest to, że hm... eee...
WiciuV1 napisał/a: | Czytałem o GX1, niestety dużo sprzecznych informacji jest w necie. Poza tym na Zachodzie to już polecają GX7, GX1 jest dla nich za stary... | No bo GX1 jest stary ale nadal lepszy od nikona 1. GX7 jasne, że będzie super ale żeby go kupić musisz podwoić budżet.
WiciuV1 - Pią 06 Gru, 2013
mavierk napisał/a: | WiciuV1 napisał/a: | Ten sprzęt ma swoje zalety i za te pieniądze Nikoś V1 jest OK, tylko chora jest cena FT-1, która podwaja koszt zestawu... | Jego zaletą jest to, że hm... eee...
|
Zaletą "1" jest crop 2,7x (jak ktoś potrzebuje tele), ma szybki AF i video jest niezłe (na bazie sampli które widziałem). Foto wychodzi przeciętnie, ale mnie w tym wypadku foto nie interesuje.
Cytat: |
WiciuV1 napisał/a: | Czytałem o GX1, niestety dużo sprzecznych informacji jest w necie. Poza tym na Zachodzie to już polecają GX7, GX1 jest dla nich za stary... | No bo GX1 jest stary ale nadal lepszy od nikona 1. GX7 jasne, że będzie super ale żeby go kupić musisz podwoić budżet. |
To wiem, dlatego nie biorę go pod uwagę (tj. GX7). Chociaż mam na niego ochotę
mavierk - Pią 06 Gru, 2013
WiciuV1 napisał/a: | Zaletą "1" jest crop 2,7x (jak ktoś potrzebuje tele), ma szybki AF i video jest niezłe (na bazie sampli które widziałem). Foto wychodzi przeciętnie, ale mnie w tym wypadku foto nie interesuje. | Ty jesteś tą osobą potrzebującą tele? Jeśli nie to dość kiepsko Mniejsza matryca mocniej szumi, ciężej uzyskać rozmycie tła i zakres tonalny taki słabszy jest.
WiciuV1 napisał/a: | To wiem, dlatego nie biorę go pod uwagę (tj. GX7). Chociaż mam na niego ochotę | Ja też Pooglądaj sobie sample z GX1 w internetach i oceń, czy taka jakość Ci wystarcza
rezek10 - Sob 14 Gru, 2013
Lepiej brać tego GX1 czy EOS M?
muzyk - Nie 15 Gru, 2013
Z tych dwóch: GX1 zdecydowanie.
|
|