forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat z dobrym auto do 600zł

Tygr - Nie 12 Kwi, 2015
Temat postu: Aparat z dobrym auto do 600zł
Szukam aparatu z dobrym auto do 600zł

-nowy
-dobre auto

aparat ma głównie robić zdjęcia na spacerach/spotkaniach rodzinnych.

Dziś widziałem PowerShot SX600 HS za 500zł. Warto go kupić w tej cenie?

Wojmistrz - Nie 12 Kwi, 2015

Co rozumiesz przez dobre auto?
Tygr - Nie 12 Kwi, 2015

Dla mnie to oznacza, ze wszystkie ustawienia (np. czułość) są dobierane automatycznie przez algorytmy aparatu.
Wojmistrz - Nie 12 Kwi, 2015

No tak, ale nie wiem czy rozumiesz, że automat nie pomyśli za ciebie, co chcesz sfotografować i jaki efekt tego chciałbyś uzyskać.
Możesz nam napisać, jakie masz doświadczenie z aparatami/fotografią?

TomPL2 - Pon 13 Kwi, 2015

Wojmistrzu, przecież kolega napisał "na spacerach/spotkaniach", czyli ludzie oraz obiekty "przyspacerowe": piesek, drzewko, fontanna :grin:
"Dobre auto" samo ustawi WSZYSTKO (no może oprócz kadru) co trzeba. Niestety na forum chyba brak testów aparatów pod tym kątem... bo przecież taki tryb zaawansowanego forumowicza mało interesuje :mrgreen:

Wojmistrz - Pon 13 Kwi, 2015

TomPL2, ale "... co chcesz sfotografować i jaki efekt tego chciałbyś uzyskać" to nie było pytanie, a stwierdzenie dotyczące mojego sceptycznego podejścia do kwestii AUTO. Nawet tryb auto, potrzebuje presetów by zoptymalizować ustawienia i trzeba się ich wyuczyć i dla każdego aparatu, a nawet wersji oprogramowania mogą być one inaczej ustawione. Z "auto" to ja lubię focus, ISO i Toyotę :P
komor - Pon 13 Kwi, 2015

Wojmistrz, ustalmy raz na zawsze, że jak ktoś się pyta o dobre auto, to na pytanie „Co chcesz fotografować” nie udzieli wiążącej odpowiedzi. :) Będzie chciał fotografować wszystko, nie będzie wiedział co to jest ogniskowa (nie ma więc sensu pytać: jakie ogniskowe są dla ciebie ważne) i na pewno nie będzie używał jakichś presetów.
Wojmistrz - Pon 13 Kwi, 2015

komor, ty też :shock:
Czy ja pytam „Co chcesz fotografować”?
Wojmistrz napisał/a:
ale nie wiem czy rozumiesz, że automat nie pomyśli za ciebie, co chcesz sfotografować i jaki efekt tego chciałbyś uzyskać.

Presetami w automatach przecież są tryby np: "dzieci i zwierzęta". "zdjęcia nocne", "portret", "sport" itd.

Tygr - Sro 15 Kwi, 2015

Moja wiedza ogranicza się do wybrania trybu w aparacie np takie jak wyżej wymienione.

Doświadczenie w fotografowaniu - praktycznie żadne.

Generalnie ma wyjść fajna fotka na spacerze, albo na imprezie w pomieszczeniu.

Nie potrzebuję dużego zooma.

Wojmistrz - Sro 15 Kwi, 2015

Mam takie wrażenie, że co byś nie kupił z nowych aparatów, to będzie ci odpowiadać, o ile nauczysz się korzystać z tych presetów. W tym przypadku, prawdopodobnie czym nowszy aparat tym będzie dla ciebie lepszy.
Tygr - Czw 16 Kwi, 2015

A warto zapierać się na CMOS, czy może być CCD?

Na pewno za 600zł można wybrać lepiej albo gorzej.

To w takim razie potrzebuję aparat do 600zł, z dobrymi profilami fabrycznymi.

hijax_pl - Czw 16 Kwi, 2015

Tygr napisał/a:
A warto zapierać się na CMOS, czy może być CCD?
Jeśli robisz zdjęcia na czułościach do powiedzmy ISO200 czy 400 - to bez różnicy.
Wojmistrz - Czw 16 Kwi, 2015

Jeśli chcesz filmować w FullHD to raczej nie masz wyboru, poza tym CMOS jest o wiele bardziej energooszczędny i po prostu szybszy. Ja do zdjęć produktowych lubię katować aparaty z CCD o ile posiadają tryb manualny - przynajmniej ręczne ustawianie ISO. Do fotek na fejsa czy odbitek 10x15, matryca praktycznie nie ma znaczenia.
Tygr - Czw 16 Kwi, 2015

To poproszę o jakiś konkretny model, poprzednio miałem canona.
Wojmistrz - Czw 16 Kwi, 2015

To w czym problem, byś kupił wspomnianego PowerShota SX600HS?
Tygr - Czw 16 Kwi, 2015

Nie wiedziałem czy warto, to była pierwsza sztuka która wpadła mi w rękę.

[ Dodano: Nie 26 Kwi, 2015 10:54 ]
Absolutnie nikt nie jest w stanie podać żadnego przykładu?