|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Olympus, sony, fuji czy coś innego budżet do 4000
rafalwawa - Sro 20 Sty, 2016 Temat postu: Olympus, sony, fuji czy coś innego budżet do 4000 Cześć,
Poszukuje aparatu fotograficznego na wycieczki, miasto, fotografia w domu.
Wymagania jakie stawiam przed aparatem to.
- Dobre jakości JPEG
- Dobrej jakości filmy HD
- szybki AF
- niskie szumy na większych czułościach
- dobrze aby była możliwość dokupienia bądź posiadał w zestawie małą sytemową i automatyczną lampę błyskową tak moc około 15-25 z możliwością odbicia światła od sufitu.
- obiektyw najlepiej od (24mm ekw.)
Lubię zdjęcia z ładnymi ciepłymi/wyrazistymi kolorami i ostre.
Chciałbym dokupić też jakiś fajny niedrogi teleobiektyw.
Myślałem o aparatach:
Sony A6000 z 16-50 (chociaż słyszałem że ma pojawić się zaraz następca)
Olympus e-m10 mark II z 14-42
Fuji X-T10 16-50
Panasonic GX8 14-42 (ale to już dużo większa cena wiec nie wiem czy aż tak warto)
Chciałbym też aby dało robić ładne zdjęcia portretowe z rozmytym tłem (oczywiście jak na obiektyw kitowy) i tu chyba matryca APS-C
Który z systemów polecacie ? matrycy 4/3 trochę się obawiam ponieważ są mniejsze dużo od APS-C a jednak mniej szumią i chyba lepiej
Oglądałem wszystkie aparaty i jestem w kropce proszę o pomoc
Wojmistrz - Sro 20 Sty, 2016
http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=35
rafalwawa - Sro 20 Sty, 2016
od kliku dni czytam forum i niestety mam jeszcze większy mętlik dlatego założyłem temat
Z tego co wnioskowałem to najlepsze jpeg robi Fuji a ostre zdjecia z kitem to sony
snufkin - Sro 20 Sty, 2016
Planujesz późniejszy zakup obiektywu do portretów, czy kit musi wystarczyć (ewentualnie dodatkowe tele)?
Tele chętnie bym dokupił ale do maks 1,5 tys. Póki co dzieci, rodzinę będę robił kitem zdjęcia portretowe. Co do porterówki ciężko powiedzieć czy finansowo dam radę może w przyszłości tak ale pewnie coś taniego i używanego. Więc na małej głębi bardziej zależy mi na kicie a z tego co wiem przy większej matrycy łatwiej ją uzyskać
RB - Sro 20 Sty, 2016 Temat postu: Re: Olympus, sony, fuji czy coś innego budżet do 4000
rafalwawa napisał/a: |
Chciałbym też aby dało robić ładne zdjęcia portretowe z rozmytym tłem (oczywiście jak na obiektyw kitowy) i tu chyba matryca APS-C |
Tu sobie możesz np. popatrzeć jakie to "rozmycie tła" uzyskasz obiektywami 16-50/3.5-5.6 na matrycy APSC. (przy okazji na innych stronach tej recenzji zobaczysz jakież to ostre zdjecia robi a6000 z tym obiektywem...)
http://www.photographyblo.../sample_images/
oczywiście owo "rozmycie tła" z 14-42/3.5-5.6 na m4/3 nie będzie lepsze
Który z systemów polecacie ? matrycy 4/3 trochę się obawiam ponieważ są mniejsze dużo od APS-C a jednak mniej szumią i chyba lepiej
|
Raczej m4/3 Pana/Oly wciąż nie nie szumią mniej od apsc Sony czy Fuji
nie za bardzo wiem co ma być wg Ciebie lepiej
Kupno aparatu to tak naprawdę wejście w cały system wiec chciałbym dobrze to zrobić.
Chciałbym jak wspomniałem posiadać lampę w miarę małą do odbijania światła od sufitu oraz dokupić docelowo Tele moze kiedyś jakąś jasną portretówke ale nie chce wydawać na obiektywy po 2-3tys. (Tutaj myślałem że dla matryc 4/3 będą tańsze obiektywy niż dla apsc)
I tu np w sony jest 50 1.8 za około 1tys może w innych systemach też jest coś ciekawego.
Spotakłem sie z opinią że najlepsze jpeg ma fujii ale czy to prawda ? Dodatkowo podobno panasonic najlepiej radzi sobie z filmami.
Co do matryc chodziło mi że większa matryca mniej szumi bo ma wieksze piksele i robi chyba ostrzejsze i bardziej szczegółowe zdjecia
Jar - Sro 20 Sty, 2016
U Olka warto wziąć pod uwagę nowego Panasonic-a 25/1.7. Już jest w krajowej dystrybucji za <900zł. Pierwsze recenzje/testy zachęcające, wiec przynajmniej nie jest to jakaś totalna porażka. Da lepsze rozmycie tła niż kitowy zoom, a razem z OMD EM10 + kit 14-42 powinien zmieścić się w budżecie. Chyba, że priorytet ma tele zoom, akurat 40-150 cena podobna, poniżej 1000zł.
Pozdrawiam
-J.
Olek mi się bardzo podoba zreszta panasonic również. Najgorzej jakoś Fuji mi leży w ręku. Co do polecanego obiektywu to do portretów 25 troche mało. W pierwszej kolejności chce kupić lampę i Tele (potrzebuje tak przynajmniej około 400 dla Pełnej klatki może być ciemny na końcu bo takie zdjecia robię latem w ciagu dnia ale musi być ostry) Zależy mi też na przyzwoitym video w HD.
RB - Sro 20 Sty, 2016
rafalwawa napisał/a: | (Tutaj myślałem że dla matryc 4/3 będą tańsze obiektywy niż dla apsc) |
To nie tak.
Bezlusterkowe obiektywy są dość drogie - czyli zwykle są droższe od analogicznych w systemach lustrzankowych. Porównania pomiędzy róznymi systemami bezlusterkowymi są mniej jednoznaczne. Warto po prostu zerknąc jakie obiektywy po pierwsze są dostępne w danym systemie i po drugie ile te interesujące kosztują. Generalnie np. Fuji jest/wydaje się być drogie, ale znowu przy pewnych konfiguracjach szkieł można w tym systemie wyjśc taniej niż w m4/3.
I tu np w sony jest 50 1.8 za około 1tys może w innych systemach też jest coś ciekawego. |
Pewnie, że są ciekawe obiektywy w innych systemach.
za podobne pieniązde portretówki to w m4/3 45/1.8 i 42.5/1.7
W fuji ... oj drożej bedzie
rafalwawa napisał/a: | Spotakłem sie z opinią że najlepsze jpeg ma fujii ale czy to prawda ? | Bez wnikania w szczególy - tak.
rafalwawa napisał/a: | Dodatkowo podobno panasonic najlepiej radzi sobie z filmami. |
Tak, ale to zależy też od korpusu (GH3, GH4 - raczej poza Twym zasięgiem, nowy G7)
rafalwawa napisał/a: | Co do matryc chodziło mi że większa matryca mniej szumi bo ma wieksze piksele i robi chyba ostrzejsze i bardziej szczegółowe zdjecia |
Pierwsze generalnie tak, drugie mocno już zalezy od obiektywów. Sama matryca zdjec nie zrobi.
rafalwawa napisał/a: | W pierwszej kolejności chce kupić lampę i Tele (potrzebuje tak przynajmniej około 400 dla Pełnej klatki może być ciemny na końcu bo takie zdjecia robię latem w ciagu dnia ale musi być ostry) |
Trudno kupić naprawdę ostry natywny w systemie tele zoom AF ekwiwalentny 400mm FF na długim końcu za 1000 - 1500 złotych i to niezależnie od systemu.
Oczywiście, kwestia definicji owej ostrości może tu być decydująca.
Wiadomo że każdy ma inne pojęcie ostrości zresztą wiem jakie mam środki na to przeznaczone.
Tak na szybko sprawdziłem ceny
A6000 z 16-50 + 55-210 + 50 1.8 wychodzi 4000 zł plus ma tanie lampy typy hvl-20
Fuji X-T10 16-50 + 50-230 3550(zwracają teraz 250 czyli 3300) ale brak taniej stałki w okolicach 50 mm
Olympus mark ii 14-42 3200 zł plus np sigma 30 2.8 plus 45-150 to daje 4800zł
Niby sony wychodzi najkorzystniej ale chciałem zmienić markę na coś innego (miałem sony a300)
snufkin - Sro 20 Sty, 2016
Olympusy korzystniej kupować za Odrą, bywa znacznie taniej.
Generalnie przy bezlusterkowacach warto korzystać z różnych promocji/cashbacków. Standardowe ceny często są zupełnie oderwane od rzeczywistości.
RB - Czw 21 Sty, 2016
Olympus mark ii 14-42 3200 zł plus np sigma 30 2.8 plus 45-150 to daje 4800zł
|
Sigma 30/2.8 jest tania i niezła ale tylko 30mm i co gorsza tylko 2.8 więc portretówka z tego rzekłbym średnia
w m4/3 IMO lepiej mimo wszystko przy takich srodkach nabyc starsze modele- OMd em10, gx7 i do nich zakupić 45/1.8 bądź 42.5/1.7
Niby sony wychodzi najkorzystniej ale chciałem zmienić markę na coś innego (miałem sony a300) |
Czemu chcesz zmienic? a6000 to coś zupełnie innego niż CCD a300.
Mówiąc szczerze jeśli masz takie zapotrzebowanie na obiektywy jak podaleś i to wszystko to Sony jest całkiem OK. Tam oferta obiektywów E apsc (czyli za jeszcze sensowne pieniądze) jest dość ograniczona.
rafalwawa - Czw 21 Sty, 2016
Właśnie teraz fuji zwraca kase. Tyle że tam brak czegość do portretu.
Sony wygląda najlepiej do moich zastosowań w stosunku do ceny.
Z tą sigmą to fakt 60mm daje po przeliczeniu trochę mało. Tak na szybko znalazłem.
A300 padła migawka ;( i chce coś mniejszego
Fuji przemawia tymi jpeg ogolnie dużo osób zachwala. Olympus dobrze leży w dłoni. A sony korzystnie cenowo plus obsługa jak w ich lustrzankach. Na dodatek Panas ma super filmy ... Kupić coś to naprawdę cieżko
RB - Czw 21 Sty, 2016
rafalwawa napisał/a: | Właśnie teraz fuji zwraca kase. Tyle że tam brak czegość do portretu.
|
Że niby Fuji nie ma portretówki? Fuji ma bardzo dobre portretówki. Problem raczej w czym innym leży...
http://www.cyfrowe.pl/apa...6-mm-f-12r.html
Z tą sigmą to fakt 60mm daje po przeliczeniu trochę mało. Tak na szybko znalazłem. |
Jest 60/2.8
Tyle że to trochę ciasno... i 2.8 szału nie robi.
A sony korzystnie cenowo plus obsługa jak w ich lustrzankach |
Bys się nie zdziwił po a300
snufkin - Czw 21 Sty, 2016
Fuji:
https://fujifilmcashback.com/pl/pl/pages/cashback-1015/home
Olympus:
https://bonus.olympus.eu/customer-apply-for-promotion/?country_promotion=31&lng=plg
Nie wiem jak wygląda to w przypadku Sony.
rafalwawa - Czw 21 Sty, 2016
W fuji widziałem te promocje, Olympusa natomiast nie więc dzięki za podesłanie informacji.
Proszę jeszcze o informacje jak z filmami w tych aparatach ? Słyszałem że najlepiej radzi sobie panasonic najgorzej fuji.
Tak mi wychodzi że złotym środkiem jest Olympus em10 mark II lub sony A6000.
Szkoda że nie można kupić do 4/3 takiego kita/zooma jak jest w lx100 za normalne pieniądze
snufkin - Czw 21 Sty, 2016
Olympus nie traktuje filmów priorytetowo i jeżeli chcesz bardziej się na tym skupić to pewnych rzeczy może brakować i lepiej powinno wyglądać to w Sony.
Plusem jest świetna stabilizacja matrycy - bardzo przydatna przy filmowaniu dowolnym obiektywem.
https://www.youtube.com/watch?v=m7lQR1K3BQ8
https://www.youtube.com/watch?v=VLdMzqc_IAg
Zamiast na aparatach (Sony i Olympus będą ok) skup się na potrzebnych tobie obiektywach - ich jakością (testy), dostępnością i cenami.
rafalwawa - Wto 09 Lut, 2016
Wychodzi mi na to że chyba jednak
SONY A6000+16-50 + 50 1.8 + 55-210
Ewentualnie sigma 60 2.8 zamiast sony ale ona chyba bez stabilizacji
Sony najbardziej multimedialny/uniwersalny się wydaje mimo że już model trochę stary.
Fajnie prezentuje się nowa a6300 ale cena zapowiadają wysoką
[ Dodano: Sro 10 Lut, 2016 21:49 ]
Prosze o jeszcze jedno potwierdzenie (nie mowie juz o pieniądzach ile co tylko zestawienie wad i zalet zestawów.
Zestaw 1.
Sony A6000 16-50 +. 55-210 + 50 1.8
Zestaw 2.
Olympus omd 10 mark ii 14-42 ez + 100-300 panasonic + 45 1.8
Moje pytania:
1. Który kit lepszy jakościowo (sony szerszy co wiem i jest plusem)
2. Który aparat z obiektywem portretowym da mniejsza glebie ostrości i jest lepszy
3. Który z tych teleobiektywem wypada lepiej (tu panasonica bardziej przemawia poniewaz używam czasem większego zbliżenia i te 210 pod apsc moze byc mało)
4. Czy w przyszłości do któregoś z nich moge podpiąć mikrofon zew.
5. Który lepiej kręci filmy
6. Który ma mniejsze szumy (iso 1600-6400) i robi ostrzejsze zdjecia prosto z puszki
7. Który AF jest celniejszy i szybszy
8. Który aparat z podpiętym tel da lepsza stabilizacje
Do tej pory fotografowałem proporcja 3:2 wydruki robiłem głownie 10x15 i 13x18 czy zmiana proporcji na 4/3 wpłynie mocno na rozmiary moich zdjec?
Z góry dziekuje za odpowiedz
rafalik - Sro 10 Lut, 2016
Ja rowniez rozważam takie zestawy podobne i według mnie chyba sony ciut lepiej wypada. Powinien tez lepiej radzić sobie z wysokim iso ma większa matryce. Jesli chodzi o filmy to raczej tez tu sony przoduje.
rafalwawa - Wto 16 Lut, 2016
Hej,
Czy mogę jeszcze raz was prosić o pomoc
doradzie mi co da lepszy mi obraz który kit lepszy sony 16-50 czy olympus 14-42 ez ?
tak jak wyżej pytałem.
Może ewentualnie pokusic sie na em5 mark ii można z kitem kupić za 4500 ale czy to aż taki przeskok kusi stabilizacja. Sam już nie wiem co wybrać ...
muzyk - Czw 18 Lut, 2016
rafalwawa napisał/a: | Może ewentualnie pokusic sie na em5 mark ii można z kitem |
czyli coś w ten deseń:
OM-D5II
+
kit
rafalik - Pią 19 Lut, 2016
Kolega muzyk chyba trochę żartuje em5 II nawet z kitem jest dobrym aparatem tylko pytanie do jakich zastosowań i czy będziesz kupował nowe obiektywy bo taniej kupisz kompakt lx100 który ma lepsze szkło.
Co do propozycji kolegi myzyk to technologia poszła ostro do przodu i można teraz kupić kit w kolorze pod body
muzyk - Pią 19 Lut, 2016
rafalik napisał/a: | Kolega muzyk chyba trochę żartuje em5 II nawet z kitem jest dobrym aparatem |
Nie ma aparatu z kitem.
Kit to zestaw - aparat + obiektyw.
bastek20 - Czw 25 Lut, 2016
Witam a co powiecie na taki zestaw ?
http://allegro.pl/fujifil...5119766988.html
muzyk - Pią 26 Lut, 2016
Jedno z najciekawszych zapytań o kupno "zestawu" bezlusterkowego na tym forum.
TS - Pią 26 Lut, 2016
Trudno o bardziej wyspecjalizowany zestaw bezlusterkowy . Nie dość, że bardzo specyficzny w użyciu X-Pro, to jeszcze stałka szerokokątna i makro... Do tego zarysowany ekran.
bastek20, pisałeś w poprzednich postach, że ma być rodzinny i na wyjazdy - no to zdecydowanie nie ten. Weź jakieś bezlustro z kitowym zoomem i zachowaj część kasy na stałkę lub dwie (ale to później, jak już będziesz sam wiedział jaką).
|
|