forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Panasonic Lumix FZ200 czy Sony HX300, HX400?

Piotreq85 - Nie 17 Lip, 2016
Temat postu: Panasonic Lumix FZ200 czy Sony HX300, HX400?
Witam jestem tu nowy. Kieruję do was pytanie który z tych aparatów poradzi sobie z robieniem dobrych fotek i nagrywaniem filmów full HD? Czytałem na tym forum, że Sony nie przywiązuje do nagrywania filmów w aparatach, żeby nie robić konkurencji swoim kamerom ;) Czy to prawda? Wymieńcie wady i zalety obu tych aparatów.

[ Dodano: Nie 17 Lip, 2016 15:26 ]
Doradzi ktoś? :wink: :neutral:

Wojmistrz - Pon 18 Lip, 2016

Do filmowania oba modele są na podobnym poziomie, ale Lumix ma stałą światłosiłę f/2.8. Oba aparaty to "złom fotograficzny", czyli mikroskopijne matryce i spora krotność zooma.
Piotreq85 - Pon 18 Lip, 2016

A co polecasz w cenie tego lumixa? :D
Wojmistrz - Pon 18 Lip, 2016

No chyba bardziej jest to zasadna decyzja niż Sony, chociaż wydaje mi się, że Panasonic ma nieznacznie słabszą stabilizację.
LEX - Wto 19 Lip, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Oba aparaty to "złom fotograficzny"

fz200 jest to dobry megazoom w cenie ok 1300zł.
http://www.dpreview.com/forums/thread/3447807
https://www.youtube.com/watch?v=9PvZk1VijAQ
a tu masz tutki od gościa https://www.youtube.com/w...7DlBdZsMcAkWvot
Piotreq85 napisał/a:
A co polecasz w cenie tego lumixa?

Z megazoomów nic chyba,że zwiększysz budzet mocno.

Piotreq85 - Sro 20 Lip, 2016

A jak wypada w tym porównaniu sony hx400v?
Wojmistrz - Sro 20 Lip, 2016

LEX, zasadniczo każdy megazoom z matrycą 1/2.3" to dla mnie "złom fotograficzny", niezależnie czy to jest Canona, Nikon, Sony, Panasonic czy jakikolwiek inny przedstawiciel branży.
Piotreq85, HX400V to znowu Sony :) Problem marki jest taki, że najbardziej ze wszystkich nie chce zagrozić swojemu rynkowi kamer.
Jeśli chcesz mieć konkretny sprzęt pod filmowanie, to warto pomyśleć o takim, który ma wejście zewnętrznego mikrofonu i obrotowy ekran, bo to bardzo ułatwia filmowanie. Akurat do FZ200 mało można się czepiać, bo na tle konkurencji stoi całkiem dobrze, choć na początku były pewne problemy, ale to nie miejsce i czas by o tym rozpamiętywać. W kompaktach w twoim budżecie nie ma czego więcej oczekiwać.

Piotreq85 - Czw 21 Lip, 2016

Wojmistrz a przy robieniu zdjęć też dobrze sobie radzi? ;)
LEX - Czw 21 Lip, 2016

Jak masz większe wymagania to kup sobie fz1000 + 4k filmy albo rx10 :grin:
Wojmistrz - Czw 21 Lip, 2016

Piotreq85, jak pamiętam, Sony nie oferuje RAW w swoich kompaktach tej klasy, a panasonic tak. Popieram LEXa, warto dozbierać do kompaktu z dużą matrycą, np 1" jak w Panasonic DMC-FZ1000 czy Sony RX10.
Piotreq85 - Nie 31 Lip, 2016
Temat postu: Różnica między Sony hx300 i hx400v.
Jakie są różnice między tymi dwoma aparatami? Ten drugi ma wifi chyba. Są jeszcze jakieś różnice?
Wojmistrz - Nie 31 Lip, 2016

Nowszy ma słabszą lampę, za to ma GPS, NFC, Wi-Fi i nieco zmieniony soft.

Czy musisz tworzyć tyle nowych tematów, zamiast o takie sprawy dopytać w już stworzonych przez ciebie?

Przepraszam. A jakie zmiany wnosi ten nowy soft? Zapomniałeś o tym że ten nowszy ma miejsce na dodatkową lampę błyskową. I tylko tyle tych różnic?
Wojmistrz - Nie 31 Lip, 2016

Pewnie dlatego wbudowana jest słabsza.
Ma rozwinięte programy i filtry kreatywne dla "bezmózgowców" :mrgreen:

A jakość nagrywania filmów się zmieniła? Bo gdzieś w necie przeczytałem że tak :lol:
Wojmistrz - Pon 01 Sie, 2016

Tak zmienił :) Z przekontrastowionej papki na papkę bez kontrastów :D
Piotreq85, napisz wreszcie co chcesz filmować. Utożsam swoje pytanie - "chcę filmować!" z np "chcę jeździć!" rowerem, czy dookoła świata? Albo "chcę malować" pokój czy obrazy? Przecież twoja chęć filmowania to nie mówi nam absolutnie nic.

Piotreq85 - Pon 01 Sie, 2016

Wojmistrz, No to tak: chce nagrywać ze statywu i czasami ręki. Cel nagrywania: ciągniki rolnicze :smile:
Wojmistrz - Pon 01 Sie, 2016

A widzisz, to już coś, bo pewnie będziesz chciał je filmować także podczas pracy. Widziałem już kilkanaście/dziesiąt takich filmów i mniej więcej wiem o jakie ujęcie "będziesz walczył" (swoją drogą fajna sprawa, bardzo mi się takie podobają). Do wielu ujęć przyda ci się duża głębia i nie wiem czy dobrze, że chesz kupić kompakt klasy megazoom. Myślę, że trafniejszym wyborem był by jakiś Panasonic z klasy bezlusterkowców i chyba idealnie by było mieć go z dwoma obiektywami 14-140 i coś bardzo jasnego poniżej f/1.8 i szerkokątnego z ogniskową w przedziale 8-16mm.
Inną całkiem rozsądną propozycją był by zakup choćby używanego 550D, a szczytem marzeń do takiego filmowania byłby 650D lub nowszy z obiektywem 18-135 STM, do tego jakiś Helios 55/2 na adapterze M42 i jakieś inne szkło np 24mm f/2.5, a jak masz więcej kasy to zamiast tych manuali, kupić Tamrona lub Sigmę 17-50mm f/2.8 .
Do takiego Canona możesz załadować darmowe profile np Cinestyle i filmować w taki właśnie sposób, podobnie jak w Panasonic może uda ci się odpalić V-log. Zobacz sobie jakie efekty to daje i jakie możliwości dalszej obróbki w postprodukcji. Wspomnianymi kompaktami nie dasz rady osiągnąć takich efektów.

Piotreq85 - Pon 01 Sie, 2016

Hmm kurde nie chcę targach ze sobą innych obiektywów. Widziałem u kolegi jak nagrywa hx400v i normalnie bajka :D Jak zechcesz mogę podać linka do filmu ;)
Wojmistrz - Wto 02 Sie, 2016

W ostateczności kręcić da się nawet smartfonem. Popatrzyłeś na różnice wynikające z filmowania w takim np V-log? Ja widziałem takie filmy robione kompaktami, lustrzankami i innymi sprzętami właśnie z wykorzystaniem presetów wykorzystujących optymalnie rozpiętość tonalną, no jest różnica, ogromna.
Link daj na PW :)