|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Problem z ostrością w Canonie 18-135 IS +EOS 600D
frugo - Pon 17 Lis, 2014 Temat postu: Problem z ostrością w Canonie 18-135 IS +EOS 600D Witam.
Posiadam body Canon EOS 600D i obiektyw 18-135 IS, problem polega na tym że aparat czasem nie łapie ostrości, to znaczy następuje potwierdzenie ostrości przez mignięcie punktów ostrości i piknięcie aparatu ale zdjęcie wychodzi nieostre.
Poniżej paczka z kilkoma oryginalnymi zdjęciami ostrymi i nieostrymi, robione praktycznie po sobie w ciągu kilkunastu minut. Sytuacja taka nie jest powtarzalna w żaden sposób, dzieje się to sporadycznie i na różnych ustawieniach, średnio raz na 15-20 zdjęć.
Proszę o radę co może być problemem, czy to raczej obiektyw czy body sprawia problem? Na mój rozum raczej obiektyw ma problemy jakieś.
http://hostuje.net/file.p...b80a70702f80ae6
mozer - Pon 17 Lis, 2014
frugo, a co się dzieje jak ostrzysz tylko punktem centralnym?
frugo - Pon 17 Lis, 2014
mozer napisał/a: | frugo, a co się dzieje jak ostrzysz tylko punktem centralnym? |
Nie do końca wiem bo nie pamiętam kiedy używałem centralnego a kiedy innych, ale nie zauważyłem żeby się działo coś niezwykłego, raczej na centralnym punkcie nie pojawiły się większe problemy z ostrością, ale też nie mogę stwierdzić czy nie ma przy centralnym takiego problemu.
A powiedz mi jakie ma znaczenie dla problemu punkt centralny bo póki co nie wiem gdzie szukać problemu.
mozer - Pon 17 Lis, 2014
frugo, no bo nie wiadomo, czy problem jest z danym punktem ostrzenia, jego automatycznym wyborem czy ogólnie z całym układem.
Usjwo - Wto 18 Lis, 2014
Kilka aktywnych punktow AF ma chyba tylko racje bytu przy ciaglym AF.
Ostarz jednym punktem i pocwicz szybka zmiane punktu AF.
komor - Wto 18 Lis, 2014
Usjwo napisał/a: | Kilka aktywnych punktow AF ma chyba tylko racje bytu przy ciaglym AF. |
Nie, przy pojedynczym AF-Single też może złapać ostrość bazując na paru punktach podświetlonych na czerwono. Ja mam tylko jedno pytanie:
frugo napisał/a: | dzieje się to sporadycznie i na różnych ustawieniach, średnio raz na 15-20 zdjęć |
Czy to jest taki zły wynik, żeby sugerować zaraz uszkodzenie sprzętu? To się dzieje przy AF pojedynczym czy ciągłym? Poziom nieostrości jest duży czy po prostu niektóre zdjęcia są mniej ostre niż inne? Pytam, żeby wyeliminować problem operatora.
mozer - Wto 18 Lis, 2014
komor, przecież kolega dołączył próbkę - poziom nieostrości jest duży, zdjęcia są zupełnie nietrafione. Ja się zastanawiam czy np. nie uaktywnił się punkt AF na niebie albo coś w tym stylu - stąd moje pytanie.
komor - Wto 18 Lis, 2014
A to sorki, nie ściągałem pliku, bo serwis hostingowy chciał wyciągnąć ode mnie mój numer telefonu. Mozer, jak masz ten plik to może masz zainstalowanego DPP? On pokazuje który punkt AF był aktywny.
mozer - Wto 18 Lis, 2014
komor, wiem, ale nie mam zainstalowanego i mi się nie chce tego robić
komor - Wto 18 Lis, 2014
mozer, ja mam DPP, Ty masz plik. Pchnij mi na maila, proszę.
Usjwo - Wto 18 Lis, 2014
komor napisał/a: | Usjwo napisał/a: | Kilka aktywnych punktow AF ma chyba tylko racje bytu przy ciaglym AF. |
Nie, przy pojedynczym AF-Single też może złapać ostrość bazując na paru punktach podświetlonych na czerwono. |
No mozna, ale mozna tez nie zlapac. Ja nie widze sensu uzywania wiecej niz jednego punktu. W 40D byl taki tryb DEP, ktory lapal duza glepie na kilku punkatach
[ Dodano: Wto 18 Lis, 2014 23:54 ]
To jest problem uzywania tych wielu punktow (mam DPP). Tam gdzie masz duza przyslone 6.3, 8 zdjecie jakos wyglada, tam gdzie jest 3.5 i 4 to nieostre. Poprobuj z jednym punktem i napewno bedzie ostro i tam gdzie chcesz.
Nawiazem mowic nie wiem jak algorytm ostrzenia dziala, jak pokazuje jeden punkt na pierwszym planie i gdzies daleko na horyzacie drugi, to gdzie ta ostrosc ustawia? miedzy nimi?
mozer - Wto 18 Lis, 2014
Usjwo, dziwne, myślałem, że algorytm wybiera zawsze punkt wskazujący na najbliższy obiekt. Przynajmniej wydaje mi się, że tak było w 40D i 350D.
frugo - Wto 18 Lis, 2014
komor napisał/a: | Poziom nieostrości jest duży czy po prostu niektóre zdjęcia są mniej ostre niż inne? Pytam, żeby wyeliminować problem operatora. |
Tak jak kolega pisał próbki są i nie ostrość jest duża, ja w ogóle na tych zdjęciach nie widzę jednego ostrego punktu :/
Co do punktów ostrości to tak jak pisałem nieostrość zdarza się w praktycznie każdym trybie focusa i punktów ostrości, testowałem przez trzy dni różne ustawienia, automatyczne i półautomatyczne i ciągle zdarzają się nietrafione ostrzenia.
Co do punktów na nieostrych zdjęciach sprawdzałem w PhotoMe i punkty nie są w jakiś miejscach z kosmosu, najważniejsze że mam też zdjęcia we wnętrzach z punktem na osobie i tez są nietrafione.
Panowie porównajcie sobie IMG_7550 i IMG_7551 zdjęcia zrobione zaraz po sobie i jedno nieostre, punkt ostrości na wodzie, drugie ostre, punkty na linii brzegowej.
Usjwo napisał/a: | Tam gdzie masz duza przyslone 6.3, 8 zdjecie jakos wyglada, tam gdzie jest 3.5 i 4 to nieostre. Poprobuj z jednym punktem i napewno bedzie ostro i tam gdzie chcesz. |
No niestety jakoś nie jestem przekonany że to mój błąd bo dwa lata miałem poprzedniego Canona i tego mam prawie rok i nigdy nie miałem takiego problemu, niezależnie od ustawień zawsze w którymś punkcie na zdjęciu była ostrość, czasem nie tam gdzie chciałem ale zawsze gdzieś, ja na tych zdjęciach nie widzę w ogóle ostrości, a powtarzam że przy każdym zdjęciu nastąpiło potwierdzenie przez aparat ostrości piknięciem, nie robię zdjęć na MF.
komor napisał/a: | A to sorki, nie ściągałem pliku, bo serwis hostingowy chciał wyciągnąć ode mnie mój numer telefonu. Mozer, jak masz ten plik to może masz zainstalowanego DPP? On pokazuje który punkt AF był aktywny. |
Oj coś kolega chyba zły przycisk pobierz kliknął Tam nie powinno się o nic pytać.
Usjwo - Wto 18 Lis, 2014
Na 7543 dwa punkty sa na pierwszym planie po lewo i jeden daleko po prawo na tej wystajacej choince.
Ostro nie jest nigdzie, wiec niewiadomo co zrobil aparat
frugo - Wto 18 Lis, 2014
Usjwo napisał/a: | Na 7543 dwa punkty sa na pierwszym planie po lewo i jeden daleko po prawo na tej wystajacej choince.
Ostro nie jest nigdzie, wiec niewiadomo co zrobil aparat |
Moje obserwacje są takie same, jest jeszcze kilka zdjęć z zamkniętych przestrzeni gdzie jest dokładnie określony punkt ostrości, a ostrości w ogóle tam nie ma. Powtórzę się, że aparat piknął przy robieniu każdego zdjęcia.
Pytanie zasadnicze co może powodować takie zachowanie? Luzy obiektywu czy to coś z czujnikiem AF?
Usjwo - Wto 18 Lis, 2014
Algorytm ostrzenia. Nie bardzo wiem jak mozna zdecydowac na co ostrrzyc przy tak rozjechanych punktach.
Dopoki komor nie powie po co uzywac kilku punktow ostrzenia w statycznych scenach, proponuje uzywac jednego
frugo - Wto 18 Lis, 2014
Usjwo napisał/a: | Algorytm ostrzenia. Nie bardzo wiem jak mozna zdecydowac na co ostrrzyc przy tak rozjechanych punktach.
Dopoki komor nie powie po co uzywac kilku punktow ostrzenia w statycznych scenach, proponuje uzywac jednego |
Panowie nie szukam odpowiedzi typu "rób tak to będzie dobrze", jakoś prawie trzy lata robiłem zdjęcia na trybach automatycznych i półautomatycznych i nie miałem takich akcji, mam jakieś uszkodzenie body albo obiektywu, kwestia gdzie szukać, może ktoś miał taki problem wcześniej? Dla mnie nieostre zdjęcie przy piknięciu aparatu to naprawdę rzecz niespotykana.
mam jeszcze miesiąc gwarancji i oddaje go w sobotę na gwarancję, potrzebuje informacji co może być powodem takich wariacji aparatu żeby mi kitu nie wciskali w sklepie.
mozer - Wto 18 Lis, 2014
frugo, czy w aparacie wszystkie custom functions masz ustawione na wartosci domyslne?
frugo - Wto 18 Lis, 2014
Tak, ostatnio zresetowałem wszystkie ustawienia.
Z resztą na automatycznych trybach to za dużo się nie da zmienić.
komor - Wto 18 Lis, 2014
Usjwo napisał/a: | Dopoki komor nie powie po co uzywac kilku punktow ostrzenia w statycznych scenach, proponuje uzywac jednego |
To nie Ty masz ich używać, tylko aparat ich używa, jak masz automatyczny wybór punktu ostrości. Jak cofniesz się do tego, co napisałem wcześniej, a do czego pijesz to zobaczysz, że pisałem o tym, że aparat może wybrać kilka (niby) potwierdzonych punktów. Łatwo się o tym przekonać, jak włączysz sobie w opcjach podglądu widoczność czerwonych kropek AF na zdjęciu.
Usjwo - Sro 19 Lis, 2014
komor napisał/a: |
To nie Ty masz ich używać, tylko aparat ich używa, |
To ze aparat ich uzywa to ja wiem, tylk nie widze logicznego powodu dlaczego to robi. Sorry zle Cie zrozumialem, myslalem ze znasz racjonalny powod takiego ustawienia AF.
komor - Sro 19 Lis, 2014
Usjwo, być może na czerwono zapalane są punkty, które w pewnym zakresie tolerancji są uznane za „ostre”. Nie uważam, żeby to było jakoś specjalnie tajemnicze czy nieuzasadnione, ale w szczegóły nigdy się nie wdawałem.
Tak na marginesie raportowanie sukcesu (bez weryfikacji czy aby na pewno) to nie jest nic nowego w technice.
frugo - Czw 20 Lis, 2014
No nic Panowie, niezależnie jakie są mechanizmy działania AF w Canonie to nigdy takie rzeczy mi się nie działy i aparat idzie na gwarancję.
Dam znać jak wróci co napisali w opisie naprawy i czy pomogło.
[ Dodano: Wto 16 Gru, 2014 20:17 ]
No i aparat wrócił z naprawy i póki co wydaje się że jest ok, ale jakoś nie napawa mnie optymizmem opis naprawy bo w protokole jest tylko regulacja AF w aparacie i obiektywie, zobaczymy jak długo będzie dobrze.
[ Dodano: Sob 20 Gru, 2014 14:33 ]
Aparat wrócił z naprawy i niby teraz wszystko jest ok, w opisie serwisowym napisali regulacja AF w body i obiektywie, jestem ciekaw czy faktycznie po 7tyś zdjęć się tak rozstroił że robił takie akcje. Zobaczymy czy dalej będzie dobrze działał.
[ Dodano: Nie 15 Lut, 2015 19:07 ]
No i niestety po krótkim czasie użytkowania pojawiają się znowu nietrafione zdjęcia, nie sądzę aby już zdążył się rozregulować :/ Jeśli nie łapie czasem ostrości a czasem tak to chyba jakiekolwiek regulacje FF i BF odpadają? Według mnie przy takim problemie były by nieostre zdjęcia przy konkretnych ogniskowych i to byłoby powtarzalne, a tu pełna dowolność.
Spotkał się może ktoś kiedyś z podobnym przypadkiem? Może w innych obiektywach się komuś zdarzyło?
[ Dodano: Nie 15 Lut, 2015 19:09 ]
No i niestety po krótkim czasie użytkowania pojawiają się znowu nietrafione zdjęcia, nie sądzę aby już zdążył się rozregulować :/ Jeśli nie łapie czasem ostrości a czasem tak to chyba jakiekolwiek regulacje FF i BF odpadają? Według mnie przy takim problemie były by nieostre zdjęcia przy konkretnych ogniskowych i to byłoby powtarzalne, a tu pełna dowolność.
Spotkał się może ktoś kiedyś z podobnym przypadkiem? Może w innych obiektywach się komuś zdarzyło?
frugo - Nie 15 Lut, 2015 Temat postu: Ciąg dalszy problemów z ostrością w Canonie 18-135 IS Witam ponownie.
Na początku wybaczcie że zakładam nowy temat ale nie jestem w stanie napisać nowego posta w swoim temacie bo ciągle edytuje mi się ostatni post i temat nie podświetla się jako uaktualniony więc raczej nikt go nie przeczyta. (Jak się da to moderator może połączy)
Oryginalny temat to http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
Wracając do rzeczy, po krótkim czasie użytkowania pojawiają się znowu nietrafione zdjęcia, całkowity brak ostrości na zdjęciach lub czasem duży FF, a punkty ostrości potwierdzone gdzie indziej. Nie sądzę aby już zdążył się rozregulować od wizyty w serwisie:/ Jeśli nie łapie czasem ostrości, a czasem tak to chyba jakiekolwiek regulacje FF i BF odpadają? Według mnie przy takim problemie były by nieostre zdjęcia przy konkretnych ogniskowych i to byłoby powtarzalne, a tu pełna dowolność.
komor - Nie 15 Lut, 2015
Scaliłem.
frugo, masz jeszcze jakieś inne obiektywy, żeby zweryfikować działanie aparatu lub ogólnie upewnić się, że rzeczywiście jest jakiś problem? Zakładam, że rozumiesz, że aparat nie zawsze i w każdych warunkach trafia z ostrością. Rozumiem, że przed zakupem tego 18-135 takich problemów nie miałeś?
frugo - Nie 15 Lut, 2015
Dzięki za scalenie,
Niestety nie mam innych obiektywów z AF, mam tylko starego Heliosa z adapterem.
No rozumiem że nie trafia zawsze idealnie z ostrością ale zdarza się że mam zdjęcia gdzie całkowicie brak ostrości mimo potwierdzenia ostrości, albo sa zdjęcia gdzie ostrość jest potwierdzona jest w jednym miejscu a rzeczywiście jest gdzie indziej.
Aparat kupiłem razem z obiektywem ponad rok temu i do niedawna nie miałem takich problemów, ostrość zawsze była ok, czasem wiadomo nie idealna ale zdjęcia można było uznać za ostre. Teraz zdarzają się zdjęcia po prostu całkiem nieostre. Wcześniej miałem EOSa 1100D z kitowcem i nigdy nie miałem najmniejszego problemu z ostrością.
Komor, widzę że ogarniasz temat działania lustrzanek, możesz mi podpowiedzieć co konkretnie w aparacie, obiektywie może być odpowiedzialne za takie zachowanie? Luz, uszkodzenie, przesunięcie czego może powodować takie zachowanie? Na moją wiedzę przychodzi mi do głowy tylko luz na tubie obiektywu lub pierścieniu ostrości ale nie wiem dokładnie jak działa pomiar ostrości w lustrzance.
komor - Nie 15 Lut, 2015
Nie mam pojęcia, nigdy nie zajmowałem się serwisem. Wiesz. w sumie wystarczy paproch miotający się w okolicach czujników AF, pod lustrem głównym, żeby sprawiać takie problemy. Skoro aparat był w serwisie i po powrocie było przez jakiś czas OK, to może rzeczywiście kwestia paprocha lub jakiegoś mechanicznego problemu, który powrócił. Ale ja nie podejmuję się żadnej oceny, nie znam się na tym.
frugo - Pon 16 Lut, 2015
Dzięki i tak za odpowiedź.
A czy możesz mi powiedzieć czy mogę gdzieś na forum zapodać prośbę o pożyczenie mi kitowca na jakieś dwa tygodnie żebym mógł wykluczyć uszkodzenie body? Myślę, że znalazł by się ktoś kto rzadko używa kitowca, a jeszcze go ma.
frugo - Wto 17 Lut, 2015 Temat postu: Regulacja ostrości Canon EOS 600D + 18-135 Witam ponownie.
Zakładam nowy temat ponieważ doszedłem do wniosku że powinienem wyregulować AF w moim aparacie.
Na początek powiem że swój problem już opisywałem w tym temacie http://forum.optyczne.pl/...95389f0509416dc
Aparat był w serwisie ponieważ pojawiają się nietrafione zdjęcia, niestety po ustawianiu AF w serwisie to niestety nic to nie dało a gwarancja już się skończyła.
Poniżej zamieszczam fotki z moich testów FF/BF, według mnie aparat ma zdecydowany FF. Prosiłbym o pomoc w ocenie wyników. Ostatnie dwa zdjęcia to taki mój wymyślony test, zrobiłem zdjęcie ręcznika w kratkę powieszonego pionowo najpierw na wizjerze potem na LV i widać że w wizjerze zdjęcie jest mniej ostre :/ Wszystkie zdjęcia robione ze statywu z wężykiem, niestety oświetlenie sztuczne. Jak na mój gust to aparat fiksuje bo ma spory FF, też tak myślicie?
http://www.filedropper.com/nowyfolder_8
Próbowałem znaleźć informacje o tym jak się ustawia AF w Body i obiektywie. Znalazłem info że w body jest śrubka ale za nic w moim nie mogę znaleźć takiej śrubki, regulował ktoś AF w tym aparacie, albo może ktoś wie gdzie jest ta śrubka? O obiektywie nic nie znalazłem poza wgrywaniem softu, proszę o informację czy jest manualne ustawianie AF w obiektywie?
Prosiłbym o pomoc bo chciałbym spróbować to ogarnąć bo teraz to muszę każde zdjęcie oglądać na wyświetlaczu czy jest ostre a to jest masakra :/
|
|