forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Jaki aparat do robienia zdjęć na koncertach

Andek - Sob 24 Wrz, 2016
Temat postu: Jaki aparat do robienia zdjęć na koncertach
proszę o podpowiedź jaki aparat kupić?
dzieci często występują na scenie, chciałbym im robić zdjęcia ale tam przeważnie jest słabe oświetlenie, jaki aparat polecacie?
i czy do 1000 zł taki się da kupić nowy?

hijax_pl - Sob 24 Wrz, 2016

Takie warunki łatwe nie sa... a tym bardziej do 1000zł ;)
Na pewno taki okrojony budżet przez bezlusterkowcu? Porządnego kompaktu też nie da sie kupić.

Wojmistrz - Sob 24 Wrz, 2016

Andek, ostatnie w co bym się władował przy twoim budżecie to bezlusterkowiec, ponieważ są to aparaty małe ale za to się płaci i nie tylko w samym korpusie, ale i w odpowiednio dobrych szkłach.
Na ilość szumów wpływa ilość światła padająca na matrycę i tu masz jakby dwa kierunki rozwoju. Jeden to wielkość matrycy, bo co innego jak światło oświetla 28mm², a tyle ma w standardowych kompaktach z matrycą 1/2.3", a co innego jak pada na matrycę wielkości klatki filmu małoobrazkowego która ma 864mm². Jeśli wiesz jak działa panel słoneczny, to możesz sobie wyobrazić jaki ma to wpływ na fotografię.
Druga sprawa to światłosiła obiektywu. Za jasność się płaci astronomiczne kwoty. Dla przykładu podam ci trzy modele obiektywu Canon 50mm. W najnowszej wersji ze światłosiłą f/1.8 kosztuje 475zł, f/1.4 1400zł, a f/1.2 dostaniesz za 5300zł. Jaka jest różnica? Wolę przyrównać ci to do standardowego obiektywu 18-55mm, w który zazwyczaj na początek wyposażają się posiadacze lustrzanek i bezlusterkowców z matrycą APS-C (tu dodam, że powierzchnia ich jest w zależności od producenta między 328 a 370mm²), gdzie dla ogniskowej 50mm jest to około f/5.0
Jeżeli nie możesz robić z lampą błyskową, ustalisz, że przy np 1/100s zdjęcia są już poruszone, to jeśli przy f/1.2 mógłbyś użyć ISO100, tak przy f/1.4 odpowiednie by było ISO160, dla f/1.8 ISO250, a dla 18-55mm ustawionego na 50mm było by to już ISO2000. O ile przy takim wyliczeniu nie ma problemu, tak przy sytuacji gdzie na f/1.2 musiałbyś fotografować przy ISO800 (f/1.4-ISO1000, f/1.8-ISO2000) tak "zestawowiec" potrzebował by ISO16000 czyli wyglądało by to absolutnie paskudnie.
Do czego zmierzam?
Wybór aparatu z matrycą APS-C i stałoogniskowy obiektyw 50mm f/1.8 to chyba optymalny zakup. Niestety nie kupisz takiego zestawu nowego w swoim budżecie, ani też nie uda ci się kupić bezlusterkowca wartego uwagi, ale całkiem spora szansa aby trafić używaną dobrą lustrzankę, właśnie w konfiguracji z obiektywem 50mm f/1.8.

Andek - Nie 25 Wrz, 2016

Dziękuję Wojmistrz,
możesz mi podać przykłady "aparatu z matrycą APS-C i stałoogniskowy obiektyw 50mm f/1.8" ?
aktualnie dostępny nowy, najwyżej zwiększę budżet...

Sunders - Nie 25 Wrz, 2016

Np. Canon EOS 100D + Canon EF 50mm f/1.8 STM, ale budżet trzeba by podwoić :sad:
Andek - Nie 25 Wrz, 2016

w MM 1739+499=2238
gdyby to robiło dobre zdjęcia w ciemnych scenach to mógłbym się pokusić

Wojmistrz - Nie 25 Wrz, 2016

Szkoda, że koniecznie nowy...
hijax_pl - Nie 25 Wrz, 2016

Wydaje mi sie , ze lepiej bedzie ten temat przenieść do wyboru lustrzanki, pod warunkiem, ze budżet naciągnięty do 2+ tys...
Andek - Nie 25 Wrz, 2016

Wojmistrz, a masz coś na sprzedaż?

[ Dodano: Nie 25 Wrz, 2016 21:33 ]
a nie nie da się kupić tego Canona tylko z obiektywem EF 50mm f/1.8 STM bez tego co jest w komplecie?
Sony slt-a58 chyba widziałem bez obiektywu za 1299

[ Dodano: Nie 25 Wrz, 2016 21:39 ]
a CANON EOS 1300D nie mógłby być?

hijax_pl - Nie 25 Wrz, 2016

Andek napisał/a:
a nie nie da się kupić tego Canona tylko z obiektywem EF 50mm f/1.8 STM bez tego co jest w komplecie?
Da.
http://www.ceneo.pl/23223...80psJeY6Jd6vQA2

Andek - Nie 25 Wrz, 2016

a w czym on jest lepszy od tegorocznego 1300D?
Wojmistrz - Pon 26 Wrz, 2016

Andek, pomimo tego, że 1300D jest modelem o trzy lata młodszym niż 100D, jest modelem słabszym. Dokładnie to jest przedstawicielem najsłabszej linii tego producenta, skierowanej do amatorów, ale co może ciebie to zdziwić, potrafią z tej linii korzystać także profesjonaliści. Ta grupa użytkowników najczęściej dopasowuje sprzęt do konkretnych zadań, a w połączeniu z profesjonalnym obiektywem, taki aparat daje zdjęcia naprawdę wysokiej klasy.

Opiszę ci jakie są główne różnice pomiędzy 100D a 1300D.
100D ma:
lepszy procesor (Digic 5 vs Digic 4+)
większy zakres czułości ISO (25600 vs 12800)
wejście na zewnętrzny mikrofon
ciągły AF podczas filmowania
funkcja AF wykrywania twarzy
szybsze zdjęcia seryjne (4fps vs 3fps)
lepszy wyświetlacz
1300D jest natomiast ulepszoną o Wi-Fi i NFC wersja 1200D, których brak jest również w 100D.

Andek - Pon 26 Wrz, 2016

ok, to już prawie wszystko wiem,
tylko jeszcze canon 100d czy nikon d3300?
bo takie same ceny są chyba

Sunders - Pon 26 Wrz, 2016

Andek napisał/a:
canon 100d czy nikon d3300?
bo takie same ceny są chyba

Ceny puszek są podobne, ale ceny obiektywów 50/1,8 które można do nich podpiąć istotnie się różnią:

http://www.ceneo.pl/37898...YZekmerhs9_Ggs0

http://www.ceneo.pl/12906...uUb8arR1D3kiBA2

komor - Pon 26 Wrz, 2016

O matko, widzę że Nikkor 50/1.8 załapał się już na podwyżkę cen Nikona Polska, a Canon 50/1.8 STM szczęśliwie jeszcze nie załapał się na nowe ceny. Ciekawe kiedy skończą się zapasy sprzętu po starych cenach.
ophiuchus - Pon 26 Wrz, 2016

No to d**a. Nie zdążę kupić 8-15 w sensownej cenie :D
Andek - Pon 26 Wrz, 2016

a są bezlusterkowce z 50mm f/1.8? i ile kosztują?
hijax_pl - Pon 26 Wrz, 2016

Andek napisał/a:
a są bezlusterkowce z 50mm f/1.8? i ile kosztują?
Są. Dużo droższe.
Andek - Wto 27 Wrz, 2016

Canon 100D tylko powystawowe i poserwisowe
chyba trzeba będzie kupić 1300D

Sunders - Wto 27 Wrz, 2016

http://www.fotomega.pl/p1...ylka-w-24h.html
Andek - Wto 27 Wrz, 2016

pewny jest ten sklep? dobre ceny mają
na ogół takich sprzętów nie kupuję przez internet

i jeszcze pytanie o obiektyw
bo jest oferta CANON 100D + 50mm 1.8 II http://www.fotomega.pl/p3...ylka-w-24h.html
czym się różni EF 50mm f/1.8 STM od tego w zestawie EF 50mm 1.8 II

Kerebron - Sro 28 Wrz, 2016

Andek napisał/a:
czym się różni EF 50mm f/1.8 STM od tego w zestawie EF 50mm 1.8 II

http://www.optyczne.pl/po...dd0=1&add1=1291

Andek - Sro 28 Wrz, 2016

co można robić obiektywem Canon 18-55 IS STM? przyda się ? bo nie wiem czy brać body czy kit?
komor - Sro 28 Wrz, 2016

Andek, moim zdaniem warto go wziąć, po to, żeby mieć jakiegokolwiek „zooma”. Wersja STM ma sprawniejszy (i cichy) autofocus, można go więc i do filmowania skutecznie użyć.
Sunders - Sro 28 Wrz, 2016

Andek napisał/a:
co można robić obiektywem Canon 18-55 IS STM?

https://www.flickr.com/groups/2772208@N21/ :smile:

Andek napisał/a:
przyda się ?

IMO może się przydać.

Andek napisał/a:
nie wiem czy brać body czy kit?

Ile trzeba dopłacić?

Andek - Sro 28 Wrz, 2016

dopłacić trzeba 340zł

Brać ten: Canon EOS 100D + 18-55 IS STM - 1839zł? http://www.cyfrowe.pl/apa...-55-is-stm.html
+ Canon 50 mm f/1.8 EF STM - Cashback 85 zł przy zakupie z aparatem! -499
http://www.cyfrowe.pl/apa...m-f-18-stm.html

czy ten? CANON 100D +18-55 DC III - 1685 zł http://www.fotomega.pl/p3...-55-dc-iii.html

w tym drugim sklepie nie ma Canon 50 mm f/1.8 EF STM

Sunders - Sro 28 Wrz, 2016

Andek napisał/a:
Brać ten: Canon EOS 100D + 18-55 IS STM - 1839zł? http://www.cyfrowe.pl/apa...-55-is-stm.html
+ Canon 50 mm f/1.8 EF STM - Cashback 85 zł przy zakupie z aparatem! -499
http://www.cyfrowe.pl/apa...m-f-18-stm.html

Tak, brać ten :smile:
Na 18-55 DC III szkoda kasy, jest istotnie słabszy od 50 mm f/1.8 EF STM.

[ Dodano: Sro 28 Wrz, 2016 18:05 ]
Errata:
jest: Na 18-55 DC III szkoda kasy, jest istotnie słabszy od 50 mm f/1.8 EF STM

a ma być: Na 18-55 DC III szkoda kasy, jest istotnie słabszy od 18-55 IS STM
:oops:

[ Dodano: Sro 28 Wrz, 2016 18:07 ]
BTW od 50 mm f/1.8 EF STM też jest słabszy :smile:

Andek - Sro 28 Wrz, 2016

OK, dziękuję za pomoc :smile:
kupuję Canon EOS 100D + 18-55 IS STM + Canon 50 mm f/1.8 EF STM

Wojmistrz - Sro 28 Wrz, 2016

Dobry zestaw, dobry wybór.
Andek - Sob 01 Paź, 2016

właściwie juz miałem zamawiać ale rozmawiałem z kolegą, który zajmuje się trochę fotografią w reklamie i mówi, zebym się zastanowił nad Sony RX100 II. Widzę, że są dostępne jeszcze RX100 w cenie 1800 i RX II w cenie 2600. Komplet zestawu lustrzanki Canona to 2300, co o tym sądzicie? Brać lustrzankę czy kompakta Sony który ma jasny obiektyw f/1.8 - 4.9
Wojmistrz - Sob 01 Paź, 2016

Jak by ci kolega radził RX100 III lub IV to OK, ale I i II bym nie kupił.
Andek - Nie 02 Paź, 2016

OK, zamówiłem Canona
Wojmistrz - Nie 02 Paź, 2016

Jakiego?
Andek - Pon 03 Paź, 2016

Canon EOS 100D + 18-55 IS STM + Canon 50 mm f/1.8 EF STM
Sunders - Pon 03 Paź, 2016

Kości zostały rzucone, czekamy na wrażenia :smile:
Andek - Wto 04 Paź, 2016

mam nadzieję, ze nie przyślą mi jakiejś powystawówki...
Sunders - Wto 04 Paź, 2016

Kupując via internet możesz w takiej sytuacji im sprzęt odesłać.
komor - Wto 04 Paź, 2016

I wtedy ktoś inny ją dostanie. :) Pewne „udogodnienia” dla konsumentów są jednak na dłuższą metę szkodliwe dla wszystkich…
Sunders - Wto 04 Paź, 2016

komor napisał/a:
I wtedy ktoś inny ją dostanie. Pewne „udogodnienia” dla konsumentów są jednak na dłuższą metę szkodliwe dla wszystkich…

Sprzedaż sprzętu powystawowego jako nowego, to żadne "udogodnienie" tylko delikatnie mówiąc nierzetelność sprzedawcy. :roll:

TS - Wto 04 Paź, 2016

Z tego co rozumiem, to komorowi chodzi o prawo odesłania w ciągu 14 dni sprzętu kupionego przez internet, który ktoś później dostanie jako nowy. Mi zupełnie nie podoba się to prawo, bo kupuję dopiero jak już wiem co na pewno chcę i odesłałbym jedynie gdyby coś nie działało (reklamacja). Piszę ,,bym'', bo ponieważ takie jest prawo, to wolę pofatygować się do sklepu, pogadać ze sprzedawcą że chcę nówkę fabryczną, obejrzeć na miejscu i kupić albo nie... Jak jest problem to reklamować, a nie odsyłać...
Andek - Wto 04 Paź, 2016

chciałem kupić w sklepie ale tego Canona nie ma nowego w moim mieście.
W MM i Saturnie - towar z ekspozycji, RTVeuroAGD - brak

FotoVideo - Sro 05 Paź, 2016

Mam numer telefonu do pracownika Media Markt który sprowadzi Ci nowy aparat z magazynu producenta do Twojego sklepu ! Ale jak juz kupiles przez internet to tez ok !
Andek - Czw 06 Paź, 2016

Czytam instrukcję

Kerebron - Czw 06 Paź, 2016

No to jest nas dwóch. :) Tzn takich, którzy czytają instrukcje, bo większość stawia sobie za punkt wykoślawionego honoru nie ruszenie instrukcji nawet palcem. :roll:
A jeszcze potem, oczywiście, zakładanie pierdyliarda wątków na forach z pytaniami o informacje w nich zawartych. :neutral:

Andek - Czw 06 Paź, 2016

nie mam pojęcia jak się robi zdjęcia lustrzanką
właśnie wyczytałem w instrukcji, że portret przy dłuższej ogniskowej a krajobraz przy krótkiej
a wydawało mi się, że odwrotnie powinno być bo dłuższa przybliża,
dla mnie to na razie czarna magia, ale czytam dalej...

Wojmistrz - Czw 06 Paź, 2016

Kerebron, nie dodawaj sobie, mity o nieczytaniu instrukcji rozsiewają kobiety, tak samo jak to, że nie pytamy o drogę :P
Andek, zdjęcia lustrzanką możesz robić jak kompaktem jeśli jeszcze nie łapiesz się w parametrach i to dobry kierunek. Najpierw auto, potem preselekcje, gdzie zrozumiesz z czasem której kiedy użyć, a na koniec full manual. I tak dojdziesz z czasem do wniosku, że manual jest super, ale tylko w specyficznych warunkach, a tak to wystarczy preselekcja lub nawet "P".
Powodzenia.

TS - Czw 06 Paź, 2016

Andek napisał/a:
nie mam pojęcia jak się robi zdjęcia lustrzanką
właśnie wyczytałem w instrukcji, że portret przy dłuższej ogniskowej a krajobraz przy krótkiej
a wydawało mi się, że odwrotnie powinno być bo dłuższa przybliża

Oj, chodzi o to, że w krajobrazie zwykle chcemy dużo złapać w kadr, stąd krótka ogniskowa i szeroki kąt widzenia.
W portrecie chodzi o uniknięcie przerysowań - jak zrobisz buźkę na krótkiej ogniskowej z 0,5 m, a potem dokładnie ten sam kadr na długiej ogniskowej z ok. 2 m to zobaczysz różnicę (przerysowane brody, nosy...). Ale to takie bardzo ogólne zasady, nie tylko do lustrzanek, ale i do wszystkich aparatów.

Ostatni 10-dniowy urlop w maju poświęciłem na zapoznawanie się z instrukcją i nowym aparatem ;)

Andek - Sob 08 Paź, 2016

takie pytanie:
trzymam lustrzankę w szafce
ściągać obiektyw czy może być cały czas założony?

jaką torbę kupić do mojego Canona 100D + 2 obiektywy?
taka może być? http://allegro.pl/torba-f...4874887756.html

komor - Sob 08 Paź, 2016

To nie prezerwatywa, powinien być cały czas założony. :) Nie ma potrzeby ściągać. Co do torby, to wielkościowo chyba może być, ale nie wiem jaką jakość reprezentują dzisiaj torby za 50 zł. Może lepiej przejść się do jakiegoś sklepu i przymierzyć? Akurat torby/plecaka do aparatu to bym przez Allegro nie kupował…
Sunders - Sob 08 Paź, 2016

Andek napisał/a:
trzymam lustrzankę w szafce
ściągać obiektyw czy może być cały czas założony?

Może być założony.

Andek napisał/a:
jaką torbę kupić do mojego Canona 100D + 2 obiektywy?
taka może być? http://allegro.pl/torba-f...4874887756.html

Może.

[ Dodano: Sob 08 Paź, 2016 12:31 ]
komor napisał/a:
Akurat torby/plecaka do aparatu to bym przez Allegro nie kupował…

komor, why? :smile:

FotoVideo - Sob 08 Paź, 2016

Mi zależało na małej torbie w którą zmieszczę aparat z załozonym obiektywem plus dodatkowy obiektyw taki zestaw miesci sie do tej torby idealnie tę torbe znalazłem przypadkiem w Auchan za 31 zł Polecam

http://allegro.pl/esperan...6454895737.html

komor - Sob 08 Paź, 2016

Sunders napisał/a:
komor, why?

Pomacać, podotykać, przymierzyć, sprawdzić zamki, szwy… :)

Sunders - Nie 09 Paź, 2016

komor napisał/a:
Pomacać, podotykać, przymierzyć, sprawdzić zamki, szwy… :)

O.K., chyba masz dużo racji. Też nie kupiłbym drogą internetową torby, której nie widziałem "w realu". W przypadku nieznanych producentów można mieć wątpliwości co do jakości wykonania. Jednak kupując sprzęt znanych firm lub taki, który już widziałem w sklepie lub u znajomych, nie mam już takich obaw.

hijax_pl - Nie 09 Paź, 2016

Pewnie dlatego właśnie popularne jest takie podejście, że wpierw macanie, a dopiero później zamawianie w Internecie w jak najlepszej cenie. Co oczywiście zabija sklepy stacjonarne (które często na półkach mają jedynie skromny asortyment), a sprzedaż sieciowa rośnie. Także w sklepach stacjonarnych, które szukają oszczędności na lokalnej powierzchni magazynowej.
Sunders - Nie 09 Paź, 2016

Uwaga o skromnym asortymencie na półkach większości sklepów jak najbardziej słuszna. Chociaż chętnie oglądam wystawiane w sklepach nowości, to wszystkie plecaki które mam widziałem wcześniej nie w sklepie ale w posiadaniu znajomych. Jedynie jedną torbę kupiłem w sklepie stacjownarnym, ale jej cena w necie powiększona o koszty przesyłki byłaby niewiele niższa niż w sklepie.
Wojmistrz - Nie 09 Paź, 2016

Macanie w sklepach to naprawdę dobre rozwiązanie. Nawet jeśli nie mamy wglądu do pełnej gamy producenta, to oglądając tylko kilka modeli możemy wyrobić w sobie opinię na temat jakości produktów, przez co wiedzieć, czego oczekiwać od innych modeli danego producenta i rzadko jest inaczej.
Ja w życiu miałem dwa plecaki Lowepro, małą torbę na duży kompakt (bridge camera) oraz taką do paska na zestaw baterii tego producenta i za nic nie mogę znaleźć firmy robiącej na podobnym poziomie. To co "macam" w sklepach potrafi być solidne i wystarczające, nie powiem złego słowa np o Manfrotto, ale produkty wspomnianego wcześniej producenta kupuję bez żadnych obaw, np nagrody w konkursach czy prezenty. Inna sprawa, że od wielu lat nie kupiłem dla siebie ani jednego i nie wiem, czy firma nie zeszła na psy, bo to wychodzi tak na prawdę w użytkowaniu.

Andek - Nie 09 Paź, 2016

jak sprawdzić licznik 100D?
strona https://www.camerashuttercount.com/ nie rozpoznaje

Wojmistrz - Nie 09 Paź, 2016

Zainstaluj Magic Lantern.
Andek - Nie 09 Paź, 2016

też chyba nie ma do 100D