|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - bezlusterkowiec do 4000
qordian - Wto 13 Paź, 2015 Temat postu: bezlusterkowiec do 4000 Witam. Szukam jakiegos bezlusterkowca w cenie okolo 4k. Zalezy mi na bdb zdjeciach kolor i ostrosc). Aparat bedzie wykorzystywany jako typowo rodzinny aparat czyli imprezy rodzinne, wakacje. Od czasu do czasu cos wiecj-portret, pejzaż, nocne niebo,makro. Teraz mam kompakt nikon p900 ale jest jednak za duzy.
RB - Wto 13 Paź, 2015
Sądzę, że zdajesz sobie sprawę, ze takich kątów widzenia jak z p900 nie dostaniesz w żadnym systemie bezlusterkowym.
Aparat - jak rozumiem - na być "do wszystkiego" co Ci się sfotografować zapragnie albo nawet. OK, ale:
Jakie ogniskowe Cię interesują? (nieco upraszczając: im mniejszy zakres i krótsza ogniskowa max. tym mniejsze toto będzie)
4000 to finalna cena z obiektywem/obiektywami? Czy obiektywy muszą być wymienne?
Przez makro rozumiesz po prostu robienie zbliżeń, czy też to co się tradycyjnie jako makro zwykło w fotografii określać (czyli odwzorowania rzędu co 1:1, no raczej nie mniejsze niż 1:2 - na matrycy, nie na finalnym obrazku)?
qordian - Wto 13 Paź, 2015
4000 sam aparat. Obiektywy wymienne.
Jar - Wto 13 Paź, 2015
Poleciłbym Ci "turystyczny" zestaw: coś z m4/3 z ultrazoomem + jasna strzałka, a potem docelowo druga jasna stałka. Da się zmieścić w cenie, jeśli pokombinujesz i część obiektywów kupisz jako używane
1. body: Olympus OMD EM10 (wizjer + stabilizacja na matrycy). Jeśli b. zależy Ci na filmowaniu, to raczej Panasonic GX7
2. podstawowy obiektyw: ultrazoom 14-150 Olka lub 14-140 Panasonic-a, w obu przypadkach wersje II
3. jasny obiektyw do wnętrz i słabego światła: jak ma być tanio i szeroko to 14/2.5 Panasonic-a, jak nieco drożej, jaśniej i z troszkę dłuższą ogniskową to Olek 17/1.8 lub taniej Panasonic 20/1.7
Ad 2.: kosztem pewnego kompromisu na jakości, będziesz miał komplet ogniskowych do wszystkich zadań bez konieczności wymiany obiektywu, co w turystyce wakacyjnej się sprawdza.
Ad 3.: Tu zależy, co preferujesz bardziej i jak z kasą. Generalnie oprócz ultrazooma (lub zestawu tzw. dual kit czyli krótki zoom + zoom tele), który będzie dość ciemny powinieneś mieć jasny obiektyw do zdjęć wieczorami i we wnętrzach -szczególnie to ostatnie jest ważne. Dlatego powinien być dość szeroki. 14mm jest tani , więc łatwo dostępny, dlatego było to moje drugie szkło. Nie jest jednak zbyt jasny, no i kiepsko się nadaje do fotografowania pojedynczych ludzi. Bardziej uniwersalny okazał się dla mnie 17/1.8 i używam go częściej. Ma lepszy AF od 20/1.7 no i preferowałem jednak szerszy kąt (wnętrza + łatwiej robić zdjęcia z ręki w słabym świetle przy krótkich ogniskowych). Gdybyś chciał się bawić w portrety, to musiałbyś zainwestować co najmniej w 25/1.8 Albo zostać przy jednej szerokiej stałce j.w. i z czasem dokupić tani a świetny 45/1.8 wyłącznie do tego celu, bo jako stałka do ogólnego użytku się nie sprawdzi (za wąski).
Tak czy owak moja propozycja jeśli chodzi o minimalny zestaw obiektywów sprowadza się do ultrazooma (ale przyzwoitej jakości) oraz jasnej, w miarę szerokiej stałki. Do jakichś specjalnych celów zestaw można potem rozbudowywać. U mnie zarówno 14/2.5 jak i 17/1.8 dawały radę w zabytkowych wnętrzach (stare kościoły itp.) w fortach, bunkrach (tu czasem z lampą), oświetlonych dla ruchu turystycznego jaskiniach i kopalniach. Mowa oczywiście o zdjęciach z ręki -nie byłoby to możliwe bez stabilizacji matrycy (Olek E-PL1, unikam zwiększania ISO ponad 800-1000). Oczywiście można użyć statywu, w wielu sytuacjach jest to jednak kłopotliwe z wielu względów. Bardzo przydaje się mały mini-statyw. Pod warunkiem, że nie traktujesz go wyłącznie jako małej kopii dużego statywu (tj. stawiasz i nie dotykasz po odpaleniu samowyzwalacza). Maluch powinien być mały i b. sztywny, z możliwością kadrowania w pionie (głowica kulowa z wycięciem na przechył 90*). wtedy możesz robić zdjęcia dociskając go wraz z aparatem do pionowych ścian, narożników, framug drzwi, filarów, balustrad itp.
Pozdrawiam
-J.
RB - Wto 13 Paź, 2015
qordian napisał/a: | 4000 sam aparat. Obiektywy wymienne. |
No dobra, to ile na obiektywy? Bo samym korpusem za 4 tysie nic nie sfotografujesz... (Swoją drogą 4 tysiące za korpus to już całkiem sporo jak na bezlusterkowce z wykorzystaniem do zdjęć okolicznościowych, tu w zasadzie łapiesz się na wszystkie korpusy poza tymi topowymi.)
I jakie to mają być obiektywy?
Ma być jakiś zoom od szerokiego kąta po jakie takie tele? No jak tak to male to nie będzie bardzo... w porównaniu do p900 zysk w wymiarach jest, ale moim zdaniem raczej srednio spektakularny:
http://camerasize.com/com...34,620.426,ha,t
komor - Sro 14 Paź, 2015
RB, przyjmijmy może jednak, że qordian jest gotów wydać 4000 zł na jakiś gotowy do pracy komplet, z możliwością dokupienia czegoś w przyszłości. Czytając jego pierwszy post wydaje mi się, że jednak nie szuka samego korpusu za tę kwotę.
qordian - Sro 14 Paź, 2015
http://euromega.pl/p/2646...ympus-om-d.html A taki zestaw?
TS - Sro 14 Paź, 2015
Zestaw ok, ale oferta kiepska, taniej wyjdzie zmontować samemu
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3822879
http://www.ceneo.pl/13454705
http://www.ceneo.pl/13138440
RB - Sro 14 Paź, 2015
qordian napisał/a: | http://euromega.pl/p/2646/2640/olympus-om-d-e-m5-srebrny-travel-kit-12-50-40-150-45--olympus-om-d-e-m5-olympus-om-d.html A taki zestaw? |
Jak pisał TS, sensowny.
Jeśli zamiast stałki portretowej wolałbyś stałke ogólnego przeznaczenia to można za bardzo podobne pieniądze spróbować też tak:
Panasonic GX-7 z 20/1.7
http://www.oleole.pl/komp...&p=2499.00&cr=0
i Pana 14-140 POIS
http://www.cyfrowe.pl/apa...-power-ois.html
Można też podobne coś jak to pierwsze zbudować w oparciu o Sony E (będzie droższe):
A6000 z 16-50
http://www.cyfrowe.pl/apa...-50-czarny.html
SEL 55210 (55-210)
http://fotocyfra.eu/sklep...-OSS-CZARNY/875
SEL 5018 (50/1.8)
http://www.oleole.pl/obie...&p=1079.00&cr=0
Jeśli zaś niestraszne Ci są zakupy np. w Belgii to proponowany przez Ciebie korpus z dwoma zoomami nabędziesz za 600 Euro:
http://www.kamera-express...-150mm-r-zwart/
a 45/1.8 z Niemiec dostaniesz za trochę więcej niż 250 Euro
http://www.amazon.de/dp/B...rd_i=8453136031
razem 850 Euro + przesyłki...
Panasonic odpada. Moze zapytam tak- który aparat robi najładniejsze fotki-ładniejesze od mojego obecnego aparatu. Czytam i czytam-chwilę podoba mi się to za chwilę coś innego- lubię inwestować pieniądze w coś co dam mi tzw radochę z zakupu a nie myśląc za chwilę o odsprzedaży. Fachowych parametrów może i nie znam-dla mnie liczy się wszechstronność ale lubie też coś pokombinować w fotografii-staram się robić fotki w trymach manualnych.
RB - Sro 14 Paź, 2015
qordian napisał/a: | Moze zapytam tak- który aparat robi najładniejsze fotki |
To w poważnym stopniu kwestia gustu.
Jeśłio chodzi Ci np. o technicznie najlepiej (subiektywnie) zrobione jpg z aparatu to moim zdaniem Fuji. Mniejsza z tym który korpus zresztą, matryce tam są (poza A) w zasadzie takie same. Jeśli np. chodzi o kolory tych jpgów, to już Twoje uważanie...
qordian napisał/a: | -ładniejesze od mojego obecnego aparatu. |
Powinien każdy z wymienionych i wiele innych bezlusterkowców. Ale z drugiej strony - takich zbliżeń jak p900 nie dostaniesz.
qordian napisał/a: | lubię inwestować pieniądze w coś co dam mi tzw radochę z zakupu a nie myśląc za chwilę o odsprzedaży. |
A po jaką cholerę sprzedawać od razu niezłe aparaty?
Jak Ci nie pasuje to inna sprawa, ale sorry... za dużo przesłanek nt. co Ci nie pasuje w obecnym oprócz rozmiarów nam nie dałeś.
TS - Sro 14 Paź, 2015
qordian, czemu nie Panas? Fajną ofertę na GX7 + 20-tkę podlinkował RB, a po uzupełnieniu o 14-140 jest być może jeszcze lepszy do Twoich celów niż zestaw Olkowy o jakim pisałeś. Zresztą Jar też coś podobnego sugerował. Podczas wypadów rodzinno-urlopowych wymiana obiektywów jest mocno uciążliwa, więc ten 14-140 POIS będzie bardzo wygodny. Sam mam trzy stałki + zoom uwa, ale w takich sytuacjach korzystam często ze starego i plastikowego 14-42 (i cały czas zastanawiam się na co go zmienić, iść w lepszy zakres, czy w światło, fajnie byłoby to i to, ale m4/3 takiej opcji nie oferuje), bo inaczej sytuacje zdjęciowe po prostu ulatują. Do tego jasną 20-tką załatwiasz wnętrza czy imprezy rodzinne w pomieszczeniach. Praktyczna przewaga Olkowego zestawu jest taka, że E-M5 + 12-50 to uszczelniony zestaw, no ale sam musisz stwierdzić, czy robisz zdjęcia podczas deszczu czy zamieci.
RB - Sro 14 Paź, 2015
TS napisał/a: | Praktyczna przewaga Olkowego zestawu jest taka, że E-M5 + 12-50 to uszczelniony zestaw, |
IMO istotniejszą są te 2 mm z przodu 12-50 vs. 14-140. Oczywiście, każdy po swojemu odbiera co jest istotne.
No i róznica podstawowa: czy bardziej potrzebuje 20/1.7 czy 45/1.8
Panowie- liczy się przede wszystkim jakość jpg, duża ilość obiektywów dostępnych w sprzedaży, możliwość kręcenia co najmniej fhd, bdb focus (niestety mój p900 tutaj mnie zawiódł)-szybkość. Jeszcze raz jakość jpg.
TS - Sro 14 Paź, 2015
qordian napisał/a: | Panowie- liczy się przede wszystkim jakość jpg |
To tutaj jak dla mnie wygrywa Fuji, później Olympus. Olek mocniej odszumia, wyostrza i podbija kontrast, możesz to zredukować w puszce, ale Fuji ma świetne kolorystycznie symulacje slajdów analogowych... To wszystko oczywiście rzecz gustu.
qordian napisał/a: | duża ilość obiektywów dostępnych w sprzedaży |
Olek/Panas (m4/3), dalej Fuji i Sony.
qordian napisał/a: | możliwość kręcenia co najmniej fhd |
Teraz to już każdy.
qordian napisał/a: | bdb focus (niestety mój p900 tutaj mnie zawiódł)-szybkość |
Jeśli chodzi o obiekty statyczne lub wolno ruszające się (nawet w słabym świetle), to Olki OM-D i Panasy G są z tego co je znam bardzo dobre. Do szybszych obiektów przyda się fazowy AF-C, tutaj m4/3 odpada (tylko E-M1 to ma), detekcję fazy mają też A6000 i chyba bezlustra Fuji (ale to ostatnie do sprawdzenia)
RB napisał/a: | No i róznica podstawowa: czy bardziej potrzebuje 20/1.7 czy 45/1.8 |
No to zależy czy portret, czy imprezy rodzinne... Mowa była o tym, i o tym
RB - Sro 14 Paź, 2015
qordian napisał/a: | Panowie- liczy się przede wszystkim jakość jpg |
Oglądasz w 100%, no OK 70% powiększeniu? Jak nie, to się akurat tym za bardzo nie przejmuj - jakikolwiek bezlusterkowiec będzie OK. Jak musisz mieć perfect jpg i to na wyższych czułościach to idź w Fuji. Kosztem niejakim AF...
qordian napisał/a: | duża ilość obiektywów dostępnych w sprzedaży |
Masz zapędy kolekcjonerskie? IMO wystarczy, aby były takie które Ci są do czegoś potrzebne...
Czy może chodzi Ci o wtórny rynek?
qordian napisał/a: | możliwość kręcenia co najmniej fhd |
To akurat GX7 zrobi lepiej niż E-M5...
qordian napisał/a: | bdb focus (niestety mój p900 tutaj mnie zawiódł)-szybkość. |
Szybkość... słuchaj, AF kontrastowy w słabym świetle jest jaki jest. To musi widzieć jakiś wzorek aby złapało ostrość. Może jednak A6000?
Przy "dość niejsanej" sprawie z Samsungiem na naszym rynku zostały 3 IMO sensowne systemy bezlusterkowe z 4 producentami korpusów:
Sony E, Fuji oraz mikro 4/3 z Panasonikiem i Olympusem.
Każdy ma swoje zalety i wady, i to tak idące niekiedy trochę w poprzek Twoich oczekiwań.
A moja rada:
1) policz się - również czy masz ochotę co jakiś czas jakiś 'prezencik' foto sobie zafundować
2) zobacz jakie chcesz obiektywy i w którym systemie one są
3) i popatrz na to ile kosztują i przelicz to jeszcze raz (i nie chodzi o to aby najtaniej...)
TS napisał/a: |
No to zależy czy portret, czy imprezy rodzinne... Mowa była o tym, i o tym |
Tak mi się nieśmiało wydaje, ze Kolega pytacz za bardzo nie wie, który woli...
A co powiecie na Fujifilm X-Pro1-jest na alledrogo jeden za 1999- reszta $ była by na jakieś obiektywy.
RB - Sro 14 Paź, 2015
qordian napisał/a: | A co powiecie na Fujifilm X-Pro1-jest na alledrogo jeden za 1999- reszta $ była by na jakieś obiektywy. |
Używane też Ciebie interesuja? Moim zdaniem jak chcesz Fuji, to obok tamtego na allegro znajdziesz X-E2, nowe, tylko 3 stówy drożej...
Aparat może w zamyśle półkę niżej, ale za to po prostu nowszy (konstrukcyjnie) i w pewnych aspektach moim zdaniem chyba nieco lepiej wymyślony. AF taki sobie, w obu.
A teraz popatrz ile ciekawsze obiektywy Fuji kosztuja... Tam jest kilka świetnych jasnych stałek... za niemniej świetne pieniądze. Ale tych bardzo przyzwoitych a tańszych jakoby mniej.
Z tańszych...
najtańsza stałka Fuji to 27/2.8 - kosztuje 1400-1500 PLN. Do Sony 30/2.8 dostaniesz od Sigmy (bdb obiektyw) za 7 stów od ręki... (za 6 stów też się pewnie uda).
Policz się. Jak ceny są OK, to jest fajny system.
TS - Sro 14 Paź, 2015
qordian napisał/a: | A co powiecie na Fujifilm X-Pro1-jest na alledrogo jeden za 1999- reszta $ była by na jakieś obiektywy. |
Nie używałem, ale to jest dość specyficzny aparat. Wizjer w trybie optycznym pokazuje Ci ramki określające pole widzenia, co generalnie bywa niewygodne przy pewnych ogniskowych (tak było w klasycznych dalmierzowcach). Z kolei w trybie elektronicznym jest już dość przestarzałą konstrukcją (a tutaj każdy nowy EVF to istotna poprawa komfortu). Autofokus od początku kulał, potem były poprawki firmware, nie wiem na czym stanęło. Trzeba samemu sprawdzić. W każdym razie furory ten aparat nie zrobił, choć zapowiadał się rewelacyjnie - a to też o czymś świadczy. Moim zdaniem bezpieczniej kupić nowego Fujika, nawet z niższej półki, np. X-T10.
RB napisał/a: | Przy "dość niejsanej" sprawie z Samsungiem na naszym rynku zostały 3 IMO sensowne systemy bezlusterkowe z 4 producentami korpusów:
Sony E, Fuji oraz mikro 4/3 z Panasonikiem i Olympusem. |
No, w zasadzie to sytuacja Samsunga na naszym rynku jest jasna - w negatywnym sensie Niejasna jest na świecie... Choć to fajny system, to zbyt ryzykowny. Tak że zostają te co piszesz, dodałbym jeszcze Sony FE (mz bardziej perspektywiczny niż ,,mały'' E), ale to i tak poza budżetem.
muzyk - Sro 14 Paź, 2015
qordian napisał/a: | Witam. Szukam jakiegos bezlusterkowca w cenie okolo 4k. Zalezy mi na bdb zdjeciach kolor i ostrosc). Aparat bedzie wykorzystywany jako typowo rodzinny aparat czyli imprezy rodzinne, wakacje. Od czasu do czasu cos wiecj-portret, pejzaż, nocne niebo,makro. Teraz mam kompakt nikon p900 ale jest jednak za duzy. |
Panasonic GX7 - jeszcze nowy można kupić, do niego 20 1.7 - bardzo "uniwersalna" stałka, albo jakiś ciemny zoom 14-140
qordian - Czw 15 Paź, 2015
Zapytam jeszcze o opinie na temat Sony A6000. Za okolo 3k sa w sprzedaży wersje z dwoma obiektywami. Zostaje jeszcze grosz na jeszcze jeden.
flaterik - Czw 15 Paź, 2015
a ja bym raczej zmienil twoje pytanie na: jaki kupic obiektyw do m4/3 zeby robic super zdjecia?
Bo mozna sie spierac jaki aparat wybrac, ale roznica w jakosci zdjec nie bedzie diametralna, bo kazdy z wymienionych jest swietny. Roznice dopiero przyniosa obiektywy. Ja przy twoim budzecie wybralbym olympusa e-m5+grip+lampa za 360e (nie mowie ze jest lepszy niz inne, po prostu jest na niego teraz swietna promocja) oraz uniwersalny i w jasny obiektyw olympus m.zuiko 12-40 pro za 595e. Nadaje sie do krajobrazow, wnetrz i portretow. Nie nadaje sie do zdjec zwierzat futerkowych w duzej odleglosci, ale zalozmy ze jesli bedzie chcial je fotografowac to dokupicsz kiedys super zoom.
Ten zestaw to jeden aparat + jeden obiektyw, ktory wypelnia wszystkie twoje potrzeby, wiec nie ma potrzeby zmian szkiel. Gdybym mial taki budzet to bym w to wszedl, ale ograniczylem sie na razie do e-m5 + 25mm.
Pozdrawiam,
flaterik
qordian - Czw 15 Paź, 2015
Dziękuje wszystkim za doradztwo-wszystko czytałem wielokroć. Wybór padł na Sony A6000-poczytałem kilka testów pooglądałem co można zdziałać tym aparatem i to jest to.
Najtaniej znalazłem http://fotocyfra.eu/sklep...4.5-6.3-OSS/676
WojciechW - Czw 15 Paź, 2015
Cena 595 E za Zuiko 12-40/2.8 Pro jest chyba jeszcze z gatunku takich, "że może jeszcze ktoś ocli lub opodatkuje" i w sumie będzie zbliżona do tych oferowanych w Polsce, choć z tutejszych testów wynika, że może to być rzeczywiście bardzo dobry obiektyw.
Doradzałbym na początek zestaw z kitem (tym dłuższym VRII, a nie skróconym) i bardzo dobrą stałkę 20/1.7 Panasonika i ewentualne czekanie na bardziej przystępne ceny.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
snufkin - Czw 15 Paź, 2015
WojciechW napisał/a: | Cena 595 E za Zuiko 12-40/2.8 Pro jest chyba jeszcze z gatunku takich, "że może jeszcze ktoś ocli lub opodatkuje" i w sumie będzie zbliżona do tych oferowanych w Polsce, choć z tutejszych testów wynika, że może to być rzeczywiście bardzo dobry obiektyw. |
Cena na pewno nie będzie wynosić 595 E. Trzeba doliczyć cło i podatki.
Cytat: | As an exporter based in Hong Kong, we are not subject to VAT, it is therefore not included in invoices. |
http://www.purnimadigital...qui-sommes-nous
|
|