|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat z dobrym auto do 600zł
Tygr - Nie 12 Kwi, 2015 Temat postu: Aparat z dobrym auto do 600zł Szukam aparatu z dobrym auto do 600zł
-nowy
-dobre auto
aparat ma głównie robić zdjęcia na spacerach/spotkaniach rodzinnych.
Dziś widziałem PowerShot SX600 HS za 500zł. Warto go kupić w tej cenie?
Wojmistrz - Nie 12 Kwi, 2015
Co rozumiesz przez dobre auto?
Tygr - Nie 12 Kwi, 2015
Dla mnie to oznacza, ze wszystkie ustawienia (np. czułość) są dobierane automatycznie przez algorytmy aparatu.
Wojmistrz - Nie 12 Kwi, 2015
No tak, ale nie wiem czy rozumiesz, że automat nie pomyśli za ciebie, co chcesz sfotografować i jaki efekt tego chciałbyś uzyskać.
Możesz nam napisać, jakie masz doświadczenie z aparatami/fotografią?
TomPL2 - Pon 13 Kwi, 2015
Wojmistrzu, przecież kolega napisał "na spacerach/spotkaniach", czyli ludzie oraz obiekty "przyspacerowe": piesek, drzewko, fontanna
"Dobre auto" samo ustawi WSZYSTKO (no może oprócz kadru) co trzeba. Niestety na forum chyba brak testów aparatów pod tym kątem... bo przecież taki tryb zaawansowanego forumowicza mało interesuje
Wojmistrz - Pon 13 Kwi, 2015
TomPL2, ale "... co chcesz sfotografować i jaki efekt tego chciałbyś uzyskać" to nie było pytanie, a stwierdzenie dotyczące mojego sceptycznego podejścia do kwestii AUTO. Nawet tryb auto, potrzebuje presetów by zoptymalizować ustawienia i trzeba się ich wyuczyć i dla każdego aparatu, a nawet wersji oprogramowania mogą być one inaczej ustawione. Z "auto" to ja lubię focus, ISO i Toyotę
komor - Pon 13 Kwi, 2015
Wojmistrz, ustalmy raz na zawsze, że jak ktoś się pyta o dobre auto, to na pytanie „Co chcesz fotografować” nie udzieli wiążącej odpowiedzi. Będzie chciał fotografować wszystko, nie będzie wiedział co to jest ogniskowa (nie ma więc sensu pytać: jakie ogniskowe są dla ciebie ważne) i na pewno nie będzie używał jakichś presetów.
Wojmistrz - Pon 13 Kwi, 2015
komor, ty też
Czy ja pytam „Co chcesz fotografować”?
Wojmistrz napisał/a: | ale nie wiem czy rozumiesz, że automat nie pomyśli za ciebie, co chcesz sfotografować i jaki efekt tego chciałbyś uzyskać. |
Presetami w automatach przecież są tryby np: "dzieci i zwierzęta". "zdjęcia nocne", "portret", "sport" itd.
Tygr - Sro 15 Kwi, 2015
Moja wiedza ogranicza się do wybrania trybu w aparacie np takie jak wyżej wymienione.
Doświadczenie w fotografowaniu - praktycznie żadne.
Generalnie ma wyjść fajna fotka na spacerze, albo na imprezie w pomieszczeniu.
Nie potrzebuję dużego zooma.
Wojmistrz - Sro 15 Kwi, 2015
Mam takie wrażenie, że co byś nie kupił z nowych aparatów, to będzie ci odpowiadać, o ile nauczysz się korzystać z tych presetów. W tym przypadku, prawdopodobnie czym nowszy aparat tym będzie dla ciebie lepszy.
Tygr - Czw 16 Kwi, 2015
A warto zapierać się na CMOS, czy może być CCD?
Na pewno za 600zł można wybrać lepiej albo gorzej.
To w takim razie potrzebuję aparat do 600zł, z dobrymi profilami fabrycznymi.
hijax_pl - Czw 16 Kwi, 2015
Tygr napisał/a: | A warto zapierać się na CMOS, czy może być CCD? | Jeśli robisz zdjęcia na czułościach do powiedzmy ISO200 czy 400 - to bez różnicy.
Wojmistrz - Czw 16 Kwi, 2015
Jeśli chcesz filmować w FullHD to raczej nie masz wyboru, poza tym CMOS jest o wiele bardziej energooszczędny i po prostu szybszy. Ja do zdjęć produktowych lubię katować aparaty z CCD o ile posiadają tryb manualny - przynajmniej ręczne ustawianie ISO. Do fotek na fejsa czy odbitek 10x15, matryca praktycznie nie ma znaczenia.
Tygr - Czw 16 Kwi, 2015
To poproszę o jakiś konkretny model, poprzednio miałem canona.
Wojmistrz - Czw 16 Kwi, 2015
To w czym problem, byś kupił wspomnianego PowerShota SX600HS?
Tygr - Czw 16 Kwi, 2015
Nie wiedziałem czy warto, to była pierwsza sztuka która wpadła mi w rękę.
[ Dodano: Nie 26 Kwi, 2015 10:54 ]
Absolutnie nikt nie jest w stanie podać żadnego przykładu?
|
|