forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Lumix DMC GF6 vs Olympus e-PL7 lub PL5

wkuziow - Pon 24 Lis, 2014
Temat postu: Lumix DMC GF6 vs Olympus e-PL7 lub PL5
Proszę o pomoc w wyborze między tymi modelami (wszystkie ze standardowymi obiektami kitowymi). Wiele o nich poczytałem i jestem już trochę skołowany. Wizualnie oczywiście Olympus PL7 wygrywa (ale to ma najmniejsze znaczenie). PL7 jest też najdroższy.
Każdy miałem w rękach i każdy leży dobrze. Wadą PL7 (i podobno PL5) jest złe odwzorowanie niebieskiego koloru - faktycznie na zdjęciach testowych w sklepie kolor niebieski był bardzo przejaskrawiony. Aparatu używam amatorsko, głownie w trakcie podróży i wyjazdów.

Aha i będę wdzięczny za ograniczenie hejtu:)

T.B. - Pon 24 Lis, 2014

Znam już dobrze E-PL5 - z teorii i z praktyki - a temat złego odwzorowania niebieskiego koloru jest dla mnie nowością. Zdjęcia testowe w sklepie - co to były za zdjęcia? Na ekranie aparatu, komputera, czy wydrukowane?
Chyba, że mówimy o zdjęciach podwodnych? Ale to jest zupełnie inny temat i niekoniecznie związany akurat z tymi aparatami.

Nieważne. Z tych trzech aparatów wybrałbym E-PL7. Jest to następca E-PL5, w którym postęp jest istotny, a nie tylko kosmetyczny. Po drodze był jeszcze E-PL6, ale praktycznie nie zaistniał na naszym rynku.

Natomiest GF6 wydaje się aparatem tak troszkę poniżej nawet E-PL5, co mówię tylko na podstawie opisu.

Tutaj masz porównanie tych aparatów:
http://www.optyczne.pl/po...=1911&add2=1746
a każdy z nich był testowany na optyczne.pl, więc możesz poczytać coś więcej.

RB - Pon 24 Lis, 2014

T.B. napisał/a:
Z tych trzech aparatów wybrałbym E-PL7. Jest to następca E-PL5, w którym postęp jest istotny, a nie tylko kosmetyczny.

W czym?

T.B. - Pon 24 Lis, 2014

Wymieniam w kolejności przypadkowej i zapewne nie wszystko:
81 polowy AF (vs 35 polowy),
ISO od 100 (vs od 200),
focus peaking,
trzyosiowa stabilizacja (vs dwuosiowa),
drugie pokrętło,
elektroniczna poziomica,
chyba nowszy procesor obrazu (nie jestem pewien).
No i w testach na optyczne.pl lepsze wyniki w rozdzielczości, balansie bieli, jakości JPEG, jakości RAW i zakresie tonalnym.

RB - Pon 24 Lis, 2014

T.B. napisał/a:

ISO od 100 (vs od 200),.

200 jest natywna, 100 słuzy w zasadzie mozliwości 2x wydłużenia czasu naświetlania bez konieczności używania filtra szarego. Szumy, zakres tonalny itede - jak na dwósetce.

T.B. napisał/a:

drugie pokrętło,

e-pl7 ma jedno kółko, tak jak e-pl5. Tyle, ze gdzie indziej.

T.B. napisał/a:

No i w testach na optyczne.pl lepsze wyniki w rozdzielczości, balansie bieli, jakości JPEG, jakości RAW i zakresie tonalnym.

W zasadzie to wszystko to jest bardzo niewiele do przodu. Pomiary zakr. ton. dla obu tych modeli na optyczne.pl nie nadają się do bezpośredniego wzajemnego porównania. To inne procedury.

Różnica ceny to ca. 7 stów.
Czy warto, niech kazdy sam sobie oceni. IMO, to lekki postępik.

T.B. - Wto 25 Lis, 2014

ISO 100 natywna, czy nie - ale jest.
Z kółkiem masz rację.
Cytat:
W zasadzie to wszystko to jest bardzo niewiele do przodu.

Nie sugeruj, że to jest wszystko :smile:

Czy pomiary zakresu tonalnego dają się porównać, czy nie - jakość zdjęć wyszła lepsza.

Siedem stów droższy powiadasz. Dla mnie, to on jest pięć stów tańszy od mojego E-PL5, gdy go kupowałem półtora roku temu. I za to bardzo nie lubię firmy Olympus :neutral:

Ale z mojego aparatu jestem bardzo zadowolony i nie twierdzę, że "gdybym miał E-PL7 ..."
Na razie prawdopodobnie nie wykorzystuję nawet ćwierci jego potencjału.

RB - Wto 25 Lis, 2014

T.B. napisał/a:
ISO 100 natywna, czy nie - ale jest.

Jest. Użyteczność jej opisałem poprzednio.

muzyk - Wto 25 Lis, 2014

wkuziow napisał/a:
Wadą PL7 (i podobno PL5) jest złe odwzorowanie niebieskiego koloru - faktycznie na zdjęciach testowych w sklepie kolor niebieski był bardzo przejaskrawiony. Aparatu używam amatorsko, głownie w trakcie podróży i wyjazdów.

ale problemy...

rób rawy, zainwestuj w Lightroom, albo zainsatluj darmowy DXo8

komisarz_ryba - Wto 25 Lis, 2014

T.B. napisał/a:
Wymieniam w kolejności przypadkowej i zapewne nie wszystko:
81 polowy AF (vs 35 polowy),
ISO od 100 (vs od 200),
focus peaking,
trzyosiowa stabilizacja (vs dwuosiowa),
drugie pokrętło,
elektroniczna poziomica,

Nie wiedzialem ze te aparaty to taka bieda, zwlaszcza e-pl5. 35 pol AF? brak focus peaking? brak pokretel i poziomicy? Iso od 200 a czas do 1/4000s? Nic dziwnego, ze Olympus wycofuje sie z serii pen.

Cytat:

chyba nowszy procesor obrazu (nie jestem pewien).

Taaa, a pokaz te roznice na zdjeciach. A wogole to nie miales kasowac konta?

[ Dodano: Wto 25 Lis, 2014 01:16 ]
muzyk napisał/a:

rób rawy, zainwestuj w Lightroom, albo zainsatluj darmowy DXo8

Darmowy DXO nie pomoze w przypadku e-pl7.

T.B. - Wto 25 Lis, 2014

Nadstaw ucho ryba:

PLONK!

kozidron - Wto 25 Lis, 2014

komisarz_ryba napisał/a:
Taaa, a pokaz te roznice na zdjeciach.

To mógłby być duży problem, właściwie nie do przejścia. T.B. nie dał jeszcze rady pokazać wyższości tegoż nad kompaktem. Niektóre jego zdjęcia jakością przypominają nawet to co wypluwają gorsze telefony komórkowe.

komisarz_ryba napisał/a:
A wogole to nie miales kasowac konta?

a to już niedoczekanie :wink:

wkuziow - Wto 25 Lis, 2014

poproszę Szanownych Forumowiczów o powrót do meritum sprawy:)
Wymianę wzajemnych uprzejmości proszę przenieść na inny wątek :)

wkuziow napisał/a:
poproszę Szanownych Forumowiczów o powrót do meritum sprawy:)
Wymianę wzajemnych uprzejmości proszę przenieść na inny wątek :)

Meritum jest takie ze powinienes kupic Samsung NX300 lub NX3000. Zerknij na wczensiejsze watki na tej stronie po porownania i argumenty z obu stron.

Ograniczajac sie do tych trzech modeli jezeli faktycznie jestes calkowicie przekonany ze ma byc jeden z nich - e-Pl5. GF6 ma stara matryce a e-pl7 jest duzo drozszy a w zamian nie daje praktycznie nic.

[ Dodano: Wto 25 Lis, 2014 14:29 ]
kozidron napisał/a:

Niektóre jego zdjęcia jakością przypominają nawet to co wypluwają gorsze telefony komórkowe.

Moze zastosowal filtr artystyczny Olka "cellphone"? Nie sztuka zrobic aparatem zdjecie wygladajace jak zrobione aparatem.

RB - Wto 25 Lis, 2014

komisarz_ryba napisał/a:

Meritum jest takie ze powinienes kupic Samsung NX300 lub NX3000.

Pod warunkiem, że bycie użytkownikiem systemu Samsung NX stanowi dla Ciebie istotną wartość dodaną. Wtedy powinieneś. W innym wypadku po prostu spokojnie możesz je również rozpatrywać. Podobnie jak całą plejadę Sony czy innych.

Sunders - Wto 25 Lis, 2014

wkuziow napisał/a:
Lumix DMC GF6 vs Olympus e-PL7 lub PL5  
Proszę o pomoc w wyborze między tymi modelami (wszystkie ze standardowymi obiektami kitowymi)

Olympus Pen E-PL5 + 14-42 II R lub Olympus E-PL7 + 14-42 II R jeśli uznasz, że warto dopłacić ok.800zł/wg. mnie nie warto/.

RB napisał/a:
komisarz_ryba napisał/a:

Meritum jest takie ze powinienes kupic Samsung NX300 lub NX3000.

Pod warunkiem, że bycie użytkownikiem systemu Samsung NX stanowi dla Ciebie istotną wartość dodaną. Wtedy powinieneś. W innym wypadku po prostu spokojnie możesz je również rozpatrywać. Podobnie jak całą plejadę Sony czy innych.

Alez ja nikogo nie powstrszymuje od rozpatrywania. Wrecz przeciwnie, zachcecam do rozpatrywania szerszej gamy produktow. Samsung NX obroni sie sam ;-)

Ale z doradzaniem Sony to jednak troche przesadziles, nie wsadzaj pytajacego na mine.

wkuziow napisał/a:
Wadą PL7 (i podobno PL5) jest złe odwzorowanie niebieskiego koloru - faktycznie na zdjęciach testowych w sklepie kolor niebieski był bardzo przejaskrawiony.

Przy sztucznym oświetleniu i ustawieniu AWB chyba każdy aparat w jakiś sposób zafałszowuje barwy.

jaqb - Wto 25 Lis, 2014

komisarz_ryba napisał/a:
Ale z doradzaniem Sony to jednak troche przesadziles

Ponieważ prowadzę podobną wojnę żydowską jak autor wątku - znaczy biję się z myślami co kupić z :) -może kogoś jak mnie zainteresuje informacja pozyskana przy okazji naprawy nomen omen Olympusa; mju kliszaka
Pan w serwisie foto (od czorta autoryzacji, duzi klienci, Pan o technice gada do rzeczy) odradzał Olka Pena (kłopoty w razie awarii - najbliższy serwis w Czechach, za to drogi). Na wspomnienie Samsunga pochwalił szczerze pralki... na nich sugerował poprzestać. O Sony od strony serwisu mówił dobrze. O Panasy dopytam odbierając nienaprawioną małpkę (niestety części brak :(

jaqb, zmień serwis :mrgreen:
jaqb - Wto 25 Lis, 2014

Masz pomysł? Pytam serio. Małpka pewnie pojedzie do Łodzi

jaqb napisał/a:
w serwisie foto (od czorta autoryzacji, duzi klienci, Pan o technice gada do rzeczy)

Czy to się dzieje w Fototroniku?

jaqb - Wto 25 Lis, 2014

Mhm

Z kliszakiem może być problem. Próbowałeś dzwonić na 800 67 10 84 00 ?
jaqb - Wto 25 Lis, 2014

Jeszcze nie trafiłem na to. Spróbuję. Dzięki :)

BTW miało być przydatne info dla założyciela wątku, a prywata wyszła. Sorry :oops: