|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zdjęcia pokoi hotelowych...?
alchemik123 - Nie 04 Maj, 2014 Temat postu: Zdjęcia pokoi hotelowych...? Cześć.
Jestem tu nowy i potrzebuję pomocy - poproszono mnie o zrobienie kilku zdjęć wnętrz pokoi hotelowych. Nie robiłem tego wcześniej, więc chciałbym prosić o wskazówki, porady, metody jak sprawić, by pokoje wydawały się większe, ładniejsze, atrakcyjniejsze i inne takie sztuczki? Dodam, że do dyspozycji mam alpha 57 i obiektywy 18-55 i 70-300 (coś czuję, że ten się tu nie przyda, ale może się mylę ;P)
maziek - Nie 04 Maj, 2014 Temat postu: Re: Zdjęcia pokoi hotelowych...?
alchemik123 napisał/a: | jak sprawić, by pokoje wydawały się większe, ładniejsze, atrakcyjniejsze | Pójść do porządnego hotelu.
kozidron - Nie 04 Maj, 2014
maziek napisał/a: | Pójść do porządnego hotelu. |
kurcze i tu maziek ma 100% rację, nie zapomnę zlecenia jak wlazłem do podłej nory gdzie na każdej scianie wisiał krzyżyk albo poroże po padlinie, wszędzie były nieszczęsne serwetki i zawsze gdzieś musiał znaleźć się super stolik z powierzchnią politurową na którym było wcześniej zrobione kółko po duraleksie a miła Pani powiedziała, że chce mieć zdjęcia takie jak Pan ma na stronie NA końcu się okazało, że nawet podłogi w pokojach nie raczyła wcześniej polecić umyć. Czasem trzeba spakować nuty i podziękować.
Generalnie fajnie mieć w obwodzie statyw, jakieś lampy, modyfikatory, jakies radia i szeroki kąt, dobrze jak jest posprzatane i urządzone ze smakiem, często lepiej jest wynieść kilka krzeseł czy jakiś przeszkadzajek, żeby było przestronniej.
Andrzej.M. - Nie 04 Maj, 2014
alchemik123 napisał/a: | poproszono mnie o zrobienie kilku zdjęć wnętrz pokoi hotelowych. Nie robiłem tego wcześniej |
Należy grzecznie odmówić. Poćwiczyć , kupić odpowiednie obiektywy, oświetlenie itp... Może trochę popraktykować u zawodowego fotografa, bo nawet sam kurs wszystkiego nie nauczy.
mozer - Nie 04 Maj, 2014
alchemik123, zrobić ujęcia w pionie na 18 mm i złożyć potem w panoramę, żeby uzyskać sensownie szeroki kąt. Najlepiej z lampą błyskową zamontowaną na statywie i założoną parasolką.
Andrzej.M. - Nie 04 Maj, 2014
mozer napisał/a: | zrobić ujęcia w pionie na 18 mm i złożyć potem w panoramę |
Dobry pomysł! Oczywiście przy założeniu że alchemik123 potrafi składać panoramy i pomieszczeń będzie kilka. Za to rozdzielczość zdjęć będzie miał ... łoł!
mozer - Nie 04 Maj, 2014
AndrzejM.Makuch, jest pewna szansa, że nawet ta jego alfa sama składa panoramy, ale nie chce mi się tego sprawdzać ;P
alchemik123 - Nie 04 Maj, 2014
tak jest, sama składa panoiramy dzięki za porady
kojut - Nie 04 Maj, 2014
alchemik123 napisał/a: | tak jest, sama składa panoiramy |
Które w ciasnych pomieszczeniach będą wyglądały, delikatnie mówiąc, dziwnie. Bez specjalnej głowicy panoramicznej z możliwością ustawienia punktu nodalnego raczej się nie obędzie. Jak znajdę jutro chwilkę, to pokażę o co chodzi.
mozer - Nie 04 Maj, 2014
kojut napisał/a: | Bez specjalnej głowicy panoramicznej z możliwością ustawienia punktu nodalnego raczej się nie obędzie. |
Masz całkowitą rację... głupio, że o tym zapomniałem...
Andrzej.M. - Wto 06 Maj, 2014
kojut napisał/a: | Które w ciasnych pomieszczeniach będą wyglądały, delikatnie mówiąc, dziwnie. Bez specjalnej głowicy panoramicznej z możliwością ustawienia punktu nodalnego |
O to chodzi! I o to chodzi!
T.B. - Wto 06 Maj, 2014
Alchemik123!
Przeczytaj np. ten artykuł:
http://www.szerokikadr.pl...zydatna-kazdemu
a do tego polecam fragmenty tego programu:
http://player.pl/programy...0E02,23210.html
Możesz obejrzeć cały, ale interesujące Ciebie fragmenty są pomiedzy minutami (mniej wiecej):
3 - 5,
10 - 14,
18 - 21 (po drugim bloku reklamowym).
Są to oczywiście bardzo podstawowe porady, ale - chyba - gdybyś znał te podstawy, to byś nie pytał?
alchemik123 - Wto 06 Maj, 2014
Dzięki bardzo
Stuku - Sro 07 Maj, 2014
A nie lepiej w ramach treningu było zrobić zdjęcia pokoi w domu, zobaczyć efekty i wyciągnąć wnioski czy ogarnę tego typu imprezę ?
kozidron - Sro 07 Maj, 2014
Stuku napisał/a: | A nie lepiej w ramach treningu było zrobić zdjęcia pokoi w domu, zobaczyć efekty i wyciągnąć wnioski czy ogarnę tego typu imprezę ? |
to by było zbyt proste, poza tym gdy grawitacja przygniata ci 4 litery do krzesła, łatwiej się zalogować i zadać ogólne pytanie na forumie
Andrzej.M. - Sro 07 Maj, 2014
kozidron napisał/a: | gdy grawitacja przygniata ci 4 litery do krzesła, |
I jak tu robić zdjęcia?
|
|