forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - "Rodzinny" aparat do ok 3500zł bezlusterkowiec czy

Intimate - Nie 15 Cze, 2014
Temat postu: "Rodzinny" aparat do ok 3500zł bezlusterkowiec czy
Cześć.
Jako, żę jakiś czas temu sam kupowałem aparat poproszono mnie o poradę przy zakupie. Aparat rodzinny- na wycieczki, obiady i od czasu do czasu sport (jeździectwo konne). W cenie ok. 3500 zł. Samemu kupującemu wpadł w oko taki aparat
Leica V-LUX 4 . Aparat całkiem nieźle trafia w potrzeby kupującego ale ja jakoś nie ufam małym matrycom. Zacząłem więc szukać pozycji bezlusterkowców i pogubiłem się już w samej ofercie SONY

NEX (5N, 5R, 6,6Y,7,3C, 3N). A do tego dochodzą jeszcze Panasonic, Olympus, FujiFilm. Masakra ! Może jednak ta Leica ? Może inny superzoom ? Sam bym się skłaniał ku któremuś NEXowi z dwoma obiektywami ale biorąc pod uwagę moje braki w znajomości tego segmentu proszę o poradę forumowiczów.
Kwotę w razie ewidentnej potrzeby można rozciągnąć do 4 tys. ale docelowy pułap to 3500
Jakieś pomysły ?

ryszardo - Nie 15 Cze, 2014

Ta Leica to nie jest najlepszy wybór na świecie.
To dokładnie to samo, co Panasonic FZ200, tylko z czerwoną kropką i dwa razy droższe.

Co do bezlusterkowców: najlepiej wybierać pod kątem obiektywów.
Dla mnie prawa wygląda tak:
-Jeśli Fuji, to X-A1 + 16-50 (+ ewentualnie 50-230, jeśli chcesz tele). Body + podstawowy obiektyw to mniej, niż 2k. Jedna z najlepszych matryc w segmencie, ale podobno AF nie rozpieszcza (do sportu). Brak też wizjera.

-Jeśli mikro 4/3, to chyba Olympus E-M10. W tej cenie chyba tylko z podstawowym obiektywem. Można też teńsze body bez wizjera i lepszy zestaw szkieł.

-Jeśli Sony, to pojęcia nie mam, nie ogarniam już ich oferty.

-Canon, Nikon, Pentax - nie warto.

T.B. - Nie 15 Cze, 2014

Jeśli samemu kupującemu wpadła w oko ta Leica, to niech ją kupuje - będzie zadowolony.
Niby drogo jak na kompakt, ale to w końcu Leica. A do tego superzoom, równo jasny na całej długości (!), szybkie zdjęcia seryjne (sport), guzikologia - oceniam na podstawie zdjęć - wygląda na więcej niż dobrą.
Cytat:
na wycieczki, obiady i od czasu do czasu sport
Do czego tu nie pasuje mała matryca?
ryszardo - Nie 15 Cze, 2014

T.B. napisał/a:
Jeśli samemu kupującemu wpadła w oko ta Leica, to niech ją kupuje - będzie zadowolony.
Niby drogo jak na kompakt, ale to w końcu Leica. A do tego superzoom, równo jasny na całej długości (!), szybkie zdjęcia seryjne (sport), guzikologia - oceniam na podstawie zdjęć - wygląda na więcej niż dobrą.

Naprawdę uważasz, że warto zapłacić dwa razy więcej, za ten sam aparat z logiem Leica?
Nawet jeśli do ceny Panasa doliczymy akcesoria, które Leica daje w zestawie (oprogramowanie itp.) to wyjdzie dużo taniej.

T.B. - Nie 15 Cze, 2014

Rzeczywiście, jest to prawie bliźniak Panasonica FZ200. Prawie, bo jeśli dane w serwisie optyczne.pl są dokładne, to Panasonic ma stabilizację Power O.I.S., a Leica być może inną (brak danych), no i do Panasonica dodawane jest oprogramowanie Panasonica, a do Leiki Adobe Photoshop Lightroom 4.

[ Dodano: Nie 15 Cze, 2014 14:18 ]
ryszardo napisał/a:
Naprawdę uważasz, że warto zapłacić dwa razy więcej, za ten sam aparat z logiem Leica?
Naprawdę wyczytałeś coś takiego w mojej wypowiedzi?
Mogę tylko dodać, że jeśli kogoś na coś stać, to pytanie "czy warto?" nie istnieje.

panmarecq - Nie 15 Cze, 2014

może poczekaj na Panasonica FZ 1000? Z kompaktów to jeszcze pochlebne opinie zbiera Olympus XZ-2 , Sony RX 100. Jeżeli chcesz bezlusterkowca i chcesz mieć jeden obiektyw do wszystkiego to zestaw Panasonic G5 plus 14-140 powinien wystarczyć spokojnie do Twoich zainteresowań :)
komisarz_ryba - Pon 16 Cze, 2014
Temat postu: Re: "Rodzinny" aparat do ok 3500zł bezlusterkowiec
Intimate napisał/a:
Cześć.
Jako, żę jakiś czas temu sam kupowałem aparat poproszono mnie o poradę przy zakupie. Aparat rodzinny- na wycieczki, obiady i od czasu do czasu sport (jeździectwo konne). W cenie ok. 3500 zł. Samemu kupującemu wpadł w oko taki aparat
Leica V-LUX 4 . Aparat całkiem nieźle trafia w potrzeby kupującego ale ja jakoś nie ufam małym matrycom. Zacząłem więc szukać pozycji bezlusterkowców i pogubiłem się już w samej ofercie SONY

NEX (5N, 5R, 6,6Y,7,3C, 3N). A do tego dochodzą jeszcze Panasonic, Olympus, FujiFilm. Masakra ! Może jednak ta Leica ? Może inny superzoom ? Sam bym się skłaniał ku któremuś NEXowi z dwoma obiektywami ale biorąc pod uwagę moje braki w znajomości tego segmentu proszę o poradę forumowiczów.
Kwotę w razie ewidentnej potrzeby można rozciągnąć do 4 tys. ale docelowy pułap to 3500
Jakieś pomysły ?

Ja polecam Samsunga NX. W tej cenie kupisz NX300 z 3 obiektywami, w tym dobrym do portretow i z uniwersalnym z wysoka jasnoscia. Sam aparat ma szybki autofocus, wysokiej jakosci matryce APS-C, odchylany ekran i swietny interfejs, w tym dotykowy. Ale z wypowiedzi wnioskuje, ze moze lepiej zakupic cos bez potrzeby wymiany obiektywow:
- Panasonic LX7 - maly i swietny. Matryca nie za duza (ale dobra) za to jasny obiektyw i stabilizacja
- Panasonic LZ1000 - nowosc, zapowiada sie swietnie. Dosc duza matrcya, dosc sany obiektyw i wszystko, czego dusza zapragnie z wysokiej jakosci filmami i szybkim AF na czele
- SONY RX100 vIII - do sklepow wejdzie niedlugo ale warto poczekac, bo w stosunku do obecnej wersji bardzie mial jasniejszy obiektyw i szerszy kat + wizjer.

[ Dodano: Pon 16 Cze, 2014 12:38 ]
panmarecq napisał/a:
może poczekaj na Panasonica FZ 1000? Z kompaktów to jeszcze pochlebne opinie zbiera Olympus XZ-2 , Sony RX 100. Jeżeli chcesz bezlusterkowca i chcesz mieć jeden obiektyw do wszystkiego to zestaw Panasonic G5 plus 14-140 powinien wystarczyć spokojnie do Twoich zainteresowań :)

3 aparaty a zadnen bez porzadnego szerokiego kata. Jak ma byc wycieczkowy to 24mm duzo bardziej przydatne niz 28mm.

fatman - Pon 16 Cze, 2014

Olympus E-M10
Panasonic GX-7

muzyk - Pon 16 Cze, 2014

Panasonic GX1, czy G5 do tego szkła.

OMD5

zbig75 - Pon 16 Cze, 2014

Wydaje mi się , że jeżeli już Leica to model T . Gdyby jednak rozejrzeć się za czymś bardziej efektywnym cenowo , to wybór jest rzeczywiście spory .
Kompakty - zwróciłbym uwagę na trzy : Olympus Stylus 1 , Sony RX 10 i nowiutki Panasonic FZ1000 , z całego "tłumu" kompaktów najbardziej się wyróżniają ( ceną niestety też i sprawą dyskusyjną jest czy są warte tych cen ) .
Bezlusterkowce - Fuji są fajne , fajnie wyglądają , dają piękny obraz ale do sportu się raczej nie nadają ( mam X E1) , stawiałbym raczej na Sony (NEX6 ze względu na wizjer i ogólny balans - cena/jakość/możliwości ) ewentualnie Olympus (OM-D E-M10) . Jakość zdjęć ze współczesnych aparatów jest porównywalna , więc może brać pod uwagę koszt dodatkowego obiektywu i wybrać najkorzystniejszą ofertę ? Równie dobrze może być to Samsung , ma dobrą matrycę tej samej wielkości co w lustrzankach i tanie obiektywy systemowe lub Panasonic ( wraz z Olympusem mają największy wybór obiektywów).

RB - Wto 17 Cze, 2014

co wy wszyscy z tą dobrą matrycą Samsunga? Przecież one Samsungi maja zupełnie przeciętne matryce jak na APS-C (OK, o cudowności lekko leciutko może lepszej od nowych matryc mikro 4/3 a i to zależy od tego czy wierzymy tym czy tamtym raportującym). Żadnych cudów... .
Taka zbitka słowna (nie śmiem sugerować nawet pochodzenia...) czy co?
No chyba, że dobra znaczy po prostu że nie jest za. Ale wtedy to powiedzmy sobie jasno, że dobre matryce to ma każdy proponowany tu aparat.
ew - takie słynne polskie... jest dobrze. ale nie beznadziejnie

TS - Wto 17 Cze, 2014

Jako rodzinny warto wziąć pod uwagę E-M5 + 12-50:
http://www.ceneo.pl/24764447
Obiektyw jest ciemny, ale poza tym bardzo uniwersalny (zakres ogniskowych, zbliżenia, płynna zmiana ogniskowej) i uszczelniony (co z uszczelnionym korpusem daje fajny zestaw na wycieczki).
Ewentualnie E-M10 z kitowym szkłem - tańszy, mniejszy, ale mniej uniwersalne szkło i bez uszczelek.

Nie polecam na początku stałek, bo w warunkach rodzinnych wycieczek zmienianie obiektywów jest utrudnione.

Andrzej.M. - Wto 17 Cze, 2014

Leica to bardzo przyzwoity wybór , jednak wolałbym wybrać Fuji X1 PRO. Niezła optyka, wizjer optyczny lub elektroniczny do wyboru. Jeśli za drogo - do wyboru - x-e/a/m z matrycami symulującymi strukturę filmu analogowego z modelu pro. Miałem okazję robić nimi zdjęcia i nie ustępowały jakością tym z lustrzanki Pentax k-5 . Nawet na wyższych wartościach ISO (6400 całkiem do przyjęcia).
komisarz_ryba - Wto 17 Cze, 2014

RB napisał/a:
co wy wszyscy z tą dobrą matrycą Samsunga? Przecież one Samsungi maja zupełnie przeciętne matryce jak na APS-C (OK, o cudowności lekko leciutko może lepszej od nowych matryc mikro 4/3 a i to zależy od tego czy wierzymy tym czy tamtym raportującym). Żadnych cudów... .
Taka zbitka słowna (nie śmiem sugerować nawet pochodzenia...) czy co?
No chyba, że dobra znaczy po prostu że nie jest za. Ale wtedy to powiedzmy sobie jasno, że dobre matryce to ma każdy proponowany tu aparat.
ew - takie słynne polskie... jest dobrze. ale nie beznadziejnie

Po pierwsze Samsung jest wyraznie lepszy na ISO100-200 od u4/3. Szumy na czystym niebie nie wystepuja. Na wyzszych czulosciach jest powiedzmy taki sam jak najnowsze u4/3. Pytanie, czy najnowsze u4/3 maja dobra czy slaba matryce?

Po drugie jak samsung ma slaba matryce to jak skomentowac wyraznie gorsze matrce Canona, Panasonika G5 czy GX1, nie wspominajac juz o kompaktach typu RX10 czy FZ1000? Albo w czym takie Sony przed A6000 jest lepsze?

Masz jakis problem to uzasadnij a nie produkuj tekst bez tresci.

RB - Wto 17 Cze, 2014

komisarz_ryba napisał/a:

Po drugie jak samsung ma slaba matryce

Nie. Przeciętną w tej całej grupie ogólnie mówiąc "bezlusterkowców".
G5 i GX1 odstaje w dół. Pod względem dynamiki tonalnej, głównie. Reszta parametrów to już całkiem blisko.

A fotki testowe z takiego nx30 na dpreview w porównaniu z takim OMD10 to jakoś słabo mnie zachwycaja... na wyższych ISO szczególnie.

BTW- A propos ostatniego akapitu Twego postu - Ty masz jakieś problemy z ustawianiem wszystkich do pionu? Towariszcz Kommisar?

panmarecq - Sro 18 Cze, 2014

kolega chce zestawu do wszystkiego by się zmieścić w 3500zł a wy mu proponujecie em5 które tyle kosztuje. Zakładam,iż żadnej różnicy w szumach/dynamice/kolorach raczej nie zauważy,skoro ma być to aparat do wszystkiego,dlatego wskazałem na zestaw Panasonic g5 +14-140 który można znaleźć za 2700zł,za resztę można dokupić jakieś filtry,torby,akumulatorki,karty pamięci,książki o fotografii,pójść na jakiś kurs.Jest jeszcze Panasonic Gm1 z 12-32 którego widzę na ceneo za 2430 zł,za resztę pieniędzy można dokupić jakiegoś Olympusa 40-150 i ma się też super zestaw do wszystkiego ;) .Ewentualnie coś takiego
knieszporek - Sro 18 Cze, 2014

Czy w toku doradzania nie zgubiło się przypadkiem to, czego pytający potrzebuje? :neutral:

"Aparat rodzinny - na wycieczki, obiady i od czasu do czasu sport (jeździectwo konne)".

Skoro wycieczki (i obiady), to nie może być za duży, a zmienianie obiektywów w pogoni za rodziną jest deczko upierdliwe, więc albo bridge, albo bezlusterkowiec z czymś uniwersalnym.

Skoro do obiadów, to jasny (co najmniej f/2,8) i szeroki (co najmniej ekwiwalent 28mm) obiektyw jak najbardziej wskazany; +1 do Panasonica FZ200 (~1,5 tys. zł), a za zaoszczędzone pieniądze albo dokupić lampę, zapasową baterię, statyw, etc., albo pojechać w ładne miejsce i zacząć robić zdjęcia :wink:

Skoro (sporadycznie) sport, to porządne tele (co najmniej ekwiwalent 300mm) jest wskazane -- znowu +1 fo FZ200 (ma zakres 25-600mm).

A mała matryca to tylko problem wielkości odbitki i słabego wysokiego ISO, ale i zaleta -- więcej wybacza przy nietrafieniu w punkt.

Co do odbitek, to jesli nie będziemy wychodzić poza A4, to powinno dać radę.

Co do ISO, to do FZ200 zapniemy lampę, którą możemy odbijać od ścian i sufitów, więc też powinno dać radę.

Jedyna niewiadoma to AF-C. Ma ktoś FZ200? Czy AF-C nadąża?

komisarz_ryba - Sro 18 Cze, 2014

RB napisał/a:
komisarz_ryba napisał/a:

Po drugie jak samsung ma slaba matryce

Nie. Przeciętną w tej całej grupie ogólnie mówiąc "bezlusterkowców".
G5 i GX1 odstaje w dół. Pod względem dynamiki tonalnej, głównie. Reszta parametrów to już całkiem blisko.

Nie jest calkiem blisko. Posiadam NX300 i G6. G6 to szumofon. Szumin na podstawowym ISO. Cieni strach wyciagac bez konkretnego odszumiania.

Skoro piszesz o bezlusterkowcach to Canon chyba ba bezlusterkowca? Ba, pentax ma. Nikon ma. Od Samsung lepsza matryce ma tylko Sony, obecne u4/3 ma powiedzmy podobna (z tym, ze gorsza na niskim ISO) a reszta ma slabsza. Masz dziwna definicja przecietnosci.

Sony > Samsung >= Nowy Oly/Panas > canon > starszy Oly/pana > nikon > pentax.

Nawet wsrod wiekszych matryc Samsung jest powyzej przecietnej, a w przypadku bezlusterkowcow w ogole nie ma o czym pisac.

Cytat:

A fotki testowe z takiego nx30 na dpreview w porównaniu z takim OMD10 to jakoś słabo mnie zachwycaja... na wyższych ISO szczególnie.

To twoja subiektywna opinia. Wyniki testow tego nie potwierdzaja, a patrzac na zdjecia kazdy moze wyrobic swoje zdanie czy struktura szumu jest lepsza czy gorsza.

[ Dodano: Sro 18 Cze, 2014 11:43 ]
knieszporek napisał/a:

Skoro (sporadycznie) sport, to porządne tele (co najmniej ekwiwalent 300mm) jest wskazane -- znowu +1 fo FZ200 (ma zakres 25-600mm).

Skoro sporadycznie sport to po co kupowac kobyle i nosic ja caly czas ze soba zeby cos sporadycznie pstryknac? Po co brac matryce wielokosci paznokcia ze wszystkimi jej wadami i poswiecac jakos 99% zdjec, jak przyda sie tylko w 1%?

Cytat:

Co do ISO, to do FZ200 zapniemy lampę, którą możemy odbijać od ścian i sufitów, więc też powinno dać radę.

No i jeszcze zapnijmy lampe, bo skoro wzilismy taka matryce dla 1% zdjec to teraz cierpmy...

Cytat:

Jedyna niewiadoma to AF-C. Ma ktoś FZ200? Czy AF-C nadąża?

A po co AF-C w takim kompakcie? Przeciez przy takiej matrycy ostrosc jest najczesciej w calym kadrze.

[ Dodano: Sro 18 Cze, 2014 11:44 ]
panmarecq napisał/a:
Jest jeszcze Panasonic Gm1 z 12-32 którego widzę na ceneo za 2430 zł,za resztę pieniędzy można dokupić jakiegoś Olympusa 40-150 i ma się też super zestaw do wszystkiego ;) .Ewentualnie coś takiego

GM1 ma sens, chociaz szkla to ciemnica wiec jak obiady to raczej na takie tarasie. Ale aparat dobry, maly a i dlugi zoom jest w komplecie.

cube007 - Sro 18 Cze, 2014

panmarecq napisał/a:
Jest jeszcze Panasonic Gm1 z 12-32 którego widzę na ceneo za 2430 zł,za resztę pieniędzy można dokupić jakiegoś Olympusa 40-150 i ma się też super zestaw do wszystkiego ;) .Ewentualnie coś takiego
GM1 + 40-150? Jak chcesz to trzymać? ;) Lepiej złapać Olka E-PL5 z 14-42 i 40-150mm za <1900zł :)
Inna sprawa, że u cioci na imieninach świetnie spisze się XZ-2 czy LX7 (jasne szkiełka, wydajna stabilizacja obrazu).

RB - Sro 18 Cze, 2014

komisarz_ryba napisał/a:

Skoro piszesz o bezlusterkowcach to Canon chyba ba bezlusterkowca? Ba, pentax ma. Nikon ma. Od Samsung lepsza matryce ma tylko Sony, obecne u4/3 ma powiedzmy podobna (z tym, ze gorsza na niskim ISO) a reszta ma slabsza. Masz dziwna definicja przecietnosci.

No nie, zwracam honor, w porówwnaniu z Nikonem 1 czy Pentaxem Q to faktycznie Samsung NX cechuje się nie tyle dobrą co wręcz bardzo dobra matryca :mrgreen:

Tyle, ze tak porównując z Pentaxami Q czy Nikonami 1 to oba S oraz u4/3 tez mają dobre a wręcz bardzo dobre matryce :-) Rzekłbym, że w tym kontekscie na tyle lepsze od tamtych, ze róznice pomiędzy nuimi stają sie całkiem pomijalne.

Ale fakt: Jeśli miałbys - drogi inicjatorze watku - rozważać zakup Pentaxa Q czy Nikona 1 to wiedz że w porównaniu z nimi to Samsung ma dobra matrycę. Podkreśliłem zwykłym, bo wężykiem tu się nie da.

komisarz_ryba napisał/a:

Cieni strach wyciagac bez konkretnego odszumiania.

Za dobre ciągnięcie z cieni to właśnie dynamika tonalna odpowiedzialna jest bardziej niźli SNR. Szanowny Kolego.

Andrzej.M. - Sro 18 Cze, 2014

Nastąpiło jakieś mocne rozwarstwienie pojęć i oczekiwań, z jednej strony polecający bezlusterkowce o matrycach APS-C i 4/3, z drugiej kolega polecajacy badziewie FZ200 (czyli tzw. superzooma z maleńką matrycą ) . Rozrzut - kosmos. Jakościowy - również. Przecież obrazek z takiego cudeńka trudno porównywać nawet gdy na APSC uzyje się ISO 6400... a na FZ200 - 200 ISO. I nijak nie pomoże mu zoom ze stałym światłem 2,8 (to tak jakby w lustrzankach APSC dawać stałe f8). Rozmycie tła - pewnie możliwe przy kombinacji od połowy maksymalnej ogniskowej (70-140) i pełnej dziury. :wink:
Dalej jestem za Fuji z serii X. Sprawny AF i dobre obiektywy w połączeniu z bardzo dobrą matrycą APS-C - to podstawa dobrego zdjęcia.
O samsungach nie mam najlepszej opinii , mimo okresowej współpracy tej firmy z ulubionym Pentaxem.

TS - Sro 18 Cze, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
z jednej strony polecający bezlusterkowce o matrycach APS-C i 4/3, z drugiej kolega polecajacy badziewie FZ200

No bo każdy z tych aparatów może się nadawać do ww. zastosowań i każdy może być za słaby. Nie wiadomo jakiej jakości oczekuje pytający, jakiej szybkości, czy to jego pierwszy aparat, czy ma być wizjer, uchylany ekran, w jaką pogodę te wycieczki czy zawody, czy chce zmieniać obiektywy, no i do tego budżet całkiem-całkiem, pozwalający na różne konfiguracje...

T.B. - Sro 18 Cze, 2014

I nijak nie pomoże mu zoom ze stałym światłem 2,8 (to tak jakby w lustrzankach APSC dawać stałe f8).

Znaczy się - na co nie pomoże?
Bo jeśli chodzi o światło, to pomoże. Natomiast normalny użytkownik aparatu chce mieć ostre zdjęcia, a nie "płytką głębię". Założyciel wątku - opisując do czego ma słuzyć aparat - nie zdradził odchylenia bokehowo-artystowskiego. Za to chce robić, między innymi, zdjęcia sportu - a jasny obiektyw bardzo pomaga stosowaniu krótkich czasów.

Andrzej.M. - Sro 18 Cze, 2014

T.B. napisał/a:
Za to chce robić, między innymi, zdjęcia sportu - a jasny obiektyw bardzo pomaga stosowaniu krótkich czasów.

Tak , zwłaszcza gdy aparat ma MAKSYMALNE ISO 6400... Już widzę tę jakość... :zalamany:
Co do odchylenia - o takowym przeczytałem w poście na stronie entuzjastycznie recenzującej FZ200 ... że jak 2,8 na całym zakresie - to super... bez uwzględnienia wielkości matrycy - ale kto by się takimi drobiazgami przejmował, tym bardziej że w "teście" nikt ani literki nie poświęcił fizycznej wielkości matrycy. Liczyły się tylko Megapiksele... :roll:

T.B. - Sro 18 Cze, 2014

Jasny obiektyw pomaga jednocześnie stosowaniu niskiego ISO.

Sprawdziłem na moich zdjęciach "sportowych" (w cudzysłowie, bo nie ma się czym chwalić), robionych w nienajlepszych warunkach oświetleniowych:
- czas ustawiony ręcznie na 1/1250 s,
- przysłona 5.6 bo tyle tylko potrafi użyty obiektyw przy maksymalnej ogniskowej,
- ISO automat wybierał pomiędzy 1250, a 1600.

Jakie ISO ustawiłby aparat w tych samych warunkach, ale dla przysłony 2.8?
(Wg. mnie max. 400.)

mavierk - Czw 19 Cze, 2014

Tak , zwłaszcza gdy aparat ma MAKSYMALNE ISO 6400... Już widzę tę jakość...
Przyznam szczerze, nie korzystam z tego forum tak regularnie jak kiedyś. Czy teraz iso 6400 to wartość powszechnie używana nawet w środku dnia? Czemu nikt nie pisze o wysokiej jakości na iso 25 na przykład? :P

Co do pytania: zapytaj się ile gram kolega chce mieć w dłoni.
Osobiście polecam Panasonica GM-1 z 12-32 za 2,4k zł. Wielkość i użyteczność kompakta z matrycą i bagnetem bezlusterkowca. Na rodzinny aparat spokojnie nada się na następne 3-5 lat.

komisarz_ryba - Czw 19 Cze, 2014

RB napisał/a:
komisarz_ryba napisał/a:

Cieni strach wyciagac bez konkretnego odszumiania.

Za dobre ciągnięcie z cieni to właśnie dynamika tonalna odpowiedzialna jest bardziej niźli SNR. Szanowny Kolego.

Otoz nie masz racji, bo ja napislem to bardzo wyraznie w kontekscie szumow. Wyrazne zzumyw cieniach sa na podstawowym ISO, wyciaganie z cieni to nic innego jak podbijanie ISO w posprocesie. Dynamika tonalna to kwestia szczegolow w tych cieniach a nie szumow.

[ Dodano: Czw 19 Cze, 2014 12:07 ]
RB napisał/a:

No nie, zwracam honor, w porówwnaniu z Nikonem 1 czy Pentaxem Q to faktycznie Samsung NX cechuje się nie tyle dobrą co wręcz bardzo dobra matryca :mrgreen:

Specjalnie dla ciebie napisze to co napisalem jeszcze raz, bo jak widze jestes osobnikiem cechujacym sie wybiorcza slepota, ktory odnosi sie do wybranych fragmentow wypowiedzi zamiast do jej calosci.

"Sony > Samsung >= Nowy Oly/Panas > canon > starszy Oly/pana > nikon > pentax.

Nawet wsrod wiekszych matryc Samsung jest powyzej przecietnej, a w przypadku bezlusterkowcow w ogole nie ma o czym pisac. "

TS - Czw 19 Cze, 2014

komisarz_ryba napisał/a:
Wyrazne zzumyw cieniach sa na podstawowym ISO

W których konkretnie Olkach i Panasonikach, tych ze starszymi matrycami czy nowszymi? Masz jakieś przykłady?

ryszardo - Czw 19 Cze, 2014

TS napisał/a:
komisarz_ryba napisał/a:
Wyrazne zzumyw cieniach sa na podstawowym ISO

W których konkretnie Olkach i Panasonikach, tych ze starszymi matrycami czy nowszymi? Masz jakieś przykłady?

Nie wiem, jak w nowych (chyba, że z internetu, ale to się nie liczy), ale w GF1 nawet na ISO 100 jest masakra.
Przykładowy wycinek (200%, żeby było lepiej widać):

TS - Czw 19 Cze, 2014

A to tak jak w G2, no ale to są starocie... Słabiutko, ale to jest niewidoczne na odbitkach, przynajmniej tych do A4. Ciekawi mnie szum na bazowej czułości we współcześnie dostępnych korpusach.

TS napisał/a:
A to tak jak w G2, no ale to są starocie... Słabiutko, ale to jest niewidoczne na odbitkach, przynajmniej tych do A4. Ciekawi mnie szum na bazowej czułości we współcześnie dostępnych korpusach.

Zgadza się. Niestety po jakimkolwiek zwiększeniu kontrastu wychodzi dużo bardziej. Na tym korpusie używam max iso 400. Dla porównania na starociu 40D stosuję do 1600.

siosio - Czw 19 Cze, 2014
Temat postu: Re: "Rodzinny" aparat do ok 3500zł bezlusterkowiec
Intimate napisał/a:
Cześć.

Jakieś pomysły ?

Panasonic G6 z 14-140 - są takie zestawy i masz jeden bardzo uniwersalny obiektyw z dobrym wygodnym korpusem z w wbudowanym wizjerem. Cóż więcej trzeba do rodzinnych zdjęć...? A jak chcesz coś mniejszego to ciekawym wyborem jest Sony A6000 (następca nex 6), ewentualnie budżetowy a5000 i można w szkła bardziej zainwestować. Oczywiście warto też zwrócić uwagę na Olympusa OM DE M10.

RB - Czw 19 Cze, 2014

komisarz_ryba napisał/a:

Specjalnie dla ciebie napisze to co napisalem jeszcze raz, bo jak widze jestes osobnikiem cechujacym sie wybiorcza slepota, ktory odnosi sie do wybranych fragmentow wypowiedzi zamiast do jej calosci.

Nawet wsrod wiekszych matryc Samsung jest powyzej przecietnej, a w przypadku bezlusterkowcow w ogole nie ma o czym pisac. "

Z tej Twojej wyliczanki (abstrahując juz od tego jak ona jest sensowa w ogóle w tym kontekście) jeśłi nie licząc staroci (jak jeszcze policzymy starocia nieprodukowanego w postaci bezlusterkowego Pentaxa ale z bagnetem K... to Samsung jest jeszcze trochę w tyle... nieprawdaż?) i małych... to jest dokładnie przeciętnie.
Nie ma co się napinac, wyżej d...y sie z tym Samsungiem nie podskoczy. Fajne, tanie i dobre aparaty. Ale mają najzwyklej przeciętna matrycę APS-C.

TS - Czw 19 Cze, 2014

Okazuje się, że nawet uporządkowanie matryc według osiągów jest trudne, a tu pytanie było o całe aparaty :)
mavierk - Czw 19 Cze, 2014

ryszardo napisał/a:
Wydaje mi się, że powinieneś oglądać te zdjęcia w minimum 600%. Wy chyba nie wiecie co to znaczy słabiutko :mrgreen:

mavierk napisał/a:
ryszardo napisał/a:
Wydaje mi się, że powinieneś oglądać te zdjęcia w minimum 600%. Wy chyba nie wiecie co to znaczy słabiutko :mrgreen:

A mi się wydaje, że niektórzy oglądają forum na malutkich ekranach telefonów (ja czasem też), na których nie widać prawie nic.

To zdjęcie to fragment RAWa wywołanego na neutralnych ustawieniach. Przyznam, że nie spotkałem się jeszcze z matrycą sensownych rozmiarów, która na ISO 100 zachowuje się gorzej. Ale może się mylę, EOSa D30 w rękach nigdy nie miałem (może jest gorszy) :P

RB - Czw 19 Cze, 2014

TS napisał/a:
Okazuje się, że nawet uporządkowanie matryc według osiągów jest trudne, a tu pytanie było o całe aparaty :)

Ale po co porządkować? Całe clou polega na tym, że w zasadzie matryce obecne Sony, Samsunga i nowe mikro4/3 dają w realu efekty na tyle podobne, że nie ma co się nadymać i oglądać co to ma lewa nóżkę bardziej. Po prostu śmieszy mnie wartościowanie Samsungów takim zwotem wytrchem jak dobra matryca APS-C. Jako matryca APS-C to ona jest dość taka se, jako matryca bezlusterkowa (bez tych wszystkim mikruśnych wynalazków i wyciąganych w celach poprawienia statystyk przez coniektórych starych modeli) to ona w zasadzie też jest tak dobra jak inne.

RB napisał/a:
komisarz_ryba napisał/a:

Z tej Twojej wyliczanki (abstrahując juz od tego jak ona jest sensowa w ogóle w tym kontekście) jeśłi nie licząc staroci (jak jeszcze policzymy starocia nieprodukowanego w postaci bezlusterkowego Pentaxa ale z bagnetem K... to Samsung jest jeszcze trochę w tyle... nieprawdaż?) i małych... to jest dokładnie przeciętnie.
Nie ma co się napinac, wyżej d...y sie z tym Samsungiem nie podskoczy. Fajne, tanie i dobre aparaty. Ale mają najzwyklej przeciętna matrycę APS-C.

Patrzysz na tablice, wiszesz 2+2 = 4 i odwracasz sie z oburzenim ze to nieprawda, ze 5, a moze nawet 7. Kiepski styl dyskusji. Zwlaszcza, kiedy dodajesz do tego podwrokowa gware o jakims napinaniu sie i skakaniu. Odstaw kompleksy, na forum nie musisz zgrywac twardziela.

Jedynie nowa matrcya sony jest lepsza. Staroci w mojej wyliczance nie ma, G5 i G6 to wspolczesne modele, nowe u4/3 nie jest lepsze a na niskim iSO jest gorsze. Jak nie liczyc Samsung jest na drugim miejscy a miejsc jest wiecej niz 3.

RB - Czw 19 Cze, 2014

komisarz_ryba napisał/a:
. Staroci w mojej wyliczance nie ma, G5 i G6 to wspolczesne modele, nowe u4/3 nie jest lepsze a na niskim iSO jest gorsze. Jak nie liczyc Samsung jest na drugim miejscy a miejsc jest wiecej niz 3.

Oczywiście, ze matryce G6 i GX7 są inne. G6 to matrycowy staroć od G3 jeszcze ciągnięty. Olymusowe matryce znowu też inne od GX7 itede... Cała ta Twoja statystyka po prostu jest dęta od początku do końca. Od doboru (wrzucasz wszystkie matryce m4/3 - od g3 do M1 do jednego wora...) po interpretację.
Po prostu, Samsungi to fajne aparaty, ale odbrazują plus minus tak samo jak cała reszta sensownej stawki. Nie ma co tu tworzyć bajkopisarstwa promocyjnego. No chyba żeby się utwierdzić w przekonaniu, że masz, Komisarzu, aparat z dobra matrycą. A... to przepraszam...

A przy swojej podwórkowej gwarze chętnie jednak zostanę. I kompleksach też. Przywiązany do nich jestem :-)
Więc jeszcze raz: nie ma co się tak nadymać z tą lepszością Samsunga, Towariszcz Komisar...

RB napisał/a:
komisarz_ryba napisał/a:
. Staroci w mojej wyliczance nie ma, G5 i G6 to wspolczesne modele, nowe u4/3 nie jest lepsze a na niskim iSO jest gorsze. Jak nie liczyc Samsung jest na drugim miejscy a miejsc jest wiecej niz 3.

Oczywiście, ze matryce G6 i GX7 są inne. G6 to matrycowy staroć od G3 jeszcze ciągnięty.

No i co? Przeciez piszemy o wspolczesnych aparatach. G6 to model z obecnej oferty, przewijal sie w waatku kilka razy. NIby dlaczego go pimijac? Bo tak ci wygodniej?

Sam pisales ze
RB napisał/a:
dobre matryce to ma każdy proponowany tu aparat.

sam zaliczyles do nich G5. teraz nagle to starocie. krecisz, krecisz, ale nic z tego sensownego nie wynika.

RB napisał/a:

Olymusowe matryce znowu też inne od GX7 itede...

OK, mamy wiec Sony < Samsung < EM5 < GX7 < EM1 < canon < stare u4/3

nie widze jak to ma zmienic sytuacje Samsunga w tej wyliczance.

RB napisał/a:

Cała ta Twoja statystyka po prostu jest dęta od początku do końca. Od doboru (wrzucasz wszystkie matryce m4/3 - od g3 do M1 do jednego wora...) po interpretację.

Tupetu ci nie brakuje, ale jak wspomnialem, na mnie wrazenia bezczelnoscia nie zrobisz.

Wyraznie rozroznilem w wyliczance miedzy nowszymi a starszymi matrcyami u4/3. trzeba duzej dozy bezczelnosci zeby pisac, ze wrzucam je do tego samego worka. Zlap zlodzieja za reke to bedzie krzyczec, ze kradna - tak wlasnie sie zachowuejsz.

dcs - Czw 19 Cze, 2014

Podstawiam E-M10, A6000 i GX7 http://www.optyczne.pl/22...razu_w_RAW.html
...i nie widzę różnicy

RB - Czw 19 Cze, 2014

komisarz_ryba napisał/a:

OK, mamy wiec Sony < Samsung < EM5 < GX7 < EM1 < canon < stare u4/3

nie widze jak to ma zmienic sytuacje Samsunga w tej wyliczance.

Sony < Samsung = EM5 = GX7 = EM1
Albo... nawet Sony = itd. ( ze względów typograficznych znakim "=" zastąpiłem dwie tyldy ~ jedna nad drugą)

A teraz weźmy:
Samsungową dobrą matrycę Aps-c
No to bezlustrowo jedziemy po APs-C (Twoją gradcją! nie moją!):
Sony < Samsung < Canon
Ogólnie zaś w tym sizie:
Pentax < Nikon < Sony.... jeszcze coś wyliczać...

Przy okazji pragnę nadmienić (od tego powinienem zacząc, ale to już dość wyrażnie sugeroałem), że tą cała Twoją powyższą wyliczankę uważam (bezczelnie, a jakże) za po prostu kretyńską. Cóż, jednak zabawiłem się w Twoje patyczki. Ale po mojemu.

Może jestem bezczelny i zachowuję się jak złodziej. (Przy okazji jestem nieco skonfudowany tym, że aż tak interesujesz się moją osobowościa. To naprawdę niecodzienne.) Jednak neczego nie wartościowałem dotad w tym watku i niczego nie doradzałem w sensie kup to, nie kup tamtego.

A jestem naprawdę bezczelnie zadowolony, że sprowadzenie w hmm... "dyskusji" produktu firmy Samsung do zwykłej przeciętności (która oznacza wszak że jest to po prostu przyzwoite acz niewybitne cuś) aż tak kolegę zagotowało :-)

RB napisał/a:
Jednak neczego nie wartościowałem dotad w tym watku i niczego nie doradzałem w sensie kup to, nie kup tamtego.

Masz racje, nie wypowiadales sie w temacie, poprzestales na trolowaniu. A w kazdym poscie inne zagranie, kazdy post to inna proba logiki rozmytej. Generalnie to nie za bardzo wiem o co ci chodzilo.

No i tak zawziecie walczyles ze zupelnie zapomniales o Fuji... ;-)

RB - Czw 19 Cze, 2014

komisarz_ryba napisał/a:
Generalnie to nie za bardzo wiem o co ci chodzilo.

To akurat dość oczywiste było od początku. Ale cóz, Samsung się gdzieś przewinął więc i reakcja Komisarza automatycznie musowa.

TS - Czw 19 Cze, 2014

Na miejscu pytającego porównałbym specyfikację techniczną, sample jpg, dostępne szkła, wziął do ręki każdy z aparatów i wrócił z bardziej konkretnymi pytaniami. Bo do rodzinnych wycieczek, śniadań i koni każdemu co innego pasuje.

A jeśli zbyt trudno porównać, to najlepiej jako punkt wyjścia przyjąć zdjęcia z telefonu (każdy chyba ma?) i określić co w nich jest nie tak. Za mały koń? Patrzymy ile razy kropować i wiadomo jaka ogniskowa potrzebna. Za duże szumy? Patrzymy jaka czułość (uwzględniając ekspozycję) i szukamy aparatu, który przy tych parametrach daje akceptowalne efekty. Forum nic tu nie pomoże...

TS napisał/a:
Na miejscu pytającego porównałbym specyfikację techniczną, sample jpg, dostępne szkła, wziął do ręki każdy z aparatów i wrócił z bardziej konkretnymi pytaniami. Bo do rodzinnych wycieczek, śniadań i koni każdemu co innego pasuje.

A jeśli zbyt trudno porównać, to najlepiej jako punkt wyjścia przyjąć zdjęcia z telefonu (każdy chyba ma?) i określić co w nich jest nie tak. Za mały koń? Patrzymy ile razy kropować i wiadomo jaka ogniskowa potrzebna. Za duże szumy? Patrzymy jaka czułość (uwzględniając ekspozycję) i szukamy aparatu, który przy tych parametrach daje akceptowalne efekty. Forum nic tu nie pomoże...

Na takiej zasadzie mozna od razu skasowac wszystkie dzialy "co kupic".

TS - Pią 20 Cze, 2014

No niezupełnie. Im dokładniej określone się wymagania, tym łatwiej pomóc. Są tu użytkownicy różnego sprzętu, więc warto pytać o szczegóły. A nie na zasadzie: mam 40 tys. zł, jaki samochód do dojazdów do pracy i sporadycznych wypadów z rodziną ;) Minimum inwencji własnej zawsze się przyda.