|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - d600 brudna matryca
Jango - Pon 19 Maj, 2014 Temat postu: d600 brudna matryca Witam wszystkich. Załączam wykadrowane zdjęcie i piszę zapytanie czy tak właśnie wygląda zabrudzona olejem matryca?
Plamki w lewym górnym narożniku kadru pojawiają się również przy zmianie obiektywu co oznacza chyba, że mamy doczynienia z matrycą. Plam jest oczywiście dużo więcej niż w złączonym wycinku. Automatyczne czyszczenie filtra nie pomaga więc zakładam, że kurz chyba tak na stałe się chyba nie zadomowił, zresztą w powiększeniu to bardziej okrągłe plamy (choć może to być autosugestia wiedząc, że d600 może być wadliwy).
Proszę o komentarze jeśli jest ktoś wstanie dookreślić, czy to co widać na zdjęciu jest olejem.
kozidron - Pon 19 Maj, 2014
Jango napisał/a: | Proszę o komentarze jeśli jest ktoś wstanie dookreślić, czy to co widać na zdjęciu jest olejem. |
sprawdź organoleptycznie najlepiej jest polizać, ciężko ocenić po zdjęciu czy to olej, z doświadczenia powiem ci, że olej od nikona jest w smaku taki kwaskowy a ten od canona taki bardziej gorzki.
Jakby nie patrzeć nie przejmowałbym się czy to jest ogórkowa czy olej tylko oddał do czyszczenia, gdy matryca jest brudna szkoda czasu na rozmyślania czy to jest olej czy pomidorowa to trzeba wyczyścić.
Jango - Pon 19 Maj, 2014
Pomidorową zaniosę do serwisu pod ręką, a olej słałbym bezpośrednio na reklamację...
kozidron - Pon 19 Maj, 2014
Jango napisał/a: | Pomidorową zaniosę do serwisu pod ręką, a olej słałbym bezpośrednio na reklamację... |
Jango, jak ci się opłaca jak chcesz, serwis będzie to pędzlował 2 tygodnie, zrobią testy czy to olej czy wydzielina wiewiórki syberyjskiej, potem wyniki będą musieli wysłać do centrali, wszystko to może potrwać dłużej bo wysyłki, tak naprawdę to oni mają 2 tygodnie na ustosunkowanie się
Wiesz, te 50 ziko za czyszczenie jak się nie przymyka powyżej f8 twój deal, dla mnie te 2 tygodnie są warte więcej niż 200 ziko, nawet jeśli okaże się że ta ogórkowa była gotowana przez pascala.
Weź sobie sprawdź od jakiej przysłony to widzisz, ja mam gorsze syfy na swoim canonie ale wyłażą w okolicach f11 jak pstrykam w niebo.
Jango napisał/a: | a olej słałbym bezpośrednio na reklamację... |
my ci tego nie powiem, sam musisz posmakować
PS jak się pojawisz w serwisie z tym modelem, to nawet jak będzie to rosół Makłowicza i tak zrobią ci to za darmo, tylko ten czas w plecy;)
U Pana Ziutka termin będzie krótszy.
moronica - Pon 19 Maj, 2014
Jango, nie wysylaj, wyczysc http://www.amazon.co.uk/E...s/dp/B0046VBEE0
bogdanek - Sob 31 Maj, 2014
Warto dać te 50 zł. za czyszczenie i spać z aparatem , a czyścić samemu ..... no nie wiem , od tego są technicy. Przenajmniej ja mam za grube paluchy i jedno oko .
muzyk - Pon 02 Cze, 2014
Jango napisał/a: | Proszę o komentarze jeśli jest ktoś wstanie dookreślić, czy to co widać na zdjęciu jest olejem. |
NIC się nie stało.
Nie było akcji, nie zablokowano dostaw d600 do Chin.
Nic się nie stało.
kozidron - Pon 02 Cze, 2014
muzyk napisał/a: | NIC się nie stało.
Nie było akcji, nie zablokowano dostaw d600 do Chin.
Nic się nie stało. |
Ja mam podobne syfy na matrycy w swoim canonie, co zauważył nawet ktoś z foruma, czy z tego powodu Chiny zablokują dostawę tego canona do sklepów?
Wszystkim ogólnie znane są problemy d600 z brudzącą się matrycą, każdy widział filmik na youtubie, z tym że to nie był olej. muzyk/Jango, olej był w d7000, może warto by było trochę przejrzeć informacje na temat tego zjawiska.
Oczywiście nie ma co zaprzeczać, że d600 ma z tym problem ale bezsensem jest też sianie paniki, żeby odsyłać zaraz do serwisu, uważam że można wyczyścić to samemu lub oddać do najbliższego punktu na taką operację.
muzyk - Pon 02 Cze, 2014
kozidron napisał/a: | Wszystkim ogólnie znane są problemy d600 z brudzącą się matrycą, każdy widział filmik na youtubie, z tym że to nie był olej. |
to wiadomo. Nie pisałem o oleju w d600, choć niektóre wklejki z netu zdają się i o tym wspominać...
kozidron napisał/a: | Oczywiście nie ma co zaprzeczać, że d600 ma z tym problem ale bezsensem jest też sianie paniki |
może, nie tyle sianie paniki, co przypomnienie o problemie, bo tudzież zauważa się, że to żaden problem.
Skoro sama firma produkująca ten aparat coś tam się odniosła do tematu, tzn. że COŚ na rzeczy jest.
kozidron - Pon 02 Cze, 2014
muzyk napisał/a: | może, nie tyle sianie paniki, co przypomnienie o problemie, bo tudzież zauważa się, że to żaden problem. |
"przypominasz o problemie" gościowi który zgłasza ten problem ?
Weź powiedz po co albo lepiej napisz.
muzyk napisał/a: | to wiadomo. Nie pisałem o oleju w d600 |
nie sprostowałeś kolegi Jango że to nie olej, wolałeś "przypomnieć o tym" że ma problem
muzyk - Pon 02 Cze, 2014
oj tam
Jango - Wto 03 Cze, 2014
W fotograficznym dali zestaw do czyszczenia i w końcu wyczyściłem sam. Co prawda w pierwszym momencie najadłem się strachu bo więcej pobrudziłem niż poczyściłem ale w końcu jest w miarę ok. Obecnie dopiero przy F16 widać jakieś syfy.
Tak czy inaczej mam tylko 2 obiektywy i najczęściej używam 50tki, a w mojej świetlanej karierze natrzaskałem tym aparatem może 3 500 zdjęć. Czyli przebiegu szalonego aparat nie ma i następnym razem wyślę go do Nikona niech popatrzą, ponoć po akcji z Chinami coś drgnęło w serwisach…
kozidron - Wto 03 Cze, 2014
Jango napisał/a: | ak czy inaczej mam tylko 2 obiektywy i najczęściej używam 50tki, a w mojej świetlanej karierze natrzaskałem tym aparatem może 3 500 zdjęć. Czyli przebiegu szalonego aparat nie ma i następnym razem wyślę go do Nikona niech popatrzą, ponoć po akcji z Chinami coś drgnęło w serwisach… |
Jango, tak jak mówiłem ci wcześniej, serwis jak słyszy "d600" i "brudna matryca" zrobi to bez gadania tylko będziesz 2 tygodnie w plecy
Lepiej to zrobić samemu albo u "pana Ziutka"
muzyk - Wto 03 Cze, 2014
kozidron napisał/a: | Lepiej to zrobić samemu albo u "pana Ziutka |
Ktoś tu radził kiedyś delikatnie na sucho patyczkiem do uszu.
Hmm... jakby nie było, działa.
bogdanek - Wto 03 Cze, 2014
Ja tak czyściłem na matówce paproszek patyczkiem do uszu , i co zygnąłem , to było jeszcze więcej, o matko , ale żem dopieprzył.
muzyk - Wto 03 Cze, 2014
bogdanek napisał/a: | Ja tak czyściłem na matówce paproszek patyczkiem do uszu , i co zygnąłem , to było jeszcze więcej, o matko , ale żem dopieprzył. |
Hmm...
są patyczki - "łopatki". Kilka razy maźnąć i czysto.
Matryce APSc w różnych Canonach, czyściłem z kilkadziesiąt razy.
Owszem, trzeba było powtarzać, bo faktycznie coś tam zostało.
Aparat trzymać komorą lustra w dół.
bogdanek - Nie 08 Cze, 2014
Muszę mieć paprochy po drugiej stronie , bo próbowałem jeszcze odkurzać i coś zeszło z tej matówki, ale dalej mam syf .
Trzeba chyba wyciągnąc matówkę , a tego ze swoimi grabiowatymi łapami niepotrafię , za cholerę , nie potrafię:-)
moronica - Nie 08 Cze, 2014
bogdanek, paprochow na matowce nie widac na zdjeciach wiec nie ma co popadac w paranoje, chyba ze ci bardzo w wizjerze przeszkadzaja. moga byc rowniez na lustrze skoro wyczysciles matowke i nadal widzisz
jurand - Nie 08 Cze, 2014
Gruszką próbowałeś ?
Jeżeli na matówce to duża grucha z apteki (byle nie talkowana) może dać radę.
bogdanek - Pon 09 Cze, 2014
@moronica,- na lustrze powiadasz, aaaa , to muszę sprawdzić , dzięki
@jurand ,- brałem gruszką cholerę , a jakże
muzyk - Pon 09 Cze, 2014
Odkurzaczem przystawionym do komory - nie bezposrednio, zeby caly ciag nie szedl przez szczeliny aparatu. Np. reka przytrzymac przed z bezpiecznej odleglosci.
Jednak... Ostroznie!!!
Probowalem na apsc...
(bezposrednio...)
P.S. Lepszy patyczek do uszu.
zdebik - Pią 13 Cze, 2014
http://youtu.be/hhjo-G82pZ8
Matowki nie tykaj btw, inaczej bedzie do wymiany i na tym sie skonczy. Proby z odkurzaczem tez stanowczo odradzam.
Peace
muzyk - Sob 14 Cze, 2014
zdebik napisał/a: | Proby z odkurzaczem tez stanowczo odradzam. |
No wiesz, to nie próby, a rutyna. Nie trzeba całkiem przystawiać...
wystarczy, że z pewnej niewielkiej odległości zasysa się powietrze wokół, by ewentualnie podczas czyszczenia nie osiadł mimo to drobinek na matrycę.
Oczywiście, kwestia wprawy, odległości... itd.
P.S. To co pokazuje koleś w filmie...
aparat leżący odsłoniętą matrycą do góry...
Czyszczenie na mokro...
ODRADZAM takie zabiegi.
Jeśli samemu, to właśnie bardzo delikatne czyszczenie na sucho - przed nim wykonanie nieostrego zdjęcia (wyłączony AF) np. bezchmurnego nieba, czy jednokolorowej, np. białej powierzchni z przysłoną przy f22 - 32.
Np. ruchy patyczkiem, które tutaj wykonuje na matrycy są ZBYT mocne.
Poza tym, takim wacikiem jak na tym filmie, to czubkiem, a nie tak, żeby się przełamywał pod wpływem ucisku.
zdebik - Nie 22 Cze, 2014
Sam czyszcze na mokro i rys nie mam. Wole Eclipsem rozpuscic plame i ja ladnie zmyc niz szorowac na sucho.
Jak myslicie, ze ludzie w serwisie sie cackaja z waszymi matrycami do gratuluje zycia w niewiedzy.
jutlandzki - Nie 22 Cze, 2014
Podepnę się pod temat, czy ktoś ma doświadczenie z tym wynalazkiem?
http://www.digitaltoyshop...CK-1_t2649_6789
Heh, zabranie nowej, pierwszej lustrzanki na pokazy lotnicze w wietrzny dzień jako pierwsze poważne strzelanie może w rezultacie lekko dobić. Z 7 syfów na pierwszy rzut oka a na liczniku ledwie 500 zdjęć. I mam nadzieję, że to SĄ syfy, bo mam D7000 a migawka dziś ostro pracowała
EDIT: jestem ślepy, było na poprzedniej stronie. Ale jakieś opinie?
moronica - Nie 22 Cze, 2014
ja go uzywam, bardzo fajna sprawa i nie zostawia smug. czasem tylko nie dociera do samego naroznika
|
|