forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Bezlusterkowiec z jasną stałką dla poormena?

heatbeat - Sob 11 Sty, 2014
Temat postu: Bezlusterkowiec z jasną stałką dla poormena?
Dzięki poradom w innym wątku zamówiłem Olka XZ-2. Ma do mnie przyjść w przyszłym tygodniu. Temat wyboru aparatu uważałem za zamknięty aż do dzisiaj.

Otóż odwiedziła mnie dzisiaj znajoma która foci za kasę(pracuje w USiA dla jakiejś agencji). Oczywiście, jak pewnie każdy zawodowy fotograf, miałą przy sobie podręcznego sprzęta(bez którego z domu nie wychodzi) i, ot tak, cyknęła kilka fotek(al'a portretowych) mojej półtorarocznej córki. Bez żadnego przygotowania czy też pozowania(co zresztą w przypadku takiego dzieciaka byłoby chyba niemożliwe - dzieciak po prostu się bawił). Chwilę później pokazała mi te fotki na monitorze mojego komputera i szczęka mi opadła(rozmyte tło itd - fotki śliczne). Z przyczyn oczywistych fotek tutaj nie wkleję - ale właśnie zostało zrujnowane moje poczucie słuszności wyboru XZ-2 - którym raczej fakich fotek nie zrobię.

Troszkę podpytałem znajomej(ona ma bezlusterkowca Fuji ze stałką) poczytałem forum i najwyraźniej chcę teraz bezlusterkowca(ze względu na gabaryty) ze stałką. Tylko że stałki zaczynają się od tysia złociszy(np. Olek M. 45 F1.8), a za body wypada dać drugiego tysia(E-PL3, E-PM1. Razem 2 tysie. Na chwilę obecną nie mam. Czy zatem sensowną opcją byłoby zakupienie sensownego body ze stabilizacją(np. Olympus PL3 lub PM2 lub Panas GX1) i podłączenie do niego jakiejś starszej "analogowej"stałki(a później zakup docelowej)? Rozumiem że AF z analogowym obiektywem działał nie będzie - ale to nie jest problem. Umiem wyostrzyć(sporo fociłem zenitami) a i z zooma praktycznie nie korzystam wcale.

W cenie XZ-2 znalazłem natomiast zestaw Olek E-PL1 + SIGMA 30 2.8(1300 zł w sklepie internetowym). Ale znajoma mówi, że to średni wybór(ponoć słabe body i ciemny obiektyw) - choć uczciwe powiedziała że na sprzęcie się zna słabo.

No kurde co mam robić? Może jakieś samsungi? Albo coś?

mavierk - Sob 11 Sty, 2014

hehe, Twoja koleżanka pewnie ma Fuji + 35/1.4 więc nie dziwię się, że wychodziły jej śliczne zdjęcia Twojego dziecka. Wydaje mi się, że może nie zrobisz zdjęć z dobrym rozmyciem swoim kompaktem ale nie o rozmywanie tła w tym wszystkim chodzi. Więc wydaje mi się, że skoro Cię nie stać na droższy sprzęt to ucz się na tym, który posiadasz :)
Zatem następnym razem daj to XZ-2 swojej koleżance i poproś ją, żeby zrobiła Twoim aparatem kilka zdjęć. Nagle okaże się, że Twój aparat też robi lepsze zdjęcia :P

Ale jak już się uprzesz to musisz mieć aparat z matrycą aps-c i obiektyw 20-50mm z f2 co najmniej. Łatwiej będzie Ci znaleźć aparat pod obiektyw:

Samsung 30/2 + cokolwiek
Sony 50/1.8 + cokolwiek
Olympus 45/1.8 + cokolwiek

Jeśli natomiast chcesz obiektyw manualny do bezlusterkowca to... obawiam się, że w każdej opcji 35/1.4 będzie droższe od tej z fuji :mrgreen: . Można posiłkować się takimi zabawkami jak Heliosy czy Takumary ale wtedy cały ten sprzęt zaczyna być kobylasty a i ciężko Ci będzie łapać ostrość ręcznie na dziecku.

Ale jeśli planujesz spróbować to:
Helios 44m 58mm f2
Pentacon 50mm f1.8
Pancolar 50mm f1.8
jeśli chciałbyś żeby ładniej rysował to
Takumar 50mm f1.4

Dwa pierwsze są tanie, kolejne dwa dobre ;)

muzyk - Sob 11 Sty, 2014

mavierk napisał/a:
Olympus 45/1.8 + cokolwiek

Zwłaszcza GX1.

Kurde, niestety dla mnie Micro 4/3 i f1.8 przy 45mm to słaba sprawa do portretów. Ale to odnosi się do ludzi o długości powyżej 150cm.

Najlepszym pomysłem w tym systemie dla Ciebie byłoby 20mm f1.7 + Najmniejsze możliwe micro 4/3 - Panas GF 3 5 albo 6 bądź też Olympus E-PM1 bo myślę, że potrzebujesz przede wszystkim kompakta do wszystkiego. Z drugiej strony pewnie E-PL1 z tym obiektywem rozmiarami by Ci wystarczył a za 2000zł miałbyś już gotowy zestaw.

A jeśli nie potrzebujesz nowego aparatu to już w ogóle jest sporo puszek i obiektywów do wyboru.

Andrzej.M. - Sob 11 Sty, 2014

Też możesz sobie kupić kompakt z jasnym obiektywem np. Fujifilm X100 za jedyne 1200-1300zł i będziesz miał obiektyw 23mm f2,0. Matryca aps-c i odpowiednik 25mm na stałe. Kiedyś miałem okazję się pobawić - bardzo przyjemny. O innych z serii X z "pólklatkową" matrycą nie piszę bo za drogie.

No coś mi już rozjaśniacie, zwłaszcz @mavierk - za co jestem wdzięczny.

No to jeszcze tylko chciałbym zapytać, czy każdy obiektyw micro 4/3 będzie pasował do każdego body micro 4/3? Innymi słowy: czy Samsung 30/2 będzie robił z E-PM1? Albo GX1? To pewnie dosyć głupie pytanie, ale jestem raczej zielonkawy... :???:

Niestety X100 to chyba raczej powyżej 2 tysi kosztuje :???:

RB - Sob 11 Sty, 2014

heatbeat napisał/a:

No to jeszcze tylko chciałbym zapytać, czy każdy obiektyw micro 4/3 będzie pasował do każdego body micro 4/3? Innymi słowy: czy Samsung 30/2 będzie robił z E-PM1? Albo GX1? To pewnie dosyć głupie pytanie, ale jestem raczej zielonkawy... :???:

Samsung to nie jest mikro 4/3, do niego i od niego nic do m4/3 nie pasuje. Każdy obiektyw mikro 4/3 będzie działał z kazdym korpusem bezlusterkowym Olympusa i Panasonika. Z GF'ami GX'ami, GH, G, E-PM, E-PL i co tam jeszcze jest. Jeśli chcesz w miarę uniwersalna stałke m4/3 to weź 20/1.7. Pamiętaj, że tym tła tak nie 'rozbełtasz' jak Fuji, tu jest mniejsza matryca, tu 1.8 daje większe GO niz 1.8 na APS-C przy podobnych kadrach. Jeśli chodzi o światło 2.8... OK, wszystko dobrze, ciemne może nie jest, ale to na tej matrycy daje juz naprawdę dużą GO (BTW ja nie jestem zwolennikiem papierowych głębi, ale... mam Sigmę 60/2.8 i wiem)
A E-PL1 się nie bój. Fakt, to szumi, to ma mały DR, ale i tak od kompaktów lepsze. I zdjęcia tym się fajne robi :-)

TS - Sob 11 Sty, 2014

heatbeat napisał/a:
czy każdy obiektyw micro 4/3 będzie pasował do każdego body micro 4/3?

Tak
heatbeat napisał/a:
czy Samsung 30/2 będzie robił z E-PM1? Albo GX1?

Nie :) . To nie jest obiektyw m4/3.

Do zrobienia fajnych portretów dziecka możesz kupić Olka 45/1.8 (1100 zł) i E-PL1 (600 zł). Ale to nie będzie zestaw tak uniwersalny jak kompakt z zoomem, ani nawet ten PEN z polecanym 20/1.7...

20/1.7 do zdjęć dziecka będzie dawało moim zdaniem ciekawsze efekty niż 45/1.8. I na imprezach i w ogóle praktycznie wszędzie :)

ale
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Też możesz sobie kupić kompakt z jasnym obiektywem np. Fujifilm X100 za jedyne 1200-1300zł i będziesz miał obiektyw 23mm f2,0. Matryca aps-c i odpowiednik 25mm na stałe.
Spróbuj w jakimś sklepie się tym pobawić bo może ten sprzęt jest dla Ciebie ;)

Eh się rozpędziłem z tym samsungiem i micro 4/3 :roll:

Niestety 20/1.7 kosztuje ponad półtora tysia. Zatem sporo. Razem z body jest ponad 2 tysie. Hmm....

A wracając do samsungów - poczytałem trochę i wychodzi na to, że ichniejsze obiektywy są w miarę ok. Czy któreś samsungowe body serii NX jest sensowne? Tak sobie patrzę i widzę że mogłoby się dać to zrobić za niewielę więcej niż XZ-2.... A przynajmniej tak mi się wydaje.

A co używanego możnaby poszukać?

fatman - Sob 11 Sty, 2014

Dla Ciebie, pomimo, że koledzy powyżej zaprotestują najlepszy wybór do portretowania dziecka to jednak
Olek 45/1.8 (można dopaść za 8 stów, jak się dobrze przyczaisz)na Panasie GX-1 lub Olku, nawet Olku EP-1 (dziś widziałem nówkę sztukę na aukcji za 349 złociszy) SIC!!! Sam go chciałem kupić i przerobić na IR. :mrgreen:
Owszem 20/1.7 jest bardziej uniwersalny ale już takich portretów z rozmyciem nie zrobisz, no i ... musisz podejść z bliska więc nie zrobisz dziecku portretu naturalnego (z zaskoczenia).
Mam oba te obiektywy więc piszę jako praktyk.

muzyk - Sob 11 Sty, 2014

mavierk napisał/a:
20/1.7 do zdjęć dziecka będzie dawało moim zdaniem ciekawsze efekty niż 45/1.8. I na imprezach i w ogóle praktycznie wszędzie :)

Tak i nie. Zależy jakie ujęcia.
Cytat:
Mam oba te obiektywy więc piszę jako praktyk.

Ja to samo. Najlepiej mieć oba, ale jeśli bardziej do portretów, to 45 1.8 MUS.

Jest jeszcze Leica 25 1.4, ale kosztuje sporo. :neutral:

muzyk napisał/a:
Ja to samo. Najlepiej mieć oba, ale jeśli bardziej do portretów, to 45 1.8 MUS.
Zatem heatbeat, jak się zdecydujesz na 45tkę to napisz mi PMkę to będziesz miał od razu używkę po atrakcyjnej cenie, bo ja się z nią nie dogadałem :(
muzyk - Sob 11 Sty, 2014

mavierk napisał/a:
bo ja się z nią nie dogadałem :(

No co Ty????? :shock:

fatman - Sob 11 Sty, 2014

mavierk napisał/a:
Zatem heatbeat, jak się zdecydujesz na 45tkę to napisz mi PMkę to będziesz miał od razu używkę po atrakcyjnej cenie, bo ja się z nią nie dogadałem :(

A jednak idziesz w Noctirona :mrgreen:
Jaaaaasneeee, co się będziesz bawił w półśrodki.
A pochwal się zdjęciami przynajmniej... :twisted:

mavierk - Nie 12 Sty, 2014

Znalazłem Rokkora 58/1.2 z mocowaniem na m43 za 800zł na allegro = profit :P
heatbeat - Nie 12 Sty, 2014

albo kolega @mavierk ma pełną skrzynę, albo ja nie umiem wysłać pm :???:
fatman - Nie 12 Sty, 2014

heatbeat napisał/a:
albo kolega @mavierk ma pełną skrzynę, albo ja nie umiem wysłać pm :???:

Dopóki on nie odbierze - post będzie siedział w Twoich "do wysłania" a nie w "wysłanych".
Nie przejmuj się ten system tak ma :mrgreen:

Chris62 - Wto 18 Lut, 2014

heatbeat napisał/a:

A wracając do samsungów - poczytałem trochę i wychodzi na to, że ichniejsze obiektywy są w miarę ok. Czy któreś samsungowe body serii NX jest sensowne?

30/F2 to najlepszy naleśnik na rynku i niczego lepszego w tym zakresie i cenie nie znajdziesz.
Obiektyw zaprojektowany na matrycę APS-C jest ostry i wolny od odblaskow oraz aberracji. Obiektywy typu naleśnik mają za priorytet małe gabaryty co często odbywa się kosztem jakości ale nie tutaj! Wiele droższych obiektywów wymięka przy tym szkiełku.
Jest to ekwiwalent 46 mmm z pełnej klatki czyli samsung z tym obiektywem jest odpowiednikem np. Zenita z Heliosem 50/F2 tyle że znacznie mniejszym gabarytowo.
Generalnie szkło jest uniwersalne można tym zrobić krajobraz, skleić panoramę, można zrobić portret człowieka i coś z bliska np kotka bo ostrzy od 20 cm.
Ja go dostałem prawie 4 lata temu w zestawie z aparatem za stówkę i za to dziękuję Szajsungowi :mrgreen:

Który korpus? Każdy z wizjerem i ekranem Amoled.
NX10/11, NX20 lub najnowszy NX30.
Jak nie trzeba wizjera masz kilka mydelniczek do wyboru w stylu NEXa ale ja bym nie kupił bo wizjer dla mnie musi być.
Obecnie kompromisem IMO jest NX20. w kategorii parametry, jakość/cena jest trudny do pobicia i a ten kompromis będzie jeszcze lepszy po pojawieniu się najnowszego korpusu NX30.
Nawet starsze NX10/11 dadzą radę z tym, że tymi korpusami lepiej ISO 1600 nie przekraczać. Do dziś używam NX10 (z softem NX11) i nie widzę powodu do zmiany.

System NX sie rozrasta najciekawsa premiera to najnowszy zoom 16-50/F2-f2,8 i wkrótce ma się pojawić 50-135/F2,8.
Wspomniana 30stka te 2 zoomy i ewentualnie portretówka 85/F1,4 to jak dla mnie wystarczający secik.
Z tańszych mamy kitowe 18-55 + 50-200 obydwa dobre optycznie no ale jak to kity ciemne.
Co do korpusów to czekam na korpus NX1 który ma być mniej amatorski od serii NX** i będzie konkurował z serią Pro od Fuji i Olympusa.

be cool - Sro 12 Mar, 2014

witam,

podlacze sie pod temat

od jakiegos juz czasu szukalem aparatu do portertow i widoczkow, o kompaktowych rozmiarach i potrafiacego robi dobre fotki w slabym swietle (plus szansa na zabawe, chocby niewielka, z GO)
do tej pory bylem niemal zdecydowany na Panasa LX7

ALE

ciekawsza opcja bedzie (chyba) jednak bezlusterkowiec (szczegolnie ze sa one w podobnej cenie), gdzie korzyscia jest wieksza matryca i mozliwosc wymiany obiektywow
przegladajac testy, forum udalo mi sie zawezic wybor do GX1 (lepsza ergonomia) oraz E-PM2 (lepsza, stabilizowana matryca)
ktory z nich bedzie ciekawszym wyborem - przyjemnosc uzytkowania + jakosc generowanych fotek?

muzyk - Sro 12 Mar, 2014

GX1. Jednoznacznie.

Mam i polecam, z 20 1.7 na początek.

be cool - Czw 13 Mar, 2014

a moglbys to jakos bardziej uzasadnic?

na poczatek to chcialem nie wydac wiecej niz 1,5k (ew do 2k), a tyle mniej wiecej kosztuje GX1 z kitem...

jezeli wejde w m43 to 20 1.7 sie bedzie musial pojawic, ale to za kilka miesiecy
na start bedzie musial wystarczyc KIT

btw: fotki z LX7 vs GX1 z kitem, ktory zestaw generuje ladniejsze?

muzyk - Czw 13 Mar, 2014

be cool napisał/a:
btw: fotki z LX7 vs GX1 z kitem, ktory zestaw generuje ladniejsze?

Ten którym ładniejsze zrobisz, najlepiej w RAWach i je obrobisz.
O jpg. nie piszę, bo ten temat mnie nie interesuje.

20 1.7 to jest - moim zdaniem wybitny stałoogniskowy obiektyw dla systemu m4/3.
Ok. Poczeka.

Kup zestaw "kitowy" GX1+szkło.

Aparat z możliwością wymiany obiektywu to możliwość dokupienia innych obiektywów, w tym manualnych poprzez adapter.

Aparat kompaktowy... ma jeden obiektyw. I to by było tyle.

RB - Czw 13 Mar, 2014

be cool napisał/a:
a moglbys to jakos bardziej uzasadnic?

na poczatek to chcialem nie wydac wiecej niz 1,5k (ew do 2k), a tyle mniej wiecej kosztuje GX1 z kitem...
?

Do 2 k może uda Ci się zmieścić GX1 z ktorąś z Sigm A, są po 6-7 stów. 19, 30 i 60 mm, wszystkie 2.8. Zamiast zooma, jeśli go nie potrzebujesz...

BTW - jeśli jesteś w stanie się posługiwać PM2... to on faktycznie potrafi nieco lepiej obrazować.
IMO GX1 jest wystarczająco dobry. I dużo wygodniejszy.

@muzyk
zle sformulowalem pytanie, ktora opcja daje wieksze mozliwosci

@RB
poki co jestem troche laikiem, aparat ma tez posluzyc do nauki
taka sigma to jest dobra alternatywa dla np. Olka 45?

RB - Czw 13 Mar, 2014

Możliwości większe zawsze da coś z wymienna optyka... bo można naprawdę dobrze dostosować obiektyw do celu działania. Byleby tylko to nie były możliwości wirtualne. Bo bezlusterkowiec z samym tanim obiektywem zestawowym, działającym w jotpegach na automacie... (i jeśli operator będzie z tego kontent - a spokojnie może być, zależy od tego czego operator chce)... to polecałbym jednak tańszego, mniejszego, jaśniejszego LX7 albo Olympusa XZ2.

Czy Sigmy sa alternatywą do Olympusa 45/1.8? No nie za bardzo, bo to jednak inne ogniskowe są :-) Olympus 45/1.8 jest na tyle tani, ze Sigma z nim efektywnie nie powalczy, wiec odpowiednika jak na razie nie ma.
Natomiast wszystkie trzy Sigmy to naprawdę dobre obiektywy. W porównaniu do odpowiednich najlepszych odpowiedników systemowych są ciemniejsze i większe (wyjątkiem 60/2.8, która w porównaniu do Olympusa 60/2.8 nie ostrzy na małych odległościach, czyli nie jest 'makro'). Jeśli poszukujesz niedrogiego w miarę uniwersalnego obiektywu o bdb własnościach optycznych to moim zdaniem 19/2.8 jest całkiem OK. Tylko, że nie jest płaska. Tyle, ze kosztuje mniej niż połowę ceny nowej jaśniejszej i płaskiej 20-tki Panasonika :-)
Podobnie 30/2.8, jeśli kto woli trochę 'dłuższe' standardy o mniejszych kątach widzenia.

muzyk - Czw 13 Mar, 2014

be cool napisał/a:
@muzyk

Już odpowiedziałem.
W jednym możesz więcej szkieł, w drugim masz jedno.

Co do Sigm, które RB wymienił, mam 60 2.8 DN.
To jest szkło, które nie wiem czy nawet makro obiektywy rozdzielczością nie miażdży, a kosztuje garść drobnych.
Tyle, że to tele - kąt widzenia jak 120 mm na pełnej klatce z matrycą 36x24 mm.
Innymi słowy, crop w micro 4/3 wynosi 2.
Kupując Sigmę 19 2.8 masz co prawda gorsze światło niż w Panasie 20, ale jest tańsza kilka stówek.
Możesz też GX1 używany kupić.
Tam gdzie mieszkam, widziałem w sklepie za 199 euro sam aparat. :razz:

muzyk napisał/a:
be cool napisał/a:

@muzyk

Już odpowiedziałem.
W jednym możesz więcej szkieł, w drugim masz jedno.

musze bardziej precyzowac, GX1 + KIT (i tylko KIT) vs LX7, czyli to co bym mial na start

199 za nowke?

muzyk - Czw 13 Mar, 2014

Cytat:
199 za nowke?

Używkę w bdb stanie. Sklep daje gwarancję chyba pół, albo rok.
be cool napisał/a:
musze bardziej precyzowac, GX1 + KIT (i tylko KIT) vs LX7, czyli to co bym mial na start

Bierz GX1 i nie marudź. Na start.

RB - Czw 13 Mar, 2014

be cool napisał/a:

199 za nowke?

Noooo, 'najtańsza' 'nówka' (poekspozycyjna) w sieci w Polsce to 970 PLN za korpus.
http://allegro.pl/panason...4022479441.html

(BTW - większość tego typu sprzętu w jakimś sklepie tez stała w gablocie)

muzyk - Czw 13 Mar, 2014

RB napisał/a:
Noooo, 'najtańsza' nówka w sieci w Polsce to 970 PLN za korpus.

Proszę!

RB - Czw 13 Mar, 2014

muzyk napisał/a:

Kupując Sigmę 19 2.8 masz co prawda gorsze światło niż w Panasie 20, ale jest tańsza kilka stówek.

Gorsze swiatło Sigmy to w sumie można często zaakceptować przy takiej ogniskowej do zastosowań 'pstrykalnych', ale wymiary Panasonika przy całokształcie (optyka i światło) sa jego najmocniejszą stroną. Sigma 19 jest jak na system u4/3 dośc dużym obiektywem. Niewiele mniejszym od Sigmy 60/2.8.

szafir51 - Czw 13 Mar, 2014

ja bym jednak radził E-PM2, który jest w tej chwili w fenomenalnej cenie. W środku siedzi ta sama matryca Sony co w OM-D E-M5 czy E-PL5, jednak lepsza od matrycy Panasonica z GX1. Do tego masz stabilizację w korpusie i mniejszy obiektyw kitowy po złożeniu (ale nie masz wbudowanej lampy tylko osobną, dokładaną do zestawu).
Co do jasnych stałek to jest ich sporo, w zależności od tego jakiej ogniskowej potrzebujesz. Są niedrogie Sigmy 19 i 30, jest Panasonic 14 (naleśnik), Olympus 17/2.8 (też naleśnik).
Ale i tak skończysz z Panasonicem 20/1.7 i Olympusem 45/1.8 :) Ciężko od nich uciec w m43 :)

muzyk - Czw 13 Mar, 2014

Cytat:
Ale i tak skończysz z Panasonicem 20/1.7 i Olympusem 45/1.8 :) Ciężko od nich uciec w m43 :)

Zgadza się.
20 1.7 to był pierwszy obiektyw z AF jaki kupiłem do GF1 wówczas.

be cool - Pon 17 Mar, 2014

ok, zdecydowalem ise na GX1 w zestawie
sprobuje tez zrobic uzytek ze starych stalek od Zenita E, kilka znalazlem w zakurzonej szafce

takze wielkie dzieki za pomoc :)