forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - GX7 czy E-M1

blade100 - Wto 27 Maj, 2014
Temat postu: GX7 czy E-M1
WItam zastanawiam sie nad 2 aparacikami, jak wiadomo E-m1 jest 2 razy drozszy, ale jestem wstanie dostac nóke za 4400, wiec chciałbym spytac was czy napalac sie na Olka czy jednak Lumix byby dobrym wyborem:) Prosze o pomoc;)
muzyk - Sro 28 Maj, 2014

Jeśli jesteś w stanie znieść menu Olego... kup.

Panasonic oczywiście też jest świetny, ale...
w ostatecznym rozrachunku; trzeba niestety przy wydaniu takich pieniędzy kopsnąć się do sklepu. Zajrzeć w wizjer (który jest w OM1 świetny - jak na elektroniczny), a przy tym mieć wstępnie rozeznanie c do guzikologii.

T.B. - Sro 28 Maj, 2014

Ja bym się napalał na Olympusa. Pomijając takie cuda na kiju jak pełnoklatkowy bezlusterkowiec Sony, albo jakieś Leiki, to jest chyba na dzisiaj numer 1 wśród bazlusterkowców.
blade100 - Sro 28 Maj, 2014

szkoda ze przy olku nie ma lampy wbudowanej, oraz podobno strasznie gryzie jakosc na długich ekspo w nocy. Aktualnie GX7 do wzaiecia za 2900
muzyk - Sro 28 Maj, 2014

T.B. napisał/a:
Pomijając takie cuda na kiju jak pełnoklatkowy bezlusterkowiec Sony, albo jakieś Leiki,

:lol: :zalamany:

Blade, jak Cię kasa boli, weź gx7

i tak biore na raty ;P tylko pytam czy warto ponad 1k dołozyc

a jakbym cos chciał z pełnej klatki wziasc to na pewno nie wybrał bym z SOny i LEicy :P

T.B. - Sro 28 Maj, 2014

Jeśli tylko tysiąc i jeśli nie byłby to dla mnie większy problem, to ja bym dołożył. E-M1 jest z innej półki. Znaczy się wyższej niż GX-7.

troche mnie martwi czy troche jednak nie za duzy ale moze mi sie wydaje tylko. W porownaniu do aktualnego GF'a to i tak rpzepasc wielkości, a jako ze GX7 wiekszy od GF to i tak w stanie z 20 jestem go schowac w kieszeniu, E-M1 chybajuz troche za duzy, zgadzacie sie?
T.B. - Sro 28 Maj, 2014

Już muzyk pisał - musisz w końcu iść do sklepu, czy gdzieś tam, i sobie te aparaty obejrzeć, obmacać, może nawet zrobić próbne zdjęcie.

Ja już mogę powiedzieć tylko tyle:
- gdybym chciał kupić aparat do kieszeni, to kupiłbym aparat mały,
- gdybym miał mało pieniedzy, to kupiłbym aparat tani,
- gdybym chciał latać, albo jeździć na rowerze, kupiłbym aparat lekki,
- gdybym chciał nurkować, kupiłbym aparat wodoszczelny,
i tak dalej,
i tak dalej,
i tak dalej.
Można też kupić aparat mały, tani, lekki i wodoszczelny - np. Olympusa z serii Tough.
Natomiast ja na pewno nie zgadnę, jaki aparat najbardziej odpowiada Tobie.

Powiem tak potrzebuje nie za duzego ale i nie koniecznie do ieszeni bo nawet GFa przeważenie brałem w torbie. fotografia jaką przeważnie zajmuje sie to krajobrazówka, architektura czasem portrety. Co do wagi roznica 100g miedzy jednym a drugim to mała róznica
muzyk - Sro 28 Maj, 2014

Nie wiem czy Olo to ma, ale cicha migawka, czy jak to tam się zwie w GX7 jest super.
Poza tym,podoba mi się bardziej guzikologia w GX7, nie mniej, jak się weźmie OM1 do rąk, to ma się wrażenie, że to rzeczywiście coś z innej bajki.

Wybiore sie do sklepu i ogarne przynajmniej jak sie je trzyma w rece :) O ile beda dostepne te aparaciki :)
muzyk - Sro 28 Maj, 2014

Porównaj wizjery i sposób ustawiania punktu AF w obu. :idea:

sposób ustawinia Af w GX7 bedzie pewnie taki jak w GF5 takze był to dosyc miły sposób, co do E-M1 to sprawdze;)

da rade w E-M1 ustawic AF poprzez dotyk na ekranie?

fatman - Sro 28 Maj, 2014

Miałem ten sam dylemat ale... Tylko prez chwilę.
Ja po latach z FF potrzebowałem coś do kieszeni.
EM-1 tego testu nie zdał. Jest za duży.
Jeżeli miałbym chodzić z EM-1 to równie dobrze mógłbym defilować z lustrem - pomyślałem i... Wziałem GX7 :mrgreen:
Co do osiagów matrycy - zobacz sobie porównanie na DxO. Nic nie zyskujesz w tym temacie biorąc EM-1.
Jeżeli robisz filmy to Panas i jego tryby filmowe biją na głowę to co jest dostępne w EM-1.
No i... Kulejąca niestety, nieintuicyjna guzikologkia EM-1, o której już z resztą koledzy tu wspominali.
Tak naprawdę to jedyna funkcja z EM-1, której nie ma w GX7 to live-bulb do focenia na długich czasach. Chciałbym to mieć w swoim GX7.

a co ze stabilizacją i Af ostroscia, ktora z E-M1 jest podobno wyborna ostrzy jak zyleta?
muzyk - Czw 29 Maj, 2014

Af w tym Olym jest bodajże najszybszym na rynku.

Stabilizacja w body - świetna sprawa też w przypadku manualnych obiektywów.
W Om1 stabilizacja działa skutecznie. Próbowałem kiedyś z 100-300.
Jest bdb.

komisarz_ryba - Czw 29 Maj, 2014

muzyk napisał/a:
Af w tym Olym jest bodajże najszybszym na rynku.

Owszem, ale tylko wg. marketingu Olympusa.

Tutaj test
https://www.youtube.com/w...5F4tjwlxOVS6h8A

GH4 najlepszy
A6000 drugi
E-M1 trzeci
X-T1 ostatni

AF daje rade, ale nie jest najlepszy wsrod bezlusterkowcow. Zreszta, testy na optycznych, ktore akurat szybkosci nie mierza ale za to badaja celnosc, rowniez nie daja najlepszych wynikow w klasie.

muzyk - Czw 29 Maj, 2014

Ciekawe jak tu wypadłby 70/700D ze szkłem STM :roll:
blade100 - Pią 30 Maj, 2014

byłem widziałem i hmm nie wiem:P

podoba mi sie i ten i ten, E-M1 zdecydowanie wiekszy (nie wiem czy troche nie za duzy na podróze), ale GX7 tez do "kieszeni" srednio by wszedł.
E-M1 nieco ciezszy ale to tez wina pewnie nałozonego na niego obiektywu 10-40.

Gx7 od razu ogarnąłem w sensie Af itp bo mialem GFa, E-M1 chyba musiałbym sie przyzwyczaić z tą siateczką na wyświetlaczu...

[ Dodano: Pią 30 Maj, 2014 16:22 ]
teraz przejrzałem jeszcze oferty Ebay i znalazłem takie cos;D

http://cgi.ebay.pl/ws/eBa...atchlink:top:pl

2314PLN ;D

muzyk - Pią 30 Maj, 2014

blade100 napisał/a:
http://cgi.ebay.pl/ws/eBa...atchlink:top:pl

2314PLN ;D

Oszustwo?

blade100 - Sob 31 Maj, 2014

Patrzac na komentarze nie sądzę