|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Szeroki portret Canon - 3000zł
serko - Wto 15 Wrz, 2015 Temat postu: Szeroki portret Canon - 3000zł Witam potrzebuje obiektyw szerszy od 50 1.4, w kwocie do 3000zł, który będzie dobrze współpracował z Canonem 70D .
Sunders - Wto 15 Wrz, 2015
Canon EF 35 mm f/2 IS USM
Usjwo - Sro 16 Wrz, 2015
EF 28mm f/1.8
Preskaler - Sro 16 Wrz, 2015
Trzeba jednak zaznaczyć, że szerokie obiektywy to raczej tak średnio nadają się do portretów. Występują bowiem zniekształcenia proporcji i inne, nierozłącznie związane z tego typu obiektywami. Poniżej 50 mm osobiście unikam portretowania, szczególnie zbliżeń twarzy.
serko - Sro 16 Wrz, 2015
Mam 50 1.4 i 85 1.8 ale czasem potrzebuje czegoś szerszego, głównie na eventach w tłumie ludzi. Byłem zdecydowany na Sigmę 18-35 1.8, ale po obejrzeniu dwóch sztuk w sklepie gdzie występowały problemy z AF odpuściłem. Zależy mi na sprawnym szybkim AF.
komor - Sro 16 Wrz, 2015
Preskaler napisał/a: | Trzeba jednak zaznaczyć, że szerokie obiektywy to raczej tak średnio nadają się do portretów. |
Ośmielę się nie zgodzić.
Preskaler napisał/a: | Poniżej 50 mm osobiście unikam portretowania, szczególnie zbliżeń twarzy. |
O właśnie, kluczem jest: zbliżenie twarzy. Nie wszystkie portrety to zbliżenia twarzy. Szerszy kontekst wymaga często/czasem innej niż 50mm ogniskowej (na matrycy APS-C). Mnie osobiście podobają się zdjęcia dzieci z bliższej odległości, swoje dzieci fociłem właśnie 30mm, z lekkim zniekształceniem, które dla twarzy dziecka działa pozytywnie. Oczywiście nie zawsze.
serko - Sro 16 Wrz, 2015
Zastanawiam się nad obiektywami:
1) Canon 17-55 2.8 - dobry do reportażu lecz boję się o jego trwałość, chciałbym go używać około 5 lat się nie martwiąc.
2) Canon 28 1.8 - na pełnej dziurze trochę mydło, nie wiem jak z AF.
3) Canon 35 f2 is usm + ewentualnie 24 2.8 stm.
4) Sigma 18-35 1.8 z usb dockiem - na razie po dwóch nieskalibrowanych pod mój korpus sztukach zraziłem się do tego obiektywu.
5) Sigma 35 1.4 z usb dockiem
Sunders - Sro 16 Wrz, 2015
serko napisał/a: | Canon 17-55 2.8 - dobry do reportażu lecz boję się o jego trwałość, chciałbym go używać około 5 lat się nie martwiąc. |
Używam go od 8 lat jak dotąd bez zmartwień, ale zrozumiałem że zamierzasz zakupić następną stałkę.
komor - Sro 16 Wrz, 2015
serko, do niepełnej klatki zamiast Sigmy 35/1.4 (skądinąd dobrej) weź Sigmę 30/1.4. Znacząco mniejsza cena i szerszy kąt, więc być może fobie związane z AF będziesz mógł łatwiej znieść. Chyba że zamiast portretu zamierzasz uprawiać reportaż, wtedy na Sigmę namawiał nie będę, trzeba zdecydować samemu. (Choć sam używam Sigm w jakimś tam niezawodowym choć czasem komercyjnym repo.)
Oczywiście Canon 17-55/2.8 IS też jest super wyborem, tyle że innego rodzaju sprzęt. Zoom standardowy f/2.8 a nie jasna stałka.
serko - Sro 16 Wrz, 2015
Chcę zarówno do szerokiego portretu oraz do zleconych reportaży z eventów i imprez okolicznościowych.
komor - Sro 16 Wrz, 2015
W takiej sytuacji, mając już 50 i 85mm brałbym Cwanona 17-55.
serko - Sro 16 Wrz, 2015
komor napisał/a: | W takiej sytuacji, mając już 50 i 85mm brałbym Cwanona 17-55. |
Przerażają mnie tylko paprochy i padająca stabilizacja .
komor - Sro 16 Wrz, 2015
serko, jak zawsze, na problemy można trafić albo nie. Na forach zawsze więcej słychać głosów tych, którzy mieli jakiś problem. Rzadko zgłasza się ktoś po to, żeby napisać: ja problemów nie miałem. Do wyboru masz jeszcze Tamrona z wypadającą przednią soczewką albo Sigmę z niedziałającym AF.
Sunders - Sro 16 Wrz, 2015
serko napisał/a: | Przerażają mnie tylko paprochy i padająca stabilizacja . |
Paprochów się nie bój, nawet jak jakieś złapiesz to z reguły nie stwarzają żadnych problemów.
Padnięta taśma modułu stabilizacji to co innego - jak się ma takiego pecha to trzeba wyskoczyć z kilku stówek.
Preskaler - Sro 16 Wrz, 2015
komor napisał/a: | Preskaler napisał/a: | Trzeba jednak zaznaczyć, że szerokie obiektywy to raczej tak średnio nadają się do portretów. |
Ośmielę się nie zgodzić.
Preskaler napisał/a: | Poniżej 50 mm osobiście unikam portretowania, szczególnie zbliżeń twarzy. |
O właśnie, kluczem jest: zbliżenie twarzy. Nie wszystkie portrety to zbliżenia twarzy. Szerszy kontekst wymaga często/czasem innej niż 50mm ogniskowej (na matrycy APS-C). Mnie osobiście podobają się zdjęcia dzieci z bliższej odległości, swoje dzieci fociłem właśnie 30mm, z lekkim zniekształceniem, które dla twarzy dziecka działa pozytywnie. Oczywiście nie zawsze. |
Przepraszam a z czym się "ośmielasz nie zgodzić"? Z tym, że nie napisałem o przydatności szerokich obiektywów do wszystkich portretów i w każdej sytuacji?
No przecież za chwilę sam twierdzisz, że nie zawsze i nie w każdej sytuacji...
Pisząc, że tak srednio... miałem właśnie to na myśli. Ja tylko o tym przypomniałem.
serko - Sro 16 Wrz, 2015
Pozostają do wyboru:
1) Canon 35 F2 is usm
2) Canon 28 1.8 USM
3) Sigma 35 1.4
4) Sigma 18-35 1.8
komor - Sro 16 Wrz, 2015
Preskaler, napisałeś dość jednoznacznie:
Preskaler napisał/a: | szerokie obiektywy to raczej tak średnio nadają się do portretów |
Chyba że różnica pokoleń powoduje, że masz coś innego na myśli niż to, co obecnie zwykle się kryje pod zwrotem „tak średnio”. Moim zdaniem nadaje się świetnie, tylko nie do wszystkich portretów.
serko - Sro 16 Wrz, 2015
Pisałem na live chacie jednego z moich ulubionych sklepów foto C.....e.pl został mi polecony obiektyw Sigma 35 1.4 , dodatkowo dowiedziałem się, że sprawdzanie Sigmy w sklepie stacjonarnym nie ma żadnego sensu.
Wojmistrz - Sro 16 Wrz, 2015
Przejdź się do sklepu i zobacz jak działa z 70D AF w Canonie EF-S 24mm f/2.8 STM.
serko - Czw 17 Wrz, 2015
Sprawdzałem, AF w 24 stm działał szybko i cicho, inna sprawa że nie zawsze celnie. Jaka cena taki obiektyw.
[ Dodano: Czw 17 Wrz, 2015 06:58 ]
Na chwilę obecną najbardziej przekonuje mnie zakup Canona 35 f2.0 is usm. Natomiast dalej rozważam czy nie będzie to nadal zbyt wąsko.
W plenerze korzystam w 70% z Canona 85 1.8, mogę odejść dalej, podoba mi się plastyka. Resztę ujęć robię 50 1.4 tam gdzie nie muszę podejść bliżej.
W pomieszczeniach jak mogę odejść to również 85 1.8, ale często 50 1.4 jak trzeba podejść bliżej. W wielu sytuacjach 50 1.4 jest nadal za wąskie i tracę przez to dużo ujęć bo szerszego obiektywu już nie mam.
Ogniskowa 24mm dała by mi uzupełnienie do tego co mam. Ogniskowa 35mm dała by mi szerszy kadr ale ponieważ jest bardzo blisko 50mm to przypuszczam, że 50 poszła by w kąt i przestałbym jej w ogóle używać.
komor - Czw 17 Wrz, 2015
serko, a czemu zrezygnowałeś z opcji 17-55/2.8 IS? Wydawało mi się, że do opisanych przez Ciebie potrzeb byłby jednak najlepszy.
serko - Czw 17 Wrz, 2015
Awaryjność tego szkła mnie zniechęciła.
komor - Czw 17 Wrz, 2015
Ale wiesz, że o ewentualnych typowych wadach i awariach nowych modeli typu 35/2 IS czy 24/2.8 STM dowiemy się za rok, dwa lub pięć, kiedy będą one tak popularne i długo na rynku jak 17-55/2.8 IS?
serko - Pią 18 Wrz, 2015
Co bym nie wybrał problemy zawsze mogą wystąpić. Pytanie czy dobrze jest się na coś decydować wiedząc o nich już teraz i żyć w niepewności czekając kiedy wystąpią. Później mieć pretensje do siebie, że się o tym wiedziało. Gdybym nigdy nie przeczytał o problemach Sigmy to wybrał bym Sigmę bez zastanowienia, ale ponieważ się oczytałem powstały wątpliwości. Sklep zaproponował mi zakup Sigmy z USB dockiem. W ciągu 14 dni od zakupu mogę go sprawdzić, robić kalibrację byle nie było śladów użytkowania. Jeśli będą problemy to zwrócić. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, sklep Cy....e.pl .
komor - Pią 18 Wrz, 2015
serko, ja lubię Sigmy i mam parę, problemów z AF wielkich nie mam, a po przesiadce z 50D na 7D – jeszcze mniej. Ale do tego co planujesz brałbym Canona 17-55/2.8 IS USM, jakbym tylko miał na niego kasę.
Sunders - Pią 18 Wrz, 2015
serko napisał/a: | Sklep zaproponował mi zakup Sigmy z USB dockiem. W ciągu 14 dni od zakupu mogę go sprawdzić, robić kalibrację byle nie było śladów użytkowania. Jeśli będą problemy to zwrócić. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie |
Używałem canona 24/1,4 II z canonem 50D i IMO to było dobre rozwiązanie. Zamieściłem na forum zdjęcia zrobione tym zestawem, ale komor porządkując kontrowersyjny z innych powodów wątek skasował je razem z całym postem. Odkąd mam pełną klatkę nie używam takiego zestawu. Podobnie jak komor, uważam 17-55/2,8 is usm za lepsze rozwiązanie, ale skoro masz taką możliwość, to może wypróbuj tą sigmę i usb docka.
komor - Pią 18 Wrz, 2015
Sunders napisał/a: | Zamieściłem na forum zdjęcia zrobione tym zestawem, ale komor porządkując kontrowersyjny z innych powodów wątek skasował je razem z całym postem. |
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wstawić jeszcze raz.
serko - Pią 18 Wrz, 2015
Ponieważ, bardzo prawdopodobne że w przyszłym roku będę kupował 6D Canon 17-55 stracił całkowicie sens. Im dłużej zwlekam z zakupem tym trudniejszy wybór. Gdybać na temat co lepsze można długie zimowe wieczory. Zaryzykowałem więc i zamówiłem Sigmę 35 1.4, na którą byłem bardzo napalony. W razie problemów oddam i tyle. Nie ma co gdybać jak nie ma szkła w ręku.
Sunders - Sob 19 Wrz, 2015
komor napisał/a: | Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wstawić jeszcze raz. |
Może serko wstawi swoje z sigmy A 35 mm f/1.4 DG HSM, to będzie bardziej na temat.
Jestem ciekawy jak się sprawdzi w komplecie z 70D.
serko - Sob 19 Wrz, 2015
Ja też jestem ciekaw , mam jeszcze 600D to też sprawdzę. W poniedziałek ma być u mnie, na jak długo się okaże.
|
|