|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jaki monitor na amatorskie potrzeby do 700zł?
adf1985 - Nie 27 Lip, 2014 Temat postu: Jaki monitor na amatorskie potrzeby do 700zł? Witam,
Obecnie posiadam Asusa VW225N opartego na matrycy TN i mającego już trochę lat. Ogólnie zawsze byłem z niego zadowolony, ale od jakiegoś czasu strasznie denerwują mnie kąty widzenia w pionie. Obraz na środku pokazuje prawidłową ekspozycję, na górze zaś ciemnieje, zaś na dole jest jaśniejszy. Nie jest to jakoś bardzo widoczne, ale przy obróbce zdjęć nawet na moje amatorskie potrzeby ma to spore znaczenie.
W związku z powyższą sytuacją, przymierzam się do zakupu nowego monitora. Na pewno będę chciał zakupić coś z matrycą IPS, ponieważ z tego co słyszałem znacznie lepiej oddawane są na takich matrycach kolory, ale przede wszystkim kąty widzenia są wyrównane, co na pewno przyczyni się do lepszej obróbki z mojej strony.
Dodam tylko, że jestem raczej amatorem. Zdjęcia umiem robić, ale nie zarabiam na tym. Denerwuje mnie tylko, że ten monitor, który obecnie posiadam bardzo mocno ogranicza mi możliwość obróbki, bo to co widzę na ekranie jest związane z istotnymi wadami technologii TN i nie pozwala mi na precyzyjniejsze postrzeganie zdjęcia podczas obróbki.
Kwota jaką dysponuję to 700zł, ale chętnie wydałbym mniej, np. 600zł .
Wiem, że w tej kwocie cudów nie można oczekiwać, ale sądzę, że i tak jakikolwiek IPS będzie sporym polepszeniem jakości.
Myślałem o czymś z firmy Dell. Np. http://www.x-kom.pl/p/155...40l-czarny.html
W ogóle zauważyłem, że Dell ma sporo tych monitorów z IPS, które różnią się cenowo, ale właśnie nie wiem, czy IPS - IPS-owi nie równy? Czy są jakieś różnice nawet w obrębie takich prostych monitorów za 600-700zł z IPS-em, które przeważają szalę wyboru, czy w zasadzie w tej cenie cokolwiek kupię będzie podobne i cena zależy od cali i rozdzielczości?
Proszę o pomoc w wyborze.
paul80 - Nie 27 Lip, 2014
adf1985, zapomnij z tą kwotą o nawet zjadliwym monitorze . Ja mam http://www.eizo.pl/monitor/foris-fs2331/ i to był najtańszy monitor do amatorskiej obróbki fotografii, zapłaciłem coś koło 1450 zł.
komor - Nie 27 Lip, 2014
Kup używanego Della na IPS-ie. W firmach handlujących sprzętem poleasingowym czasem za 700 zł można trafić niezłe okazje, szczególnie jeśli ograniczyć się do 22 cali.
komor napisał/a: | Kup używanego Della na IPS-ie |
odradzam kupna wypalonego złomu
komor - Nie 27 Lip, 2014
paul80, w poleasingowych są czasem egzemplarze które pracowały od 9 do 17 przez 2 lata, bez sobót i niedziel. Lepsze to niż nowy złom na TFT z kontrastem kosmicznym i smolistą czernią.
komor, być może a zazwyczaj...
adf1985 - Nie 27 Lip, 2014
Panowie, pragnę zauważyć, że Dell, którego przykładowo zaproponowałem jest zrobiony na IPS-ie. Skoro to nie wystarcza, to proszę - jeśli to nie problem - o podanie parametrów, jakimi należy się kierować przy wyborze. Sam wiem tyle, że na pewno nie kupuje się matryc TN. A inne parametry?
zajrzyj tutaj http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152 poczytaj i się zastanów jeszcze raz
kozidron - Pon 28 Lip, 2014
paul80 napisał/a: | Kup używanego Della na IPS-ie. W firmach handlujących sprzętem poleasingowym czasem za 700 zł można trafić niezłe okazje, szczególnie jeśli ograniczyć się do 22 cali. |
to fakt, tylko trzeba by mieć możliwośc sprawdzenia takiego monitora w miarę przyzwoitych warunkach oświetleniowych. Jakbym miał taki budżet to w sumie ten dell (linkowany przez adf1985a) nie jest taki zły, w tej cenie i rozmiarze kupując coś nowego jest to jakimś kompromisem.
No cóż ten budżet nie rozpieszcza.
paul80 - Pon 28 Lip, 2014
Nie wiem czy tani monitor IPS jest dobrym wyborem w szczególności jako monitor uniwersalno -multimedialny do domu, sprawdź czy dany model nie będzie świecił czernią jak tutaj :
VA vs IPS http://www.google.pl/url?...406614068613458
Należy jednak pamiętać, że nawet najwyższej jakości matryca nie wystarczy, aby monitor generował poprawnie obraz. Kluczem jest elektronika sterująca.
adf1985 - Pon 28 Lip, 2014
Dzięki za linki. Teraz rozumiem, że w cenie do 700zł to w sumie nie ma co marzyć o prawdziwym monitorze. Przy IPS mogę jedynie pozbyć się tej nierównej jasności, ale tam znowu z podświetleniem nie jest różowo, a i czerń mogłaby być lepsza. Dochodzi też niejaka ziarnistość obrazu. Dzięki zwłaszcza za ten artykuł gdzie są podane przykładowe monitory.
Pomyślę jeszcze nad tematem. Dziś pożyczę od brata IPS i porównam sobie wrażenia z oglądania zdjęć. Może się przekonam, ale już widzę, że nie ma co liczyć na cuda w tym budżecie.
Z zestawienia wynika, że monitor, który by mnie interesował kosztuje ok. 1400zł i jest z naciskiem na fotografię amatorską. Chyba jednak odłożę ten zakup na przyszłość .
Andrzej.M. - Pon 28 Lip, 2014
paul80 napisał/a: | zapłaciłem coś koło 1450 zł. |
To było razem z EasyPIX wersja 2 ?
Kurczę , kupiłbym coś podobnego - tyle że bez tych "udogodnień" dla graczy.
Zastanawia mnie też ten monitor http://www.x-kom.pl/p/159...-xb2483hsu.html z technologią AMVA+ - podobno to matryca łacząca zalety TN i IPS za to znaczącao tańsza . no i obsługująca 24-bit True Colour.
Co sądzicie?
AndrzejM.Makuch, bez easy pix-a, gdybym dzisiaj miał wybierać, to wolałbym wziąć
większy kredyt i kupić coś lepszego niż mam teraz
AndrzejM.Makuchprzeczytaj także http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
[ Dodano: Pon 28 Lip, 2014 14:10 ]
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Kurczę , kupiłbym coś podobnego - tyle że bez tych "udogodnień" dla graczy. |
to akurat nie ma żadnego znaczenia.
Andrzej.M. - Pon 28 Lip, 2014
paul80 napisał/a: | AndrzejM.Makuch napisał/a:
Kurczę , kupiłbym coś podobnego - tyle że bez tych "udogodnień" dla graczy.
to akurat nie ma żadnego znaczenia. |
Ej, chyba ma - w końcu trzeba to mieć wyłączone żeby nie poprawiało obrazu w czasie obróbki , a trzeba za to zapłacić - nie?
Link już dawno czytałem , tyle że tam iiyama w ogóle nie występuje - pewnie sklep ich sprzętem nie dysponuje. z jednej strony facet może i ma jakąś wiedzę o monitorach, ale ponieważ prowadzi działalność handlową na tym sprzęcie - to zmniejsza to dla mnie jego wiarygodność. tym bardziej że np. w kategorii profesjonalnej graficznej i profesjonalna uniwersalna i fotografia mocno poleca po monitorze SX - z serii Flex scan - czyli... uniwersalnej. No niby te 97% pokrycia kolorów adobe RGB ma to tłumaczyć? Za niemal 3000 w monitorze 22"?
Dlatego zapytałem o tę iiyama , bo zastanawiam się jak ta praca z 24-bit True Colour przekłada się na poszerzony gamut... czyli AdobeRGB. I do tego ten kontrast statyczny 3 000:1, zamiast typowego 1 000:1. Powinien chyba wyświetlać wszystko w 100% ? Ktoś wie?
intryguję mnie ten japoński producent. W ofercie tej marki są też 24"(1200x1920) i 27"(2560x1440) IPS-y, tyle że o niższym pokryciu (81% i 86% adobeRGB) A ten 27" to już za jedyne 2000 zł. fakt że do pracy w AdobeRGB może odrobinkę brakuje (choć i eizo z AdobeRGB chyba widywałem z pokryciem 80%?). No w sRGB to aż nadto (109% i 116%).
adf1985 napisał/a: | Dziś pożyczę od brata IPS i porównam sobie wrażenia z oglądania zdjęć. |
Napisz o tym...
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Ej, chyba ma - w końcu trzeba to mieć wyłączone żeby nie poprawiało obrazu w czasie obróbki , a trzeba za to zapłacić - nie? |
mam to wyłączone na stałe i nigdy nie korzystałem, nawet przy szybkich grach typu BF4.
AndrzejM.Makuch, wejdź i zadawaj pytania a możesz się jeszcze zdziwić jak człowiek jest bardzo naiwny i wierzy, ze można mieć zjadliwy monitor za małe pieniądze, szpece od marketingu wypisują cuda w specyfikacji.
Wejdź i śmiało pytaj http://mva.pl/viewforum.p...e5b4a1d740deb5a , nie zapomnij zapytać dlaczego nie ma w ofercie iiyama
hijax_pl - Wto 29 Lip, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Powinien chyba wyświetlać wszystko w 100% ? Ktoś wie? | Eeeee tam. W cuda wierzysz?
Andrzej.M. - Wto 29 Lip, 2014
paul80 napisał/a: | ze można mieć zjadliwy monitor za małe pieniądze |
Jestem zbyt "dojrzały" żeby wierzyć w cuda , ale staram sie podchodzić do tematów bez uprzedzeń typu - jak aparat to Canon, jak TV to Sony, jak monitor to EIZO, samochód - to Audi, BMW czy Mercedes...
Wbrew pozorom można - tylko wykonany w tańszej technologii AMVA+ niż IPS, no i umówmy się że są drogie firmy jak NEC czy EIZO i tańsze jak iiyama - co do iiyama wiem że u nas nie jest to jakaś szczególnie znana marka, tak jak LG też 15 czy 20 lat temu nie była zbyt znana - no może jako Goldstar... I też była tania. I mam wrażenie że iiyama jest na takim właśnie etapie - produkując coraz lepsze monitory również IPS z matrycami Toschiby. I nie tak znowu tanie - wszak 24" to już ponad tysiąc złotych , a 27" to już 2000-2500zł. To tanio już nie jest. Oczywiście w porównaniu z EIZO - bardzo tanio. Ale zdaję sobie sprawę że za te pieniądze różnice być muszą. Choćby w oprogramowaniu które również kosztuje. Ale amatorowi może wystarczyć... Może nawet wystarczyć tani w technologii AMVA+ ? Bo jakoś nikt tematu nie podejmuje , a nie wątpię że ktoś się już z nią spotkał... jak z wyświetlaniem 24-bit True Colour ... Może jednak zapytam producenta o możliwości kalibrowania takich monitorów i stabilności ich pracy...
paul80 - Wto 29 Lip, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Jestem zbyt "dojrzały" żeby wierzyć w cuda |
wyjąłeś mi to z ust .
Podałem Tobie adres strony, gdzie możesz zadać pytania i uzyskasz odpowiedź na nurtujące
Cię tematy, bo samemu można sobie dopowiadać i dopowiadać, masz tam na forum mva.pl co najmniej trzech fachowców od monitorów, nie lękaj się zadawać pytań.
Kupując sprzęt fotograficzny przeglądamy mnogość testów a dany monitor chcesz kupić po jakim teście ?
komor - Wto 29 Lip, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | estem zbyt "dojrzały" żeby wierzyć w cuda , ale staram sie podchodzić do tematów bez uprzedzeń typu - jak aparat to Canon, jak TV to Sony, jak monitor to EIZO, samochód - to Audi, BMW czy Mercedes... |
I bardzo dobrze, dlatego właśnie czasem warto spojrzeć na pewne wybrane modele firmowane przez Della czy HP, które zawierają te same dobre panele co producenci nieco bardziej renomowani na rynku monitorów.
paul80 napisał/a: | Kupując sprzęt fotograficzny przeglądamy mnogość testów a dany monitor chcesz kupić po jakim teście ? |
Paweł, ale wiesz, że na forach specjalistycznych zdarza się, że wydziwiają i preferują tylko topowe rozwiązania. Zupełnie jak na naszym szacownym forum, gdzie zapytanie o prosty kompakt czy podstawową lustrzankę z kitowym obiektywem jest kwitowane wydęciem warg i wybałuszaniem oczami, bo przecież bez jasnej stałki i zooma f/2,8 w ogóle nie ma sensu robić zdjęć.
paul80 - Wto 29 Lip, 2014
komor napisał/a: | Paweł, ale wiesz, że na forach specjalistycznych zdarza się, że wydziwiają i preferują tylko topowe rozwiązania. |
i bardzo dobrze, ja tylko chcę aby Andrzej dokonał słusznego świadomego wyboru, bo mam wrażenie, że swój wybór opiera tylko na opisie producenta a to za mało.
[ Dodano: Wto 29 Lip, 2014 11:12 ]
AndrzejM.Makuch, nawet ktoś już wątek założył http://mva.pl/viewtopic.php?f=10&t=1281
[ Dodano: Wto 29 Lip, 2014 11:23 ]
Cytat:
" W Iiyamie XB2483HSU siedzi *VA produkcji AUOptronics. Wyjątkowo podły wyświetlacz. Jeśli połączymy to z brakiem jakiejkolwiek kompensacji elektronicznej wad panelu, dostajemy monitor masowy, nic ponadto. "
Andrzej.M. - Wto 29 Lip, 2014
Dzięki za link - to jakby trochę wyjaśniało kwestię AMVA+...
Pozostaje jeszcze Iiyama ProLite XB2485WSU-B1 oraz ProLite XB2779QS , już mniejsza o specyfikację modelu. czyli modele znacznie droższe niż opisany wcześniej i z matrycami IPS/AH-IPS. Zarejestruję się na tym forum i zapytam...
adf1985 - Sro 30 Lip, 2014
Wg mnie to na tym forum, które podlinkowaliście trochę przesadzają.
Czytałem, że IIYAMA PROLITE X2483HSU ma niezłą czerń, gamut na poziomie powyżej 90%, co jest wręcz ewenementem w cenie 800zł. Nie twierdzę, że użytkownicy tamtego forum się mylą, ale uważam, że oni oceniają każdy monitor samemu posiadając profesjonalny sprzęt. Wówczas wszystko co nie jest bliskie ideałowi wydaje się słabe. Czytałem opinie przeciętnych użytkowników i oni twierdzili, że taka IIYAMA X2483HSU jest dobrym monitorem.
paul80 - Sro 30 Lip, 2014
adf1985, masówka to masówka.
Andrzej.M. - Sro 30 Lip, 2014
paul80 napisał/a: | masówka to masówka. |
Jak wszystkie aparaty Entry Lewel Canona i Nikona.
kozidron - Sro 30 Lip, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Jak wszystkie aparaty APS_C Canona i Nikona. |
albo jak wietnamskie limitedy
mozer - Sro 30 Lip, 2014
kozidron, oj przestań, przecież wszystkie pentaxy są strugane ręcznie w ekologicznych warunkach
kozidron napisał/a: | albo jak wietnamskie limitedy |
albo chińskie cwanony...
mozer napisał/a: | przecież wszystkie pentaxy są strugane ręcznie w ekologicznych warunkach |
ta u Andrew w drewutni
AndrzejM.Makuch napisał/a: | albo chińskie cwanony... |
patrz, niby chińszczyzna a lepsza jakość od wietnamskiej
kozidron napisał/a: | chińszczyzna a lepsza jakość od wietnamskiej |
Taaa, zwłaszcza matryce...
A teraz może jednak wróćmy do tematu monitora ?
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Taaa, zwłaszcza matryce... |
chcesz powiedzieć, że aparaty canona w tym matryce są tak samo słabo składane jak limitedy z wietnamu
AndrzejM.Makuch napisał/a: | A teraz może jednak wróćmy do tematu monitora ? |
http://www.necdisplay.com...nitors/p232w-bk dorwiesz nówkę za 2000zł.
Profesjonalny referencyjny monitor biurkowy NEC MultiSync P232W z panelem e-IPS to bezkompromisowa jakość obrazu oraz ograniczony do minimum wpływ na środowisko przez cały okres użytkowania produktu. Połączenie wyjątkowej reprodukcji barw, najlepszej w swojej klasie ergonomii, wbudowanego miernika zaoszczędzonej emisji dwutlenku węgla, czujnika natężenia oświetlenia otoczenia oraz wydajności panelu IPS sprawia, że monitor ten to idealne rozwiązanie dla kreatywnych profesjonalistów.
Ta nowatorska konstrukcja monitora została uhonorowana prestiżową nagrodą iF Design Award 2010.
14-bitowa Tablica LUT i 16-bitowe przetwarzanie 75% Adobe RGB
Andrzej.M. - Czw 31 Lip, 2014
Dzięki, w końcu zamówiłem monitor NEC Multisync 2190UXi-BK, może nieco starszej generacji bo w formacie 4:3 ale niedrogo i z kalibracją. Jak się okazuje - różnice między monitorami graficznymi a zwykłymi to coś znacznie więcej niż tylko "masówka" - po prostu taki monitor ma wbudowany dodatkowy komputer stworzony wyłącznie po to by zarządzać wyświetlaniem obrazu i prawidłowo go pokazywać. Dlatego jest również większy i znacznie cięższy od zwykłego monitora. I tak naprawdę nie chodzi tylko o typ matrycy co właśnie elektronikę tam upakowaną. I rzeczywiście 24 bitowy True Color podawany w reklamie IIyama - to nic innego jak 8bit R+ 8bit G+ 8bit B - razem 24 , co nijak się nie ma do 12 bit koloru na każdy kanał w monitorze graficznym.
Reasumując - obydwa typy monitorów mają ze sobą tyle wspólnego że wyświetlają i mają matrycę na której jest obraz. Czyli jak hulajnoga i samochód - oba jeżdżą i mają kółka....
kozidron napisał/a: | aparaty canona w tym matryce są tak samo słabo składane jak limitedy z wietnamu |
Eeech , canon by się cieszył...
kozidron - Czw 31 Lip, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Eeech , canon by się cieszył... |
canon może tak bo byłoby może taniej użytkownicy mniej bo byłoby to poskładane byle jak
paul80 - Czw 31 Lip, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Dzięki, w końcu zamówiłem monitor NEC Multisync 2190UXi-BK |
no nic tylko pogratulować, bardzo dobry wybór, ciekawy jestem wrażenia, jak zaczniesz oglądać swoje zdjęcia na nim
mozer - Czw 31 Lip, 2014
paul80, do tego to trzeba by go jeszcze skalibrować
paul80 - Czw 31 Lip, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | może nieco starszej generacji bo w formacie 4:3 ale niedrogo i z kalibracją |
Mozer a kawa z rana była
mozer - Czw 31 Lip, 2014
Nie
komor - Czw 31 Lip, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | iście 24 bitowy True Color podawany w reklamie IIyama - to nic innego jak 8bit R+ 8bit G+ 8bit B - razem 24 , co nijak się nie ma do 12 bit koloru na każdy kanał w monitorze graficznym. |
Cóż, matematyka nie kłamie, 3x12-bit to jest 36-bit, a nie 24-bit. Ile zapłaciłeś jeśli można wiedzieć i czy to jest nowy egzemplarz?
Nowy ale niestety bez gwarancji (ta liczona była od daty produkcji - a to dość dawno było). Tytułowy limit, przekroczyłem jednak dwukrotnie za to z porządną kalibracją (urządzeniem za kwotę pięciocyfrową w warunkach ciemniowych z uwzględnieniem mojego pomieszczenia pracy - właśnie wysłałem zdjęcia).
komor napisał/a: | jest 36-bit, a nie 24-bit. |
Dla laika 24 czy 36 to wygląda że różni się niewiele... jakieś 33%?
ale jakby tak zrobić 2^24 i 2^36 i porównać wyniki...
mozer - Czw 31 Lip, 2014
AndrzejM.Makuch, to jak oni mierzą światło w Twoim pomieszczeniu? Na podstawie zdjęć??
Nie mierzą , na to będzie czas w poniedziałek , i na poprawki też. A swoją drogą przecież mogą skorzystać z EXIF-u zdjęć które są z różnych dni i pór roku. Więc wyniki pomiaru też mają. Nie?
[ Dodano: Czw 07 Sie, 2014 17:49 ]
No to jest, zupełnie inna bajka... spora część zdjęć do ponownej obróbki, cóż - jak ktoś był "ślepy" to teraz ma więcej pracy...
|
|