|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt, makro+wakacje. Nikon p7700?
konrad1900 - Sob 14 Gru, 2013 Temat postu: Kompakt, makro+wakacje. Nikon p7700? Witam serdecznie, chciałbym poprosić was o radę.
Otóż prowadzę sklep internetowy zajmujący się głównie sprzedażą drobnej elektroniki. Większość to elementy wielkości kilku centymetrów, chociaż czasem trafią się np. konektory o wymiarach rzędu 20x3mm.
Aktualnie zdjęcia wykonuje małpką kupioną kilka lat temu (olympus VG-110) w namiocie bezcieniowym. Chciałbym przesiąść się na nieco lepszy sprzęt i polecono mi właśnie Nikona P7700, byłbym wdzięczy za wasze opinie lub zasugerowanie innego modelu.
Oczekiwałbym dobrego makro z racji fotografowania ww. drobnicy, możliwości zdecydowanie większej ingerencji w ustawienia, naturalnie miło byłoby gdyby aparat nadawał się również na wakacyjne wojaże. Odnośnie budżetu, chciałbym się wyrobić do 1,5 tyś.
Wojmistrz - Sob 14 Gru, 2013
Nikona P7700 to całkiem poważny aparat, jeśli masz na niego kasę i odpowiadają ci gabaryty to jak najbardziej warty zakupu.
Przeglądnij ten test.
konrad1900 - Sob 14 Gru, 2013
Z testem zapoznałem się oczywiście już wcześniej ale dziękuje za link i zainteresowanie tematem.
Co do kasy to raczej nie powinno być problemu, oczywiście gdyby pojawiło się coś tańszego nie pogardzę
Odnośnie gabarytów, chętnie skusze się na coś trochę większego. W namiocie rozmiary nie będą mi przeszkadzać, w plenerze i tak zawsze z plecakiem, a małe aparaty jak np. mój obecny niezbyt leżą mi w dłoni.
// Natrafiłem jeszcze na Olympus Stylus XZ-2.
http://www.optyczne.pl/po...=1624&add1=1638
Na moje oko: Mniej opcji do ustawienia bezpośrednio, brak obrotowego ekranu (to trochę by się przydało w namiocie) ale cenowo trochę atrakcyjniej. Niestety nie sposób mi się odnieść do bardziej technicznych różnic
kocio - Nie 15 Gru, 2013
Nie wiem na ile techniczne są to dla ciebie sprawy, ale najwyraźniejsze różnice, jakie mnie się rzuciły w oczy, to:
- Nikon ma dłuższy zoom (na wakacje na pewno przydatniejszy, w namiocie chyba bez znaczenia), Olympus z kolei ma jaśniejszy obiektyw i znacznie wyższą dostępną czułość (to się może przydać do zdjęć w ciemnych pomieszczeniach bez lampy, ale na zdjęciach z testów wygląda, że przy wyższych czułościach w praktyce szum będzie dość duży - w namiocie pewnie bez znaczenia).
- W podsumowaniu Nikona widać wyższą punktację za obiektyw i sensor w porównaniu z Olympusem, za to gorszą za jakość JPG-ów. Z opisu wynika, że szum jest niski, za to na obrazie jest mało detali, co w namiocie może mieć znaczenie. Jeśli nie używasz RAW-ów to może faworyzować Olympusa, z drugiej strony oba aparaty są przyzwoite i może się okazać, że nawet te gorsze JPG-i dla ciebie będą wystarczające.
- W testach obu masz uwagi na temat trybu makro, co będzie ważne w namiocie - Olympus powinien się tu nieco lepiej sprawować.
- Wyświetlacz Olympusa wprawdzie nie jest obrotowy, ale odchylany w górę i w dół - myślę, że do pracy powinno ci to wystarczyć.
Ze względu na nieco lepsze makro i mniejsze rozmywanie obrazu z tej pary wybrałbym raczej Olympusa, bo w namiocie możesz dobrze doświetlić przedmioty, a w razie czego bez problemu wydłużyć ekspozycję, dzięki czemu unikniesz szumów. Ale warto pamiętać, że Optyczni testują z minimalnymi ustawieniami wyostrzania, więc w kwestii standardowego rozmazywania/wyostrzania możesz porównać na własne oczy, np. na DPreview.
konrad1900 - Pon 16 Gru, 2013
Bardzo dziękuje za nowy głos w dyskusji i kilka cennych uwag.
1) Zoom faktycznie doceniłbym na wakacjach więc tu plus dla nikona, w ciemnych warunkach bardzo rzadko przychodzi mi fotografować więc obawiam się że przewagi Olympusa mógłbym nie docenić
2) RAW-ów w istocie nie używam, chociaż zdanie "może się okazać, że nawet te gorsze JPG-i dla ciebie będą wystarczające" podejrzewam za dość trafne. Przy moim obecnym sprzęcie prawdopodobnie o istotny skok jakościowy nie będzie tak trudno.
3) Fakt, w moim przypadku namiot będzie podstawowym środowiskiem
4) Przyznam szczerze, że bawiłem się obiema konstrukcjami (co prawda w innych aparatach ale te same funkcjonalności) i jednak wyżej stawiałbym obrotowy wyświetlacz. Czasem potrzebuje jakiegoś mniej typowego ujęcia i nie za bardzo mogę obserwować ekran, myślę że odchylanie jakkolwiek również ciekawe, rzadziej by mi się przydawało.
W między czasie poszperałem troszkę za akcesoriami do obu aparatów (wiem, że za pewne na wyrost ale...) Nie znam się za tym za dobrze, choć nie wykluczam że mając nieco lepszy sprzęt chętnie bym się doszkolił i rozwiną warsztat. Ale do rzeczy, moją uwagę przykuł fakty iż szkła (soczewki do makro, filtr polaryzacyjny) w przypadku nikona montuje bezpośrednio na obiektywnie, natomiast Olympus wymaga adaptera (takiej tulejki dystansowej montowanej do korpusu aparatu.
Być może posunąłem się za daleko i coś takiego całkowicie nie powinno wpływać na mój końcowy wybór jednak z punktu widzenie laika rozwiązanie nikona wygląda rozsądniej.
Wojmistrz - Pon 16 Gru, 2013
Każdy aparat ma jakąś konkurencję w innych firmach. Dla Nikona Coolpixa P7700, będą to: Canon PowerShot G15, Olympus Stylus XZ-2, Panasonic Lumix DMC-LX7, Leica D-LUX 6.
Tak na prawdę wszystkie godne uwagi i sam porównaj. Tak więc, jeśli nadal interesuje ciebie taka klasa aparatów, obejrzyj resztę
marcinb78 - Pon 16 Gru, 2013
Hej
Miałem P7700 przez pół roku. Na wakacje ze względu na zoom super sprawa. Zdjęcia robiłem chyba tyko w Raw choć jak znajdziesz moje posty to więcej porównania opisałem.
Aparat jest dość spory więc trzeba go nosić w pokrowcu ale wygoda użytkowania super jeśli będziesz dużo sam regulował. Bateria przyzwoita, zawsze udało się zrobić 100-200 zdjęć. Dla mnie największym problemem było ustawianie ostrości, tzn jego prędkość. Przez mała matryce zdjęcia są dość płaskie, tylko na max zoom można próbować rozmyć tło. Ale ma fajny jasny obiektyw więc używa niskiego iso. W raw to już od 200 widać kaszkę ale łatwo to skasować choć pewnie ze szczegółami. Brak wizjera też mi dokuczał mocno choć kupując nie przypuszczałem tego.... Ale chyba Nikon to zrozumiał bo wypuścił P7800. Mam małe dzieci i problemem była właśnie prędkość autofocusa. Wszystko zależy jakie zdjęcia będziesz robił bo statyczne nim zdaniem wychodziły super.
Jeśli masz jakieś inne pytania to postaram się pomóc.
Pozdrawiam
konrad1900 - Wto 17 Gru, 2013
Wojmistrz napisał/a: | (...)Tak więc, jeśli nadal interesuje ciebie taka klasa aparatów, obejrzyj resztę |
Dzięki za link z chęcią oddam się lekturze. Natomiast jeśli chodzi o Twoje pytanie, czy nadal interesuje mnie ta klasa aparatów, nasuwa mi się pytanie czy polecasz może jakąś inną? Przeglądałem test, recenzje itp. i na ich podstawie natrafiłem właśnie na p7700 ale ekspertem nie jestem więc jeśli coś innego polecicie chętnie wezmę pod rozwagę.
marcinb78 napisał/a: | Miałem P7700 przez pół roku. |
Super ktoś z dłuższą praktyką, doświadczenie ważniejsze niż test Bardzo dziękuje że podzieliłeś się swoimi doświadczeniami.
Zoom (wcześniej kocio też to podnosił) faktycznie fajna sprawa na wakacje i spory plus dla nikona.
Co do autofocusa to oczywiście minus ale na wakacjach może jakoś bym przebolał, a w namiocie nie jest tak bardzo uciążliwe.
Wielkość aparatu jest dla mnie w pełni akceptowalna, nawet lekki plus że będzie co wziąć w rękę
No nic prześledzę jeszcze modele zasugerowane przez Wojmistrza ale na tą chwilę chyba moim faworytem jest p7700
Wojmistrz - Wto 17 Gru, 2013
konrad1900, za 1500zł można kupić lustrzankę lub bezlustrowca, a z czasem zwiększyć ilość posiadanych obiektywów.
Myślałam na samym początku o bezlusterkowcu ale spotkałem się z opinią (swoją drogą jestem ciekawy waszego zdania w tym temacie), że w mojej sytuacji zaraz po zakupie muszę dokupić obiektyw żeby móc robić zdjęcia drobiazgów z namiocie. Innymi słowy że w zestawie dostaje uniwersalny obiektyw który nie nada się do makro.
Wybaczcie proszę, jeśli napisałem jakąś straszną brednię ale to udało mi się wyszukać na jakiś forach i tak też byłem informowany w saturnie i MM (wiem że to nie najlepsze źródło informacji). Gdy właśnie Pan w saturnie pokazał mi ów obiektyw w kwocie powyżej 1,5tyś uznałem że taki zestaw zdecydowanie przekroczy mój budżet...
Na marginesie, gdyby okazało się że trwam w błędnym przekonaniu co możecie polecić z takich aparatów?
marcinb78 - Wto 17 Gru, 2013
Generalnie żebyś mnie źle nie zrozumiał, auto focus w ciągu dnia jest ok, najgorzej gdy mało światła.
Po 1 jeśli masz coś z wymienną optyką, to łatwiej dokupić potrzebną optykę niż zmienić całość.
Po 2 na wszystko jest metoda, czasem trzeba pomyśleć lub zainwestować.
Po 3 w sumie to niema czegoś takiego jak makro, to tylko pojęcie i każdy odbiera to inaczej, dla jednego to oglądanie struktury oka muchy owocówki, a dla drugiego kwiat róży w pełnym kadrze. Wszystko sprowadza się do 2 parametrów: kąta widzenia i minimalnej odległości ostrzenia.
Standardowym obiektywem, dającym ekwiwalent ogniskowej w okolicach 28-85mm da się zrobić dużo, naprawdę dużo.
dcs - Wto 17 Gru, 2013
makro krótkim obiektywem = szerszym -np. ekw. 85mm /z małej odległości/ może być ciężko oświetlić -szczególnie 20x3mm i aparatem z wymiennymi obiektywami = większą matrycą = w większej skali odwzorowania
Mówiąc krótko -na aparat z dłuższym obiektywem z dużą skalą cię nie stać.
marcinb78, Dzięki za uściślenie, faktycznie źle Cię zrozumiałem ale to na plus bo w namiocie na brak światła nie narzekam.
Wojmistrz, Czyli jak dobrze rozumiem to co napisałeś o "makro" najlepiej było by gdyby zabrał za sobą jaką przykładową kostkę/złączkę, wybrał się do sklepu i zobaczył czy jak apart będzie sobie radził z ostrzeniem i czy jakieś przykładowe fotki będą mi odpowiadały.
Ogólnie chętnie kupiłbym coś "rozwojowego", przeraziły mnie jedynie te opinie o których wspominałem. Z których nota bene wynikała że powinienem szykować ok 3tyś.
A byłbyś w stanie polecić jakieś modele, tak żebym wiedział od czego można zacząć szperanie? Wcześniej polecono mi "Panasonic DMC-G3K" ale z uwagi na powyższe nie przyglądałem się zbyt dokładnie tej tematyce.
Edit:
Co zatem mógłbyś polecić dcs? Jednak kompakt?
marcinb78 - Wto 17 Gru, 2013
Mam teraz porównanie do prostej lustrzanki, najkrócej we wszystkim... niebo a ziemia ale gdyby ten P7700 miał większa matryce (sensor) przynajmniej jak bezlusterkowce byłby super. Tego mi brakowało i widać to na każdym zdjęciu. Jednak lustro jeszcze większe i juz mają torbę trzeba nosić. Ale w sumie na codzien mam Nokie N8
To jest fotka zrobiona teraz, na szybko, na zwykłej kartce papieru od drukarki, bo właśnie sprawdzałem klejenie igły od gramofonu.
20x3mm to podobny wymiar, to ma 17x4mm.
Delikatny crop ze zbędnej ramki, raw wywołany z Lightrooma bez obróbki, zmniejszony do 720p, zrobione antycznym Canonem 300D, pierścień pośredni 20mm z przeniesieniem automatyki, na autofokusie, ogniskowa 50mm (eq 80mm), f/8, iso 100, 1/160s + wbudowana lampa.
Na Allegro takie lustrzanki z 18-55 teraz po 300 zł chodzą
konrad1900 - Pią 20 Gru, 2013
Przyznaje, że mam coraz większy mętlik w głowie ale w sumie to pozytywnie bo skłania do głębszych przemyśleń przed zakupem.
Trochę sceptycznie podchodzę do lustrzanek, naturalnie nie neguje ich wyższości ale obawiam się że nie będę raczej dokupował kolejnych obiektywów. Wielkość całego zestawu też trochę mnie zastanawia, wolałbym właśnie coś rozmiaru "większego kompaktu".
Wojmistrz, Dzięki za fotkę, (winyl to jest to ), zainspirowało mnie to trochę to przeanalizowania jeszcze raz moich oczekiwań/preferencji odnośnie nowego aparatu.
Dodatkowo wybrałem się na małe testy do marketu, moje wnioski (część za pewne bardzo amatorskich ale niestety do znawcy mi daleko):
0) Rozmiarowo: duży kompakty jak najbardziej akceptowalny, lustrzanki już trochę mniej.
1) Odnośnie zdjęć w namiocie obecnie brakuje mi najbardziej większej możliwości ręcznych ustawień
2) Ostrzenia od jakiegoś rozsądnego wymiaru, <5cm
3) Przyda się też większa rozdzielczość ale każdy z proponowanych aparatów bije mój na głowę więc na to nie patrzę
4) Mile widziany obrotowy ekran, uchylany w mojej opinii byłby trochę mniej funkcjonalny
5) To za pewne "fanaberia" ale marzy mi się możliwość założenia np. filtru polaryzacyjnego lub soczewki.
6) Cenowo chciałbym zamknąć się w max 1500zł
Wspomniany na samym początku p7700 dobrze wpisuje się w wyżej wymienione kryteria, cena jedynie trochę kuleje.
Zastanawiam się teraz czy jakiś inny aparat (być może tańszy) podobnie wpisałby by się w takie wymagania.
Wojmistrz - Pią 20 Gru, 2013
Wszystko się ogranicza do tego, jakich potrzebujesz szczegółów.
Zdjęcie makro z Canona SX50HS RAW->JPG
Crop z 4000x3000 na 1109x832 pomniejszone do 720p
dcs - Pią 20 Gru, 2013
konrad1900,
Musisz napisać jaką chcesz rozdzielczość najmniejszych przedmnotów i jakiej będą one wielkości.
Jak małą -to wszystkim możesz to robić, ale z małą matrycą i długim obiektywem będziesz miał większy dystans fotografowania -więc łatwiej strzelać w namiocie zdjęcia hurtem -jeden przedmiot po drugim.
konrad1900 - Sob 21 Gru, 2013
Powyżej moje zdjęcie jednej z mniejszych rzeczy jakie fotografuje, a zarazem najmniejsza na jakiej udaje się mojej obecnej małpce sensownie złapać ostrość, kiedy próbuje zrobić zdjęcie najmniejszemu konektorkowi o długości ok 13mm niestety aparat praktycznie odmawia współpracy.
Pytaliście o rozdzielczość, jeśli chodzi o końcowe zdjęcia skaluje do ok 600px, poziom szczegółów widoczny na zdjęciu które zamieściłem jest dla mnie akceptowalny (ogólnie z tego zdjęcia jak na moje umiejętności jestem zadowolony). Jednak problem pojawia się przy jeszcze większej drobnicy i wtedy gdy muszę zmuszać aparat do łapanie ostrości tak jak jak bym chciał, a nie tak jak on uważa za stosowne.
Wojmistrz, fotka z Canona SX50HS wzbudziła we mnie zainteresowaniem jak w moim przypadku spisał by się "ultrazoom" Na samym początku myślałem przez chwilę właśnie o aparacie Coolpix P520
Wojmistrz - Nie 22 Gru, 2013
konrad1900 napisał/a: |
Wojmistrz, fotka z Canona SX50HS wzbudziła we mnie zainteresowaniem jak w moim przypadku spisał by się "ultrazoom" Na samym początku myślałem przez chwilę właśnie o aparacie Coolpix P520 | Dla mnie jest to jakość słaba, ale taką lub podobną da prawie każdy kompakt, nie trzeba nawet się wykosztowywać.
konrad1900 - Pon 23 Gru, 2013
Źle mnie zrozumiałeś, miałem na myśli czy z ogóle interesować się aparatami z "metką superzoom".
Szczerze mówiąc jakoś przed nowym rokiem lub zaraz po chciałbym się na coś zdecydować. Im dłużej myślę tym bardziej skłaniam się ku opcji P7700, trochę nadwyręży budżet ale przymykając na to oko uważacie że to dobrze wybór w tej klasy aparatów?
Wojmistrz - Wto 24 Gru, 2013
Przecież chyba nic nie stoi na przeszkodzie do P7700 Jeśli tylko on TOBIE odpowiada, to powinieneś go kupić. Z każdym pytaniem, dochodzą nowe odpowiedzi i pomysły. Zazwyczaj 1 jest najlepszy. Kupisz coś, bo ktoś doradzi i kiedyś zetkniesz się z tym co chciałeś i będziesz miał pretensje.
konrad1900 - Wto 24 Gru, 2013
Jasne, po prostu nie chciałbym, obiektywnie patrząc, kupić "bubla". Rozumiem, że są czynniki czysto subiektywne wpływające na "podobanie/odpowiadanie" aparatu i takie w moim przypadku ów model spełnia. Biję się jednak jeszcze trochę z myślami w kwestii obiektywnych parametrów i w tej materii pozwalam sobie właśnie Wam zawracać głowę.
Przeczytałem już kilka testów zarówno na polskich jak i zagranicznych portalach i uważam, że wypadkowa dla tego modelu jest stosunkowo korzystna, jednak nadal pozostaje zasadniczo laikiem i mam jeszcze pewne obawy, że może jednak nie będzie to najlepsza inwestycja.
Nie mniej jednak pewnie dość już mojego biadolenia, czas się zdecydować i po świętach ruszyć na zakupy
W raz z żoną, mamy dobrze dopracowaną metodę decyzyjną, przy wyborze np sprzętu, kiedy nie myślimy jednogłośnie. Nieco ci ją opiszę.
Metoda jest długa, ale skuteczna. Używamy jej przy bardzo drogich zakupach lub życiowych decyzjach.
Wspólnie na kartce spisujemy wszystkie za i przeciw, które dotyczą bezpośrednio nas i jesteśmy w stanie wymyślić. Dzielimy je na 2 grupy - na tak/za i na nie/przeciw. Kolejnym elementem jest nadanie tym argumentom punktacji od 3 do 10.
Np kolor samochodu będzie miał 3, jego pojemność 6, ale to czy to diesel 10.
Następnie każde z nas osobno nadaje punkty od 0 do danej punktacji na każdy argument. Liczymy punkty i odejmujemy uzyskane na nie od tych na tak.
Analogicznej metody używamy do porównań np jaka lokata, który model samochodu, który wybrać z kilku domów czy rasa psa.
Może i ty powinieneś użyć takiej suchej kalkulacji, tylko pod siebie i swoje własne kryteria wyboru.
Niby forum fotograficzne, a można tu także uzyskać bardzo życiowe porady (nie i szydzę tu oczywiście)
Bardzo dziękuje za ten post, za zaangażowanie i chęć pomocy. Z pewnością wypróbuje poradę, nie wiem czy uda mi się tak w pełni formalnie ale postaram się wybrać kilku konkurentów dla P7700 i zrobić taką symulację. Na razie co prawda zauważyłem, że mniej lub bardziej świadomie skroiłem chyba kryteria wymienione kilka postów wyżej właśnie pod ów model ale zobaczymy co wyjdzie "na chłodno".
/* Jeśli nie będziesz miał nic przeciw może kiedyś wypróbuje Twoją metodę ze swoją ładniejszą połową, ciekawy jestem efektów */
marcinb78 - Wto 24 Gru, 2013
Moim zdaniem (sam się przekonałem u tym) w dobie komórek z coraz lepszymi aparatami kompakty "mają" lub "będą miały" coraz trudniej. Sam się przekonałem że nie ma rewolucji między tymi zdjęciami, wiadomo że komórka robi gorsze, ale żeby umieszczać zdjęcia sieciowo to i komórka i kompakt styknie. Wydaje mi się że jednak największy plus aparatów to większa matryca. Dlatego teraz szukał bym kompaktu z większą matrycą, może nie takiej jak w lustrze ale w bezlusterkowcach poruszanych tutaj wiele razy na forum.
Kompakt który robi porównywalne zdjęcia myślę można kupić dużo taniej, ale dużą zaletą P7700 jest jego zakres, też to przeważyło o jego kupnie. Potem się okazało że mogłem kupić z mniejszym zoomem ale z większą matrycą i myślę że byłoby to to samo bo można crapować ... mogę się mylić bo nie znam się na aparatach, mam porównanie tylko do tego co używałem. Canon 1100d, Nikon D300, Nikon P7000, D5100, i jakaś małpka teściowej .
Tak czy inaczej P7700 robi dużo lepsze zdjęcia niż małpki itp, ale jednak mu brakuje do bezlusterkowców i lustrzanek ....
Pozdrawiam
marcinb78, jeszcze bardziej się to pozmienia i zatrze granica, kiedy telefony będą oferowały pełną manualną kontrolę nad ekspozycją i zapis do raw. Obawiam się, że nastąpi to niebawem. Jedynym plusem kompaktów będzie optyczny zoom.
Faktycznie kilka razy zdarzyło mi się że mój SGS4 bił na głowę obecnie używaną małpkę jednak w namiocie nigdy bym się nie zamienił na telefon, no chyba że dokupiłbym jakiś ciekawy adapter umożliwiający montaż na statywie, a i sam telefon pozwalałby na więcej ustawień.
Odnośnie bezlusterkowców:
Co moglibyście polecić?
Przyjmując za punkt odniesienia p7700 znalazłem Lumixa DMC-G3
Porównanie: http://www.optyczne.pl/po...=1624&add1=1381
Cenowo (z obiektywem 14-42mm) wypadłoby to bardzo podobnie. Pytanie jednak czy to byłby lepszy wybór, zakładając że raczej nie kupowałbym kolejnych obiektywów?
Bo jeśli dobrze rozumiem Nikon byłby bardziej uniwersalny, niż bezlusterkowiec z jednym obiektywem?
// W między czasie sprawdziłem że taki zestaw jak powyżej ostrzy od 30 cm
marcinb78 - Wto 24 Gru, 2013
Nie jestem w stanie ci w pomóc co wybrać bo jestem w tym za "cienki".
Ale może warto pomyśleć o sprzęcie konkretnym do zdjęć makro i drugim na wakacje.
Sam wiem ze lustro nie jest do noszenia na codzień ale mam go co tydzień jak gdzieś wychodzę. Myślę ze ma wakacje też będzie w większości czasu ale wiadomo ze wygodniej byłoby coś dużo mniejszego ale z możliwością lustra czyli małym GO a najważniejsze prędkością!!!! to jest nie do porównania...
Być może mam już za duże wymagania i pewnie nie wykorzystuje lustra jak zawodowiec ale te zdjęcia mają mi się podobać i być na lata! Dla mnie i dla mojej rodziny! A nie na konkursy... Jeśli rozumiesz o czym pisze
Wiem, że zwykło się mawiać, że jak coś jest o wszystkiego to jest do niczego. Niestety, przynajmniej jeśli chodzi o dziedziny na których się znam, bardzo często jest to prawdę. W przypadku aparatu celuję jednak właśnie w coś uniwersalnego, po drodze godząc się za pewne z pewnymi negatywnymi konsekwencjami tej decyzji, jednak zakup 2 aparatów prawdopodobnie przekroczyłbym mój budżet. Inna sprawa, że często dość mocno przywiązuje się do tego typu "zabawek" dlatego też wolę pracować na jednym urządzeniu.
marcinb78 - Sro 25 Gru, 2013
To jeśli faktycznie szukasz czegoś uniwersalnego to myślę że P7700 będzie ok. Ja nie narzekałem na niego ani słowa dopóki nie pobawiłem się lustrzankami znajomych. Ma dobre ogniskowe, nie najgorszą matrycę ... tylko się do tej pory zastanawiam czy w tej cenie nie można znaleźć bezlusterkowca ..... teraz mam mniejszy "zoom" do ~150 (Nikon ma 200) ale powiem że nie ma to znaczenia żadnego ... oczywiście byłoby więcej to lepiej ale nie zauważyłem jakoś drastycznej różnicy
konrad1900 - Sro 25 Gru, 2013
Te bezlusterkowce martwią mnie w kwestii zdjęć drobiazgów o których wspomniałem na początku. Wiem, że mógłbym dokupić odpowiedni obiektyw ale to jednak dodatkowe (raczej nie małe) koszty.
Naturalnie nie chciałbym wydawać przesadnie dużo na kompakt (z p7700 przyjdzie mi zapłacić zapewne ok 1,7k) ale z drugiej strony przeglądając testy/opinie odnoszę wrażenie, że nie będzie to raczej najgorsza inwestycja.
dcs - Sro 25 Gru, 2013
konrad1900,
Jak bezlusterkowca m4/3 to jako drugi /do mako/ weź ten obiektyw http://allegro.pl/obiekty...p&string=45-200 /jest spory http://www.optyczne.pl/po...3=807&add4=1002 / - zapewni ci komfort przy oświetlaniu i ustawianiu kolejnych małych przedmiotów.
[ Dodano: Sro 25 Gru, 2013 01:54 ]
+ aparat z ob. standardowym http://allegro.pl/kompakt...nabled[38][0]=1
[ Dodano: Sro 25 Gru, 2013 02:02 ]
albo to http://allegro.pl/aparaty...1&price_to=1800
http://allegro.pl/obiekty...p&string=40-150
[ Dodano: Sro 25 Gru, 2013 02:04 ]
http://www.photozone.de/m43/845-panasonic45150f456
http://www.photozone.de/o...-pana_45200_456
A może zastanów sie nad nowszym P7800 ??? Duzym plusem jest wizjer.
konrad1900 - Sro 25 Gru, 2013
marcinb78, Myślałem o nim ale patrząc na parametry jedyną różnicą na korzyść p7800 jest właśnie wizjer. Cenowo różnica jest praktycznie nieznacząca (za gołego 7800 zapłacę 1,8k, zaś za p7700 z kartą i pokrowcem 1,7k). Dlatego też byłem już bardzo bliski zmiany preferencji na p7800 ale pojawiła się czerwona lampka (prawdopodobnie wygłoszę teraz bardzo nie popularny pogląd):
1) Od analogów nie miałem aparatu z wizjerem i prawdę mówiąc nigdy mi go nie brakowało.
2) W namiocie wizjer jest mi kompletnie nie przydatny
3) Na wakacjach... tu ewentualnie mógłbym docenić jego zalety ale znów jest mały szkopuł, wakacje są raz (czasem jakiś mały wypad więc dwa) w roku. Do tego jestem okularnikiem (na co dzień korekcyjne w wakacje słoneczne) więc przypuszczam że nie korzystałbym z wizjera.
dcs, Dzięki za wiadomość i linki ale utwierdzają mnie w przekonaniu że bezlusterkowiec wykracza poza mój budżet.
No skoro wizjer Tobie nie potrzebny to faktycznie nie ma co dopłacać bo to te same aparaty. Ja często jeżdżę na imprezy moto sportowe i dopiero jak bo nie miałem zobaczyłem jak mi go brakuje. Oczywiście da radę się bez niego obejść ale to męczące. Przy statycznych zdjęciach może nie ma żadnego znaczenia, ale w ruchu ma duże.
Tak czy inaczej i najkrócej, jeśli chcesz kompakta to w tej cenie do wyboru mało wyróżniających się modeli jest i jednym z nich jest P7700 .... Ale poszukaj jeszcze aparatu który ma najlepsze makro bo ja nigdy się tym nie interesowałem a dla Ciebie to ważne.
A bawiłeś się kiedyś w tym samym czasie różnymi aparatami? Może tu pomogło by Tobie wybrać odpowiednią konfiguracje?
konrad1900 - Czw 26 Gru, 2013
Planuje właśnie po świętach wybrać się na taki mały test w terenie w sieciówkach niestety p7700 już nie znajdę ale mają właśnie p7800 więc parametry mogę porównać.
dcs - Czw 26 Gru, 2013
konrad1900, konrad1900 napisał/a: | w sieciówkach niestety p7700 już nie znajdę | W Warszawie? -Bez przesady.
dcs, Będę zatem wdzięczny za sugestię gdzie szukać? Znalazłem jeden sklepik ale sieciówką nazwać go trudno
dcs - Czw 26 Gru, 2013
konrad1900, Przy tej różnicy cen nie wiem czy nie wybrałbym P7800
dcs, Mógłbyś to jakoś uargumentować? Szczerze mówiąc poza obecnością wizjera nie dostrzegam różnic między tymi aparatami.
Byłbym wdzięczny za gdybyś poszedł za ciosem i rozwinął swoją myśl o dostępności p7700 w Warszawie...
dcs - Czw 26 Gru, 2013
konrad1900, Kiedyś będziesz chciał wymienić sprzęt i pewnie stary sprzedać.
Za 2-3 lata nowszy model P7800 i w dodatku z wizjerem będzie bardziej poszukiwany i droższy na rynku używanych. 100-200zł /taka jest teraz różnica -?/ będzie do odzyskania.
dcs, Ok, to jest sensowy argument za p7800 jednak prawdę mówiąc nie planuje ów aparatu odsprzedawać, mam nadzieję że posłuży mi dosyć długo. Gdyby, w co w tym momencie wątpię, chciał się rozwijać fotograficznie i zakupić sobie jakiś większy sprzęt za pewne coś mniejszego nadal znajdzie u mnie rację bytu. Dodatkowo powstaje pytanie czy dla np. 100 różnicy na takiej operacji odzyskanych za 4-5lat opłaca się kupować teraz na siłę nieco większy p7800, z wizjerem z którego raczej korzystać nie będę.
Nie mniej jednak uwaga dość cenna i bardzo za nią dziękuje.
Tak na marginesie dlaczego unikasz rozwinięcia swojej uwagi o dostępności p7700?
marcinb78 - Czw 26 Gru, 2013
P7700 widziałem w abfoto i chyba w foto joker przed świętami jak szukałem lampy do swojego nowego nabytku.
Co do późniejszej odsprzedaży to myślę, że łatwiej będzie sprzedać P7800 choćby z tego względu że jest nowszym modelem z poprawioną wadą P7700 czyli dołożonym wizjerem. A dołożyli go pewnie ze względu, że jednak tak dobrze się nie sprzedawał i były głosy, że tego mu brakuje. Tylko to znów zwiększa cenę zakupu i nadal myślę że można już szukać bezlusterkowca....
Myślę że chcesz kupić tego P7700, bierz i za pół roku napiszesz obszerną relację czy to był dobry wybór. Moim zdaniem nie ma chyba lepszego kompaktu, choć wszyscy tutaj zachwalają LX5 to ja nic w nim nie widzę.... Może jestem ślepy . Swojego pół rocznego P7700 sprzedałem za mniej niż 1300 zł. Fakt sprzedał się szybko ale mało jest ofert używanych.
W abfoto aktualnie mają tylko p7800, w jokerze również brak tego modelu.
Agitacje za p7800 w pełni rozumiem i na pewno jeszcze przemyślę to rozwiązanie jednak aktualnie (wiem, że to nie popularna opinie) obecności wizjera nie odbieram jako wielką przewagę.
Co do bezlusterkowców to tak jak już wspominałem bardzo chętnie ale powraca tu temat rozbudowy i związanych z nią kosztów których wolałbym uniknąć.
marcinb78, Fakt p7700 dość mocno przypadł mi do gustu jednak staram się nie trzymać tej opcji nader kurczowo. Jeśli się na niego zdecyduje z pewnością po jakimś czasie opiszę swoje wrażenia i postaram się zdobyć na szczerą refleksję nad jego wyborem.
dcs - Czw 26 Gru, 2013
konrad1900 napisał/a: | dlaczego unikasz rozwinięcia swojej uwagi o dostępności p7700? | -bo nie chce mi się szukać
dcs, To po co piszesz takie posty:
dcs napisał/a: | konrad1900 napisał/a: | w sieciówkach niestety p7700 już nie znajdę | W Warszawie? -Bez przesady. |
Skoro nie chce Ci się sprawdzać informacji które podajesz nie wprowadzaj proszę innych w błąd
dcs - Czw 26 Gru, 2013
Przed chwilą, bez problemu udało mi się znaleźć w W-wie "w sieciówce".
Słabo szukałeś.
Wszystko wskazuje na to, że to ty wprowadzasz mnie w błąd; że nie ma
EOT
dcs, Bardzo możliwe, dlatego też napisałem grzecznie:
Cytat: | dcs, Będę zatem wdzięczny za sugestię gdzie szukać? Znalazłem jeden sklepik ale sieciówką nazwać go trudno |
Co pozostało bez odpowiedzi...
krzysieka1 - Sro 01 Sty, 2014
Witaj Wojmistrz, a może dysponujesz zdjęciem zrobionym sx50 na najdłuższej ogniskowej i zdjęciem wykonanym 60D i wykadrowanym tak aby zobaczyć taki sam obraz.
Wojmistrz - Czw 02 Sty, 2014
Już dawałem, tu jest link
krzysieka1 - Czw 02 Sty, 2014
Wielkie dzięki.
|
|