|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - SIGMA 18-35/1,8 - problem z AF
zbyszek polit - Czw 17 Kwi, 2014 Temat postu: SIGMA 18-35/1,8 - problem z AF Witam!
Obiektyw jak w temacie nie ostrzy z aparatami Canon. Mimo kalibracji w serwisie Sigmy AF działa przypadkowo. Czy, jeśli AF ostrzy raz za modelem, raz prawidłowo, a innym razem przed, to jest to wina kalibracji czy systemu AF? Dedykowany do Canona obiektyw zachowuje się identycznie z pięcioma różnymi aparatami Canon. Dodam, że jest to drugi egzemplarz tego obiektywu - wcześniejszy działał identycznie.
Z góry dziękuję za informację.
pioroon - Czw 17 Kwi, 2014
zbyszek polit,
zbyszek polit napisał/a: | Czy, jeśli AF ostrzy raz za modelem, raz prawidłowo, a innym razem przed, to jest to wina kalibracji czy systemu AF? |
Czy masz taką sytuację na danej ogniskowej, przy takiej samej odległości od obiektu (w danym korpusie)? Mam na myśli czy robisz test w sposób, że dajesz np: 18mm, odległość od obiektu 0.6metra (ze statywu), strzelasz kilka fotek i raz ma FF, innym razem BF?
Jeżeli tak, to raczej bym szukał tu problemu w korpusie.
Po drugie jakie masz korpusy i z którym kalibrowałeś?
Czy pytałeś w serwisie, czy jest możliwość kalibracji pod więcej niż jeden korpus?
Niestety USB dock ma pewne ograniczenia.
To, że mógłbyś sobie skalibrować pod konkretne body w domu jest plusem (przy zoomie to będzie czasochłonne), jednak z tego co pamiętam nie ma tam możliwości zapisania kilku ustawień (kalibracji AF) dla różnych korpusów (nawet jeśli jest - sprawdzę to wieczorkiem) to i tak za każdym razem zmieniając korpus musiałbyś podpinać szkło pod USB docka i to zmieniać. Przydałby się jakiś elektroniczny przełącznik na szkle i wtedy rozwiązało by to problem wielu korpusów.
Ja bym jednak spróbował 'wcisnąć' do serwisu kilka korpusów i to szkło do kalibracji.
Gdyby na to poszli, to niech się męczą i ustawiają.
zbyszek polit - Czw 17 Kwi, 2014
Tak, mam taka sytuację. przy jednym ustawieniu na statywie obiektyw ostrzy zupełnie losowo - czasem BF, czasem FF, a czasem idealnie.
Pierwszy obiektyw wysłałem do serwisu Sigmy wraz z korpusem EOS 50D. Skalibrowali i bez poprawy. Odesłałem i znów skalibrowali i znów bez poprawy, napisali, że to wina aparatu. Wysłałem więc komplet do serwisu Canona. Oni wyczyścili aparat, wgrali nowe oprogramowanie i odpisali, że w dalszym ciągu nie ostrzy, że na ich firmowym Canonie też, i że to wina obiektywu. Po awanturze sklep wymienił mi obiektyw na nowy, który działa tak samo. Obiektyw nie ostrzy z trzema EOS 50, z jednym EOS 30 i EOS 1100.
Czyli na każdej 50D możesz zrobić mikroregulację w korpusie.
30D i 1100D nie mają. Próbowałeś kalibrować samemu na wszystkich body 50D i każde pudłuje?
Ja bym spróbował skalibrować na tych trzech 50D i sam wtedy byś sprawdził czy to wina szkła czy body. Nie sądzę, że wina body jeżeli na trzech egzemplarzach będzie źle.
W serwisie Canona na Żytniej próbowali mi ustawić korpus do tego jednego obiektywu, ale nie mogli, ponieważ obiektyw zawsze "wariował". Powiedzieli, że nie są w stanie cokolwiek zrobić nawet, żeby aparat pracował jedynie z tym obiektywem. Też na tej podstawie sklep wymienił mi obiektyw na nowy, ale ten też źle pracuje.
Zwróć ten obiektyw i odzyskaj pieniądze.
Jeżeli masz blisko do Warszawy to pojedź na Żeromskiego do sigma procentrum, tam będziesz mógł wybrać z kilku sztuk i postrzelać testowe fotki na miejscu.
No tak, dzięki. Nie mniej zależy mi na tym szkle bo to doskonały obiektyw. Całkiem możliwe, że to jakaś wadliwa seria i dlatego tak mi się trafiło. Ale bardziej dziwne, że w serwisie Sigmy w Gdyni KŁAMIĄ, gdyż twierdzą, że po ich konsultacjach z producentem jest pewne, że to wina aparatu...
Ja to szkiełko całkiem niedawno przestrzeliłem w pro centrum i trafiało w punkt.
Tym bardziej mnie to dziwi, bo i w testach AF był całkiem niezły.
Andrzej.M. - Czw 17 Kwi, 2014
Rzeczywiście wygląda to na jakąś walniętą serię...
MM - Pią 18 Kwi, 2014
zbyszek polit napisał/a: | obiektyw ostrzy zupełnie losowo - czasem BF, czasem FF, a czasem idealnie. |
Dlatego nie mam jeszcze genialnej Sigmy 35/1.4. To jedyny powód. Sigma potrafi zrobić fajną optykę, ale AF z Canonami jest do dupy. Może w końcu coś z tym zrobią, niech dadzą tę kasę Canonowi i wyciągną dane o AF-ie bo naprawdę mnóstwo ludzi nie kupuje Sigmy przez ten CHOLERNY AF
komor - Pią 18 Kwi, 2014
MM napisał/a: | Może w końcu coś z tym zrobią, niech dadzą tę kasę Canonowi i wyciągną dane o AF-ie |
Tak, tak, Canon na pewno im da. Poza tym to nie jest z całą pewnością problem typu „niech dadzą dane” tylko coś bardziej skomplikowanego.
kozidron - Pią 18 Kwi, 2014
MM napisał/a: | naprawdę mnóstwo ludzi nie kupuje Sigmy przez ten CHOLERNY AF |
ale ty mówisz o czymś zupełnie innym, sigma musiałaby sie chyba cała sprzedać żeby ich HSM zaczął działać jak ten nowy usm od canona
Na początku mogliby się postarać chociaż o wieksza celność i brak bf/ff z puszkami canona. Nie wymagajmy od razu cudów od tej firmy
mozer - Pią 18 Kwi, 2014
kozidron, na Pentaxie trafia w punkt - to jest najważniejsze!
kelvinpiotr - Pią 18 Kwi, 2014
MM napisał/a: | Dlatego nie mam jeszcze genialnej Sigmy 35/1.4. To jedyny powód. Sigma potrafi zrobić fajną optykę, ale AF z Canonami jest do dupy. |
Mam i bez problemu pracuje z 50 D , 7D , i 5D mkIII .
zbyszek polit napisał/a: | Nie mniej zależy mi na tym szkle bo to doskonały obiektyw. |
Jak widać nie bardzo , bo dzisiejsze obiektywy to optyka i autofokus . Jak połowa niesprawna to całość do D.
Po prostu Canon nie zrobił jeszcze korpusu do tego obiektywu
MM - Pią 18 Kwi, 2014
kelvinpiotr napisał/a: | Mam i bez problemu pracuje z 50 D , 7D , i 5D mkIII . |
Na moim 5D i 7D w pewnych warunkach dawała ciała po całości. Kalibrowanie nie pomagało. Oddałem.
Fakt, było to jedno z pierwszych szkieł na naszym rynku. Zdjęcia robiłem w połowie stycznia ubiegłego roku. Może coś poprawili.
kelvinpiotr - Pią 18 Kwi, 2014
Moja jest z końca ubiegłego roku . Kupiona, nie wiem jak produkcja .
paul80 - Sob 05 Lip, 2014
zbyszek polit napisał/a: | No tak, dzięki. Nie mniej zależy mi na tym szkle bo to doskonały obiektyw. Całkiem możliwe, że to jakaś wadliwa seria i dlatego tak mi się trafiło. Ale bardziej dziwne, że w serwisie Sigmy w Gdyni KŁAMIĄ, gdyż twierdzą, że po ich konsultacjach z producentem jest pewne, że to wina aparatu... |
Czy koledze udało się rozwiązać problem?
|
|