|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Pomoc dla amatora!
Porytex1101 - Pią 10 Sty, 2014 Temat postu: Pomoc dla amatora! Witam serdecznie wszystkich forumowiczow.
Od pewnego czasu interesuje sie fotografia, przede wszystkim psia. Jestem samoukiem i mam troszke problemow z ustawieniami gdy robie zdjecia w ruchu.
Czy moglby ktos mi wytlumaczyc o co w tym wszystkim chodzi?
Pozdrawiam Patrycja
mozer - Sob 11 Sty, 2014
Porytex1101, a konkretniej to jakie to problemy?
Przy zdjęciach w ruchu przede wszystkim musisz zadbać o odpowiednio krótki czas naświetlania, żeby się nie rozmyły.
lexus - Sob 11 Sty, 2014
mozer, albo ustawić pokrętło programowe na "biegnącego ludzika"
Porytex1101 - Sob 11 Sty, 2014
Problemy mam takie ze wiekszos zdjec ktore zrobie sa rozmazane.
Jesli juz wyjdzie jakies dobre to jest ciemne albo zaszumione.
mozer napisał/a: | Porytex1101, a konkretniej to jakie to problemy?
Przy zdjęciach w ruchu przede wszystkim musisz zadbać o odpowiednio krótki czas naświetlania, żeby się nie rozmyły. |
Czas staram sie ustawiac tak zeby byl jak najkrotszy ale wtedy reszte musze zmieniac i jeszcze dokladnie nie wiem jak.
lexus napisał/a: | mozer, albo ustawić pokrętło programowe na "biegnącego ludzika" |
A jak to zrobic?
mozer - Sob 11 Sty, 2014
Porytex1101, wstawiaj zdjęcia z EXIFami, bo inaczej nie wiemy jakie były ustawienia.
lexus - Sob 11 Sty, 2014
I czym były robione.
katstan - Sob 11 Sty, 2014
Mam ten sam problem. Mój pies jak widzi aparat to wrzuca piąty bieg. Najważniejsze to dobre światło i krótki czas. W słabym świetle nawet przy krótkim czasie foty nie wyjdą. Słoneczny dzień jest niezbędny moim zdaniem.
paul80 - Sob 11 Sty, 2014
Porytex1101, bez danych exif trudno wyrokować, przy takich zdjęciach można seryjne próbować i wybrać najlepsze.
Co do czasu:
Zdjęcia sportowe, koń galopem, człowiek w biegu, auto, skoki narciarskie
z bliska 1/500 s
z daleka 1/250 s
Niestety Af też może niedomagać i wiele innych rzeczy, dlatego wstawiaj zdjęcia z danymi Exif.
Porytex1101 - Nie 12 Sty, 2014
Wszystkie 3 zdjecia byly robione Canonem 600D + Obiektyw EF 75-300mm f/4-5.6 III USM
Ustawienia to 1/1000s, f/4,5, ISO 3200
paul80 - Nie 12 Sty, 2014
Porytex1101, czas migawki był aż nadto, iso 3200 zdegradowało ostrość i zdaje się, że ten obiektyw jest słabiutki a więc nie wymagaj cudów .
Ps. Następnym razem wstawiaj pełnowymiarowe zdjęcia, najlepiej w formacie raw!, bo po tych miniaturkach, niewiele się da napisać.
krisv740 - Nie 12 Sty, 2014
paul80 napisał/a: | Następnym razem wstawiaj pełnowymiarowe zdjęcia, najlepiej w formacie raw! |
no ... raczej nie.....
krisv740, ?
może źle napisałem, wstawiaj linki do pełnowymiarowych fotek zamieszczonych np. na dropboxie, Rapidshare itp.
krisv740 - Nie 12 Sty, 2014
paul80 napisał/a: | krisv740, ? |
raw dość ciężko zamieszczać w pełnym rozmiarze na forum.... - chyba....
Porytex1101, jest jeszcze kwestia używania autofocusa, pomijam jego niedomagania a tryb w jakim go używasz, czyli czy masz aktywne wszystkie pola AF a może sama wybrałaś punkt, czy jest w trybie śledzenia lub single. itp.
komor - Nie 12 Sty, 2014
Porytex1101, czułość ISO 3200 to już trochę za dużo dla Twojego aparatu. Jeśliby zamiast 1/1000 było 1/500 to już z czułością można zejść do ISO 1600 i jakość będzie lepsza. Ale nadal nie najlepsza, bo obiektyw taki sobie, przysłona f/4.5 wskazuje, że był w pełni otwarty, czyli nie pokazał i tak pełni swoich (niewielkich) możliwości. Najwyraźniej była zbyt słaba pogoda na takie zdjęcia. Oczywiście mając lepszy sprzęt byłoby łatwiej, ale i tak nic nie zastąpi lepszej pogody.
Porytex1101 - Pon 13 Sty, 2014
Dziekuje wszystkim pieknie juz mniej wiecej wiem o co chodzi
Jak znajde chwilke czasu to poprobuje troszke i zobaczymy co z tego bedzie
Jeszcze jedno pytanie skoro ten obiektyw nie jest najlepszy to jaki bedzie dobry do zdjec w ruchu?
paul80 - Pon 13 Sty, 2014
Twój się nadaje, tylko jest mało ostry i ma niestałe światło, ale jak masz pieniążki, to spraw sobie np. Canon EF 70-200 mm f/2.8L USM, tylko trochę drogo;)
Porytex1101 - Pon 13 Sty, 2014
paul80 napisał/a: | Twój się nadaje, tylko jest mało ostry i ma niestałe światło, ale jak masz pieniążki, to spraw sobie np. Canon EF 70-200 mm f/2.8L USM, tylko trochę drogo;) |
Troszke drogo wiec bede musiala narazie zadowolic sie tym co mam
Chyba ze ktorys z tych sie nadaje?
CANON EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 DC III lub CANON EF 50mm f/1.8 II ?
mozer - Pon 13 Sty, 2014
Porytex1101, poczytaj trochę o ogniskowych i światłosile obiektywów.
komor - Czw 16 Sty, 2014
Symulator ogniskowych: http://www.tamron.eu/en/l...comparison.html
B o g d a n - Wto 21 Sty, 2014
Porytex1101 napisał/a: | Od pewnego czasu interesuje sie fotografia, przede wszystkim psia. Jestem samoukiem i mam troszke problemow z ustawieniami gdy robie zdjecia w ruchu.
Czy moglby ktos mi wytlumaczyc o co w tym wszystkim chodzi? |
Jeśli w ruchu to można napisać krótko - przede wszystkim włącz tryb AI-Servo AF.
Kiedyś trochę o tym napisałem:
Pies w obiektywie
i tu kilka zdjęć: Wystawa psów w obiektywie
Porytex1101 - Nie 26 Sty, 2014
Dziekuje wszystkim za bardzo cenne wskazowki
Juz coraz lepiej mi idzie i odkladam juz na nowy obiektyw
CANON EF 50MM 1.8II
1/400s , f1.8, iso400
Fotki wygladaja juz o niebo lepiej nie sa rozmazane i przede wszystkim sa jasniejsze
Jeszcze raz dziekuje slicznie i pozdrawiam!
paul80 - Nie 26 Sty, 2014
no super, widać poprawę, ale przymknij do f 2.2-2.8, będzie jeszcze lepiej, chodź iso trzeba wtedy podnieść
B o g d a n - Pon 27 Sty, 2014
Porytex1101 napisał/a: | Fotki wygladaja juz o niebo lepiej nie sa rozmazane i przede wszystkim sa jasniejsze | Jeszcze trochę krótszy czas by się przydał.
I nad kadrem można pomyśleć - piesek z niego ucieka.
|
|