|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki kompakt do 1200zł kupić. Kilka propozycji
Jancio2000 - Czw 30 Paź, 2014 Temat postu: Jaki kompakt do 1200zł kupić. Kilka propozycji Witam,
Poszukuje kompaktu do 1200 zł
Trochę poczytałem i wybrałem.
X10
DSC-HX50
NX200
XF1
XA1
NX200
NX2000
Nikon 1J1
Nikon 1S1
Co będzie najlepszym wyborem. Dodam ze wcześniej pracowałem na Nikon D40, ale potrzebuje czegoś mniejszego - bardziej mobilnego
TomPL2 - Czw 30 Paź, 2014
Sprecyzuj swoje potrzeby, bo przy takim rozrzucie sprzętu, to żaden jasnowidz nie powie, co dla ciebie najlepsze...
Jancio2000 - Czw 30 Paź, 2014
Wydaje mi sie że to co dla większości, choć chyba strach to pisać .
Generalnie to jakość zdjęć, później zoom, wysokie iso tez by sie przydało bo nie lubie robi zdjeć z lampą.
w 90% zdjecia robie preselekcji przesłony, te 10% zostawiam dla żony i dziecka czyli tryb Auto.
Powiem ci ze ciezkie pytanie zadałeś z precyzowaniem swoich potrzeb
Niewiem czy dobrze wybrałem, ale warto wybierać miedzy:
X10
ZX-2 (używkę z gwarancją)
i HX50
reszta chyba nie cieszy sie dobrą jakościa zdjęć. ?
Sunders - Czw 30 Paź, 2014
Jancio2000 napisał/a: | Generalnie to jakość zdjęć, później zoom, wysokie iso tez by sie przydało bo nie lubie robi zdjeć z lampą. |
IMO jeśli chodzi przede wszystkim o jakość zdjęć, to bierz ZX-2, jeśli jednak bardziej o krotność zooma, to HX50.
zbig75 - Czw 30 Paź, 2014
Jancio2000 napisał/a: | reszta chyba nie cieszy sie dobrą jakościa zdjęć. ? |
Dwa wymienione przez Ciebie Samsungi są z dużo większą matrycą (aps-c) . Proponowałbym któryś z nich , ale jeżeli ma być użytkowany tylko z kitem to wybór takiego np: NX200 nie jest już taki oczywisty , tak więc jeżeli nie będziesz rozbudowywał systemu (bezlusterkowego) to optymalnym rozwiązaniem będzie proponowany przez kolegę Sunders XZ-2 . Miałem poprzedni model (XZ-1) i byłem z niego bardzo zadowolony .
Jancio2000 - Czw 30 Paź, 2014
W przypadku wyboru NX200 zostanie obiektyw który dał producent.
Bardzo chwalony jest fuji x10, nastawilem sie troche na niego.
Natomiast ciekawa alternatywą dla x10 jest zx-2. Ze specyfikacji tych dwóch aparatów zdecydowanie lepiej wychodzi zx-2 .
Natomiast HX50 ma duzy zoom ktory moze sie czasami przydac, ale czytalem ze nie najlepiej z jakoscią zdjec choc by przez to ze objektyw jest troche ciemny.
Zx-2 w porównaniu do x10 ma wiecej funkcji i jasniejszy obiektyw. Porównalem sobie czułość zx-2 do x10 . ZX-2 ma rewelacyjna ostrośc praktycznie w kazdej czułości. Natomiast za x10 przemawia wieksza matryca co moze miec lub ma wpływ na jakośc zdjec.
Tylko pytanie czy bedzie to widoczne przy amatorskich zdjęciach
Chyba wybór jest prosty, najlepszy bedzie zx-2. Szkoda ze nie ma wizjera, ale liczę ze LCD pokazuje 100% kadru.
zbig75 - Pią 31 Paź, 2014
Jancio2000 napisał/a: | Natomiast za x10 przemawia wieksza matryca |
Jest większa , ale to mała różnica (7.44 x 5.58 mm vs 8.8 x 6.6 mm ) . Miałem Fuji X F1 ( ta sama matryca co w X 10 ) na ISO 100 wolałem zdjęcia z Olego , Fuji był lepszy na wyższych czułościach , ale jeszcze na ISO 800 XZ1 nieżle sobie radził . Zrobiłem kiedyś mały teścik w "ciężkich warunkach" (kościół) , tutaj : http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=25322 znajdziesz fotki . XZ 1 był na matrycy CCD , XZ 2 jest na mniej szumiącym sensorze CMOS , tak więc raczej nie masz się czego obawiać .
Jancio2000 - Pią 31 Paź, 2014
Dziękuje wszystkim za pomoc. Wybór padł na ZX-2.
fatman - Pią 31 Paź, 2014
To najlepszy wybór z przedstawionych przez Ciebie.
Będziesz zadowolony !
Jancio2000 - Sob 01 Lis, 2014
Tak sobie jeszcze czytam i moze lepiej dolozyc do LX7 ? co myslicie..
Sunders - Sob 01 Lis, 2014
Jancio2000 napisał/a: | moze lepiej dolozyc do LX7 ? co myslicie.. |
Chyba wcale nie trzeba dokładać. Ceny ZX-2 i LX7 są zbliżone. IMO są chyba tylko dwa powody dla których można woleć LX7. Jancio2000, o którym myślisz?
Jancio2000 - Sob 01 Lis, 2014
tzn ja wiem o jednym - filmy (ciekawi mnie jak ludzie ustawiaja 120fps na tym aparacie, bo ja sie tam tej funkcji doszukac nie moglem.
a drugim powodzie to niewiem.
Gdzies przeczytalem ze lepiej wziasc zx-2 o ile bardziej zalezy nam na zdjeciach.
zbig75 - Nie 02 Lis, 2014
Jancio2000 napisał/a: | a drugim powodzie to niewiem. |
24mm na szerokim końcu w LX 7 .
Sunders - Nie 02 Lis, 2014
Jancio2000 napisał/a: | Gdzies przeczytalem ze lepiej wziasc zx-2 o ile bardziej zalezy nam na zdjeciach. |
Sunders napisał/a: | jeśli chodzi przede wszystkim o jakość zdjęć, to bierz ZX-2 |
LEX - Nie 02 Lis, 2014
[code] Jancio2000 napisał/a: | ciekawi mnie jak ludzie ustawiaja 120fps na tym aparacie, bo ja sie tam tej funkcji doszukac nie moglem |
Bo nie znajdziesz tej funkcji jak kupisz aparat to wstępnych ustawieniach tj (język,zegar) masz wybór,możliwość pracy 120 fps (NTSC/HD)/PAL 100 fps (HD) w MP4.
Jak masz na tyle to dołóż do lx.Jakość zdjęć jest tak samo dobra w jednym jak i drugim a co oferują te aparaty to zerknij do instr pdf i sobie porównaj który lepiej wybrać.
Jancio2000 - Pon 03 Lis, 2014
Mam LX7.
Super zdjęcia, super video, ale mnogość funkcji mnie przeraziła. Za dużo tego .
Jak by ktoś chciał coś wiedzieć, co mam nagrać, sprawdzić proszę pisać ... .
Dziękuje jeszcze raz wszystkim.
bogdan1963 - Pią 07 Lis, 2014
A ja zastanawiam się nad tymi dwoma
Canon PowerShot S120
Panasonic DMC-LF1
|
|