forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - UFRaw - prośba o pomoc

T.B. - Sro 26 Lut, 2014
Temat postu: UFRaw - prośba o pomoc
Jak przywrócić ustawienia domyślne w UFRaw?

Wszystko co udało mi się wyczytać, to konieczność odszukania folderu .ufraw albo .ufrawrc i usunięcie go. Proste - ale u mnie niczego takiego system nie znajduje. Mam Windowsa 7.

paul80 - Nie 02 Mar, 2014

Odinstaluj i zainstaluj ponownie, najlepiej odpowiednim softem IObit Uninstaller

[ Dodano: Nie 02 Mar, 2014 12:49 ]
T.B., tak w ogóle to co się stało, że chcesz przywrócić ustawienia domyślne?

T.B. - Nie 02 Mar, 2014

Zdjęcie po załadowaniu od razu jest jakoś tam przerobione (dość mocno).
Nie wygląda tak, jak w aparacie albo w dowolnej przeglądarce, wyświetlającej RAWy - z programem dostarczonym razem z aparatem na czele.

ghost - Nie 02 Mar, 2014

i raczej nie będzie tak wyglądało.
paul80 - Nie 02 Mar, 2014

T.B., opisz swoje poczynania od początku, od kiedy używasz UFRaw i dlaczego akurat jego chcesz używać?

Ps. jaki masz aparat?

T.B. - Nie 02 Mar, 2014

Olympus PEN E-PL5

"Używasz" to za dużo powiedziane. RAW to dla mnie nowość, od niecałego roku. W wolnych chwilach usiłuję oswoić toto i ustalić, do czego może mi się przydać. Firmowy program właściwie powtarza tylko możliwe ustawienia aparatu i jedyna korzyść jest taka, że mogę zobaczyć co by było w JPEG gdybym ustawił aparat tak, albo siak.

UFRaw wybrany tak na wyczucie z tego, co wyszukał wujek Google - plus obietnica, że może być wtyczką do Gimpa (to nie działa i wyczytałem, że najnowsza wersja Gimpa tak ma, że nie współpracuje).

No i było tak:
- wczytałem dowolne zdjęcie,
- pobawiłem się różnymi suwakami jak małpa brzytwą,
- wyszedłem z programu,
- po jakimś czasie uruchomiłem i wczytałem kolejne zdjęcie,
- od razu pokazało się takie, jakby je małpa brzytwą pochlastała.

Prawie wszystkie funkcje mają przycisk, coś w rodzaju "resetuj" i wydaje mi się, że udało się ich stan zresetować. Balans bieli takiego przycisku nie ma i znowu wydaje mi się, że w tym coś pozostało poprzestawiane.

Doczytałem też, że można edycję danego zdjęcia zakończyć tak, żeby nie zapamiętał użytych ustawień, ale to była musztarda po obiedzie.

Tutejszyn - Nie 02 Mar, 2014

T.B. napisał/a:
W wolnych chwilach usiłuję oswoić toto i ustalić, do czego może mi się przydać.
też przez dłuższy czas nie widziałem sensu w fotografowaniu w RAWach. Jednak pewnego razu fotografowałem na scenie ludzi, oświetlonych kolorowym, scenicznym światłem. Garnitur jednego pana w JPG miał wstrętny, nie dający się skorygować kolor magenta, a w RAW kolor garnituru był czarny, bardzo ładnie opalizujący na fioletowo. Od tej chwili nie robię już inaczej, jak w RAW.
paul80 - Pon 03 Mar, 2014

T.B., nie znam kompletnie Olympusa :wink: , ale może koledzy się wypowiedzą, nie chce mi się wierzyć, że Olympus nie ma normalnego programu, co można coś więcej zrobić.

Próbowałeś innych programów np. Lightrooma?

Andrzej.M. - Pon 03 Mar, 2014

Ściągnij sobie darmowy RAW Therapee - w niem da się odczytać taki wygląd jak z puszki nie dając profilu lub w razie zastosowania jakiegoś - właczasz profil "z aparatu" i masz to co ustawiłeś w aparacie. Właściwie w każdym powinno się dać taki profil ustawić.
RB - Pon 03 Mar, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Ściągnij sobie darmowy RAW Therapee - w niem da się odczytać taki wygląd jak z puszki nie dając profilu lub w razie zastosowania jakiegoś - właczasz profil "z aparatu"

W RT ver. 4.0.11.79 nie ma czegoś takiego jak profil "z aparatu". Jest neutralny oraz grupa profili tematycznych. Neutralny bardzo zdecydowanie rózni się do jakichkolwiek jotpegów z mojego aparatu.
Natomiast sam program jest dość w porządku. Ta wersja działa u mnie dobrze, któraś z poprzednich co jakiś czas robiła mi pier..ut.-`

paul80 napisał/a:
T.B., nie znam kompletnie Olympusa :wink: , ale może koledzy się wypowiedzą, nie chce mi się wierzyć, że Olympus nie ma normalnego programu, co można coś więcej zrobić.

Z moich doświadczeń z tzw. firmowym software do wywoływania RAW wynika, że jak najbardziej nalezy poszukiwać czegoś zewnętrznego, bo to co daje Panasonic, dawało Sony czy Canon to... raczej tylko zniechęca do jakichkolwiek prób działań z plikami RAW. Wierzę tym samym, że Olympus daje podobnej jakości program.

TB, proponuję jednak zainstalować program Olympusa i porównywać wyniki obróbki między RT i innych, chyba że zjadłeś zęby na obróbce to ok.

Namawiam Cię do spróbowania LR, RT też jest dobry, byłem zaskoczony jego możliwościami, jednak jest mułowaty i przegrał.

paul80 napisał/a:
jednak jest mułowaty i przegrał.

Może masz mułowaty komputer? :wink:
RB napisał/a:
raczej tylko zniechęca do jakichkolwiek prób działań z plikami RAW. Wierzę tym samym, że Olympus daje podobnej jakości program.

Jeśli Olympus daje taki jak Pentax - to polecam go jednak wypróbować.
PDCU-4 (Silkypix) używam do obróbki pojedynczych plików, takich na których mi bardziej zależy.
RB napisał/a:
W RT ver. 4.0.11.79 nie ma czegoś takiego jak profil "z aparatu". Jest neutralny oraz grupa profili tematycznych.
RT - faktycznie - tylko WB można dać "z aparatu". Ale profili można sporo sobie zapisać ze zdjęć samodzielnie obrobionych. Możesz też zapisać taki "z aparatu" - z pliku którego "aparaciana obróbka" ci najbardziej pasuje. I później go dodawać do wszystkich zdjęć.

Może masz mułowaty komputer? :wink:

mułowaty w porównaniu z Lightroomem a nie wykluczam, że RT się poprawił i śmiga przyzwoicie :wink: :wink:

WueN - Pon 03 Mar, 2014

Niekoniecznie :)
Mam chyba dość przyzwoitego kompa* i RT działa na nim o wiele wolniej od LR, oprócz tego nie radzi sobie za dobrze z odzyskiwaniem prześwietlonych fragmentów obrazu i rozjaśnianiem ciemnych partii.
Za to jakbym miał wybierać między silkypix i RT, to chyba jednak RT :)

*2 Xeony, 32 GB RAM i takie tam bajery.

RB - Pon 03 Mar, 2014

paul80 napisał/a:

mułowaty w porównaniu z Lightroomem a nie wykluczam, że RT się poprawił i śmiga przyzwoicie :wink: :wink:

Dalej jest stosunkowo wolny w por. z LR. Ale kosztuje zero złotych :-)

Możesz też zapisać taki "z aparatu" - z pliku którego "aparaciana obróbka" ci najbardziej pasuje. I później go dodawać do wszystkich zdjęć.

Z tym, że zdjecia wykonane w róznych warunkach trzeba i tak będzie mocno (niekiedy wręcz kompletnie) adjustowac. Moim zdaniem lepiej po prostu przyzwyczaić sie do tego, co który zapisany 'fabrycznie' w RT preset mniej więcej daje i robic korekcje wychodząc gotowego profilu. Oczywiście - najlepiej zrobić sobie kilka swoich profili i pozapisywac... i z nich potem korygować indywidualnie każda fotke godną zainteresowania :-) Tylko... niekiedy sie nie opyla.

RB napisał/a:
najlepiej zrobić sobie kilka swoich profili i pozapisywac...

ja mam tego kilkanaście (a może więcej) w osobnym folderze - na każdą okazję i obiektyw. Tak samo mam dla PDCU4. Praktycznie nic nie kosztuje , a bardzo się przydaje. Ważne żeby dobrze opisać każdy profil - dla jakich warunków i obiektywu. :mrgreen:

T.B. - Pon 03 Mar, 2014

Na razie pozostanę przy programach darmowych, czyli poświczę teraz z RAW Therapee.
Lightroom to może w ogóle dla mnie za wysokie progi? Piszą, że to program dla profesjonalistów.

Kupuję czasem oprogramowanie, ale muszę być przekonany, że je wykorzystam.
Jakiś czas temu kupiłem na przykład program do edycji filmów, bo żadnym darmowym nie dało się zrobić nawet amatorskiego (wyżej nie mierzę), ale fajnego filmu pamiątkowego z wakacji, czy z jakiejś imprezy.
(Tak, tak - ja nie muszę być "tryndy" i śmiało mówię, że lubię pamiątkowe zdjęcia i filmy z wakacji, imprez itp. Tak swoje, jak i cudze. :smile: )

[ Dodano: Pon 03 Mar, 2014 19:36 ]
Olympus Viewera też całkiem nie skreślam, ale na razie uważam go za taki sobie.

RB - Pon 03 Mar, 2014

T.B. napisał/a:
Na razie pozostanę przy programach darmowych, czyli poświczę teraz z RAW Therapee.
Lightroom to może w ogóle dla mnie za wysokie progi? Piszą, że to program dla profesjonalistów.

Stopień komplikacji oraz możliwości edycyjne RT i LR są w zasadzie podobne.

T.B. napisał/a:
Lightroom to może w ogóle dla mnie za wysokie progi?

spróbuj a zobaczysz, raz spróbujesz i możesz zbierać kaskę :wink:

T.B. - Wto 04 Mar, 2014

Zabawa na długie, zimowe wieczory :shock:

Czy zniekształcenie obrazu można jakoś wykryć, zmierzyć, zważyć jakimś narzędziem?
Patrzę sobie na dowolnie wybrane zdjęcie w RAW Therapee, który nie ma bazy obiektywów - i gołym okiem nie widzę żadnych zniekształceń. Otwieram to samo zdjęcie w UFraw, który rozpoznaje obiektyw - i on coś tam dogina, co widać po krawędziach obrazu.

Andrzej.M. - Wto 04 Mar, 2014

T.B. napisał/a:

Czy zniekształcenie obrazu można jakoś wykryć, zmierzyć, zważyć jakimś narzędziem?

Możesz każdym obiektywem zrobić zdjęcie kartki papieru kratkowanego (rozmiar zależny od możliwości "zbliżenia" obiektywu) tak by zajmowała cały kadr. Wtedy zobaczysz wszystkie zniekształcenia. W UFraw masz widocznie zaznaczoną opcję automatycznego korygowania geometrii obiektywu.Można to tez zrobić ręcznie. A korygowanie Aberracji chromatycznej nawet lepiej robić ręcznie i zapisać dla każdej przysłony aberrujacego obiektywu, bo to już najbardziej indywidualna cecha optyki. Zdarzało mi się już nawet że po automatycznej korekcji aberracja się pojawiała - widać mój egzemplarz miał jej mniej niż przewidział producent. A bywa też odwrotnie.

komor - Wto 04 Mar, 2014

T.B. napisał/a:

http://www.optyczne.pl/3....eria_oceny.html

Tutejszyn - Wto 04 Mar, 2014

T.B. napisał/a:
Lightroom (między innymi) ma zdefiniowaną bazę obiektywów i potrafi korygować zniekształcenia konkretnego obiektywu. Pomiary lepiej zostawić testerom, nas chyba bardziej interesuje właściwa korekta. Osobiście wolę korygować na oko. Wolę kiedy obraz mi się podoba, a nie kiedy jest właściwie skorygowany. Lubię kiedy obiektyw ładnie krzywi. Często jest to droga do udanej fotografii.
kojut - Wto 04 Mar, 2014

T.B. napisał/a:

Pisać se mogą. LR jest bardzo rozbudowanym a zarazem intuicyjnym programem. Nie zagłębiając się za bardzo w opcje daje on duże możliwości "bawiąc" się jedynie suwakami. Jak jie chcesz wydawać pieniędzy i używać pirackiej kopii, to pobierz sobie PhotoShop 2- jest całkowicie darmowy na stronie producenta (Adobe), do tego zainstaluj wtyczkę ACR (adobe camera raw), ale którąś z wcześniejszych wersji, działającą z PS2. Do tego prawdopodobnie będziesz musiał zainstalować DNG Converter, gdyż starsze wersje acr raczej nie mają wsparcia dla Twojego aparatu. ACR daje podobne możliwości do LR, a poza tym masz jeszcze PS-a do obróbki tiff/jpg.

T.B. - Wto 04 Mar, 2014

No tak - to się szykują kolejne nocki zarwane przy komputerze :smile: