forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Aparat do 2500zł

Tomo_2 - Nie 27 Gru, 2015
Temat postu: Aparat do 2500zł
Witam,
rozglądam się za zakupem aparatu w kwocie do 2500zł (jestem w stanie leciutko to nagiąć tj. nie mam problemu z kupnem za 2590 itp.). Na wstępie zaznaczę, że z fotografią nie mam praktycznie nic wspólnego (robienie zdjęć telefonem raczej ciężko fotografią nazwać). Nie mniej chciałbym mieć urządzenie, które potrafi zrobić dobre zdjęcia (wiadomo, trzeba mieć też jakieś umiejętności). Generalnie zdjęcia jakie planuję robić to krajobrazy (zdjęcia panoramiczne), zwykłe wycieczkowe fotografie - typowo amatorskie zastosowania. W związku z tym może zakup bezlusterkowca jest bez sensu, ponieważ byłoby to zabijanie muchy przy pomocy armaty? Nie mniej z tego co wyczytałem na kilku forach (wliczając Wasze :) ) wytypowałem sobie kilka aparatów:

Olympus OM-D E-M5 + ob. 12-50
    Olympus E-M10 + EZ-M1442
    Sony Alpha a6000 (ILCE-6000LB) + 16-50 mm

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam

RB - Nie 27 Gru, 2015

Po co Ci wymienność obiektywu? Kup sobie taki lepszy kompakt:
http://www.rtvmax.pl/Skle...,0,379,8690.htm

ryszardo - Nie 27 Gru, 2015

Z tego, co wymieniłeś wnioskuję, że chcesz mieć wizjer.
W podanym zakresie cenowym warto również rozważyć Panasonica GX7.

Ogólnie zacząłbym od pójścia do sklepu i sprawdzenia, jak leżą w ręce (mi na przykład w ogóle nie pasuje ergonomia Olympusów).

Zgodnie z tym co napisał, RB do takich zastosowań jak opisałeś dobry kompakt też się sprawdzi.
Jeśli jednak zależy Ci na wymiennej optyce, to postaraj się kupić zestaw z dwoma obiektywami - to naprawdę robi różnicę.

Dzięki za odpowiedzi :) . To tak zapytam - może wydatek rzędu 2500zł do moich zastosowań też jest przesadą? Nie chodzi mi o to, żeby chwalić się przed znajomymi że mam taki i taki aparat, tylko żeby był to wybór jak najbardziej rozsądny. Co do wymiennych obiektywów - nie przewiduję potrzeby wymiany (pewnie dlatego, że na fotografii się nie znam). Popatrzę na te kompakty jak się sprawują w takim razie.
dcs - Nie 27 Gru, 2015

Miałeś któryś z tych aparatów w ręku?
Te zakresy zoomów są dla ciebie wystarczające?

Jeszcze nie miałem - jutro jeśli będą dostępne w mojej małej mieścinie to sobie obadam. Na pewno posprawdzam zakresy, dzięki :)
dcs - Nie 27 Gru, 2015

Bo one mają najpodstawowsze z podstawowych zoomiki.
Żebyś po paru dniach nie doszedł do wniosku, że to jednak za mało.

Jakbyś zrezygnował z wizjera, to do 1500 jest parę bezlusterkowców.

murmle - Nie 27 Gru, 2015

Czy można by się podpiąć bo od jakiegoś czasu chciałam podobne pytanie zadać.

Z tym że dla mnie absolutnym wymogiem jest wizjer. I będę robiła głównie zdjęcia moim pociechom - w pomieszczeniach lub na powietrzu, na wakacjach może jakieś krajobrazy się trafią, raczej góry.

Zupełnie nie wiem co wybrać, wiem, że nie lustrzanka (za wielka i ciężka). Waham się między Olympusem OM-D E-M5 + ob. 12-50 albo Panasonikiem GX7 + 20mm / F1.7.

Ktoś poradziłby mi, który aparat lepiej się sprawdzi?

RB - Nie 27 Gru, 2015

murmle napisał/a:

Z tym że dla mnie absolutnym wymogiem jest wizjer. I będę robiła głównie zdjęcia moim pociechom - w pomieszczeniach lub na powietrzu, na wakacjach może jakieś krajobrazy się trafią, raczej góry.

Zupełnie nie wiem co wybrać, wiem, że nie lustrzanka (za wielka i ciężka). Waham się między Olympusem OM-D E-M5 + ob. 12-50 albo Panasonikiem GX7 + 20mm / F1.7.

Ktoś poradziłby mi, który aparat lepiej się sprawdzi?

Nie rozumiem...
Przecież z dokładnością do kilku pierdół i wyglądu to te korpusy to mniej więcej to samo... Jak jeden korpus się sprawdzi to i drugi też. Jak się nie sprawdzi to drugi też pewnie nie. Obiektywy do obu też pasują wymiennie, to ten sam system. Ty chcesz spocząć na tych obiektywach co je zakupisz z korpusem i wszystko?

Nie wykluczam zakupu kolejnego obiektywu ale nie od razu.

Czy te obiektywy są podobne?

Jak sam widizisz nie znam się. Chcę się nauczyć robić poprawne zdjęcia swoim dzieciom.

RB - Nie 27 Gru, 2015

murmle napisał/a:
Nie wykluczam zakupu kolejnego obiektywu ale nie od razu.
Czy te obiektywy są podobne?

Nie, są mocno różne. Jeden jest stałoogniskowy drugi zmiennoogniskowy. Robiłaś już czymś zdjęcia? Miałaś tam zooma?

Miałam typowego kompakta. Kodaka.
RB - Nie 27 Gru, 2015

Miał zooma? Mogłaś przybliżąć - oddalać obraz aby zrobić zdjęcie takie jakie chcesz?

tak.
RB - Nie 27 Gru, 2015

Chcesz to mieć, czy niekoniecznie?
Jak kupisz 20/1.7 to tego nie będzie.
Jak kupisz 12-50 to toto będzie.
Ale 20/1.7 jest ostrzejszy, jaśniejszy (da radę zrobić zdjęcia z niższym czasem naświetlania - oczywiście na szerzej otwartej przysłonie niż możesz ro zrobić w 12-50 - a co za tym idzie np. szansa poruszenia ruchomego obiektu na zdjęciu jest mniejsza).

Też proponuję przemyślenie LX100 (to kompakt, ale 'trochę' lepszy do tego co go miałaś). Dostajesz bdb aparat (korpus praktycznie nie ustępuje w niczym tym co wymieniłaś), z niezłym, dość jasnym zmiennoogniskowym obiektywem. Tyle, że tego obiektywu nie zmienisz.
Problem w tym, ze wiedzieć co chcesz będziesz gdy nieco już tego poużywasz...

Myślę, że chcę sobie pozostawić otwartą drogę i mieć szansę na dokupienie obiektywu kiedy będę wiedzieć czego mi trzeba.

Czy poradzę sobie z robieniem zdjęć małym, ruchliwym dzieciom? Da się tego nauczyć? Czy to duży przeskok z zooma w aparacie?

Gdybym się zdecydowała na Panasonica, ale nijak nie radziła sobie bez zooma, czy dałoby się dokupić obiektyw zmiennogoniskowy, i ile by to mogło kosztować?

dcs - Nie 27 Gru, 2015

Pomyśl nad LX100 -bedziesz miała jasny zoom -do dziecka jak znalazł.
RB - Nie 27 Gru, 2015

murmle napisał/a:
Myślę, że chcę sobie pozostawić otwartą drogę i mieć szansę na dokupienie obiektywu kiedy będę wiedzieć czego mi trzeba.

OK. To też sensowne rozwiązanie.
Z drugiej strony jasny, ostry, dobry obiektyw typu zoom to w tym systemie kosztuje ponad 3 tysiące (i używany tańszy wiele nie będzie...).

murmle napisał/a:
Czy poradzę sobie z robieniem zdjęć małym, ruchliwym dzieciom? Da się tego nauczyć?

Wszystkiego da się nauczyć :-)

murmle napisał/a:
Czy to duży przeskok z zooma w aparacie?
Gdybym się zdecydowała na Panasonica, ale nijak nie radziła sobie bez zooma, czy dałoby się dokupić obiektyw zmiennogoniskowy, i ile by to mogło kosztować?

Oczywiście. Radzę nabyć uzywany. Będzie po prostu tańszy, na zajechany egzemplarz wcale nie tak łatwo się naciąć. Za 3-4 stówy na allegro tego się trochę znajdzie. Oczywiście będą to podstawowe zestawowce. Dla porównania - używane 20/1.7 to kosztuje circe abałt 1000 złotych...

dcs - Nie 27 Gru, 2015

Jak dziecko zacznie biegać po domu, to miejsce jasnej stałki zajmie ciemny jak ... 14-42mm i będziesz walić fleszem żeby zejść z ISO w pomieszczeniach.
-gdzie tu zysk?

murmle - Pią 01 Sty, 2016

Cena za LX100 jest dla mnie za wysoka, wolałabym mieć możliwość wystartowania z niższego pułapu cenowego i gdyby się okazało, że wsiąkłam w temat dokupić (dozbierać) na kolejny obiektyw.

Jak to zrobić sensownie? Ważna jest dla mnie możliwość korzystania z wizjera.

dcs - Pią 01 Sty, 2016

murmle, może kup lustrzankę
http://camerasize.com/com...453,317.36,ha,t -przewiń w prawo
w bazie nie ma Nikkora (Nikona) VR II jest tylko większy VR http://www.naturfotografi...18-55-klein.png

Do bezlusterkowca jasny zoom kosztuje majątek.
Jasnego stałoogniskowego też nie kupisz nowego za 500-700zł. (oprócz Samsunga 30mm)

RB - Pią 01 Sty, 2016

murmle napisał/a:
Cena za LX100 jest dla mnie za wysoka, wolałabym mieć możliwość wystartowania z niższego pułapu cenowego i gdyby się okazało, że wsiąkłam w temat dokupić (dozbierać) na kolejny obiektyw.

Jak to zrobić sensownie? Ważna jest dla mnie możliwość korzystania z wizjera.

GX7 z 20/1.7 i jak najtaniej używany ciemny zoom m4/3. Nie radzę mimo wszystko kupować na razie tylko korpusu z ciemnym zoomem - już abstrahując od możliwości stałoognisowej dwudziestki po prostu Ci się to nie opłaca.
Potem albo zaczniesz zbierać obiektywy stałoogniskowe (cóż... 1tys za sztukę to w tym systemie niewiele) - tak 2-3 sztuki razem, albo wydasz tak ze 3 - 4 tysiące na 12-35(40)/2.8. Tanio nie jest, niestety.

siosio - Nie 03 Sty, 2016

Tomo_2 napisał/a:
Dzięki za odpowiedzi :) . To tak zapytam - może wydatek rzędu 2500zł do moich zastosowań też jest przesadą? Nie chodzi mi o to, żeby chwalić się przed znajomymi że mam taki i taki aparat, tylko żeby był to wybór jak najbardziej rozsądny. Co do wymiennych obiektywów - nie przewiduję potrzeby wymiany (pewnie dlatego, że na fotografii się nie znam). Popatrzę na te kompakty jak się sprawują w takim razie.

Jak nie przewidujesz zmiany obiektywu, to po co Ci obiektyw z wymienną optyką!?
Popatrz na to właśnie w ten sposób i wybierz dobry kompakt: Sony RX10, Panasonic FZ1000, czy też Panasonic LX100, taniej to masz Olympus Stylus 1s, Panasonic LX7 i Sony RX100.

murmle - Nie 03 Sty, 2016

Olympus Stylus 1s jaki jest?

O ile jeszcze sobie wyobrażam wydanie 2000 na kompakt o tyle 2700 (LX100) już nie.

Pomysł z GX7 z 20/1.7 i jak najtaniej używany ciemny zoom m4/3. Szkopuł polega na tym, że jak bym kupiła panasonica to i tak nie byłoby mnie stać na starcie na zoom.

A jeszcze widziałąm chyba panasonic GX7 z jakimś obiektywem zmiennoogniskowym - ale rozumiem, że to już się zupełnie nie opłaca? (myślę, że potem bym dokupiła 20/1.7)

siosio - Nie 03 Sty, 2016

murmle napisał/a:

O ile jeszcze sobie wyobrażam wydanie 2000 na kompakt o tyle 2700 (LX100) już nie.

Pomysł z GX7 z 20/1.7 i jak najtaniej używany ciemny zoom m4/3. Szkopuł polega na tym, że jak bym kupiła panasonica to i tak nie byłoby mnie stać na starcie na zoom.

A jeszcze widziałąm chyba panasonic GX7 z jakimś obiektywem zmiennoogniskowym - ale rozumiem, że to już się zupełnie nie opłaca? (myślę, że potem bym dokupiła 20/1.7)

Tak, nie opłaca się.

dcs - Nie 03 Sty, 2016

murmle, http://allegro.pl/panason...5888460218.html
http://allegro.pl/panason...5893068364.html

LX100 ma matrycę wielkości tej w GX7, ale trochę inaczej ją wykorzystuje

http://www.optyczne.pl/28..._wykonania.html

RB - Nie 03 Sty, 2016

murmle napisał/a:

A wyobrażąsz sobie ile kosztują potem obiektywy do GX7? Gdy kupisz zestaw jw. i zoom to masz funkcjonalność na poziomie LX100 z pewnymi róznicami:
- masz dobry obiektyw o ogniskowej 20mm i niezłym świetle
- masz znacznie słabszy obiektyw od LXowego w całej reszcie zakresu

dcs - Nie 03 Sty, 2016

GX7 przy proporcjach 3:2 ma maksymalnie 14mpix
przy 16:9: 11.8moix
a kwadracie 10.4
więc raz mniej raz więcej od LX100. To dotyczy także wielkości wykorzystywanej części matrycy przy różnych proporcjach.

murmle - Sro 10 Lut, 2016

No więc po miesiącu budżet mi się wyklarował -2750 nic więcej.
I jak już je wydam to oszczędzanie na kolejny obiektyw zajmie mi pewnie z rok najmniej.
Nie do końca rozumiem, czy lepiej bym porzuciła myśl o bezlusterkowcu i zostałą przy LX100?
Czy w tej kwocie z wizjerem dałabym radę kupić coś z dwoma obiektywami (stałką i zoomem)? Te linkowane aukcje to już nieaktualne.