|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Samsung NX30 - test aparatu
maciej.latallo - Pon 19 Maj, 2014 Temat postu: Samsung NX30 - test aparatu Zapraszamy do lektury testu bezlusterkowca Samsung NX30 oraz do dyskusji.
http://www.optyczne.pl/26...Wst%C4%99p.html
dcs - Sro 30 Lip, 2014
http://www.imaging-resour...ort-part-ii.htm
komisarz_ryba - Pon 04 Sie, 2014
dcs napisał/a: | http://www.imaging-resource.com/PRODS/samsung-nx30/samsung-nx30-shooters-report-part-ii.htm |
To kolejna do dpreview recenzja ktora wyraznie pisze ze NX30 ma metalowy szkielet
"Although it's not weather-sealed like some competitors, underneath the NX30's plastic exterior there's a tough metal chassis."
Tak wiec optyczne sie nie popisaly, bo pisza:
" W przeciwieństwie do produktów konkurencji w tym segmencie, w jego konstrukcji nie znajdziemy elementów ze stopów lekkich, ani uszczelnień."
A wystarczylo spytac producenta...
dcs - Pon 04 Sie, 2014
komisarz_ryba, a to jest "solidna, w większości metalowa obudowa"* http://www.mu-43.com/showthread.php?t=56256
http://s17.postimg.org/glhu3et73/020.jpg
http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#462945
* http://www.optyczne.pl/31...dsumowanie.html
Arek - Pon 04 Sie, 2014
komisarz_ryba napisał/a: | " W przeciwieństwie do produktów konkurencji w tym segmencie, w jego konstrukcji nie znajdziemy elementów ze stopów lekkich, ani uszczelnień." |
Obudowa nie jest magnezowa, ani nie jest uszczelniona, więc nie wiem co jest nieprawdziwego w tym zdaniu.
dcs napisał/a: | komisarz_ryba, a to jest "solidna, w większości metalowa obudowa" |
Bo jest solidna i metalowa. Rzuć całkowicie metalowym Zeissem lub Leiką o podłogę, to zobaczysz jak się zachowa. Na podstawie dziwnych doniesień z netu można znaleźć przykłady na wszystko.
dcs - Pon 04 Sie, 2014
to jest przekrój http://s17.postimg.org/glhu3et73/020.jpg -gdzie w większości?
Widzę różnicę w jakości wykonania z np. "solidna obudowa i wysoka jakość wykonania" http://www.lensrentals.co...-took-one-apart
Cena obu podobna.
Arek napisał/a: | komisarz_ryba napisał/a: | " W przeciwieństwie do produktów konkurencji w tym segmencie, w jego konstrukcji nie znajdziemy elementów ze stopów lekkich, ani uszczelnień." |
Obudowa nie jest magnezowa, ani nie jest uszczelniona, więc nie wiem co jest nieprawdziwego w tym zdaniu.
|
Konkretnie ten fragment jest nieprawdziwy: "W przeciwieństwie do produktów konkurencji w tym segmencie, w jego konstrukcji nie znajdziemy elementów ze stopów lekkich"
[ Dodano: Pon 04 Sie, 2014 16:17 ]
Arek napisał/a: |
Bo jest solidna i metalowa. Rzuć całkowicie metalowym Zeissem lub Leiką o podłogę, to zobaczysz jak się zachowa. Na podstawie dziwnych doniesień z netu można znaleźć przykłady na wszystko. |
Rzucilem o beton aparatem NX20. oczywiscie przypadkowo, szarpnalem torbe z aparatem nieswiadomy, ze byla otwarta. Aparat zataoczyl luk i wyladowal na kostce brukowej. Trzeba sie dobrze naszukac zeby znalezc to niewielkie otarcie. Mozliwe, ze mialem szczescie. Ale generalnie chodzi mi o to, ze wada wymieniona w recenzji jest nieprawdziwa.
Arek - Pon 04 Sie, 2014
Przykro mi ale:
1. nie mam możliwości rozkręcania udostępnianych mi do testów sprzętów,
2. nie mam możliwości sprawdzania jak radzą sobie z upadkami.
Stąd moje oceny w testach jakości wykonania obudowy muszą ograniczyć się do oceny zewnętrznej. Łapanie mnie za słówka typu czy "solidna obudowa i wysoka jakość wykonania" jest mocniejszym sformułowaniem czy słabszym niż: "solidna, w większości metalowa obudowa" nie ma sensu.
Arek napisał/a: | Przykro mi ale:
1. nie mam możliwości rozkręcania udostępnianych mi do testów sprzętów,
2. nie mam możliwości sprawdzania jak radzą sobie z upadkami.
Stąd moje oceny w testach jakości wykonania obudowy muszą ograniczyć się do oceny zewnętrznej. Łapanie mnie za słówka typu czy "solidna obudowa i wysoka jakość wykonania" jest mocniejszym sformułowaniem czy słabszym niż: "solidna, w większości metalowa obudowa" nie ma sensu. |
Nikt nie lapie za slowka. Konkretnie napisales ze to sam plastik a nie jest to prawda. Przyznaje, ze ciezko to rozpoznac po wygladzie wiec nie jest to jakis smiertelny blad. Po prostu wytknalem blad w recenzji. Ten sam blad ktos wytknal w komentarzach juz dawno temu, moznaby wyedytowac to zdanie w recenzji i po sprawie.
Arek - Pon 04 Sie, 2014
komisarz_ryba napisał/a: | Nikt nie lapie za slowka. Konkretnie napisales ze to sam plastik a nie jest to prawda. Przyznaje, ze ciezko to rozpoznac po wygladzie wiec nie jest to jakis smiertelny blad. Po prostu wytknalem blad w recenzji. Ten sam blad ktos wytknal w komentarzach juz dawno temu, moznaby wyedytowac to zdanie w recenzji i po sprawie. |
Ja akurat pisałem do dcs i w sprawie obiektywów, które testuję osobiście. NX30 testował jeden z redaktorów, który obecnie jest na urlopie. Ponieważ miałem mały kontakt z tym aparatem, nie chcę za niego edytować materiału, bo nie czuję się kompetentny w rozstrzyganiu sporu.
maciej.latallo - Czw 07 Sie, 2014
Wysłałem zapytanie do Samsunga i czekam na odpowiedź. Jak tylko ją otrzymam, wprowadzę ewentualne poprawki w treści testu.
Chris62 - Wto 07 Lip, 2015
Nie sądziłem że ten aparacik trafi do mojej torby no ale jednak - cena cyni cuda.
Zamiast wywalić ponad 6 tys na najnowszy NX1 to wolę póki co NX30 i 2 szkła.
Mam gdzieś czy jest metalowy czy nie nawet nie chcę metalowego bo np metalowy Lumix LX7 w zimie "parzy" mnie w palce.
Ważne ze jest lekki i pewny w uchwycie.
Pomalutku się zaprzyjaźniamy. Wgrałem najnowszy soft 1.31 dokupiłem 16/2,4 nawet taniej niż w serwisie ongiś bywało, oczywiście zapasowy aku - wybrałem Newell - polecam świetnie trzyma a kosztuje tylko 39 PLN,
Do tego nową karte Sandiska 64GB Extreme 80Mb/s a co będę żałował kiedy na aparat z kitem i Lightroomem poszło tylko 1500 PLN - a to cena NX300 bez wizjera i kilku opcji z NX30 albo co gorsza cena jakiegoś kompaktu "górnospłukowego" i to starszego modelu.
Jeżeli ktoś tez ma i chciałby wymienić uwagi to chętnie podyskutuję wymienię spostrzeżenia.
Asik - Sro 16 Mar, 2016
Od pewnego czasu mam NX30 z systemowymi obiektywami i niedawno dokupiłam do niego Samyanga 12/2,0. Niestety, przy tym obiektywie nie działa focus peaking i nie wiem czy to problem po stronie aparatu czy ja coś robię źle. Może ktoś wie jak sobie z tym poradzić, chyba że to taki urok aparatu i nic nie można zrobić.
Pytałam już serwis Samsunga ale konsultant na infolinii serwisowej sprawiał wrażenie, że nie wie o co chodzi - stąd moje pytanie na forum.
Będę wdzięczna za pomoc
mrawi - Czw 17 Mar, 2016
Czy to nie kwestia ustawień w aparacie? W moim NX30 focus peaking działa z moimi czterema manualami na m42 przy których też jest dodatkowo adapter. I wszystko jest w porządku. Sprawdź jeszcze raz ustawienia w menu.
Asik - Nie 20 Mar, 2016
Przejrzałam wszystkie ustawienia w menu i , szczerze mówiąc, nie mam już pomysłu co jeszcze powinnam ustawić aby fp działał z Samyangiem Może ktoś mi podpowie, pliiiiisssss.....
Wojmistrz - Pon 21 Mar, 2016
Asik, to nie jest modny aparat, ani marka w fotografii.
Chris62 - Czw 24 Mar, 2016
Asik napisał/a: | Przejrzałam wszystkie ustawienia w menu i , szczerze mówiąc, nie mam już pomysłu co jeszcze powinnam ustawić aby fp działał z Samyangiem Może ktoś mi podpowie, pliiiiisssss..... |
A z systemowym szkłem FP działa? Powiększenie kadru działa?
Jaki kolor wybrany? Może biały i zlewa się z białym tłem?
Naciskasz OK przed manualnym ustawieniem ostrości?
Strona 93 instrukcji:
Focus Peaking
W trybie ręcznego ustawiania ostrości wybrany kolor oznacza obiekt, na
którym ustawiono ostrość, aby ułatwić ustawienie ostrości za pomocą
pierścienia ostrości.
Aby ustawić opcje
Focus Peaking, W trybie fotografowania naciśnij [m] b
Focus Peaking opcja.
* Ustawienie domyślne
Opcja Opis
Poziom Ustaw czułość wykrywania obiektu, na którym ustawiono ostrość.
(Wył., Wysoka, Normalny*, Niska)
Kolor Ustaw kolor oznaczający obiekt, na którym ustawiono ostrość.
(Biały*, Czerwony, Zielony)
Powinno działać.
Asik - Pon 28 Mar, 2016
Chris62 z systemowym szkłem działa prawidłowo, powiększenie kadru działa, kolor nie zlewa się z tłem.
FP ustawiłam od razu na początku korzystania z aparatu, ponieważ jest bardzo przydatny przy zdjęciach makro
Sądziłam, że mrawi ma na myśli jakieś super tajne ustawienia
Dzięki
Chris62 - Sro 30 Mar, 2016
Ja nie używam obiektywów poza systemowych więc nie wiem jak Ci pomóc.
Skoro działa z systemowymi to z manualnymi tez powinno.
Na myśl przychodzi mi jeszcze kwestia czy aparat jest w trybie manualnym i czy naciskasz przycisk OK bo tak to powinno działać z takimi obiektywami.
mrawi - Sro 30 Mar, 2016
Asik, zadziałało czy nadal nie? U mnie działa nawet z manualami na m42.
Asik - Sro 30 Mar, 2016
Przepraszam ale dopiero teraz mam chwilkę czasu, żeby wrócić do tematu.
Działa! Po prostu nie naciskałam OK ale to mój pierwszy manual i tego nie wiedziałam.
Panowie, bardzo Wam dziękuję za pomoc!
Chris62 - Pon 11 Kwi, 2016
Asik napisał/a: | Po prostu nie naciskałam OK ale to mój pierwszy manual i tego nie wiedziałam.
Panowie, bardzo Wam dziękuję za pomoc! |
Nie ma sie co czerwienić nie takie rzeczy umykaja ludziom przy obsłudze sprzętu.
Skoro działa to sie cieszę i proszę o sampelki z tego 12/F2.
Trochę to kosztuje i zastanawiam się czy warto wyłożyć tyle kaski.
Myślę że inni użytkownicy też są ciekawi
Pozdrawiam.
ekspedykt - Sro 31 Sie, 2016
Witam
Gdzie można kupić tanio obiektyw nx 50-200mm i którą wersję wybrać bo sa już trzy OIS. Czy może kupić taniego manuala 70(80)-200(210) mm i jakiej firmy?
pozdrawiam
hijax_pl - Sro 31 Sie, 2016
NX to system trup.
ekspedykt - Sro 31 Sie, 2016
trup bo?
[ Dodano: Sro 31 Sie, 2016 19:42 ]
to tym bardziej obiektywy powinny być za grosze? coś tam czytałem, że się z tego systemu wycofują, ale jak się kupiło i puszka jest na gwarancji to szkoda się pozbywać
hijax_pl - Sro 31 Sie, 2016
Zainwestujesz w szkła. Puszka padnie, choć na gwarancji, ale.. co jak zamiast naprawy zaoferują zwrot kosztów? Zostaniesz ze szkłami i brakiem możliwości zakupu nowego korpusu.
mrawi - Czw 01 Wrz, 2016
Na ebayu do wyboru do koloru samsungów. NX wciąż żywy )). NX500 to cudeńko i teraz do kompletu NX1 z tą samą matrycą za niewysoką cenę i będzie wspaniale.
A 50-200 to dobry obiektyw, mam go i używam. Czasami na allegro coś się trafi, albo na innych portalach trzeba szukać, ale warto.
Chris62 - Pią 02 Wrz, 2016
ekspedykt napisał/a: | Witam
Gdzie można kupić tanio obiektyw nx 50-200mm i którą wersję wybrać bo sa już trzy OIS. Czy może kupić taniego manuala 70(80)-200(210) mm i jakiej firmy?
pozdrawiam |
Przy tej cenie 50-200 manual odpada chyba że jakiś dużo dłuższy.
50-200 ma szybki AF ja mam dwójkę ale obecnie nowe są tylko wersje 3.
[ Dodano: Pią 02 Wrz, 2016 16:10 ]
hijax_pl napisał/a: | Zainwestujesz w szkła. Puszka padnie, choć na gwarancji, ale.. co jak zamiast naprawy zaoferują zwrot kosztów? Zostaniesz ze szkłami i brakiem możliwości zakupu nowego korpusu. |
Wystarczy rozsądnie policzyć - świetnie wyposażiony aparat ze szkłami wychodzi taniej niz jakiś porównywalny korpus z kitem.
Straty nie ma.
ekspedykt - Wto 13 Wrz, 2016
Witam
czy ktoś kupował obiektywy na aliexpres? są tam dostępne dla systemu nx OIS III 50-200mm za ok. 200dol. obawiam się czy nie są to jakieś niepełnowartościowe odrzuty poprodukcyjne i jakaś dziwna marka cyt. "Brand Name: XCOAT"
|
|