forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - A6000 czy coś z 4/3 a może...

rafalik - Sro 13 Sty, 2016
Temat postu: A6000 czy coś z 4/3 a może...
Witam,

Jako nowy użytkownik forum (choć czytam od lat) chciałbym się przedstawić i opisać swój nazwijmy to "problem". Mam na imię Rafał jestem z Warszawy od około 5 lat posiadam lustrzankę Sony A550 którą już troszkę poznałem :) na początku używałem kita 18-55 3,5-5,6f
aktualnie fotografuje takim zestawem.
A550+16-50/2,8f Sony + 70-300USD 4-5,6 Tamron + lampa hvl-f20m
jestem bardzo zadowolony z aparatu a szczególnie z matrycy (małe szumy według mnie i porównań w serwisach internetowych mniejsze niż w nowych matrycach sony np z a77 czy a6000)

Z racji tego że aparat z obiektywem 16-50 jest ciężki i coraz mniej go noszę ze sobą, dodatkowo jadąc na wakacje ciężkie to :) więc postanowiłem coś zmienić.
Głównie fotografuje w domu (imprezy, spotkania itp), plenery, jakiś portret na zewnątrz oraz w wolnej chwili (chociaż rzadko ostatnio) samoloty na lotnisku Okęcie. Nie ukrywam że lubię aparaty sony (mimo czasem wielu krytyk) niż np. Nikona -

Chciałbym zakupić coś małego. Coś co będę mógł częściej zabierać ze sobą rozmiar tak max jak a6000+16-50
Moje wymagania to matryca apsc lub ewentualnie 4/3 (w tym typie matryc jestem zielony) oraz:
- wizjer
- obiektyw który mi zastąpi 16-50 i jakościowo pozwoli dać mi to samo co ten co mam chociaż ze światłem stałym 2/8 będzie ciężko ale może nowe matryce ... ? Min ekw. 24mm
- małą głębie ostrości abym mógł zrobić portret komuś z rodziny czy dziecku;) z ładnym rozmyciem tła
- dostępną do kupienia lub wbudowaną lampę tak o mocy chociaż 20 z palnikiem którym można odbić światło od sufitu.
- dobrej jakości filmy HD 1080p 50k (4k może być tylko aby potem przerobić a HD podobno lepszy efekt)
- z podstawowym obiektywem ma się mieścić do większej kieszeni
- stabilizacja
- mało szumiąca matryca tak przynajmniej do 3200
- dobre jpeg oraz fajnie gdyby miał opcje crop/zoom (chyba tak się nazywa)

Dodatkowo rozważam 2 opcje sprzedaję obiekty 16-50 2,8 ale zostawiam a550 z tamronem do mojego hobby (foto samolotów) lub sprzedaje wszystko i wchodzę w coś nowego.

Moje propozycje to:
A6000 + 16-50 + 55-210 + lampa 20 (chociaż obiektyw jakiś z przedziału 100-300 byłby lepszy) --- wymiana całego zestawu z czasem pewnie jeszcze jakaś 50 1.8
lub kompakt typu:
Panasonic lx100 plus lampa z palnikiem do odbicia światła i jak pisałem wtedy zostawiam a550 z tamronem

może coś z 4/3 ale nie znam się na tego typu aparatach ? coś słyszałem że inne proporcje zdjęć są ja głównie foce 3:2. Poproszę o jakieś rady.
Jeśli chodzi o fundusze to tak około 2500 zł jeśli mówimy o kompakcie + lampa do niego Natomiast jeśli chodzi o cały zestaw to powiedzmy budżet 4000 zł

Z góry dziękuje za wszelkie propozycje i porady od bardziej doświadczonych kolegów fotografów co by z tym problem zrobili ;) bo mam mętlik. Z racji tego że w końcu się zarejestrowałem będę się udzielał :)

Wojmistrz - Sro 13 Sty, 2016

Zdajesz sobie sprawę, że ten 16-50 (jak i resztę) podłączysz tylko przez adapter LA-EA2, bo on ma inny bagnet?

Wojmistrz napisał/a:
Zdajesz sobie sprawę, że ten 16-50 (jak i resztę) podłączysz tylko przez adapter LA-EA2, bo on ma inny bagnet?

Chodziło mi o obiektyw 16-50 z mocowaniem E kit. Źle to napisałem.
Nie ukrywam że czekałem na następce a6000 czyli a6100/a7000 ale na targach ces znowu nic sony nie pokazało.

RB - Sro 13 Sty, 2016

1) aby obiektyw był zoomem, Ci zastąpił SAL1650 w sensie jaki to dobry obiektyw jest to z 4 tysiącami kup nowy korpus do swojego SALa...
w mikro 4/3 12-40/2.8 kosztuje mniej więcej 3.5-4 tysiace. I mikro 4/3 na 2.8 daje GO mniej więcej jak APSC na 3.5.
w Sony E zooma 2.8 nie ma, jest Zeiss Vario Tessar 16-70/4 za ca 3700

to są bardzo dobre obiektywy

aparat z takim obiektywem wygląda mniej więcej tak:
http://camerasize.com/com...12,535.445,ha,t

zysk w stos do alfy 550 z 16-50 będzie, ale czy aby na tyle istotny?
Kieszeń by musiała być bardzo duża

2) Kieszonkowe to będą aparaty z m4/3 lub Sony E z płaskimi zoomami 3.5-5.6. Płaskie i małe w pozycji transportowej, po aktywowaniu już mniej więcej 2 razy dłuzsze (wciaż bardzo małe w por to Twojego SALa)
Tyle że to są obiektywy poziomem nie podskakujące raczej staremu dobremu SAL1855

3) i naprawdę dobry i naprawdę mały obiektyw podstawowy do m4/3 to raczej stałka. Jeśli taka droga Cię nie przeraża (2-3 stałki i ew. taki sobie mały do zoom) to jak najbardziej jest w tym sens. W tej opcji zejdziesz z bokehem i GO na lepsze poziomy niż to co teraz masz. Propozycja (korzystana IMO finansowo) - Panasonik gx7 z 20/1.7 za 2400, 45/1.8 Olympusa za 1000 PLN i jak najtaniej gdzieś ciemnego zooma mikro 4/3 (korpus z 2013 roku ale matryca wciąż całkiem OK w tym systemie)
Ew coś składać na bazie Olympusa OMD Em10. Tylko, ze mało szumiaća to ta matryca na 3200 raczej nie jest, od Twojej alfy lepsze obecne mikro 4/3 nie bedą - jeśli nie w ogóle to na pewno w sposób sensownie rejestrowalny

4) Twoja propozycja z a6000 i tymi obiektywami to zejscie do poziomu dość prymitywnych i bele jakich szkieł. Jak już tak ma być to jak najszybciej kup tą 50/1.8

RB dziękuje za poradę. Znam obiektywy do a6000 i jedynie do kieszeni zmieści się z kitem a obawiam się przesiadki na takie połączenie . Dlatego liczyłem na coś innego małego.
Tak mi się wydaję że chyba najlepsza opcja wychodzi zakup lx100 (rozumiem że tu na końcu na 2,8 pewnie będę miał głębie jak u siebie na 3.5) z zostawieniem a550 i tamrona. Lustra nie chce wymieniać bo to nie ma sensu. A550 jest naprawdę dobra a obrazek mi się podoba.

Aparat musi mieć te 3x zoom ponieważ przy dziecku ze stałką na wakacjach ;) no i szeroki kąt raczej 24 wiem że sporo jest obiektywów ciemnych od 28 na 4/3 niby mała różnica jednak przy krajobrazie robi różnice.

RB - Sro 13 Sty, 2016

rafalik napisał/a:
RB dziękuje za poradę. Znam obiektywy do a6000 i jedynie do kieszeni zmieści się z kitem. Dlatego liczyłem na coś innego małego.
Tak mi się wydaję że chyba najlepsza opcja wychodzi zakup lx100 (rozumiem że tu na końcu na 2,8 pewnie będę miał głębie jak u siebie na 3.5)

No tak raczej między 3.5 a 4... to jeszcze deko mniejsza matryca od mikro 4/3. Ale jak mają być proporcje 3:2 to różnica w zasadzie żadna (LX ma multi aspektową matrycę). Moja rada jest taka, abyś do portretu przy matrycach 4/3 nabył co najmniej jakieś 45/1.8. Szczególnie w sytuacjach, gdy nad wyborem dostatecznie gładkiego tła panować nie będziesz w stanie.

rafalik napisał/a:

Aparat musi mieć te 3x zoom ponieważ przy dziecku ze stałką na wakacjach ;) no i szeroki kont raczej 24 wiem że sporo jest obiektywów ciemnych od 28 na 4/3 niby mała różnica jednak przy krajobrazie robi różnice.

OK - jest bardzo malutki zoom 12-32 do Panasonika (kąty jak 24-64 na FF) lub długi szczelny 12-50 Olympusa
Swoją drogą, jak masz dokręconą niezła 20-tkę to się dziwisz ile fajnych kadrów tym można zrobić zamiast ciągle zoomować :-) No ale wiem, dobry jasny zoom rozpieszcza :-)

Mówiąc szczerze idea zostawienia sobie tylko ciemnego Tamrona z 550 mnie nieco dziwi, w m4/3 masz wszak ciemne długie szkłą (75-300 Olymusa, 100-300 Panasonika - 2 tys PLN niestety)

rafalik - Czw 14 Sty, 2016

RB Tamrona mogę jedynie zostawić gdy kupie lx100 lub coś podobnego (poza tym za cenę 1300 on według mnie jest jasny 4-5,6 ;) .
Przy zmianie na 4/3 lub na a6000 wiadomo kupię inny obiektyw np polecanego przez Ciebie Panasonica 100-300.

Szukam złotego środka który będzie mi służył na wycieczki, spacery itp. Ale będę mógł również w wolnej chwili robić to co lubię.

szlicnykotek - Czw 14 Sty, 2016

pomyśl o Pentax k-50 lub k-30 z jakimś naleśnikiem, co do tego z którym - tutaj są userzy bardziej zorientowani w pentaxologii, np. Jaad75
rafalik - Czw 14 Sty, 2016

Aż takiej kieszeni nie mam aby mi pentax wszedł poza tym nie o to mi chodzi. Gdybym miał nosić coś dużego został bym przy sony
RB - Czw 14 Sty, 2016

rafalik napisał/a:

Szukam złotego środka który będzie mi służył na wycieczki, spacery itp. Ale będę mógł również w wolnej chwili robić to co lubię.

OK. Co do foto lotniczej moja wiedzą jest raczej więcej niż skromna, lecz nie sądzę, aby bezlusterkowce były w tej dziedzinie specjalnie sensownym sprzętem.
Może faktycznie po prostu dokupić sobie LX'a jako wycieczkowca, w sumie trudno znaleźć coś lepszego o takich wymiarach. Każdy bezlusterkowieć z zoomem naprawdę dobrej jakości bedzie jednak zdrowo wiekszy (i droższy).

akira - Pią 15 Sty, 2016

rafalik napisał/a:
A550 jest naprawdę dobra a obrazek mi się podoba.

A może jednak warto. Poszukaj używanej A35/A55, używki są teraz tanie, a matryca odczuwalnie lepsza niż w A550. To są wyjątkowo małe i lekkie aparaty. Z 35/1.8 albo 50/1.7 są jak bezlusterkowce, a jednocześnie będziesz mógł korzystać z dotychczasowej optyki. Taka wymiana body nie będzie kosztowna. 16-50 SSM to również fajny słoik i trudno o odpowiednik w rozsądnej cenie. Jeśli za ciężki to kup plastikowe i lekkie 18-55 (100-150zł) albo nawet 18-135.

rafalik - Pią 15 Sty, 2016

akira Lustrzankę to mam zresztą plastikowe 18-55 też gdzieś w szafie leży. Nie jest to dobra opcja mają mniejszy grip niż a550 i z dużym obiektywem 70-300 mniej wygodne.

Wychodzi na to że najlepiej zostawić a550 + tamrona 70-300USD dla mojej pasji.
A do codziennego focenia kupić panasonica lx100 lub a6000 z kitem 16-50. Chociaż w tym przypadku czuje że lepsze zdjęcia i mniejszą głębie na końcu obiektywu otrzymam na lx100 niż a6000 i kit.

RB - Pią 15 Sty, 2016

rafalik napisał/a:

Wychodzi na to że najlepiej zostawić a550 + tamrona 70-300USD dla mojej pasji.
A do codziennego focenia kupić panasonica lx100 lub a6000 z kitem 16-50. Chociaż w tym przypadku czuje że lepsze zdjęcia i mniejszą głębie na końcu obiektywu otrzymam na lx100 niż a6000 i kit.

Weź LX'a. Sądzę, że 12 milionowa matryca Ci może jakoś starczy, a masz choć dość jasny ten obiektyw.
Natomiast ten cały obiektyw Sony SEL1650 wśród wielu wad ma w zasadzie jedną zaletę - rozmiar.

rafalik - Pią 15 Sty, 2016

RB masz racje a matryca 12 milionów wcale nie jest taka mała ;) zresztą do tej pory używałem 14 i mi starczało
szlicnykotek - Sro 20 Sty, 2016

rafalik napisał/a:
12 milionów wcale nie jest taka mała zresztą do tej pory używałem 14 i mi starczało

jak starczało 14, to 12 tym bardziej, w sumie logiczne ;)

LX to względnie niezły aparacik, miłego pstrykania

tumur - Sob 27 Lut, 2016

proponuje to co sobie
tez długo walczę z identycznym dylematem (pomijam iso tego typu ale i tu pożytki)

fuji x-e2 plus zestaw manuali z epoki poprzedniej niz tamta ;)
focus okiem i szkła przeważnie stałki do wyboru do koloru
2k puszka a drugie dwa za komplet marzenie czyli co dusza zapragnie (w granicach rozsądku)

zbadasz i zobaczysz że to koniec dylematów jakichkolwiek ;)

ps
żeby używac manuali skutecznie czyli z bezbłędnym ustawianiem ostrości, musisz miec fuji - taka jest zależnośc
chyba ze znajdziesz body które ma wizjer słusznej jakości i powiekszenie do ostrzenia manualnego ponizej 5/4x

nie wydaje mnie sie by nowości coś polepszały bo chyba marketing szklarniowy załapał że dawanie powiekszenia typu 2 /2.5x likwiduje popyt na szkła systemowe szcżegolnie te tańsze nie z segmentu super premium
"wszyscy " wiedzą ze stare były dużo lepsze