|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw szerokokątny do Canona EOS 600D
frugo - Nie 21 Gru, 2014 Temat postu: Jaki obiektyw szerokokątny do Canona EOS 600D Witam,
Chciałbym się zaopatrzyć w jakiś szerokokątny obiektyw do mojego Canon 600D, obecnie mam Canonowy 18-135 i dobrze się sprawdza w większość sytuacji ale ostatnio miałem problem w ciasnych uliczkach z ujęciem tego co chciałem.
Interesował by mnie jakiś obiektyw tak powiedzmy do około 1600zł do robienia zdjęć zabudowań w ciasnych uliczkach oraz szerokich krajobrazów.
Na szybko znalazłem takie, czy w ogóle jest sens w nie inwestować? http://fotozakupy.pl/cano...6-is-stm/39881s
http://www.net-s.pl/index...24cm-201927&w=c
Ogólnie wolałbym jakiś zmiennoogniskowy ale nie jestem w obiektywach szczególnie zorientowany więc może być stałoogniskowy jeśli cena i jakość otrzymanych zdjęć będzie lepsza.
Proszę o radę co w tej cenie będzie się najbardziej opłacało i będzie najlepsze jakościowo.
Jivul - Nie 21 Gru, 2014
10-18 canona, ma dosyć dobry wynik testu, i tani jest. Myślę żeby go przyszłościowo kupić. http://www.optyczne.pl/33...dsumowanie.html
Ze stałek.. to samyang ma 10/2.8 za 1550zł.
http://www.optyczne.pl/32...dsumowanie.html
frugo - Nie 21 Gru, 2014
No właśnie czytałem test tego Canona i chyba za tą kasę wypada całkiem nieźle.
Ma ktoś jeszcze jakieś inne typy w tym przedziale cenowym?
wiksa - Pią 26 Gru, 2014
za 1600 mozna dostac na allegro uzywany canon 10-22. Jesli nie boisz sie kupowac uzywanego, moze warto sie nad takim zastanowic.
muzyk - Pią 26 Gru, 2014
Używana Tokina 11-16 2.8 - może wystarczyłoby 1600.
frugo - Pią 26 Gru, 2014
Dzięki za odpowiedzi.
Właśnie zastanawiałem się nad używką ale kurde mam pecha do sprzętu fotograficznego, nawet nowe rzeczy mi się psują i to jeszcze na gwarancji.
Jakie mogą wystąpić wady związane z użytkowaniem w tych obiektywach?
Teraz po świętach może ktoś wystawi nietrafiony prezent to można by pomyśleć nad odkupieniem takiego:D
muzyk - Pią 26 Gru, 2014
Cytat: | Jakie mogą wystąpić wady związane z użytkowaniem w tych obiektywach? |
Kurz, piasek, uszkodzenia mechaniczne.
Niektórzy takimi obiektywami po skałach rzucają
frugo - Sob 27 Gru, 2014
No właśnie trochę boję się tego "rzucania po skałach" Profesjonaliści raczej nie pieszczą się ze sprzętem bo stać ich na częstą wymianę i boje się że trafię wyeksploatowany egzemplarz
A mam jeszcze pytanie co do Canona EF-S 10-18 f4,5-5,6 IS STM, cena jest bardzo kusząca za nowy jak na to co teoretycznie prezentuje. Czy koś już go używa dłużej? Czy jest na prawdę taki dobry w zestawieniu cena/jakość? Liczę się oczywiście z tym że ma plastikowy bagnet i nie będzie jakiś super solidny.
muzyk - Sob 27 Gru, 2014
frugo napisał/a: | Profesjonaliści |
nie kupują takich obiektywów, jakie w tym wątku są polecane...
frugo - Pon 29 Gru, 2014
muzyk napisał/a: | frugo napisał/a: | Profesjonaliści |
nie kupują takich obiektywów, jakie w tym wątku są polecane... |
No bardziej miałem na myśli, że ktoś przechodząc na profesjonalizm pozbywa się takiego obiektywu.
A wracając do tematu czy ktoś ma jakieś swoje doświadczenia z tym Canonem EF-S 10-18 f4,5-5,6 IS STM?
Bumber - Sro 14 Sty, 2015
frugo napisał/a: | ale ostatnio miałem problem w ciasnych uliczkach z ujęciem tego co chciałem. |
Zastanów się, czy faktycznie potrzebujesz szerokiego szkła.
Bo obiektyw szerokokątny kupowany tylko dlatego, że jest ciasno w uliczce, albo chcemy objąć większą grupę ludzi przy zdjęciu grupowym - mija się z celem. Im szerszy kąt, tym większe zniekształcenia na brzegach kadru. Nie zawsze wygląda to korzystnie, szczególnie wtedy, gdy jest to efekt niezamierzony przez fotografa.
A jeśli chcesz wyprostować takie ujęcia np. w PS, to musisz zdjęcie mocno przyciąć - czyli wychodzi na to samo co Twoje 18mm w Canonie.
frugo - Nie 01 Lut, 2015
Bumber napisał/a: | frugo napisał/a: | ale ostatnio miałem problem w ciasnych uliczkach z ujęciem tego co chciałem. |
Zastanów się, czy faktycznie potrzebujesz szerokiego szkła.
Bo obiektyw szerokokątny kupowany tylko dlatego, że jest ciasno w uliczce, albo chcemy objąć większą grupę ludzi przy zdjęciu grupowym - mija się z celem. Im szerszy kąt, tym większe zniekształcenia na brzegach kadru. Nie zawsze wygląda to korzystnie, szczególnie wtedy, gdy jest to efekt niezamierzony przez fotografa.
A jeśli chcesz wyprostować takie ujęcia np. w PS, to musisz zdjęcie mocno przyciąć - czyli wychodzi na to samo co Twoje 18mm w Canonie. |
Słuszna uwaga, właśnie dlatego się zastanawiam Ogólnie czytałem test tego Canona na Optyczne i wypada nieźle, zdjęcia które tam są przedstawiają zniekształcenia akceptowalne dla mnie dlatego zastanawiam się nad tym. Porównując zdjęcie przy ogniskowej np 14 a 18 zyskujemy sporo kadru, a przy 14 zniekształcenie dla mnie jest bardzo małe, choć nie mam jakiegoś doświadczenia w ocenie takich zniekształceń. Pytanie czy taki zysk na kadrze jest wart tej kasy
A tak z innej beczki co do szerokich kątów, może kolega wie jakie będą zalety stałoogniskowego obiektywu szerokokątnego? Bo może jest coś stałego w dobrej cenie i z małymi zniekształceniami coś w stylu 12mm??
komor - Nie 01 Lut, 2015
Różnica między 14 a 18 mm jest znacząca i na pewno warta inwestycji, jeśli potrzebujesz/interesują Cię szerokie kąty. Co do stałoogniskowego UWA w niskiej cenie to akurat niedawno był taki wątek:
Szerokokątny obiektyw do astrofotografii. Możesz poczytać o dostępnych opcjach.
frugo - Nie 01 Lut, 2015
O dzięki za info, astrofotografia też jest w kręgu moich zainteresowań. Musze rozważyć też taką opcję.
komor - Nie 01 Lut, 2015
Astro nie astro, masz tam po prostu wymienione dostępne szkła w podanym budżecie. Dla porządku warto też dodać, że wspomniany na początku plasticzak Canona, 10-18, też wydaje mi się dobrą opcją. O ile zbyt szybko go nie popsujesz.
frugo - Nie 01 Lut, 2015
No właśnie teraz już mam spory wybór Ogólnie ten Canon bardzo dobrze wypada ale właśnie boje się że nie tyle go zepsuje co zużyje bo jednak te plastikowe zabaweczki nie lubią częstego używania, a gwarancja tylko na rok i mam tu złe przeczucia.
muzyk - Pon 02 Lut, 2015
frugo napisał/a: | Ogólnie ten Canon bardzo dobrze wypada ale właśnie boje się że nie tyle go zepsuje co zużyje bo jednak te plastikowe zabaweczki nie lubią częstego używania, a gwarancja tylko na rok i mam tu złe przeczucia. |
Jak nim nie uderzysz, albo Ci nie upadnie - spokojna Twoja rozczochrana.
Sunders - Pon 02 Lut, 2015
frugo napisał/a: | Ogólnie ten Canon bardzo dobrze wypada ale właśnie boje się że nie tyle go zepsuje co zużyje bo jednak te plastikowe zabaweczki nie lubią częstego używania, a gwarancja tylko na rok i mam tu złe przeczucia. |
Przesadzasz. Ludzie latami eksploatują bez problemów obiektywy z plastikowym bagnetem. Jeśli masz obawy, że nie będziesz dla niego wystarczająco delikatny, kup używanego C10-22 - zyskasz metalowy bagnet + trochę lepszą jakość wykonania, trochę lepszą jakość oiptyczną i 4mm zakresu ogniskowych. Stracisz tylko stabilizację.
frugo - Pon 02 Lut, 2015
No jakoś mam takie odczucie ze bardzo delikatne są te plastikowe ale może mi się wydaje:D
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi Mam już dużo opcji, muszę coś wybrać i zdecydować się na zakup
|
|