forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Sony a5000, a5100 czy a6000?

martaroo - Sro 15 Kwi, 2015
Temat postu: Sony a5000, a5100 czy a6000?
Witam. Potrzebuję Waszej pomocy w wyborze odpowiedniego sprzętu :wink:

Z aparatu będę korzystać podczas zwyczajnych wydarzeń życia codziennego: spotkania z rodziną, przyjaciółmi, spacery, podróże etc. Oprócz tego zależy mi, by móc trochę z nim "poeksperymentować" - zrobić dobry portret, ładne zdjęcie w plenerze, korzystne ujęcie wnętrza i budynku (co wiąże się kierunkiem moich studiów - architekturą i urbanistyką) oraz przyrody, detalu. I żeby aparat sprzyjał robieniu zdjęć również w pomieszczeniach, przy sztucznym świetle, jak i nocą.

Budżet, jaki chciałabym przeznaczyć na kupno aparatu, to do 3000 zł (+/-).

Rozważane modele:
Sony a5000
Sony a5100
Sony a6000
.

Bardziej skłaniam się ku a5100, bo jednak cena a6000 trochę przewyższa moje możliwości finansowe, jeśli jednak wybór a6000 byłby uzasadniony i bardziej słuszny niż a5100, byłabym w stanie dołożyć potrzebną kwotę. Wiem, że a6000 wypada lepiej w porównaniu z a5100 ze względu na posiadanie wizjera, większą ilością przycisków, lepszą obudowę, wygodniejszy grip; nie wiem jednak, czy to wszystko jest dla mnie tak niezbędne, by wydawać więcej pieniędzy na body i obiektyw kitowy niż na ewentualne późniejsze kupno dodatkowego obiektywu.

Będę wdzięczna za rady :wink:

Wojmistrz - Sro 15 Kwi, 2015

Dlaczego właśnie Sony i tylko Sony?

Rozważałam również inne firmy, ale po długich poszukiwaniach wybór padł na Sony. Słyszałam też nieraz, że firma ta oferuje najlepszy sprzęt w wybranym zakresie cenowym.
RB - Sro 15 Kwi, 2015

Ty się lepiej zajmij oglądaniem obiektywów nie korpusów. Korpusy to w sumie pikuś.. Ty chcesz coś do wnętrz, krajobrazów, portretu, eksperymentowania itede. Pewnie najpierw na wszystko pieniędzy nie starczy, ale potem oprócz standardowego zooma z zestawu zakupisz jakąś portretówke, jakiś obiektyw ultraszerokokątny (może być zoom, niekoniecznie jasny) i niekoniecznie to wszystko.
Popatrz ile to Cię wyniesie w danym systemie (sens jest IMO rozważać 3-4: Sony, Samsung Fuji i mikro4/3). Jak chcesz się ograniczać do Sony z jakiefoś tajemniczego dla mnie powodu - Twoja wola.
A wybór między tymi Sony to z mojego pkt. widzenia jest miedzy wizjerem a jego brakiem. Twoja wola. Ja nie mam pojęcia czy Ci to jest niezbędne.

Jednak gdy mowa o niezbędności to coś co robi całkiem niezłe zdjęcia, ma wymienna optykę i matrycę całkiem OK można zakupić za ca. 1000 złotych. Takie coś ma wszystko co jest niebębne do robienia zdjęć i jeszcze trochę więcej...

A mógłbyś mi podać jakieś alternatywne modele?
dcs - Sro 15 Kwi, 2015

martaroo, http://www.saturn.pl/prod...tm_campaign=xml + http://www.saturn.pl/obie...8-oss,id-291125
RB - Sro 15 Kwi, 2015

martaroo napisał/a:
A mógłbyś mi podać jakieś alternatywne modele?

A ponoć długo szukałaś i rozważałaś inne firmy...

Jeszcze raz: skupiasz się na modelu korpusu, a to mniej o konkretny korpus chodzi.
Poszukaj obiektywów:
poteretowego (od 45 mm do 90 mm - niech bedzie, że dla APSC i mikro 4/3 podobnie - światło cn. 1.8)
Ultraszerokokątnego: co najwyżej 14 mm na krótszym końcu w APSC (Fuji, Sony, Samsung), co najwyżej 12 mm dla mikro 4/3 - światło mniej istotne, jednak moim zdecydowanym zdaniem NIE rybie oko (fsheye).
Zobacz co masz i za ile. Będziesz miała wybór systemu, a konkretny korpus to potem już z górki.

W domu mam dwa obiektywy z Zenitów: Helios-44M 2/58 i Helios-44-2 2/58. Chciałabym je, poprzez kupno odpowiedniego adaptera, również wykorzystać :wink:
RB - Sro 15 Kwi, 2015

martaroo napisał/a:
W domu mam dwa obiektywy z Zenitów: Helios-44M 2/58 i Helios-44-2 2/58. Chciałabym je, poprzez kupno odpowiedniego adaptera, również wykorzystać :wink:

Nie ma problemu w żadnym z wymienionych systemów. Jakoś to będzie działało.

Wojmistrz - Sro 15 Kwi, 2015

No AF to to nie ma :) A nie lepiej Olympusa pod takie szkła, albo lustrzankę Pentaxa?
RB - Sro 15 Kwi, 2015

Wojmistrz napisał/a:
No AF to to nie ma :) A nie lepiej Olympusa pod takie szkła, albo lustrzankę Pentaxa?

Wybierać system pod Heliosy 44? Coby "najlepiej" działały? Po co, toż to nawet na standard gwintu m42 dość nijakie obiektywy są.

dcs - Sro 15 Kwi, 2015

A co to za standard m42?
-Wszyscy (oprócz Zenita) dali z niego nogę w latach siedemdziesiątych.

Wojmistrz napisał/a:
A nie lepiej Olympusa pod takie szkła, albo lustrzankę Pentaxa?

Lustrzanka odpada, liczy się dla mnie rozmiar i ciężar aparatu. Olympus... czy za tę cenę dostanę coś, co dorówna modelom, które oferuje Sony?

RB - Czw 16 Kwi, 2015

martaroo napisał/a:

Olympus... czy za tę cenę dostanę coś, co dorówna modelom, które oferuje Sony?

Zależy na czym Ci zalezy ;-)
Wg jednych dorówna, wg innych nie, wg trzecich nawet i będzie lepsze.
Za 3 tys. to już całkiem zacne aparaty mikro 4/3 da się kupić:
Stary OMD E-M5
OMD E-M10
Panasonik GX7

dcs - Czw 16 Kwi, 2015

RB napisał/a:
Za 3 tys. to już całkiem zacne aparaty mikro 4/3 da się kupić:
Stary OMD E-M5
OMD E-M10
Panasonik GX7

...z kitowym obiektywem.

Raźniej będzie Heliosom czterdzieści i cztery w takim towarzystwie.

Zestaw marzeń. :razz:

martaroo - Czw 16 Kwi, 2015

Z czym wiąże się decyzja na aparat mikro 4/3? Tylko z koniecznością kupowania dopasowanych obiektywów? (mówię "tylko" bo tyle już wiem :razz: )
Lucas1981r - Czw 16 Kwi, 2015

martaroo, chodzi o bagnet obiektywu,
masz: micro 4/3(Panas i Olympus - ten sam), Sony E (Nex), Samsung NX (osobny NX mini), Fujifilm X

w micro 4/3 masz ciut mniejsza matryce

W cenie 3tys.:
2999 - Samsung NX500 + 16-50/3,5-5,6 (podobno ten sam AF co w NX1 - bardzo dobry)
2999 - FujiFilm X-E1 + 18-55/2.8-4.0 + karta sd16gb (niestety w Fuji bedziesz mial drozsze szkla - szkoda bo do niedawna byl cashback)

2390 - Panasonic DMC-GX7 + 14-42/3.5-5.6
2179 - Olympus E-PL7 + 14-42 II R/3.5-5.6
2680 - Olympus E-PL7 + 14-42 EZ/3.5-5.6
ewentualnie za ok.1500 masz E-PL5 i zostaje Ci na dodatkowe szklo od razu.

RB - Czw 16 Kwi, 2015

martaroo napisał/a:
Z czym wiąże się decyzja na aparat mikro 4/3? Tylko z koniecznością kupowania dopasowanych obiektywów? (mówię "tylko" bo tyle już wiem :razz: )

Dedykowane są baterie, wizjery dołączane...
Ale tak w zasadzie to o co pytasz?

martaroo - Nie 19 Kwi, 2015

A co sądzicie o Olympusie OM-D EM10? :wink:
Jar - Pon 20 Kwi, 2015

martaroo napisał/a:
A co sądzicie o Olympusie OM-D EM10? :wink:

Że to jest najtańszy z bezlusterkowców Olympusa z wbudowanym wizjerem, co jest jego poważną przewagą np. nad serią E-PL. Oczywiście Olympus ma też inne korpusy z wizjerem (dwie wersje EM5 i EM1), ale to są aparaty z wyższych półek cenowych. U Panasonica to było bardziej zróżnicowane do niedawna, bo była seria G z wizjerem we względnie dostępnej cenie, ergonomią i wyglądem przypominająca korpus lustrzanki (pomijam znacznie droższą serię GH nastawioną na video) oraz serie GF, GM, GX1 przypominające olympusowe Peny E, E-PL, E-PM pudełkowym korpusem a la kompakt i brakiem wizjera. Współcześnie sytuację skomplikowało z jednej strony pojawienie się u Panasonica GX7, czyli "pudełkiem" który ma wbudowany wizjer i (jedyny u P.) stabilizację w korpusie (czyli a la O.). Z drugiej strony Olympus wypuścił właśnie OM-D EM10, który jest takim łatwiej dostępnym prawie EM5 dla ludu, z wizjerem i małym korpusem.
[edit: Korekta, GM5 też ma wizjer]
Ja osobiście, rozważając przesiadkę z poczciwego E-PL1 na coś nowego biorę pod uwagę właśnie któryś z tych dwóch: GX7 albo EM10, z naciskiem na ten drugi. Czekam tylko na razie do pojawienia się następcy i tym samym obniżki cen.
Pozdrawiam
-J.

siosio - Pon 20 Kwi, 2015

martaroo,

Teraz w dobrej cenie jest Panasonic GX7, który niegdyś kosztował 3600, a nawet więcej.

Za Panasoniciem oprócz znakomitego wizjera i dobrej matrycy przemawia jakość wykonania aparatu...

Olympus M10 i Panasonic GX7 to bardzo fajne aparaty. Za M10 przemawia lepsza stablilizacja, za GX7 lepszy wizjer, niższa cena, lepsze filmowanie. Jakość zdjęć z obu aparatów jest na podobnym poziomie.

Sony A5000 ma słaby AF. A5100 to już fajny aparat ale gorzej wykonany od M10 i GX7, i nie ma wizjera. Wizjer to jednak dobra rzecz.

Pomyśl jeszcze o Fuji X-M1 albo X-E1. Mają świetne matryce. Lepsze od w/w aparatów.

Pooglądaj aparaty, sprawdź jak działają i który bardziej ci leży...

dcs - Wto 21 Kwi, 2015

siosio napisał/a:
Sony A5000 ma słaby AF.
[...]
Pomyśl jeszcze o Fuji X-M1 albo X-E1. Mają świetne matryce. Lepsze od w/w aparatów.

- Fuji X-M1 albo X-E1 ma lepszy AF?
Pod względem odwzorowania detali to te matryce są gorsze a nie lepsze.