forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Test FF i BF w D7000

dj crazy - Czw 12 Lut, 2015
Temat postu: Test FF i BF w D7000
Witam, w związku z tym że dużo się piszę o tym że D7000 mają problemy z matrycą, postanowiłem sam zrobić mały test, według mnie nie ma problemu, ale może ktoś oceni fachowym okiem. Obiektyw Nikkor 50/1,8D. Przysłona 1,8 na zdjęciach.

jaad75 - Czw 12 Lut, 2015

dj crazy napisał/a:
dużo się piszę o tym że D7000 mają problemy z matrycą
Nie z matrycą, tylko z układem AF i ewentualnie z chlapiącą olejem migawką.

Tu jest ok, ale musisz sprawdzić przede wszystkim różne dystanse, w różnym oświetleniu.
Z drugiej jednak strony, jak masz trafione realne zdjęcia, to nie ma co sprawdzać - takie rzeczy robi się przed zakupem i przy ewentualnej kalibracji po, a potem dopiero jeśli widzisz jakieś problemy. Jeśli nie widzisz, to nie ma co tracić czasu i marnować migawki na testy.

dj crazy - Sro 25 Lut, 2015

Może mi ktoś powiedzieć co to za plamka na zdjęciu ? Dzisiaj przymknąłem przysłonę i na każdym zdjęciu jakieś plamy wychodzą.
Sunders - Sro 25 Lut, 2015

dj crazy napisał/a:
Dzisiaj przymknąłem przysłonę i na każdym zdjęciu jakieś plamy wychodzą.

Czy na każdym jest taka sama plama?

Tak w środku kadru.

Czy masz może zrobione zdjęcie jakiejś w miarę jednolitej powierzchni - np. kartki, ściany, nieba?
Czy masz już drugi obiektyw?

Nie mam ale za moment postaram się zrobić.
Mam tylko 1 obiektyw.

[ Dodano: Sro 25 Lut, 2015 19:35 ]
Trochę syfu już jest na czymś...

maziek - Sro 25 Lut, 2015

Jasna plama to chyba raczej obiektyw. Zajrzyj po odkręceniu, czy nie widać czegoś dość centralnie na szkle. Kurz na matrycy w całej okazałości zobaczysz, kiedy wykonasz zdjęcie z maksymalnie przymkniętą przysłoną (np zdjęcie nieba).

IMO też warto by zrobić podobne zdjęcie innym obiektywem.

To raczej syf jakiś na matrycy, obiektyw sprawdziłem i nie ma większych śladów na nim. Środek też jest czysty.
maziek - Sro 25 Lut, 2015

Zrób zdjęcie białej ściany bez obiektywu, dobierz parametry, żeby nie było prześwietlone.
janqseven - Sro 25 Lut, 2015

Kurz zwykle jest okrągły, przynajmniej takie miałem na Canonie 1dII. Problem nie powinien być widoczny na f/1.8. więc się nie przejmuj
Kurz testuje sie wg. instrukcji C na obiektywie minimum 50mm celując w białą kartkę na f/22 lub podobnej

To nie jest kurz. W grę wchodzi olej lub wada obiektywu.

Sunders napisał/a:
W grę wchodzi olej lub wada obiektywu.

O to mnie pocieszyłeś ;/ Robiąc zdjęcie bez obiektywu jest czysto na całej powierzchni

Zdjęcie bez obiektywu.

janqseven - Sro 25 Lut, 2015

Zrób zdjęcie f/1.8 i f/22

Wygląda na to, że maziek miał racje.
dj crazy - Czw 26 Lut, 2015

Mam zdjęcia nieba.
maziek - Czw 26 Lut, 2015

Kurz masz w lewym górnym i jeszcze kilka pomniejszych (są ciemniejsze od tła). Ciekawy przypadek. Wg mnie musisz zrobić zdjęcie innym obiektywem jak pisze Sunders, to jednoznacznie pokaże, czy problem jest w obiektywie, czy w matrycy. Zwraca uwagę zmiana koloru tej plamy, ale gdyby to była elektronika matrycy to wylazłoby to również na zdjęciu bez obiektywu, poza tym na dwóch ostatnich zdjęciach widać, że ta "plama" reaguje na wielkość przysłony, więc raczej to jest coś na matrycy (brud) albo na szkle. Jeśli na matrycy to jest to raczej kropelka czegoś niż kurz.
dj crazy - Czw 26 Lut, 2015

Dzisiaj podjade do sklepu może uda się założyć jakiś obiektyw o to sprawdzić. Dziwne bo patrząc na obiektyw nic na nim nie widać, chyba że w środku, ogólnie im dłuższy czas naświetlania tym kropka robi się bardziej widoczna.