|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt na wakacje/wycieczki do 1000zł
amusiek - Wto 19 Maj, 2015 Temat postu: Kompakt na wakacje/wycieczki do 1000zł Hej!
Poszukuję cyfrowego kompaktu na wakacje, spotkania rodzinne. Również do fotek w warunkach słabego oświetlenia (restauracja, impreza) - takie nice to have. Poszukiwane cechy:
- własny akumulator (odpadają baterie AA) najlepiej ładowanie poprzez USB
- małe rozmiary i niska waga - do damskiej torebki
- mile widziana możliwość manualnego doboru nastaw
Rozważane aparaty:
Nizsza półka cenowa:
Canon PowerShot SX600 HS
Sony DSC-WX220
Nieco droższe:
Sony DSC-HX50
Sony DSC-WX350
Samsung WB350F
cokolwiek zaproponujecie ; )
Który z nich oferuje najlepszą jakość zdjęć? Czy warto dokładać do jednego z modeli z wyższej półki cenowej? Zależy mi na dobrej jakości zdjęć, ale ze względu na to że to aparat do okazjonalnego robienia zdjęć nie chciałabym przepłacić.
Z góry dzięki ; )
Sunders - Wto 19 Maj, 2015
Canon PowerShot S110.
amusiek - Wto 19 Maj, 2015
A da się go gdzieś w ogóle dorwać?
Sunders - Wto 19 Maj, 2015
Kurcze, już nie. Wszędzie jest już oferowany tylko jego następca Canon PowerShot S120 - lepszy ale za cenę od 1173zł.
amusiek - Wto 19 Maj, 2015
Rozumiem, że chodzi o większą matrycę? Teoretycznie mogłabym szarpnąć się na większy wydatek, ale takimi kroczkami można dojść do 3k ; )
WueN - Wto 19 Maj, 2015
Canon s200? Jedyna wada to brak zapisu raw. Nikon p330 - też matryca 1/1,7, ale mi nie podoba się kolor nieba z tego cosia
litespeed - Sro 20 Maj, 2015
A może jakiś Lumix od Panasonica? Mają świetną optykę.
amusiek - Sro 20 Maj, 2015
litespeed napisał/a: | A może jakiś Lumix od Panasonica? Mają świetną optykę. |
No właśnie zainteresował mnie Panasonic Lumix TZ57 - odchylany ekran całkiem fajny bajer
Lucas1981r - Sro 20 Maj, 2015
moze Fuji XF1 ??
Sunders - Sro 20 Maj, 2015
amusiek napisał/a: | zainteresował mnie Panasonic Lumix TZ57 - odchylany ekran całkiem fajny bajer |
Zainteresował Cię tylko z powodu odchylanego ekranu?
Sunders napisał/a: | amusiek napisał/a: | zainteresował mnie Panasonic Lumix TZ57 - odchylany ekran całkiem fajny bajer |
Zainteresował Cię tylko z powodu odchylanego ekranu? |
Nie tylko - ma podobne parametry co wymienione w pierwszym poście aparaty, nieco jaśniejszy obiektyw niż HX50 i dodatkowy ficzer - ekran : p
Czyli chodzi również o sporego zooma?
janqseven - Sro 20 Maj, 2015
Samsung moim zdaniem robił dobre kompakty
Niekoniecznie - w starym aparacie mam 10x zoom i nie czuję potrzeby posiadania większego.
To weź jeszcze pod uwagę Canon PowerShot G7 X, Sony DSC-RX100 II i III. Wszystkie one maja odchylany ekran. IMO każdy z nich jest lepszym wyborem od dotychczas wymienianych.
litespeed - Sro 20 Maj, 2015
janqseven napisał/a: | Samsung moim zdaniem robił dobre kompakty |
Owszem. Miałem EX1, mam EX2. Ale to już leciwe konstrukcje.
Stoliczek - Sro 20 Maj, 2015
Jaa posiadam Aparacik SONY a3000 C, zdjęcia robi rewelacyjne kupowałem go jak wyjeżdżałem do Grecji na wakacje, miałem stary kompakt Canona, ale w porównaniu z tym sprzętem to się kryje. Tutaj zdjęcia w ruchu wychodzą perfekcyjnie, czego się obawiałem, kasy nie wybuliłem znowu tak wiele bo nieco ponad tysiaczka za taki sprzęt wydaje się być ceną ok, zamawiałem sobie na avans.pl ale przed zakupem oglądałem go dokładnie, kilka razy wpadł w piach, został zmoczony ale śmiga dalej ;D wiecie jak to na wakacjach ;p
|
|