forum.optyczne.pl

Lornetki - Pierwsza lornetka

Fotograf1234 - Nie 08 Gru, 2013
Temat postu: Pierwsza lornetka
Witam! Chciałbym sobie trochę popatrzeć w niebo. Planuję zakup czegoś takiego Lornetka Bresser 10x50 BaK4 co tym zobaczę?
goornik - Nie 08 Gru, 2013

- Księżyc -> Dużo lepiej niż goym okiem
- Jowisz i Wenus -> spora szansa, że zobaczysz tarcze tych planet, także zarys pierścieni Saturna
- kilkanaście (kilkadziesiąt) obiektów mgławicowych z katalogu Messiera. Ile ich zaobaczysz i jak dobrze, zależeć będzie także od adaptacji oka do ciemności i jakości (= ciemności) nieba, gdzie obserwujesz.

Zauważ, że płącąc nieco więcej za lornetkę o takich samaych parametrach (np Nikon Action EX) masz szansę zobaczyć sporo więcej.

Abs - Nie 08 Gru, 2013

Na obrazy planet przy parametrach 10x50 bym nie liczył. Raczej coś w rodzaju nieregularnego rozbryzgu światła o charakterze punktowym. Bresser jest ciemny i tutaj ów rozbryzg nie jest aż tak duży. Na planety powiekszenie powinno być znacznie większe.
PS. Piszesz w dziale Teleskopy. Może warto przenieść temat..?

Fotograf1234 - Nie 08 Gru, 2013

A nie lepiej opłaca mi się kupić stabilny statyw i wężyk spustowy, niż kiepskiej jakości lornetkę. Czy ktoś miał do czynienia z statywami Camrock. Może jeszcze do tego uzupełnić zestaw filtrów. Może taki zestaw lepszy?
goornik - Nie 08 Gru, 2013

Z moich wieloletnich doświadczeń wynika, że ciężko jest wkręcić wężyk spustowy w lornetkę :)

A tak poważnie: za około 2000-3000 euro rzeczywiście uda Ci się kupić odpowiednią optykę i "statyw" ( -> czytaj: "Montaż teleskopu") i da się tym robić przyzwoite zdjęcia planet. Poza tym - zakup kiepskiej lornetki to zawsze słaby pomysł. Zakup bardzo dobrej lornetki zawsze warto rozważyć....
Ja w dobrych lornetkach 8x (Nikon 8x30 E II) widzę tarcze Jowisza nawet w dzień. Przy powiększeniu 12x (Nikon 12x50SE) jestem w stanie dostrzec dwa główne pasy równikowe. Ale to musi być optyka z nawyższej półki.....

Fotograf1234 - określ się dokładnie co chcesz robić - tylko obserwować, czy także fotografować. Tylko planety i Księżyc, czy także obiekty mgławicowe

Fotograf1234 - Wto 10 Gru, 2013

Dalej w sumie nie wiem zaspokoi oko amatora ten Bresser? Czy lepiej uzupełnię zestaw filtrów? Co lepsze?
goornik - Wto 10 Gru, 2013

Najlepsze, co moższ zrobić to kupić możliwie wysokiej jakości lornetkę. Wówczas zasmakujesz w astronomii, a nie poczujesz niesmak..... To kolosalna różnica.
Jesli stan portfela na to pozwala - kup coś lepszego

Fotograf1234 - Sro 11 Gru, 2013

Racja, nie interesuję się astronomią, jeżeli już to astrofotografią. Lepiej uzupełnię filtry. Jakie dobre filtry neutralne szare znacie?
goornik - Czw 12 Gru, 2013

Yyyyy - nie bardzo widzę zastosowanie dla szarych filtrów nautralnych w astrofoto...
Co dokładnie chcesz fotografować?

Fotograf1234 - Sob 14 Gru, 2013

Nie w astrofoto. Szarego jednak nie muszę nabywać.
Więc zostaje zakup tego Bressera. Jak mi pokaże DS-y.

goornik - Sob 14 Gru, 2013

kiepsko....
Rozbij świnkę-skarbonę i kup minimum nikona Action EX. Nie pożałujesz

Fotograf1234 - Pon 23 Gru, 2013

Kupiłem Delta Optical Starlight 12x60 i jestem zadowolony z obrazów jakie pokazuje. :smile:
goornik - Wto 24 Gru, 2013

Przyjmij wyrazy współczucia....
Fotograf1234 - Wto 24 Gru, 2013

Dlaczego?
goornik - Wto 24 Gru, 2013

...bo kupiłeś jedną z najsłabszych lornetek 60mm.
To jeszcze wie złe wiadomości na wieczór:
- jej powiększenie to nie 12x :(
- jej źrenica weściowa to nie 60mm :(

Postąpiłeś zgodnie z zasadą, że chcesz kupić lornetkę tanią i dobrą.
Tanią już masz
:arrow: Teraz pomyśl o dobrej

Fotograf1234 - Sro 25 Gru, 2013

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Sporo da się nią zobaczyć, nawet w mieście widać wyraźne zarysy mgławic. Przeczytałem test tej lornetki w Astronomii Amatorskiej. Sporo,a nawet więcej da się tym zobaczyć.
Miałeś tą lornetkę w ręku?, Czy może należysz do osób, które twierdzą, że tylko i wyłącznie Nikon trzy razy droższy da cokolwiek fajnego?

kivirovi - Sro 25 Gru, 2013

Niestety za poradę szczerą nigdy nie dostaje się plusów, no a kolejka padła tym razem na goornika.
goornik - Czw 26 Gru, 2013

Fotograf1234 napisał/a:
Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Sporo da się nią zobaczyć, nawet w mieście widać wyraźne zarysy mgławic. Przeczytałem test tej lornetki w Astronomii Amatorskiej. Sporo,a nawet więcej da się tym zobaczyć.
Miałeś tą lornetkę w ręku?, Czy może należysz do osób, które twierdzą, że tylko i wyłącznie Nikon trzy razy droższy da cokolwiek fajnego?

Nie miej mi za złe, że skrytykowałem tę lornetkę.
"Test" jest mocno wątpliwy....To raczej wrażenia z obcowania z tą lornetką. Napisane w specyficznym tonie, bo producent tej lornetki jest reklamodawcą tego pisma.
Jako ciekawostkę Ci powiem, że osoba pisząca ten "test" jest także czytelnikiem/użytkownikiem Optyczne.pl i prywatnie używa Nikona 12x50 SE - lornetkę za 3000zł. Nie traktowałbym poważnie takich "testów"
Poza tym w optyce staram się używać sprzętu przynajmniej na dobrym (lub wyższym) poziomie. Uwierz mi, że jest cała masa lornetek 50mm, które na niebie pokażą dużo więcej. I w dziedzine zasięgu (twoja ma bardzo niską transmisję) oraz w dziedzinie ostrości/rozdzielczości obrazu.
W tej klasie średnicy sięgnąłbym po coś takiego:
http://www.optyczne.pl/po...d0=176&add1=880

Fotograf1234 - Czw 26 Gru, 2013

goornik - nie mam do ciebie o nic pretensji :smile:
Mnie jednak zakup zadowala. A ty miałeś tą lornetkę w ręku?
Wybacz ale należę do ludzi którzy nie krytykują zanim nie zobaczą.

kivirovi - Czw 26 Gru, 2013

Wiesz fotograf1234, to jest palsticzna zabawka niestety. Oby ci posluzyla dlugo i obys pozostał zadowolony ale stałeś się ofiarą atrixjozy. Twoj zarzut, nie krytykuj zanim nie zobaczysz mozna odwrocic: nie chwal tego co wpadnie ci przypadkowo w rękę zanim nie zobaczysz prawdziwej lornetki. Za 380 zl juz daloby sie kupic DO Silver 10x50. To nie jest chyba duzo wiecej niz 260zł? Oczywiscie te 9x60 goornika to juz by byly dosc dobre lornetki ale sa znacznie drozsze niz zamierzałeś kiedykolwiek wydać. Uległeś magii powiększenia, co wszyscy kiedyś przechodziliśmy. Ucz się na naszych błędach to naprawdę zaoszczędzisz.