|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt ze sporym zoomem i dobrym makro (1500 zł)
mick6 - Sob 21 Mar, 2015 Temat postu: Kompakt ze sporym zoomem i dobrym makro (1500 zł) Witam. Poszukuję kompaktu, który z powodzeniem sprawdziłby się przy fotografowaniu zarówno ptaków czy jeleni z nieco większej odległości jak i owadów. Chciałbym również żeby nieźle sobie radził w niezbyt korzystnych warunkach oświetleniowych. W podobnym wątku (prowadzonym w zeszłym roku) polecono Panasonica FZ200. Czy na ten moment to również najlepszy wybór?
Pozdrawiam
Michał
Wojmistrz - Sob 21 Mar, 2015
FZ200 dobrym wyborem nigdy nie był Ten model to akurat gniot, który zaświecił stałą niską przysłona f/2.8 i tylko tyle. Jeśli lubisz Lumixy, to kup FZ72, to lepszy i mniej awaryjny model.
mick6 - Sob 21 Mar, 2015
Dzięki za szybką odpowiedź Nie mam żadnych preferencji co do producenta czy modelu. Rozważę podaną propozycję choć myślę, że aż taki zoom nie będzie potrzebny wystarczy w okolicach 15-20x
A masz preferencje wielkości?
Za 1500zł można kupić bezlusterkowca.
mick6 - Sob 21 Mar, 2015
Na początek wolałbym jednak kompakt do tzw. nauki później będę myślał nad czymś bardziej rozbudowanym.
No ale kompaktów też jest cała masa, od ultra miniaturowych, po wielkie, większe nawet od co niektórych lustrzanek z 18-55mm.
mick6 - Nie 22 Mar, 2015
Nie musi się mieścić w kieszeni ale w drugą stronę też nie chciałbym przesadzać.
Wojmistrz - Nie 22 Mar, 2015
Zaproponował bym ci Olympus Stylus 1, ale w Polsce jego cena jest nadal dość wysoka i wykracza poza budżet, podobnie jak Sony DSC-RX10. Może maleńki Sony DSC-RX100 ci będzie odpowiadał?
LEX - Nie 22 Mar, 2015
Wojmistrz napisał/a: | FZ200 dobrym wyborem nigdy nie był Ten model to akurat gniot, który zaświecił stałą niską przysłona f/2.8 i tylko tyle. Jeśli lubisz Lumixy, to kup FZ72, to lepszy i mniej awaryjny model. |
co przemawia na korzyść fz72 ?
LEX, pisałem w kontekście tytułu, czyli spory zoom i dobre makro. Na końcu mojej wypowiedzi masz odpowiedź na swoje pytanie.
mick6 - Nie 22 Mar, 2015
Dzięki za propozycje. W takiego Stylusa mógłbym celować (używkę) a z ciekawości jeszcze pytanie o bezlusterkowce pisałeś, że za 1500 można pomyśleć o takim rozwiązaniu. Czy dobrze myślę, że w takim przypadku (dla moich potrzeb) musiałbym dokupić dodatkowo 2 obiektywy (makro i tele)?
LEX - Nie 22 Mar, 2015
Liczyłem że dowiem się więcej niż większy zoom i niby lepsze makro
O awaryjności pierwsze czytam a czy lepszy od FZ200 tego bym nie powiedział.
Pisząc że to "gniot" jednym słowem przesadziłeś.
mick6
https://www.youtube.com/watch?v=LMEPuWuCTSQ - 60x vs 24x + 20 mm vs 25 mm i tyle
https://www.flickr.com/search/?q=FZ200
https://www.flickr.com/se...vance&text=FZ72
Dodatkowe zalety dla fz200 ruchomy ekran,gniazdo mikrofonu zewnętrznego,tryb zdjęć seryjnych 12 fps vs 9 fps,migawki 1 / 4000s vs 1 / 2000s itd porównaj sobie.
Coś mniejszego może HX50 lub HX20V
LEX, nikt nie musi mnie słuchać ale co model to jest gorzej i tyle. FZ100 był super, FZ150 był dobry, a w FZ200 Panasonic przeholował i wyszedł aparat marzeń z problemami. FZ200 jest dobrze kupić, jeśli masz możliwość przetestowania swojej sztuki i w razie problemu oddania do sklepu czy wymiany, bez wielomiesięcznych batalii z serwisem. W UK w pierwszym półroczu po premierze, miał największy odsetek zwrotów do sklepów, to jednak o czymś świadczy. Swoją drogą ciekawe dlaczego nie ujrzeliśmy w wakacje 2013r modelu FZ250, a 2014 modeli FZ300
mick6 - Nie 22 Mar, 2015
Dzięki pewno FZ200 wróci do rozważań. Na koniec chciałbym jeszcze zapytać o bezlusterkowca. Czy za 1500 znajdę jakiś porządny model w zestawie z dwoma obiektywami dopasowanymi do moich potrzeb?
I tak i nie. Krotność zooma ma się nijak do ogniskowych. Dla przykładu, 18-55mm i 70-210mm to zoom x3
Z każdą krotnością "zooma", zmniejsza się jakość optyczna obiektywu, dlatego takie np 18-300 nie osiągają tak dobrych parametrów.
Makro w kompaktach, to "hułit markentindody" Z zasady chodzi o odzwierciedlenie na matrycy, czegoś w skali 1:1 lub większej. Jeśli w kompakcie masz matrycę wielkości małego paznokcia i mieścisz na niej np monetę 5zł to to nie jest makro tylko "duże zbliżenie" Makro by było, jak byś mógł fotografować orzełkowi samą koronę. Do takich celów nie obejdziesz się bez dodatkowej optyki, np Raynoxa DCR-250.
Za 1500zł możesz kupić używaną lustrzankę z matrycą APS-C lub bezlusterkowca, z dwoma obiektywami np 18-55mm i 55-200mm. Do tego wystarczyło by dokupić pierścienie pośrednie lub pobawić się z mieszkiem makro i obiektywami M42. Innym rozwiązaniem są adaptery odwrotnego mocowania. To wszystko ma jeden minus. Pomimo świetnej jakości - WAŻY i to często za dużo. Kompakt schowasz do małej torby czy nawet kieszeni.
mick6 - Nie 22 Mar, 2015
Czyli wybór sprowadza się do odpowiedzi na pytanie: wygoda czy jakość. Pierścienie, mieszki, adaptery... będzie o czym poczytać przed ostateczną decyzją Jeszcze jedno szybkie pytanie jeśli można. Czy Olympus E-PL5 z kitowymi obiektywami (14-42 mm oraz 40-150 mm) to ścieżka w którą warto się wybrać? (wiem, że to już pytanie graniczące z innym działem)
Niezły wybór, szczególnie, że Olympusy posiadają stabilizację.
TomPL2 - Pon 23 Mar, 2015
Wojmistrz napisał/a: | LEX, nikt nie musi mnie słuchać ale co model to jest gorzej i tyle. FZ100 był super, FZ150 był dobry, a w FZ200 Panasonic przeholował i wyszedł aparat marzeń z problemami. |
FZ100 to dopiero był gniot! I mówię o jakości zdjęć a nie o awaryjności...
Słuchać cię nie muszą, ale mógłbyś poczuć się bardziej odpowiedzialnie, bo jednak mało doświadczeni pytający na pewno bardzo przejmą się twoją super-negatywną opinią
Wojmistrz - Pon 23 Mar, 2015
TomPL2 napisał/a: | FZ100 to dopiero był gniot! I mówię o jakości zdjęć a nie o awaryjności... | Na swoje czasy był super, a oceniasz go przez kryterium wieku, czyli postępu jaki nadszedł. To tak samo jak Canon 5D to gniot, a jeszcze 5-7 lat temu był szczytem marzeń dla wielu.
TomPL2 - Pon 23 Mar, 2015
Mylisz się - moja ocena pochodzi z czasu zakupu i pierwszych zdjęć. Był moim marzeniem, do momentu zakupu, potem natychmiast mi przeszło
Wojmistrz - Pon 23 Mar, 2015
mick6 - Pon 30 Mar, 2015
Witam. Postanowiłem jednak pozostać przy kompakcie (wygoda kosztem jakości). Ceny Stylusa jednak przekraczają mój budżet, nawet egzemplarzy używanych Zastanawiam się nad proponowanym przez LEX'a HX50 a Nikonem P7700. Przeglądając testy i specyfikacje można dojść do wniosku, że P7700 jest bez wątpienia lepszym modelem jednak posiada zoom o wartości "tylko" 7x. Chciałbym zapytać czy takie przybliżenie wystarczy aby fotografować ptaki siedzące na drzewach czy jelenie z 40-50m?
Jar - Pon 30 Mar, 2015
Jelenie -być może tak. Ptaki, zwłaszcza te mniejsze, już nie. Chyba, że podpuszczą człowieka lub siądą na niskiej gałęzi/pniu bardzo blisko. Kilka (<10) metrów.
Pozdrawiam
-J.
Wojmistrz - Pon 30 Mar, 2015
mick6, tu się ze mnie śmieją jak tak liczę, ale to dobre obliczenia i rady Chodzi o zwykłe przeliczanie z tangensa kąta alfa. Jeśli chcesz "ustrzelić" z 50m taki plan wysokości 3m np z "łosiem", daje to tangens 0.06 czyli niecałe 3,5°. To dość wąski kąt, bo potrzebujesz ekwiwalent 700mm, a P7700 daje ci zaledwie eq200mm.
Jar - Pon 30 Mar, 2015
Zgadza się. Przy założeniu, że chce to zrobić w tak wąskim planie. Z drugiej strony, jeśli dopuścimy, że ten jeleń będzie wypełniał tylko 1/3-1/4 kadru, nie będzie aż tak drastycznie. Ale 200mm to nadal mało. Przede wszystkim jednak 50 metrów to naprawdę dużo.
Mam gdzieś fotkę renifera robioną ekwiwalentem 300mm i 200mm z tej samej odległości, chyba 15-20m. Zapozował z (obustronnego) zaskoczenia, prawie jak "jeleń w landszafcie" . Wyszło bardzo pięknie. A że ta z ekw. 200mm była ostrzejsza, to po wykadrowaniu właśnie ją podesłałem na urodziny bratanicy.
Do dużej fauny 200mm czasami wystarczy, jeśli masz szczęście i da się podejść (lub ona podejdzie) naprawdę blisko. Nie polecane do okazów mogących Cie zjeść, stratować, lub przewieźć na rogach
Pozdrawiam
-J.
|
|