forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt do 500 zł

Marcin779 - Nie 16 Lut, 2014
Temat postu: Kompakt do 500 zł
Witam,
Chciałem prosić o radę w sprawie wyboru aparatu kompaktowego do 500zł., może minimalnie przekraczać tą sumkę :) http://benq.com.pl/product/camera/gh600 Myślałem o takim aparacie, ale to tylko przykład. Nie chce, żeby był to zwykły kompakt. Mam namyśli, żęby robił dobrej jakości zdjęcia, wyraziste, dobrej jakości przy fotografowaniu z bliska. Skupiałbym się na fotografowaniu motocykli, samochodów i innych rzeczy związanych z motoryzacją :)

Wojmistrz - Nie 16 Lut, 2014
Temat postu: Re: Jaki aparat wybrać do 500zł.
Marcin779 napisał/a:
wyboru aparatu kompaktowego do 500zł.
raczej jest zaprzeczeniem
Marcin779 napisał/a:
Nie chce, żeby był to zwykły kompakt. Mam namyśli, żęby robił dobrej jakości zdjęcia, wyraziste, dobrej jakości przy fotografowaniu z bliska.
Jeśli szukasz kompaktu robiącego dobrej jakości zdjęcia, to na pewno nie może być klasa "megazoom" - tym bardziej, do tego jak piszesz "z bliska". Poszukaj jakiejś używki lub dołóż z drugie tyle, na kompakt, byle z dużą matrycą np 1/1.7", a nie takie maleństwa 1/2.3". 4-5 krotność zooma całkowicie ci wystarczy, no i koniecznie możliwość manualnych nastawów ekspozycji tzw "PASM". Świetnie by było by miał możliwość zapisu do RAW.
Jeśli szukał bym aparatu do dobrych jakościowo zdjęć, poszukał bym używanej lustrzanki z obiektywem. 500 zł na sprawnego "staruszka" to całkiem dobra kwota.
Napisz jeszcze, jaka ma tyć specyfika tych zdjęć (np: panoramowanie) i końcowe przeznaczenie, bo jeśli chcesz fotografować motocykle i umieszczać fotki na facebooka czy ogłoszenia na stronach, to możliwe, że to będzie przerost formy nad treścią. Pamiętaj, że to co jest wyświetlane na telewizorze/monitorze FullHD, to tylko 2Mpx :)

Tosini - Czw 06 Mar, 2014
Temat postu: Olympus vh-520 - czy to dobry wybór ?
Cześć :) Jestem tu nowa i postanowiłam zapytać was o radę. Od dłuższego czasu szukam aparatu i dużo na ten temat czytam... ale im więcej czytam tym mniej wiem ;) W akcie desperacji proszę was o pomoc. Potrzebuję małej "małpki" do szybkiego cykania fotek, głównie podczas wycieczek rowerowych (gdyby robił w miarę przyzwoite zdjęcia przy słabszym oświetleniu, to też byłoby miło) Koszt - w granicach 500zł. Zdaję sobie sprawę, że za taką cenę cudów wymagać nie można, ale chce po prostu wybrać rozsądnie i przy tym nie przepłacić. Podczas sklepowego "polowania" został mi polecony Olympus VH-510 - aparacik wyposażony w matrycę CMOS szybko "zbierał się" do robienia fotek i wywarł na mnie pozytywne pierwsze wrażenie na tle innego "małpkowatego" towarzystwa. Model od niego wyżej stoi Olympus VH-520 - z nim nie miałam bezpośrednio do czynienia ale parametry ma nieco lepsze. Oba aparaciki tutaj: http://www.mediamarkt.pl/...nie.html?id=459 (Olympusa VH-520 w innym sklepie znalazłam za 100 zł taniej niż tutaj)

Mam też możliwość sprowadzenia aparatu z Hameryki:
http://www.newegg.com/Pro...ICE&PageSize=20
ale wtedy musiałabym czekać :/

Moje pytanie jest następujące - czy ten Olympus VH-520 to dobry wybór za 450 zł ? Może polecacie coś innego ? A może lepiej wybrać coś z tego hamerykańskiego sklepu ? ( z tego co zauważyłam, różnice w cenach w porównaniu do polskich są znaczne) Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi :)

nycer - Wto 08 Kwi, 2014
Temat postu: Kompakt do 500 zł
Witam wszystkich

Stanąłem przed wyborem nowego aparatu. Ponieważ nie jestem zapalonym fotografem, budżet jest dość skromny, max 500 zł.

Ważne jest żeby aparat nie był zbyt duży.

Poczytałem, popytałem, pomacałem w sklepach i jak na chwilę obecną wpadły mi w oko 2 bardzo różne aparaty a mianowicie: Olympus vh-510 i Canon sx160is.
Zależy mi dobrej jakości zdjęć (oczywiście jak na tą cenę)

Na pewno na duży plus dla Olympusa jest jego rozmiar oraz matryca cmos (niestety w Canonie ccd), jakość zdjęć jest bardzo przyzwoita aczkolwiek w gorszym świetle spada diametralnie. Natomiast Canon radzi sobie w każdych warunkach oświetleniowych bardzo dobrze.

Proszę o porady oraz świeższe od mojego spojrzenie na temat.

Może znacie jakieś lepsze aparaty w moim budżecie?

Z góry dziękuje i pozdrawiam
Daniel 'nycer'

[ Dodano: Pią 11 Kwi, 2014 12:46 ]
Nikt nic nie doradzi?

orbitek - Sro 16 Kwi, 2014
Temat postu: Aparat cyfrowy do 500 zl Help
Zbytnio się nie znam na aparatach kompaktowych.

Najlepiej gdyby miał:

matryce cmos

robił dobre fotki w nocy i pomieszczeniach jak również w dzień plenery itp

stabilizacja obrazu optyczna i cyfrowa

żeby oczywiście zdjęcia były ostre i wyrazne na filmach bardzo mi nie zależy ale czasami się nagra więc mogą być hd.

Proszę o rady

Po szperaniu trafiłem na Olympus VH-510 i tez mysle o jakims canonie

TomPL2 - Czw 17 Kwi, 2014

Te Olympusy niczym sie nie wyróżniają, jak dziesiątki, setki innych w tej cenie, Canon sx160is ma przynajmniej możliwość manualnych ustawień, ale żaden z nich nie zapewni dobrych zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych. Za 500zł to tylko używana lustrzanka zapewni przyzwoitą jakość, ale to już nie kompakt... cudów nie ma :cool:
Piotr.. - Czw 17 Kwi, 2014

Polecam Fujifilm F770EXR - 600 zł. W tej cenie trudno wskazać coś lepszego. Ten aparat kiedy wchodził na rynek kosztował około 1300 zł i miał dobre opinie (polecam test na optyczne.pl)
wrapper - Czw 24 Kwi, 2014

Spytajcie się tutaj: http://pwsz-tarnow.edu.pl/Technologie-f , ja tam dostałem odpowiedź i polecili mi dobry aparat chociaż nie jest to forum specjalistyczne. tutaj widzę nikt nie pomaga...
TomPL2 - Pią 25 Kwi, 2014

Radzimy jak możemy, a cudów nie ma. Jeśli to nie jest kryptoreklama, to zamiast biadolić mógłbyś kolego przynajmniej napisać, co ci polecili.
wrapper - Pią 25 Kwi, 2014

Polecono mi: "Samsung WB200F" :)
TomPL2 - Pią 25 Kwi, 2014

Może być, ale to aparat podobnej klasy jak ww. Olympus, naprawdę jest wiele takich. Ten wyróżnia się tym, że ma wi-fi? ;)
izaiza84 - Pon 12 Maj, 2014

Hej! A myślicie, że taki aparat dla amatorki będzie odpowiedni? http://www.arena.pl/apara...500,754620.html Chodzi mi o coś małego, niedrogiego, ale jednak robiącego fajne zdjęcia :)
wirtualny - Wto 13 Maj, 2014

Moja żona używa takiego małego Nikon Coolpix S6300 3D http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3748234
Maleństwo to mieści w sobie 16 mln pikseli :)
W chwili obecnej jest to nasz jedyny domowy aparat po tym jak moja lustrzanka Canon EOS 1100D + 18-55 IS II kit wpadła do wody i nie nadaje się do użytkowania ;/

bezor - Pon 18 Sie, 2014
Temat postu: Jaki aparat kompaktowy do 550zł?
Witam. Poszukuję aparatu kompaktowego do 550 zł. Obecnie posiadam Sony DSC-S750, który się coś ostatnio popsuł(co któreś zdjęcie robi dobre-jak nie naświetlone to za ciemne). Aparat będzie mi głównie służył do robienia zdjęć podczas jakiś imprez jak i codziennego fotografowanie rodziny. Jaki aparat będzie najlepszy w tym przedziale cenowym?
komor - Pon 18 Sie, 2014

bezor, scaliłem Twoje pytanie do istniejącego już, podobnego wątku. Masz parę porad do przeczytania powyżej, no i może ktoś jeszcze coś doda.
bezor - Pon 18 Sie, 2014

Szybkie pytanie: Sony wx60 czy wx830

[ Dodano: Wto 19 Sie, 2014 12:57 ]
Odpowie ktoś?

ewka. - Wto 02 Wrz, 2014

Witam!
Pytanko takie, jak w temacie. Mam ze dwa typy:
Canon PowerShot SX170 IS
Fujifilm FinePix F770EXR

Ten Fujifilm znalazłam w jakiejś promocji, więc jeśli macie inne pomysły to tak do 550 zł :mrgreen:
Jestem amatorką, jednak raczej nie chcę mieć tylko opcji Auto - planuję zacząć poważniejszą przygodę z fotografią :P Zdjęcia przede wszystkim w plenerze - dzień i wieczór, ale też w pomieszczeniach.

Z góry dziękuję za pomoc! I proszę o wyrozumiałość -więcej niż te 550 zł nie mogę na to przeznaczyć

zbig75 - Sro 03 Wrz, 2014

ewka. napisał/a:
Pytanko takie, jak w temacie. Mam ze dwa typy:

Canon PowerShot SX170 IS

Fujifilm FinePix F770EXR

Z tych dwóch wybrałbym Fuji , powodów jest kilka :
- matryca minimalnie większa (6.4 x 4.8 mm vs 6.17 x 4.55 mm) , wykonana w nowszej/lepszej technologii ( EXRCMOS vs CCD ) (mniejszy szum na wyższych czułościach ISO )
- szerszy kąt ( 25mm vs 28mm )
- filmy w wyższej rozdzielczości ( 1920 x 1080 vs 1280 x 720 )
- monitor w wyższej rozdzielczości ( 460k vs 230k )
- szybszy tryb zdjęć seryjnych ( 11fps vs 1fps )
- mniejsze gabaryty

ewka. - Sro 03 Wrz, 2014

Ok, dziękuję bardzo :)