|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - AF w trakcie filmowania lustrzanką
krikus - Sob 13 Gru, 2014 Temat postu: AF w trakcie filmowania lustrzanką Podczas nagrywania filmu Nikonem D5100 miałem ustawiony AF na ciągły tryb. Jednak aparat nie ustawiał samoczynnie ostrości na wybranym polu AF, aby tak się działo ciągle musiałem naciskać spust migawki do połowy, wówczas aparat łapał ostrość.
Czy to jest typowe w lustrzankach, czy u mnie coś z aparatem, obiektywem jest nie tak?
Wojmistrz - Sob 13 Gru, 2014
AF podczas filmowania w lustrzankach? A to dobre Ciekawe dlaczego ludzie kupują do lustrzanek nawet najprostszy rig i follow focus
krikus - Sob 13 Gru, 2014
Aha, ok no bo już byłem wystraszony że aparat mi szwankuje. Nie wiem bo nigdy nie nagrywałem lustrzankami filmów więc stąd moja niewiedza.
Faktycznie, dopiero teraz znalazłem pewien artykuł, cyt; "Lustrzanka to jednak nie kamera
Czy w takim razie możemy spokojnie zrezygnować z zakupu kamery przed wyjazdem na wymarzoną wyprawę? Sprawa nie jest jednak tak prosta. Lustrzanka cyfrowa mimo wszystko nie jest kamerą i różni się od niej w kilku ważnych kwestiach.
Po pierwsze, większość nie dysponuje automatycznym ustawianiem ostrości w rodzaju znanym z kamer wideo. Starsze modele, jak Nikon D90 w ogóle nie mają tej funkcji i skazani jesteśmy na ręczne ustawianie ostrości. Jeśli zamierzamy korzystać z jasnych obiektywów oferujących płytką głębię ostrości, utrzymanie w polu ostrości poruszającego się obiektu, np. biegnącego dziecka wcale nie będzie takie łatwe. Dopiero zaprezentowany niedawno Nikon D7000 udostępnia w trakcie filmowania ciągły autofokus, który "wyrabia się" w większości przypadków. "
Czyli tylko nieliczne modele mają taką funkcję, np D300s albo D7000
Wojmistrz - Sob 13 Gru, 2014
Ja korzystam z Canona, tam AF przy filmowaniu nie ma żaden model, jedynie można kazać mu ostrzyć przy nagrywaniu wciskając delikatnie spust migawki lub przypisany guzik (70D klikając na ekranie, fajne połączenie z obiektywami STM). Teraz często dla wygody nagrywam EOSem M - bezlusterkowcem, który ma 3 tryby (manual, auto, auto+manual), a tak to cały duży i ciężki komplet
mozer - Nie 14 Gru, 2014
Wojmistrz napisał/a: | AF przy filmowaniu nie ma żaden model |
A 70D? Tam jest AF dzięki czujnikom w matrycy.
Wojmistrz - Nie 14 Gru, 2014
Piszesz o stałym AF podczas nagrywania, jak w kamerach czy kompaktach? Aż muszę to sprawdzić, bo jeśli tak, to byłoby super. Wiem, że można było zmienić ostrość podczas filmowania, przez ustalanie miejsca na wyświetlacz dotykowym, zresztą podobnie, jak ma to miejsce w EOS M, ale nie przypominam sobie ani opcji śledzenia, ani stałego ostrzenia na wyznaczony punkt.
dcs - Nie 14 Gru, 2014
Oba śledzą.
mozer - Nie 14 Gru, 2014
Wojmistrz, ale jak nie wiesz to po co piszesz i jeszcze wyśmiewasz pomysł?
mozer napisał/a: | Wojmistrz, ale jak nie wiesz to po co piszesz i jeszcze wyśmiewasz pomysł? | Możesz wytłumaczyć o co ci chodzi? Co niby takiego wyśmiewam?
nienietaktak - Nie 14 Gru, 2014
Wojmistrz, w 70D masz cztery tryby AF przy filmowaniu:
1. wyłączony
2. śledzenie twarzy lub obiektu
3. FlexiZone pojedynczy - ustawia ostrość na wybranym punkcie i bez względu na to, czy obiekt się oddala lub przybliża, dopoki jest w punkcie, będzie w głębi ostrości
4. FlexiZone multi - aparat sam sobie wybiera punkty ostrości według sobie znanych reguł. pewnie takie obiekty, na które najłatwiej ostrośc ustawić.
z doświadczenia: filmowałem kiedyś z kranu kamerowego buty leżące na podłodze. trzymał ostrość od wysokości 4 m do momentu minimalnej odległości ostrzenia.
Nie no to bajka, ja miałem go na razie raz w rękach, ale jeśli AF działa przy filmowaniu, to coś czuję, że będzie to mój kolejny zakup, bo EOS M nie da się do kompa podłączyć i sterować.
mozer - Pon 15 Gru, 2014
Wojmistrz, tutaj:
Wojmistrz napisał/a: | AF podczas filmowania w lustrzankach? A to dobre Ciekawe dlaczego ludzie kupują do lustrzanek nawet najprostszy rig i follow focus |
Wojmistrz - Pon 15 Gru, 2014
mozer, bo zauważ, że praktycznie takiej opcji w lustrzankach nie ma, a jeden model nie czyni reguły, co wyszło z resztą dopiero podczas dalszego rozwinięcia się wątku.
komor - Pon 15 Gru, 2014
Wojmistrz, matryce z czujnikami fazowymi zaczynają się pojawiać u wielu producentów, zdaje się w iPhonie 6 też już są. To będzie pewnie niedługo standard. A jak ze śledzeniem w filmujących bezlustrach Panasonika? Bo z AF pojedynczym radziły sobie znacznie lepiej niż Canony sprzed ery fazowego AF w matrycy, prawda?
No spoko, ale bezlusterkowce to inna bajka. Jak pamiętam to nawet niegdyś posiadany przeze mnie Olympus E-PL1 świetnie sobie radził z AF przy filmowaniu.
komor - Pon 15 Gru, 2014
A jak śledzenie? Pewnie gorzej niż fazowe, bo nie wiadomo w którą stronę się ruszać, ale jak rozumiem znacznie lepiej niż dotychczasowe rozwiązania lustrzankowe z wyjątkiem Sony SLT i teraz tych fazowych Canonów?
Dżozef - Pon 15 Gru, 2014
@Wojmistrz
Śledzenie, wskazywanie tego punktu dotykiem, wykrywanie twarzy i jej śledzenie bądź wybieranie twarzy do śledzenia - te i inne opcje to już od C650D są dostępne.
Co prawda ideał to to nie jest ,ale działa
Dżozef, było, ale jeszcze nie było silników stm. Równie dobrze w 60D i prawie każdym innym modelu, mogłem przyciskami zmieniać miejsce ostrzenia przy nagrywaniu. Dopiero to połączenie 70D z obiektywami STM dało czadu, aczkolwiek, nie sądziłem, że w 70D działa AF podczas filmowania, bo to tak na prawdę pewien przełom w filmowaniu.
Fatman73 - Czw 01 Sty, 2015
Wojmistrz, zobacz jak to działa w przypadku Canona 70D i szybko poruszającego się obiektu. W dodatku pod słońce (większość ujęć), na pełnej dziurze, oraz przy użyciu starego obiektywu bez silnika STM:
https://www.youtube.com/watch?v=vYT_O5f9_JI
Wojmistrz - Pią 02 Sty, 2015
Fatman73, looz, podoba mi się, sam niedługo przetestuję
|
|