|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - Software - konwersja i podzial filmu
Usjwo - Pon 25 Sie, 2014 Temat postu: Software - konwersja i podzial filmu Mam film HD mp4 podzielony na dwie czesci (po 12.5G kazda). Poszukuje programu (najlepjej freeware) ktory podzieli ten film na trzy czesci.
Wojmistrz - Pon 25 Sie, 2014
Jak free, to nie komercyjnie - warto o tym pamiętać.
Rozumiem, że ma to wyglądać tak: łączysz oba i tniesz ładnie na nowo na 3 kawałki. Ja się "bawię" w Sony Vegas, z tym, że mam licencję. Zawsze można zassać 30 dniową wersję i zarejestrować na nowe konto np na gmail. Po 30 dniach kolejna rejestracja itd
Z czysto darmowych dystrybucji, to polecam nieśmiertelny VirtualDUB. Tam jest opcja aby ładował do pliku jak leci, bez rekompresji/kodowania (direct stream) zarówno dla obrazu jak i dla dźwięku.
W Windows, po instalacji usługi Live, masz darmowy Movie Maker. Ten też powinien sobie poradzić.
Usjwo - Pon 25 Sie, 2014
Nie komercyjmnie, bo to bedzie jednorazowe (no moze dwu) uzycie, na wlasny uzytek.
Windows Movie Maker nie czyta mp4
Czyta, problem jest w kodekach. Sprawdź w MediaInfo jak masz zakodowany dźwięk, bo na 90% problem jest z dźwiękiem - zazwyczaj kodeki 5.1 są problemem.
Spróbuj doinstalować paczkę kodeków np najnowszy pakiet K-Lite Mega Codec Pack.
Kiedyś przerabiałem właśnie dźwięk w filmie mp4 do Movie Makera przez dźwięk. Używałem tego programu w opcji obrazu po prostu "Kopiuj oryginalny strumień video", a jedynie dźwięk na mp3. Działało bez problemu, teraz też sprawdzam i jest OK.
Usjwo - Pon 25 Sie, 2014
Czy my aby mamy to samo oprogramowanie?
Windows Movie Maker 2.6
wybieram opcje "import video", w filtrze nawqet nie ma pliow z rozszezeniem *.mp4.
Wybieram "all files *.*", wybieram plik i dostaje komunikat:
The file D:\yyyy\xxxx.mp4 is not a supported file type, and it cannot be imported into Windows Movie Maker.
Jaką masz wersję systemu?
Usjwo - Pon 25 Sie, 2014
win 7 enterprise 64-bits
[ Dodano: Pon 25 Sie, 2014 18:22 ]
wyglada na to ze zainstalowalem jaks stara wersje, zaraz zrobie update. Teraz to sie nazywa Windows Essentials 2012
WMM 2.6 to był w ME lub 2000. Na lapku mam XP z SP3 i nawet tu mam WMM 5.1. Ten WMM 2012 jest w usługi Live. Live pobierasz darmowo w Windows Update, a podczas instalacji jest jednym ze składników usługi do zaznaczenia/odznaczenia.
EDIT:
Możliwe, że Windows Essentials. Jestem na starym lapku teraz
Usjwo - Pon 25 Sie, 2014
Dziala, dzieki
Z dźwiękiem nie ma problemów?
Usjwo - Pon 25 Sie, 2014
Jeszcze nie wiem, na razie otwiera mp4. Reszte sprawdze pozniej
[ Dodano: Wto 23 Gru, 2014 14:57 ]
To ja jeszcze z jednym pytaniem.
Czy jest jakis latwodostepny (czyli tani) software, ktorym mozna kadrowac film w postprocesie?
pes - Wto 23 Gru, 2014
PINGWIN
Tutejszyn - Wto 23 Gru, 2014
ja korzystam z VideoPad Editor Testowałem kilka innych programów i ten eksportuje obraz w najlepszej jakości. Program coś tam kosztuje, ale nie są to szalone kwoty. Ciekawostką jest to (przynajmniej tak było, kiedy kupowałem), ze jest inna cena dla tych, którzy korzystają z Internet Explorera, a inna (niższa) dla tych, którzy używają Chrome
Przykładowy "film"...
[Edit].. Napisałeś "kadrować"? eeee... sprawdzę..
[ Dodano: Wto 23 Gru, 2014 11:11 ]
Można kadrować
Wojmistrz - Wto 23 Gru, 2014
Usjwo, ja polecam wydać ze 100-150zł i kupić licencje na zaległe w sklepach internetowych Sony Vegas - Movie Studio Platinum 12. Nie ma już wsparcia, ale kombajn z możliwością komercyjnych filmów, wyposażony w wszystko co potrzeba. W stosunku do pełnej wersji brakuje głównie efektów 3D, no i Vegasy od 13 posiadają obsługę 4K. W pakiecie dostaniesz soft do tworzenia płyt (video CD/DVD/BD) i bardzo zaawansowany soft do robienia dźwięku. Jednym słowem za 100zł możesz dostać soft od zgrania surówki, do wypalenia gotowca na płytę. Działa pod Win i Mac i jest to jedyny soft jaki znam (do 1000zł), który nie robi najmniejszego problemu przy materiale z wielu różnych kontenerów i posiadający nieograniczoną liczbę ścieżek. A i bym zapomniał - pełne wsparcie CUDA i OpenCL
Usjwo - Sro 24 Gru, 2014
Wojmistrz Dzieki.
Na stronie Sony sa dwie weersje nowszej wersji
Movie Studio 13 Platinum - 80$
Movie Studio 13 Suite - 140$
Powiedzmy ze obie kwoty lapia sie w budzecie, czy lepiej kupic Suite? Powiem ze opis nie za wiele mi mowi, za malo siedze w filmowaniu. Czy dodatkowe funkcje Siuita moga byc przydatne?
Wojmistrz - Sro 24 Gru, 2014
Tak chyba będzie najprościej:
http://www.sonycreativeso...tudiopp/compare
A przy okazji widzę, że 13 (pewnie 12 też jednak miał) ma ograniczenia w ilości ścieżek, aczkolwiek mi się nie udało nigdy tego limitu przekroczyć.
Ja kupiłem kilka licencji Imagination Studio 4, a tam było łącznie 5 programów od Sony. Kiedy kupowałem, kosztował tyle samo co suite. Nie wiem czy jest taka dystrybucja na 13.
paul80 - Wto 06 Sty, 2015
Jeżeli Virtual Dub to podzieli, to może lepiej nim z opcją Direct Stream Copy, powinien to wyciąć jako nowy plik bez żadnego przerabiania.
Wojmistrz - Wto 06 Sty, 2015
paul80, VirtualDub jest dobry do pewnych spraw, ale ma duże problemy z kodekami i obsługiwanymi formatami plików. Niegdyś kiedy zaczynał panować DivX, a w .avi można było spotkać co róż to inne kodeki, był świetny do zmian formatów, czy ścinania DVD ripów do divxa. W dzisiejszych czasach słabo sobie radzi To umierający soft, albo i już całkiem martwy, bo wygląda na to, że rozpadła się ekipa która w nim grzebała. Aktualna wersja stabilna pochodzi z 24 grudnia 2010, a testowa z 3 czerwca 2012.
paul80 - Wto 06 Sty, 2015
Wojmistrz, nie byłem pewny, dlatego napisałem jeżeli", szkoda Virtual Dub
Wojmistrz - Wto 06 Sty, 2015
Jak ludzi nie było stać na DVD, to DivX, Xvid i inne były super, teraz czasy się zmieniły, to i pracować nad tym przestali.
grabskim - Sro 21 Sty, 2015
ja również szukam programu do filmów, coś jak ligthroom, prosty ale i z możliwościami np rozjaśniania czy gładkiego przechodzenia z 30 kl/s do 120 kl/s w hd albo nawet fullHD. piszę to jako początkujący w filmie, proszę więc o wyrozumiałość program ma umożliwić łaczenie różnych filmów (również o różnej jakości), zdjęć i filmu poklatkowego, a do tego dodawanie dżwięku.
paul80 - Czw 22 Sty, 2015
Sony Vegas sprosta zadaniu.
Wojmistrz - Czw 22 Sty, 2015
grabskim, sam Sony Vegas jest dość drogi, bo to potoczna nazwa produktu Vegas Pro, ale jego wersja "light", nie posiada tylko kilku funkcji użytecznych dla mocno zaawansowanych użytkowników i zwie się Movie Studio Platinum. Jeśli filmy będą pochodziły z kamer (a nie streamingu do dziwnych formatów), to zmontujesz w tym praktycznie wszystko, również dość skutecznie pomieszasz rozdzielczości. Całkiem nieźle generuje przejścia między klatkami. Maksymalnie możesz rozciągnąć czas czterokrotnie. Test.
|
|