| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Os這ny przeciws這neczne na obiektywach FF przy matrycy APS-C
LegalAlien - Sob 26 Sie, 2006 Temat postu: Os這ny przeciws這neczne na obiektywach FF przy matrycy APS-C W te軼ie jednego z obiektyw闚 (bodaj瞠 Canona EF 17-40 mm f/4.0L USM) w zagranicznym serwisie spotka貫m si� z informacj�, 瞠 je瞠li kto� u篡wa danego obiektywu, kt鏎y jest przewidziany na pe軟� klatk�, z aparatem z matryc� APS-C to do陰czona w zestawie os這na przeciws這neczna niewystarczy i je瞠li kto� chce z takowej korzysta� to nale篡 dokupi� wi瘯sz� (przewidzian� do innego modelu, ale pasuj帷�). Czy to prawda ? (nie chodzi mi konkretnie o tego Canona tylko o podobn� sytuacj� z dowolnym obiektywem FF)
Arek - Sob 26 Sie, 2006
Nieprawda. Gdyby co� si� dzia這 na APS-C to tym bardziej dzia這by si� na FF.
MM - Sob 26 Sie, 2006
Arek, co� w tym jednak jest. Nie chodzi o to, 瞠 ta seryjna przeszkadza. Chodzi raczej o to, 瞠 na APS-C mog豉by by� spokojnie wi瘯sza bo i tak obrze瘸 przedniej soczewki s� niewykorzystane. Taka wi瘯sza os這na przeszkadza豉by na FF, ale na niepe軟ej klatce by豉by ok. Tym bardziej, 瞠 w tym 17-40 orygina� jest idealnie spasowany tylko dla 17mm, p騧niej ju� nawet tamta os這na mog豉by by� wi瘯sza. Najbardziej podoba mi si� rozwi您anie z 24-70/2.8 L. Tam skuteczno嗆 os這ny jest moim zdaniem wy鄉ienita, ale to dzi瘯i konstrukcji obiektywu.
Wr鏏el EOS - Wto 16 Wrz, 2008
Chcia� bym od鈍ie篡� w徠ek. Jaka inna os這na pasuje do 17-40 u篡wanego na matrycy APS-C?
rafalg - Wto 16 Wrz, 2008
Ciekawe pytanie te� chcia豚ym si� dowiedzie�. Obecnie u篡wam tylko tej kt鏎a jest w zestawie ale nie wiem czy jest skuteczna dla 17-40 przy APS-C. Ju� bardziej pewnie na 10-22 si� sprawdza.
Wr鏏el EOS - Wto 16 Wrz, 2008
10-22 Da podobny k徠 widzenia na APS-C co 17-40 na FF. I w obu modelach jest chyba identyczna os這na. Zastanawiam si� czy do 17-40 pasowa豉 by os這na od 24-105.
mavierk - Wto 16 Wrz, 2008
jak 鈔ednica filtra jest taka sama - to tak ^^ Ale nie zdziw si�, 瞠 b璠zie turbo winieta (jak w moim 18-70 tulipanek z 70-300VR )
Monastor - Wto 16 Wrz, 2008
mavierk, rzecz w tym, 瞠 z 17 mm na APS-C robi si� 27, a wi璚 wi璚ej ni� 24, na kt鏎e projektowano os這n� do 24-105
mavierk - Wto 16 Wrz, 2008
No to problemu nie ma, bo oba maj� 77cm na filtrze Inna sprawa, jak we幟iemy 17-40 na FF
Wr鏏el EOS - Sro 17 Wrz, 2008
A czy kto� sprawdza� czy os這na z 24-105 na pewno pasuje? 字ednica jest niby taka sama ale zawsze mo瞠 wyst徙i� delikatnie inne mocowanie. Mo瞠 kto� z obecnych na forum u篡wa takiego zestawu. Poniewa� oryginalna os這na by豉 projektowana tylko pod FF.
mavierk - Sro 17 Wrz, 2008
ja w nikonie mam ten sam bagnet... jak jest w canonie, w sumie nie wiem
RBT - Sro 26 Lis, 2008
Swoj� drog�, bardzo dziwi mnie fakt, 瞠 (o ile mi wiadomo) 瘸den z producent闚 nie oferuje w opcji, dodatkowej, dopasowanej pod mniejszy format os這ny.
krisv740 - Sro 26 Lis, 2008
na 17-40L zak豉dam os這ne z 17-55 is usm i pasuje doskonale (zamiennik)
dla ciekawo軼i/瘸rtu za這篡貫m os這n� na 17-40 z 100-400 i o dziwo od 25 nie by這 瘸dnych problem闚
Baku - Czw 27 Lis, 2008
17-40 bardzo dobrze spisuje si� pracuj帷 pod s這鎍e, wi璚 os這n� przeciws這neczn� od這篡貫m na p馧k� w szafie. Chyba 瞠by u篡wa� jej jako pewnego rodzaju os這ny dla soczewki.
Chcia貫m natomiast zapyta� o obiektyw 70-200/4. Pono� jego praca pod s這鎍e jest 鈔ednia. I teraz | Cytat: | | Tym bardziej, 瞠 w tym 17-40 orygina� jest idealnie spasowany tylko dla 17mm | - czy os這na w 70-200 te� jest idealnie spasowana tylko do 70 mm, albo mo瞠 inaczej - czy wszystkie os這ny daj� najwi瘯sz� skuteczno嗆 tylko na najszerszym k帷ie?
jaad75 - Czw 27 Lis, 2008
| Baku napisa�/a: | | czy wszystkie os這ny daj� najwi瘯sz� skuteczno嗆 tylko na najszerszym k帷ie? |
A nie jest to oczywista oczywisto嗆?...
Baku - Czw 27 Lis, 2008
By豉 by, gdyby nie to zdanie:
| Cytat: | | Najbardziej podoba mi si� rozwi您anie z 24-70/2.8 L. Tam skuteczno嗆 os這ny jest moim zdaniem wy鄉ienita, ale to dzi瘯i konstrukcji obiektywu. |
Sugeruje ono, 瞠 skuteczno嗆 os這ny jest w tym obiektywie lepsza (tj. dzia豉 nie tylko na najszerszym k帷ie) ni� w innych.
Wr鏏el EOS - Czw 27 Lis, 2008
Baku, 24-70 ma os這n� mocowan� do sztywnej konstrukcji a nie tej kt鏎a si� wysuwa. Dla 24mm ten obiektyw jest najbardziej wysuni皻y a wi璚 os這na nie wchodzi w kadr. szk這 si� chowa podczas zwi瘯szania ogniskowej wi璚 chowa si� te� bardziej w os這nie.
-----------
] <-- 24mm
-----------
-----------
] <--70mm ( "]" przednia soczewka )
-----------
Baku - Czw 27 Lis, 2008
Dzi瘯i, Wr鏏el EOS, ju� wszystko jasne. Jak si� okazuje "odwrotne" dzia豉nie obiektywu przy zmianie ogniskowej ma tu zbawienny wp造w na prac� os這ny. Dzi瘯i za wyja郾ienia.
Wr鏏el EOS - Czw 27 Lis, 2008
Baku, Tylko co� mi rysunek nie wyszed�. Przednia soczewka "]" przy 24mm powinna by� prawie na ko鎍u tego tunelu.
Baku - Czw 27 Lis, 2008
Domy郵i貫m si�, 瞠 ze瘸r這 spacje Da豚ym "pomagaja" ale nie mog�
MM - Pi� 12 Gru, 2008
| jaad75 napisa�/a: | | Baku napisa�/a: | | czy wszystkie os這ny daj� najwi瘯sz� skuteczno嗆 tylko na najszerszym k帷ie? |
A nie jest to oczywista oczywisto嗆?... |
Nie jest. Jako przyk豉d masz Canona 24-70L i cz窷ciowo Nikkora 24-70/2.8
|
|