|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Bezlusterkowiec dla amatora do 1300zł.
ChelseaGrin - Nie 29 Maj, 2016 Temat postu: Bezlusterkowiec dla amatora do 1300zł. Cześć i czołem!
Przy pierwszym poście chciałbym się przywitać.
Teraz do rzeczy - poszukuję aparatu do zastosowań amatorskich, ale ma on również służyć do robienia zdjęć części motocyklowych na stronę sklepu. Poczytałem, poszperałem i wiem jedynie czego mniej więcej chcę - nie byłem w stanie podjąć żadnej konkretnej decyzji. Na początku podkreślam, że budżet do 1300zł, w naprawdę skrajnym przypadku istnieje możliwość podniesienia go do 1400. Mówimy o aparacie nowym.
Od bodajże 11 lat korzystałem z Kodaka DX7590.
Podaję kilka propozycji, które udało mi się samodzielnie znaleźć jednak nie umiem nic z nich wybrać:
- Sony A3000
- Sony A5000
- Olympus E-PL6
- Olympus E-PM2
- Samsung NX ?
Myślałem również o Samsungach serii NX, ale nie mogę znaleźć nic nowego. Czytałem wiele dobrego o Samsungu NX300.
Znajomy doradził mi też coś z innej beczki - Sony HX400v.
Proszę o poradę. Jeżeli macie inne propozycje to jestem otwarty. Z góry wielkie dzięki.
fides - Nie 29 Maj, 2016
W tej cenie można kupić E-PL6 z dwoma obiektywami z gwarancją producenta http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=29365
[ Dodano: Nie 29 Maj, 2016 14:58 ]
np. za tyle został sprzedany http://www.ebay.pl/itm/OL...4gAAOSwneRXQyE3
muzyk - Nie 29 Maj, 2016
I tej opcji bym się trzymał.
Andrzej.M. - Nie 29 Maj, 2016
ChelseaGrin napisał/a: | - Olympus E-PL6 | bardzo zacny, ale do "produktówki" - szczególnie małych części przydałby się obiektyw makro. Do olympusa Taki Tamron 60 mm/2 macro chyba jeszcze robią z tym mocowaniem , albo coś makro 50mm ...
komor - Nie 29 Maj, 2016
Tamrona 60/2 macro nie ma do bezlusterkowców. Aparatu z prawdziwym obiektywem makro za 1300 zł to bym raczej nie szukał. Będzie musiał wystarczyć zwykły kitowiec. Może duże zbliżenie nie jest potrzebne, zresztą.
Rzeczywiście - jak wpisałem - to owszem sigmy 70 i 150 makro są a nawet Samyangi - tyle że nawet Samyang to cały budżet...
komor - Nie 29 Maj, 2016
Andrzej.M., to po co o tym pisać, skoro nie ma nic wspólnego z budżetem pytającego? Do prostej produktówki, jak nie ma kasy, naprawdę kitowiec 18-55 wystarczy.
fides - Nie 29 Maj, 2016
lub + http://www.ebay.pl/sch/i....+micro&_sacat=0
fides napisał/a: | kitowiec 18-55 wystarczy.
| Może w APSC , w olku są inne... Ale pierścienie albo jakiś Raynox pewnie się przyda.
[ Dodano: Nie 29 Maj, 2016 22:06 ]
komor napisał/a: | to po co o tym pisać, skoro nie ma nic wspólnego z budżetem pytającego? |
Skoro to aukcje używek - może się i z makro trafić. Więc warto wiedzieć że może się przydać.
fides - Nie 29 Maj, 2016
"Nowy: inny" to zwroty -z otwieranym już pudełkiem.
(u nas poszłyby bez obniżki)
ChelseaGrin - Nie 29 Maj, 2016
Właśnie mam pytanie co do tych aukcji.... Czy są one bezpieczne? Potrzebna będzie również faktura.
Kolejne pytanie to czy Olympus udziela gwarancji międzynarodowej?
EDIT:
Jeszcze jedno - czy da się tego Olympusa zamontować na statywie?
fides - Nie 29 Maj, 2016
Sprzedawca ma na koncie 74000 transakcji.
Chyba trzeba mieć Euro NIP -jak na firmę. (przynajmniej kiedyś tak było)
Jest tam napisane:
Wystawiam faktury VAT.
muzyk - Pon 30 Maj, 2016
komor napisał/a: | to po co o tym pisać, skoro nie ma nic wspólnego z budżetem pytającego? |
By przy okazji wcisnąć jakiś kit, że "Pentax potrafi nawet grule z pola pozbierać"
komor - Pon 30 Maj, 2016
ChelseaGrin napisał/a: | Jeszcze jedno - czy da się tego Olympusa zamontować na statywie? |
Każdą lustrzankę i bezlusterkowiec da się. Większość poważniejszych kompaktów również, a także wiele niepoważnych.
ChelseaGrin - Pon 30 Maj, 2016
Ostatnie pytanie... czy ufacie takiej aukcji jak ta na ebay-u?
Chyba nie ma sensu kupowania go w Polszy za 1900 złotych.....
Znalazłem w sklepie dla idiotów Samsunga NX30 za 1500. Warto?
RB - Pon 30 Maj, 2016
W NX30 dostajesz w cenie wizjer oraz większy (wygodniejszy w obsłudze, mniej wygodny w noszeniu) korpus. Wizjer może Ci się przydać podczas fotografowania na zewnątrz - w dobrym świetle wyświetlacze to często niezły horror (często słabo widac na nich cokolwiek w takich warunkach). Tu wizjer robi dużą różnicę. We wnętrzach zwykle niewielką, o ile w ogóle.
Obiektyw ma to znośny (zgaduję że 18-55), klasy podobnych zestawowych zoomów. Nada się do fotografowania całkiem znośnie.
Trzeba jednak pamiętać, że NX to system już od niedawna martwy, to co jest do kupienia to tylko końcówki nówek po sklepach (które już tam swoje przeleżały na półkach, tak ze 2 lata w wypadku tej 30-tki) oraz używane po aukcjach. Podobnie jest z akcesoriami i obiektywami, z czasem zostaną tylko używane, a ich podaż nie będzie jakaś oszałamiająca, bo to był mimo wszystko dość mało popularny system.
Pod względem zdjęć, nx'y 30 czy 300 to przyzwoity poziom, ale bez jakiś przewag nad resztą, włączając w to - moim zdaniem - nawet mniejsze matryce. Gotowe jpgi z tego aparatu mi wcale nie podchodzą bardziej niż to co produkują Olympusy...
Czy warto? Dla wygody używania - zdecydowanie tak. Dla jakości gotowych zdjęć z aparatu, moim zdaniem różnic nie zobaczysz. Dla ew. rozbudowy - zdecydowanie nie.
Może inaczej. Udało się znaleźć hajsy i skłaniam się do kupna Olympusa E-PL6 z dwoma obiektywami w Polsce. Cena to 1800 złotych. Warto? Czy w takim wypadku kupić coś innego lub lustro?
Koniecznie nówka, koniecznie z Polski.
fides - Pon 30 Maj, 2016
Poniżej tego http://www.ceneo.pl/28202...DwjjnV-LTDAhQO0 raczej bez sensu
http://www.ceneo.pl/41373...YvdALE0khFnSew2
Czyli decyduję się na Olympusa z 2 obiektywami. Wycyganię może do tego kartę albo torbę.
Poprzyjcie tylko proszę jeszcze tą decyzję, nie zawsze pozbywam się prawie 2tys
muzyk - Wto 31 Maj, 2016
ChelseaGrin napisał/a: | Poprzyjcie tylko proszę jeszcze tą decyzję, nie zawsze pozbywam się prawie 2tys |
Do focenia amatorskiego w dzień - za te pieniądze z dwoma szkłami, nowy zestaw: bierz.
Dasz radę z motocyklami.
Jedyny zonk: to są szkła ciemne.
Tyle, że jaśniejsze kosztują, np. taki panasonic 20 1.7, czy Olympus 45 1.8 - samo szkło ponad 1000 zł.
P.S. Na ebay.de 499 euro nowy zestaw.
ChelseaGrin - Wto 31 Maj, 2016
Jeżeli chodzi o zdjęcia części to i tak są one wykonywane w klatce i z zewnętrzną lampą.
Dzięki za pomoc.
Do zamknięcia.
Andrzej.M. - Czw 02 Cze, 2016
muzyk napisał/a: | By przy okazji wcisnąć jakiś kit, że "Pentax potrafi nawet grule z pola pozbierać" |
Jak widać niektórych da się wytresować lepiej niż psa Pawłowa... zobaczą Pentaxa wszędzie...
muzyk - Pią 03 Cze, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Jak widać niektórych da się wytresować lepiej niż psa Pawłowa... zobaczą Pentaxa wszędzie... |
Nie karm siebie, bo niebawem nawet odwyk od trollowania nie pomoże i pentax będzie zalegał już nie tylko w lodówce...
|
|