|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Tron smartfonom, śmierć kompaktom...
dcs - Pią 19 Gru, 2014 Temat postu: Tron smartfonom, śmierć kompaktom... .
Tron smartfonom, śmierć kompaktom... http://www.mirrorlessrumo...eras-after-that
i optyczne*
Panasonic wprowadza CM1 -hybrydę smartfona i kompakta.
Sony produkuje bezkorpusowce -moduły fotograficzne do smartfonów.
Olympus zapowiada własnego bezkorpusowca z mocowaniem m4/3.
Samsung produkuje bezlusterkowca NX mini. (wprawka przed smartfonem z wymiennymi obiektywami?)
Panasonic LX100 konkuruje z bezlusterkowcami m4/3 "z kitem".
Olympus nie wyklucza aparatów z większą matrycą. (co wtedy z m4/3 jakie znamy?)
Olympus i Sony zapowiedziały wycofanie się z rynku prostych aparatów kompaktowych.
(jak jeszcze któraś firma to dopiszcie)
*Arek niedawno napisał ze testów telefonów nie planuje robić.
hijax_pl - Pią 19 Gru, 2014
dcs, a co byś chciał widzieć w takim teście telefonu? Co Ciebie interesuje?
Usjwo - Pią 19 Gru, 2014
Patrzac na jakim forum sie znajduje to aparat foto.
dcs - Pią 19 Gru, 2014
hijax_pl, szczerze? -to nic, bo mnie nie interesują. Nie są dla mnie narzędziem do robienia zdjęć.
Jednak wszystko na to wskazuje że po odpływie do smartfonów: większości dzisiejszych kompaktowców i /jakieś części/ posiadaczy bezluster i nawet lustrzanek niewielu z obecnych czytelników będzie miało po co tu zaglądać.
[ Dodano: Pią 19 Gru, 2014 10:14 ]
Usjwo,
Aallo... słychać mnie?
Arek - Pią 19 Gru, 2014
Naprawdę trudno mi sobie wyobrazić kogokolwiek tylko odrobinę poważniej zainteresowanego fotografią, kto zrezygnuje z bezlusterkowca i lustrzanki, a następnie przesiądzie się na smartfon.
Pogłoski o śmierci bezlustekowców, lustrzanek i optyczne.pl są baaardzo mocno przesadzone. Rynek się nasycił - to fakt i normalna rzecz bo boomie jaki nastąpił w pierwszym 10-leciu XXI wieku. Smartfony zjadły proste kompakty - to fakt. Tyle, że bardzo prostych kompaktów testowaliśmy bardzo mało. Nie widzę więc powodu, żeby masowo rzucać się na testy smartfonów.
pes - Pią 19 Gru, 2014
... ale smartfon może być całkiem dobrym "zamiennikiem" jak nie ma się pod ręką "właściwego sprzętu"
przykład z "ajfona" --> klik
Czy testować warto? Naturalnie, bo ludzie się tym interesują i będą.
Arek - Pią 19 Gru, 2014
A mi się wydaje, że ludzie nie kupują smartfonów pod wpływem testów lecz głównie pod wpływem tego co jest w dobrej cenie w danym abonamencie u operatora.
MC - Pią 19 Gru, 2014
pes, zgadzam się z Tobą całkowicie. Poza tym smartfon jest cały czas pod reką. Aparat już niekoniecznie.
pes - Pią 19 Gru, 2014
Arek, niedoceniasz polskiego konsumenta chyba...
pioroon - Pią 19 Gru, 2014
Dla mnie 'problemem' jest nie jakość zdjęć (spacerowych) ale szybkość.
Na Lumii 1020 nie da się zrobić NIC dynamicznego. Nawet jeżeli ustawię czas to iso zżera jakość, nie wspominając o głównym problemie zapisu zdjęcia, które trwa wieki.
Oczywiście to się rozwinie, będzie lepszy soft do zapisu, będzie lepsza optyka, itd. Wtedy kompakty pewnie odejdą. Wróżbita pioroon przewiduje, że za jakieś 2 lata zacznie się większy ruch w smartfonach w kwestii zdjęć a pewnie za jakieś 5 małpki będą niszowe i zostaną tylko bezlusterkowce.
[ Dodano: Pią 19 Gru, 2014 12:26 ]
Arek napisał/a: | Nie widzę więc powodu, żeby masowo rzucać się na testy smartfonów |
Jednak też nie powinno być powodu, żeby masowo odrzucać Może test wybranych na początek - najlepszych wg specyfikacji?
Arek - Pią 19 Gru, 2014
Nie wykluczam. Idzie nowy rok, może zdecydujemy się na nowe wyzwania
komor - Pią 19 Gru, 2014
pioroon napisał/a: | Dla mnie 'problemem' jest nie jakość zdjęć (spacerowych) ale szybkość.
Na Lumii 1020 nie da się zrobić NIC dynamicznego. Nawet jeżeli ustawię czas to iso zżera jakość, nie wspominając o głównym problemie zapisu zdjęcia, które trwa wieki. |
Ale to dość specyficzny przypadek, wiele smartfonów nie ma tego problemu (choć zwykle są pewnie gorszymi aparatami niż ta Lumia).
MC - Pią 19 Gru, 2014
Niestety, w L1020 trwa to długo ze względu na ilość danych do przerobienia i relatywnie słaby HW.
muzyk - Pią 19 Gru, 2014
pioroon napisał/a: | Na Lumii 1020 nie da się zrobić NIC dynamicznego. |
Na 925 też raczej nie, ale wymazy za to pierwsza klasa
Jar - Pią 19 Gru, 2014
Panowie, jest jeszcze kwestia gabarytów. Do telefonu (prawie) nie da się wsadzić sensownej optyki typu zoom, bo zwyczajnie nie ma na to miejsca. Oczywiście, możliwe są kompromisy typu Samsungi Galaxy Zoom, ale zawsze pewnym kosztem ergonomii (rozmiary) jako telefonu/smartfona właśnie. Innym (najbardziej sensownym wg. mnie) rozwiązaniem jest nasadka optyczna na telefon -są już takie konwertery do iPhone'ów i innych. Lansowane ostatnio bezkorpusowce to (moim zdaniem, w porównaniu z tymi wyżej) poroniony pomysł od strony funkcjonalności technicznej.
O ile zastąpienie przez te wynalazki klasycznych prostych kompaktów ma oczywisty sens, to ze względu na ww. ograniczenia nie będą mogły zagrozić aparatom wyższej klasy.
Co najwyżej amatorska fotografia sprzętem lepszej jakości stanie się z powrotem nieco bardziej niszowa -ale bez przesady. Kiedyś niektórzy ludzie po zabawie w portret pod palmą czy na imieninach u cioci najtańszą małpką na kliszę (czy cyfrową później) dochodzili do wniosku, że fotografia to fajna rzecz jako taka i przesiadali się na poważny sprzęt -ze względu na oferowane możliwości. Tak samo dziś/jutro niektórzy porzucać będą z czasem smartfony jako kamery na rzecz czegoś bardziej konkretnego.
Nie ma o co bić piany... Paradoksalnie, ta inwazja smartfonów już spowodowała renesans kompaktów premium, które kilka lat temu były rzadkim czy nawet zagrożonym gatunkiem (po inwazji tanich lustrzanek). Ewolucja w akcji jak w małym ekosystemie
Pozdrawiam
-J.
dcs - Pią 19 Gru, 2014
Patenty opublikowane w ostatnim czasie mają te ograniczenia (kompaktowy obiektyw zoom) usunąć.
Jak w telefonach znajdą zastosowanie dodatkowo matryce à la Lytro to i ze zmianą pola ostrosci i z uzyskaniem jej małej (1/8 tej jaka by wynikała z wielkości sensora i f/ ) nie będzie problemu.
kufel - Nie 21 Gru, 2014
Arek napisał/a: | Naprawdę trudno mi sobie wyobrazić kogokolwiek tylko odrobinę poważniej zainteresowanego fotografią, kto zrezygnuje z bezlusterkowca i lustrzanki, a następnie przesiądzie się na smartfon. | ale czy test musi od razu skłaniać do zmiany czegokolwiek? Test ma nam dać głównie informację z czym mamy do czynienia. Taki test dawałby podgląd różnic miedzy współczesnymi kompaktami a telefonami , a w perspektywie czasu pokazywałby jakościowe zmiany i ich ewentualne tempo. już sam fakt popularności tego urządzenia ( aparat w smartfonie) powinien skłonić do zastanowienia czy jednak nie warto badać i te instrumenty.
mavierk - Nie 21 Gru, 2014
Jar napisał/a: | Panowie, jest jeszcze kwestia gabarytów. Do telefonu (prawie) nie da się wsadzić sensownej optyki typu zoom, bo zwyczajnie nie ma na to miejsca. | Brak miejsca nie przeszkadza to ludziom posiadać telefony z 5' wyświetlaczami. Więc np. taki tablet z porządnym aparatem fotograficznym mógłby trafić do sporej ilości odbiorców - widzisz od razu jak będzie wyglądać zdjęcie w rozsądnym rozmiarze. Nawet będzie lepiej widać niż na matówce w średnim formacie
Ale i tak od czasu do czasu znajdzie się promocja w stylu: prościutki kompakt za 133zł. Dla osób używających telefonu za 1zł z abonamentu za 50zł będzie to wartościowe uzupełnienie.
maziek - Nie 21 Gru, 2014
Taki Bresson całe życie przejechał na stałce 50 mm i nie był też szczególnym fanem strefy ostrości o miąższości żyletki stojącej na sztorc. Raczej wybierał ostrość od zera do milionera. A jest jednym z bogów w panteonie fotoreporterów - naprawdę nie aparat robi zdjęcia. W wielu zastosowaniach telefon z kilku Mpix robi lepsze technicznie zdjęcia niż lustrzanki czy dalmierze na film całkiem niedawno. Zresztą wystarczy pooglądać legendarne kadry reporterskie aby być zmuszonym przyznać mi rację - to nie hiper duper sprzęt zrobił te zdjęcia, często nie do końca ostre itd. tylko fotograf, który "tam był".
Dodam jeszcze, że jak większość amatorów zaczynających w latach 70/80 zum musiałem mieć w nogach, bo miałem 50 mm i na tym długo koniec. Następne co cudem kupiłem to było 32 mm. Nie wiem więc, dlaczego psioczycie na aparat w telefonie, który daje mniej więcej to co Zenit czy Paraktica z obiektywem standardowym - a często więcej.
Tutejszyn - Nie 21 Gru, 2014
Gdyby moja komórka robiła lepsze zdjęcia od mojego aparatu, to nadal robiłbym zdjęcia aparatem. Jeśli ktoś stworzy komórkę, która bije na łeb to, co robi mój aparat, to kupię lepszy aparat. Kiedy robię zdjęcia aparatem, czuję się fotografem, patrzę, jak fotograf.. Robiąc zdjęcia komórką czuję się, jak turysta strzelający tu i ówdzie foty na pamiątkę, których i tak potem nie oglądam.
No i to cenię, że bez ogródek. Ja bez ogródek natychmiast wyrzuciłbym aparat (szarżuję, swoje kosztował ). Przypuszczalnie chodzi o to, że w ogóle nie czuje się fotografem . A nawet: źle bym się czuł, gdybym się nim czuł z powodu, że mam aparat. No ale ja jestem abnegatem i to się pogłębia .
maziek napisał/a: | A nawet: źle bym się czuł, gdybym się nim czuł z powodu, że mam aparat. | Ale, kiedy jedziesz samochodem, to myślę, że czujesz się kierowcą, prawda? Aparatu nie noszę po to, aby wmówić ludziom, że jestem fotografem. Aparat pomaga mi się "nakręcić", skupić się na tym co fotografuję i w ogóle. Komórka jest gadżetem, który może i robi świetne zdjęcia, ale to zawsze będzie tylko gadżet.
Nie no, jasne, ja rozumiem Twój punkt widzenia i nie uważam, że mam rację. Po prostu ani aparatu ani samochodu nie używam po to, aby czuć się fotografem czy kierowcą. Fotografem się czuję (czasem, na krótko) jak zrobię dobre (w swoim mniemaniu) zdjęcie. A kierowcą, jak dojadę do celu. Czym - mniejsza o to.
dcs - Nie 21 Gru, 2014
Tutejszyn,
Aparat to też gadżet.
Trochę mnie niepokoi że dzięki niemu czujesz że jesteś kim nie jesteś.
A może problem w tym że nie czujesz się kim jesteś -i jednak jesteś
Próbowałeś nie rozstawać się z aparatem?
(z telefonem byłoby to łatwiejsze )
Nie wiem, czy to ja tak to komplikuję, czy wy.. A może to sam fakt napisania czegoś na forum powoduje komplikację.
Cytat: | Aparat to też gadżet. | w takim razie nie rozumiem znaczenia słowa gadzet...
Usjwo - Pon 22 Gru, 2014
Tutejszyn napisał/a: |
Cytat: | Aparat to też gadżet. | w takim razie nie rozumiem znaczenia słowa gadzet... |
Tu powyzej ktos podal bardzo dobry przyklad gadzetu
Cytat: | Kiedy robię zdjęcia aparatem, czuję się fotografem, patrzę, jak fotograf... |
|
|