forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - 4K, czy już czas się przesiąść?

Wojmistrz - Pon 12 Sty, 2015
Temat postu: 4K, czy już czas się przesiąść?
"4K, czy już czas się przesiąść?", to otwarty temat do dyskusji o sprzęcie w rozdzielczości Ultra HD.
Że tak zacznę :mrgreen: Chyba warto się skłaniać do przesiadki. Na rynku dostępne są już tanie olbrzymy UltraHD. Sam napotkałem 55" na Amazon, za ... £449, a w tym roku na rynek mają trafić pierwsze urządzenia i płyty Archival Disc o pojemności 300GB.
Jak na razie, frustrujące może być postępowanie producentów sprzętu nagrywającego. Dlaczego za mniej niż 1500zł można dostać świetnego smartfona z 4K przy całkiem niezłym bitrate, kamerę sportową, a za mniej niż 1000zł spotkałem nawet ofertę kamery samochodowej. Nasuwa się pytanie, dlaczego jeszcze nie ma zwykłych domowych ręcznych kamerek 4K? Czy tylko nadprodukcja Full HD trzyma rynek?

mozer - Pon 12 Sty, 2015

Oglądając z normalnej odległości ruchomy obraz na 50-calowym telewizorze Full HD to jest aż za dużo. Po co komu takie rozdzielczości w domowych zastosowaniach? Żeby mieć?
Jak będziesz miał w domu obraz na całą ścianę to może mieć to wtedy sens... Tylko ponownie - po co?

dcs - Pon 12 Sty, 2015

Filmy dla dorosłych.
matys - Pon 12 Sty, 2015

mozer, jeszcze pamietam czasy(jakieś 10 lat temu) jak moi rodzice mówili "32 cale na co to komu ? 19 spokojnie wystarczy). Teraz mają 47 cali i zastanawiają się nad 55 :wink:
Postęp Panie, postęp .... :mrgreen:

Ja myślę, że jeszcze chwile warto poczekać. 4K jeszcze raczkuje, produkcja trochę jeszcze droga. Ceny będą spadać, jakość z miesiąca na miesiąc będzie rosła(odświeżanie, kontrast, kolory itp.)

Z nagrywaniem FHD to masz racje Wojmistrz, naprodukowali to teraz muszą się wysprzedać no i kasa zainwestowana w technologię musi się wrócić.
Z nagrywaniem jest jeszcze taka rzecz, że ma pewne wymagania, taki sprzęt musi mieć np: lepszy procesor, lepszą pamięć(podręczna i trwała) co za tym idzie akumulator itd...

Wojmistrz - Pon 12 Sty, 2015

mozer, ja mam 50" od 5 lat i od 5 jest mi za mały, ale wcześniej był tylko trochę, a teraz myślę o nie mniej niż 65".
Arek - Wto 13 Sty, 2015

W TV jest teraz trochę jak w kompach 15-20 lat temu. Jak kupowałeś dzisiaj, to za dwa lata miałeś starego grata :) Jeszcze niedawno przesiadaliśmy się na FullHD, teraz 4K zaczyna mieć normalne ceny, a już na CES mamy kolejną generację 4K Samsunga wykonaną w technologii quantum dots czyli lepsze kolory, lepsza czerń i znacznie mniejsze zużycie energii.

Ja ponad rok temu kupiłem FullHD 50" i jakoś nie ciągnie mnie do zmiany. Tym bardziej, że na ścianie nie mam więcej miejsca niż na 60", a na razie treści 4K nie ma prawie wcale więc można tylko zdjęcia sobie wyświetlać.

multics - Wto 13 Sty, 2015

Nie mozna powiedziec ze 4k jeszcze raczkuje, ale te "tansze" modele telewizorow/monitorow maja slabe odswiezanie (30Hz). Powoduje to efekt smuzenia tak doskonale znany z pierwszych monitorow LCD.

Co do rozdzielczosci, mysle ze tutaj jest podobna sytuacja jak na poczatku z FullHD. Do poki nie bedzie sie na/z tym pracowalo czlowiek nie bedzie widzial potrzeby. Roznica w obrazie jest znaczaca :)

mozer - Wto 13 Sty, 2015

matys, co innego rozmiar wyświetlacza - pewnie, że fajnie jest mieć kino w domu. Tylko problem w tym, że przy ruchomym obrazie nie widać tak różnic w rozdzielczości - chyba, że siedzisz nosem w telewizorze...
Wojmistrz - Wto 13 Sty, 2015

Zakladajac nawet, ze nie bedziemy jeszcze przez jakis czas ogladac w optymalnych jakosciach (gamut, fps,...), jakie sa w zalozeniach 4K, to i tak, roznica w obrazie juz jest znaczna przy odpowiednim materiale, tylko nie zawsze i nie do wszystkiego potrzebna. Ja obecnie o 4K mysle, jako o technice uwieczniania wyczynow moich pociech - jako pamiatka, ale jeszcze nadal nie zarobkowo. Nie przeszkadza mi to, ze na biurku mam tylko monitory 2560x1440, bo i tak to zalozenie przyszlosciowe. Prezentacje w sklepach mnie nie powalaja, chociaz takie niby mialy byc, bo to glownie manipulacja. Wchodze na alejke z FullHD i jeden czy dwa modele wyswietlaja kryszlalowo czysty obraz w swietnych kolorach i jakos za nic nie rozpoznaje roznic od puszczonego przed chwila 4K w innej alejce. Bylem u znajomego pracujacego na TV 65" 4K znanej marki. Niestety wszelkie probki z YT nie przekonuja do zmiany calego osprzetu, za to zdziwila mnie dopiero jakosc probki nieobrabianego obrazu z kamery PXW-FS7K, to byla przepasc :razz:
Kodek h.265 jest od trzech lat "na rynku", wiec jak zaczna produkowac na nim oparte domowe kamery z bitrate w okolicy 80Mbps to bedzie sie na prawde z czego cieszyc.

Tutejszyn - Wto 13 Sty, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Nie przeszkadza mi to, ze na biurku mam tylko monitory 2560x1440
..."tylko". A ile chciałbyś mieć, aby to nie było "tylko"? Chcesz oglądać swoje zdjęcia w rozmiarze znaczka pocztowego? Wtedy będzie OK?

Tutejszyn, ale monitory 4K sa na rynku. Mi prywatnie nie odpowiada jeszcze ich jakosc.
mozer - Wto 13 Sty, 2015

Na obecnym etapie rozwoju komputerów (ogólnie mówiąc) to będzie raczej męczarnia. Edycja, renderowanie, efekty - ile to będzie wymagało mocy obliczeniowej?
Sensowniej jest raczej poczekać kiedy będzie to można robić bezproblemowo na komputerach średniej klasy.

Co to pamiątek rodzinnych, to tym bardziej nie rozumiem - czy film w FullHD stał się nagle mało wyraźny, że potrzeba wyższych rozdzielczości? Za parę lat napiszecie, że bez 8K ani rusz? ;)

Wojmistrz, na rynku jest juz sprzet 5K.

Pewnie są też telefony mające 20 rdzeni...
Rozumiem 4K, albo i nawet 20 dla dużych ekranów, ale monitor biurkowy? Kolejny przerost formy nad treścią.

multics, a 8k nie ma?
Tutejszyn, po cos to produkuja. Jak sie projektuje i siedzi 50cm od monitora 32" to nie jest wcale zle. Dla mnie te 28" TN 4K sa do bani (heh, a musialem taki kupic w zeszlym roku).

Jest stan, kiedy ma się już za dużo pieniędzy. Może zabrzmi to nieprawdopodobnie, ale biust tez może być za duży.. W każdej dziedzinie można dojść do punku, kiedy powiększanie czegoś nie ma już sensu. Technologia 4K to jest już tylko wywoływanie kolejnego "wyścigu zbrojeń", kiedy znowu co rok trzeba kupować nowy komputer, bo stary nie radzi sobie z obrazem, bo za wolno, bo dyszy, bo Wojmistrz potrzebuje nowych podniet.

Wojmistrz, konsumenckiego 8K jeszcze nie widzialem (co nie znaczy ze nie ma :) ), natomiast masz juz Mac'a z monitorem 5K.
mozer - Wto 13 Sty, 2015

Wojmistrz napisał/a:
po cos to produkuja

Produkują, żebyś kupił, nawet jak już masz FullHD - to się nazywa tworzenie popytu...

multics, to nadal 4K, ale Apple lubi sie wyrozniac.
Tutejszyn, to nie ja produkuje sprzet. Swiat jest taki, jaki jest. Sprzet jest do bani, popsuje sie za trzy lata i masz kupic nowy. Fajnie bylo, jak pralka, telewizor czy lodowka sluzyly 20 lat. Nie zahamujesz postepu tym, ze napiszesz posta na forum. Tak jak dzis nie kupisz TV 720p czy plazmy chyba ze gdzies wyprzedaja resztki magazynowe, tak za 2-3 lata nie kupisz 1080p, a swiat bedzie sie podniecal wchodzacym 8K. U malych zoltych raczek modernizacja z 4K na 8K ma zaczac sie na koniec tego roku i ma byc calkowicie zmieniona do 2018. To sie po prostu dzieje.

Nie chodzi o postęp. Postęp to coś innego. Chodzi o pewien nadmiar, którego nie skonsumujesz. Nie wyśpisz się na zapas, ani nie najesz. Nie napatrzysz się, choćby nie wiem, jak było pięknie.

Aby obrabiać szczegóły fotografii, muszę je już teraz mocno powiększać. Przy 4K będę musiał powiększać jeszcze bardziej. Po co zmniejszać obraz, żeby potem powiększać? 4K w monitorze biurkowym to tylko przeskalowanie obrazu w dół, nie ma żadnej wartości dodanej.

No bez przesady Tutejszyn :mrgreen: Na 27" przy 2560x1440 mi jest dobrze i nic tam powiekszac nie musze, bo piksele 0.024mm sa OK, ale fakt przejscie na piksele 0.019mm w 4K na 32" to faktycznie moze byc maly problem. Nie zmienia faktu, ze najpierw chce nagrywac i archiwizowac 4K, a odtwarzanie zostawie sobie na "kiedystam". To tak samo jak nagrywalem filmy w FullHD posiadajac zaledwie matryce 1366x768. Da sie? Da, i wcale teraz zle nie wygladaja.
Swoja droga jak TV 4K 65" spadna do £550-600 to pewnie kupie :)

Jeśli ikony belek narzędziowych, litery tekstu są wystarczająco duże, to OK, ale jak Ci się będzie czytało na 4K?

Tutejszyn napisał/a:
...jak Ci się będzie czytało na 4K?
Na 65" pewnie dobrze :)

Telewizory niech mają rozdzielczość i milion.
Wieksza rozdzielczość monitorów już niewiele przyniesie. Teraz w tej materii to już jest tylko skalowanie obrazu.

Tutejszyn, pomijam fizyczne gabaryty. Czy lepiej ci się pracuje na np 1366x768 czy 2560x1440?

Trudno nie brać pod uwagę gabarytów. Ma być wygodnie. W komórkę też byś wstawił 4K?

Nawet nie koniecznie 4K, ale już potrafią przecież np do smartfonów 4" ładować ponad FullHD :grin:
komor - Wto 13 Sty, 2015

multics napisał/a:
Co do rozdzielczosci, mysle ze tutaj jest podobna sytuacja jak na poczatku z FullHD. Dopóki nie bedzie sie na/z tym pracowalo czlowiek nie bedzie widzial potrzeby. Roznica w obrazie jest znaczaca

Coś w tym jest. Ale ponownie zapytam Wojmistrza o to, co już kiedyś pytałem. Ile treści jest dostępne w 4K (i jakiej realnej jakości), żeby to miało sens. Wiem, że Wojmistrz chyba ma tendencję do kupowania tanich rozwiązań, bo już są i są tanie :) ale ja osobiście staram się to omijać szerokim łukiem i albo zainwestować porządnie, albo zaczekać, aż technologia się na tyle upowszechni, że w tej przyzwoitej cenie jest już sprzęt bez oczywistych kompromisów.
Pamiętam recenzję pierwszego telewizora 4K w cenie 500$. W skrócie recenzja była taka, że do oglądania telewizji to się absolutnie nie nadaje, natomiast jest dobrym pomysłem na wielki monitor do komputera dla programisty/webmajstra. :) Pod warunkiem, że jest się w stanie zaakceptować wyświetlanie z odświeżaniem 30 Hz, co nie wszyscy są w stanie znieść, nawet pomimo kuszących hektarów powierzchni ekranowej.

Cytat:
Rozumiem 4K, albo i nawet 20 dla dużych ekranów, ale monitor biurkowy? Kolejny przerost formy nad treścią.

Też tak mówiłem, jak usłyszałem o retinowych ekranach w telefonach iPhone i HiDPI w Samsungach i innych. Dopóki nie wziąłem do ręki i nie zobaczyłem jaka to jest rewolucja dla komfortu wzroku i czytelności. :)
W komputerowych ekranach jest podobnie, choć oczywiście problemy z czytelnością mniejsze niż w przypadku telefonów z relatywnie niewielkimi wyświetlaczami. Przy biurkowych ekranach o wysokiej rozdzielczości (i gęstości pikseli) nie chodzi o to, żeby mieć więcej metrów kwadratowych powierzchni, tylko żeby ekran z widocznymi pikselami zamienił się w kolorową kartkę papieru, na której pikseli nie widać, albo prawie nie widać, a wszystkie napisy, ikony oraz ZDJĘCIA!!!!! są znacznie wyraźniejsze.

Miałem przez parę dni w domu Macbooka z retinowym ekranem, fajnie oceniać ostrość zdjęcia bez używania lupy 1:1, tylko ot tak, w podglądzie całego, bo pikseli jest 2x więcej niż na tradycyjnym ekranie. Teraz ten trend zaczyna przychodzić do ekranów stacjonarnych, np. w formie monitora 4K. Tylko kwestią czasu jest, czy kupować już, czy jeszcze zaczekać. Oczywiście jak zwykle liczy się też zasobność portfela i specyfika własnych potrzeb/sposobu pracy/zabawy.

komor - Wto 13 Sty, 2015

Wojmistrz napisał/a:
multics, to nadal 4K, ale Apple lubi sie wyrozniac.

Wojmistrz, wyłazi z Ciebie hejter Apple. ;) Tam jest 5120 pikseli w poziomie, czemu więc chcesz to nazywać 4K? :)

komor napisał/a:
tendencję do kupowania tanich rozwiązań
Nie tanich tylko optymalnych :) Jeśli nadejdzie faktycznie czas, chęci zmiany sprzętu na 4K, a rozpiętość cenowa za wspomniany przeze mnie 65" będzie od np £649 do £3200, a prawo w UK się nie zmieni, to jak zwykle kupię ze 20 modeli nim wybiorę jakiś dla siebie. Przy takich widełkach cenowych rokuję, że wybrany telewizor będzie w przedziale 1100-1600, ale to dopiero życie pokaże :)

[ Dodano: Wto 13 Sty, 2015 21:22 ]
Tak, 5120 x 2880 :) ale nie tylko Apple, bo i Dell ma taki model. Tylko znowu, po kiego 27" czyli 218ppi?
Dodatkowo można znowu zadawać pytania czy to 4K czy 5K i czy to drugie to nie czysty marketing - "hura mamy więcej pikseli chcemy się wyróżnić". Przecież podobna historia jest np przy 2560x1440 i pomimo znacznie wyższej rozdzielczości, nadal jest to tylko Full HD :) Telewizory HD także nie miały 1280×720 pikseli (znaczy kiedyś i takie bywały), a 1366x768.

lcf - Sro 14 Sty, 2015

Na monitorze 24" jak dla mnie 1920x1200 jest akuratne - pod lupą pikseli nie oglądam, żeby 4K mi jakąś specjalną różnicę robiło :) . Co do TV, to podobnie - nawet na 50" jak się ogląda z odległości w stylu 3 metry, to różnicy między video 1080p a 4K specjalnie nie widać.

Po mojemu więc TV/monitory jakby były w takiej samej cenie lub minimalnie droższe, niż 1080p, to OK, można wziąć - ale więcej niż 10% bym do tego bajeru nie dopłacił, bo jak dla mnie po prostu zbyt mała różnica w odbiorze. Chociaż skoro są ludzie, którzy potrzebują specjalnych podstawek pod kable, zanim muzyka będzie dobra, to pewnie znajdą się i tacy, którzy nawet w telefonie 4K by chcieli - bo inaczej piksele za duże :roll: .

Co do urządzeń nagrywających, to główny problem zdaje się jest z dobrymi algorytmami downscalującymi. Skoro w umownym GH4 materiał nagrany w 4K i przekonwertowany do 1080p na PC wygląda zauważalnie lepiej, niż 1080p z aparatu, to nie oznacza wcale, że wszyscy potrzebujemy 4K, tylko po prostu że dowscaling w puszce nadal jest słaby. Mi osobiście wysokiej jakości 1080p60 spokojnie by wystarczyło.

multics - Sro 14 Sty, 2015

lcf napisał/a:
Chociaż skoro są ludzie, którzy potrzebują specjalnych podstawek pod kable, zanim muzyka będzie dobra, to pewnie znajdą się i tacy, którzy nawet w telefonie 4K by chcieli - bo inaczej piksele za duże :roll: .

To trochę jak z drukowaniem zdjęć, jednemu wystarczy 180dpi, drugi będzie marudził przy 300.

Wojmistrz - Sro 14 Sty, 2015

multics napisał/a:
To trochę jak z drukowaniem zdjęć, jednemu wystarczy 180dpi, drugi będzie marudził przy 300.
To też różnie bywa. Ja drukowałem całą masę zdjęć A3 na 180dpi i byli tacy co oglądali wydruki z 15cm i skarżyli się na zbyt słaby wydruk. Kto normalny ogląda A3 z 15cm? Zwiększanie rozdzielczości, wpływa na komfort oglądania z mniejszej odległości, ale wszystko ma granice. To samo z 4K, na moje potrzeby, nie widzę dziś sensu zakupu mniejszego TV niż 65" lub monitorów najmniej 10" większych niż obecnie używane.
komor - Sro 14 Sty, 2015

lcf napisał/a:
Na monitorze 24" jak dla mnie 1920x1200 jest akuratne - pod lupą pikseli nie oglądam, żeby 4K mi jakąś specjalną różnicę robiło

Obejrzyj sobie kiedyś jakieś urządzenie HiDPI/Retina trochę dokładniej. Może być nawet tablet 10-calowy, na którym wyświetl sobie jakieś dobre zdjęcie, które znasz i pamiętasz jak wygląda na zwykłym monitorze.

Choć nie da się ukryć, że spora część dalekowidzów w ogóle nie rozumie czym się podniecam, bo i tak wszystko co biorą do ręki muszą odsunąć na metr, żeby cokolwiek zobaczyć. :) Tacy owszem – nie doceniają ekranów HiDPI, bo po prostu nie widzą różnicy.

jaad75 - Sro 14 Sty, 2015

Wojmistrz napisał/a:
Dodatkowo można znowu zadawać pytania czy to 4K czy 5K i czy to drugie to nie czysty marketing - "hura mamy więcej pikseli chcemy się wyróżnić". Przecież podobna historia jest np przy 2560x1440 i pomimo znacznie wyższej rozdzielczości, nadal jest to tylko Full HD :)
Hę? A cóż to za bzdury? Pierwsze, to 5K, drugie 2.5K. Wiesz w ogóle skąd termin 4K i dlaczego to nie to samo, co UHD? BTW, większość tzw. telewizorów 4K, to w rzeczywistości UHD. :roll:
Wojmistrz - Sro 14 Sty, 2015

jaad75, przeczytaj jeszcze raz co ja napisałem i przeczytaj co ty napisałeś. :mrgreen:
jaad75 napisał/a:
BTW, większość tzw. telewizorów 4K, to w rzeczywistości UHD. :roll:
A tu ci się co nie podoba? Te nazwy w przypadku TV są synonimami, bo mają sztywny stosunek boków. Technicznie "Ultra High Definition" jest zarezerwowane do określenia standardu o rozdzielczości 3840x2160 a w praktyce od tej rozdzielczości do Hi-Vision. Inna sprawa, że 4K i 8K zawierają w sobie więcej formatów obrazu, co nie zmienia faktu, że standardu 5K jakoś nikt nie opracował. Pomimo większej ilości pikseli pozostaje standardem 4K, a jeśli oferuje obraz o stosunku boków 16:9 (a oferuje), to będzie również kwalifikował się do miana UHD.
jaad75 - Sro 14 Sty, 2015

Wojmistrz, 2.5K, to nie Full HD, bo to ostatnie to ściśle określona rozdzielczość, ktorą można podpiąć od biedy pod 2K.
Wojmistrz napisał/a:
co nie zmienia faktu, że standardu 5K jakoś nikt nie opracował
Nie musiał, nazwy wywodzą się od konkretnej rozdzielczości poziomej, niezależnie od stosunku boków. Taki RED Epic ma np w specyfikacji (w zależności od sensora):
Cytat:
Acquisition Formats: 5K raw (full frame, 2:1, 2.4:1, and anamorphic 2:1), 4.5K raw (2.4:1), 4K raw (16:9, HD, 2:1, and anamorphic 2:1), 3K raw (16:9, 2:1, and anamorphic 2:1), 2K raw (16:9, 2:1, and anamorphic 2:1), 1080p RGB (16:9), 720P RGB (16:9)

lub
Cytat:
Acquisition Formats: 6K raw (2:1, 2.4:1), 5K raw (full frame, 2:1, 2.4:1, and anamorphic 2:1), 4.5K raw (2.4:1), 4K raw (16:9, HD, 2:1, and anamorphic 2:1), 3K raw (16:9, 2:1, and anamorphic 2:1), 2K raw (16:9, 2:1, and anamorphic 2:1), 1080p RGB (16:9), 720P RGB (16:9)

Podobnie sprawa wygląda z tańszym Scarlet:
Cytat:
Acquisition Formats: 5K FF Redcode raw (full frame), 4K HD Redcode raw, 3K HD Redcode raw, 1080p Redcode raw, 1K Redcode raw

lub
Cytat:
Acquisition Formats: 6K FF raw (full frame), 5K raw, 4K raw, 3K raw, 2K raw