|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Canon G7X czy to aparat dla amatora?
hamsik - Pią 24 Kwi, 2015 Temat postu: Canon G7X czy to aparat dla amatora? Witam
Tak mi chodzi po głowie zakup nowego aparatu kompaktowego jeszcze przed wakacjami.
Przeglądam, czytam wszystko na temat kompaktów. Tak mi pozostał w pamięci Canon G7X o niezłych parametrach / w/g mnie /.
Dosyć drogi i nasuwają mi się wątpliwości . Jestem typowym amatorem , najwięcej zdjęć wykonuję oczywiście podczas urlopu, dużo zdjęć przyrody, otoczenia itd. Czy ten G7X nie będzie zakupem na "wyrost" w stosunku do moich potrzeb ?
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
hijax_pl - Nie 26 Kwi, 2015
A jakie masz potrzeby?
Wojmistrz - Nie 26 Kwi, 2015
Fajny aparat. Kompromis wielkości i możliwości, który powinien zaspokoić nawet zaawansowanego amatora. Profesjonalistom zabraknie w nim stopki ISO.
hamsik - Nie 26 Kwi, 2015
Potrzeby typowego amatora. Teraz mam wysłużony Canon A610.Nowy aparat musi mieć parametry lepsze od posiadanego. I co jest bardzo ważne ruchomy ekran. Przyzwyczailiśmy się do takiego ekranu. Zwykle spędzamy wczasy w dwójkę i taka forma podglądu umożliwia nam robienie zdjęć bez konieczności proszenia osoby trzeciej . Bardzo dużo zdjęć przyrody , widoki gór , przydał by się aparat do robienia dobrej panoramy.
Wojmistrz - Nie 26 Kwi, 2015
g7x ma odchylany ekran, więc do selfie jest ok. Jakość przy A610 nie do porównania.
hijax_pl - Pon 27 Kwi, 2015
G7X ne rejestruje samodzielnie panoram. Oprócz tego to bardzo fajny, kieszonkowy aparat.
Wojmistrz - Pon 27 Kwi, 2015
hijax_pl napisał/a: | G7X ne rejestruje samodzielnie panoram. | Fakt, ale to jak większość Canonów, a to producent dodaje oprogramowanie PhotoStitch, w którym składa się te panoramy, przez co można zrobić sobie taką w praktycznie natywnej wielkości, a nie ograniczoną przez możliwości aparatu. Który aparat zrobi i zapisze panoramę np 400Mpx
hamsik - Pon 27 Kwi, 2015
Dziękuję za odpowiedzi. Coraz to bardziej skłaniam się do zakupu tego aparatu tym bardziej , że jakość jest zdecydowanie lepsza od A610. Muszę jeszcze doczytać jak to jest z tą panoramą.
https://www.youtube.com/watch?v=txbSZUGWyik
hamsik - Pon 27 Kwi, 2015
Wydaje mi się , że już wszystko przeczytałem o G7X w internecie. Ale do urlopu jeszcze parę miesięcy. Tylko ta cena ; niby stać mnie ale trochę boję się ,że nowoczesna technika przerośnie użytkownika i nie zdołam wykorzystać wszystkiego co ten aparat oferuje.
...parę miesięcy? Więc może trochę stanieje.
hamsik - Wto 28 Kwi, 2015
Na to raczej nie liczę , chociaż dobrze by było.
Wojmistrz - Wto 28 Kwi, 2015
Cały czas wszystko tanieje, bo wchodzą nowe. Firmy poza tym co rusz robią promocje np cashback...
hamsik - Sob 02 Maj, 2015
G7X pozostaje moim faworytem, ale przeglądając internet natrafiłem na Panasonica TZ57 z podobnie otwieranym monitorem. Jest to aparat 2015r i jest bardzo mało opinii użytkowników o tym aparacie. Ciekawi mnie Wasze zdanie o tym aparacie a zwłaszcza jak on się ma do G7X oraz do A610.
Wojmistrz - Sob 02 Maj, 2015
Najpierw przeglądnij porównanie. TZ57 to kolejny "śmieciowy" aparacik, jakich na rynku wiele. Wszystkim, którym zależy na jakości zdjęć przestrzegamy przed małymi matrycami pokroju 1/2.3", ciemnymi obiektywami (f/1.x dobrze, f/3.x źle ) oraz dużą krotnością zooma (czym większa krotność, tym ciężej korygować wady optyczne. Czytaj: dystorsja, aberracja, winietowanie itd.).
hamsik - Sob 02 Maj, 2015
No tak , to w zasadzie gorszy aparat od mojego starego A610. Tak się zasugerowałem tym ruchomym monitorem, że przeoczyłem to co jest ważne.
Wojmistrz - Sob 02 Maj, 2015
Bywa, po to jest forum
|
|