forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Olympus om-d e-m10 obiektywy

DamianS82 - Wto 01 Lis, 2016
Temat postu: Olympus om-d e-m10 obiektywy
Od niedawna stałem się posiadaczem wyżej wymienionego modelu. Wcześniej używałem sony a58 i byłem zadowolony przede wszystkim z dostępności dość tanich obiektywów. Jednak gdy zacząłem szukać do olympusa z systemem mikro 4/3 zbladłem;) czy sa jakieś obiektywy jaśniejsze za rozsądną cene? Czy używa ktoś tego aparatu i mógłby się podzielić fajnymi fotkami? Dalej mi został sony a58 i nie wiem czy go sprzedać
Willy - Wto 01 Lis, 2016

Popatrz Olka na 1.8 45 mm
Panasa 1.7 20 mm

Bardzo fajne obiektywy, używki w dobrych cenach można upolować.

Willy a ty jaki masz aparat
Willy - Wto 01 Lis, 2016

Mam dwa aparaty GM1 i OMD EM5.

Maszjakies sample zebym mogl obejrzec jakosc fotek? Pytam sie bo nie wiem ktory aparat zostawic sony a58 czy olka ktorego kupilem w super cenie nowego;)
I czy stosowanie adapteru z mikro na 4/3 ma sens. Niestety nie mogę trzymać 2 aparatów

fatman - Sro 02 Lis, 2016

DamianS82, zależy co masz zamiar fotografować i jaka ogniskowa Ci "leży".
Proponuję standard Olka 25/f1.8 lub Panasa 20/f1.7 na początek.
Ceny przystępne i bardzo dobra jakość zdjęć.

Co do sampli - ja fotografuję obecnie wyłącznie Olympusami (E-M5mkII i E-M10) a przedtem Panasem GX-7 i Panasem GX-1 wiec jakieś pojęcie o u4/3 mam. Zdjęcia są w mojej galerii.

DamianS82 - Sro 02 Lis, 2016

Super a masz link do galerii? Nowy tu jestem i nie wiem gdzie szukac;) zawsze miales bezlusterkowce? A znalazlem juz galerie. Super fotki robisz. Uzywszasz cos do obrobki rozumiem? Dzieki za polecenie obiektywow
komor - Sro 02 Lis, 2016

DamianS82 napisał/a:
Super a masz link do galerii?

Przycisk Galeria pod postem Fatmana.

fatman - Sro 02 Lis, 2016

DamianS82 napisał/a:
Super a masz link do galerii? Nowy tu jestem i nie wiem gdzie szukac;) zawsze miales bezlusterkowce? A znalazlem juz galerie. Super fotki robisz. Uzywszasz cos do obrobki rozumiem? Dzieki za polecenie obiektywow

Kiedyś miałem bezlusterkowce: Smiena-8, Czajka-3, Zorki-4
Potem lustrzanki: Zenit TTL, Zenit 12XP
Potem bezlusterkowiec: Kodak DC-50
Potem bezlusterkowca/kompakta: Olympus C-3020
Potem lustra Canona: 450D, 50D i 5DmarkII
A potem to już tylko bezlusterkowce:
- Panasy GF-1, GX-1, GX-7
- Olympusy: EP-2, E-m5mkI, E-M5mkII, E-M10
- Sigmy: DP-1, DP-1 Merrill

Tyle... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

T.B. - Sro 02 Lis, 2016

Ja miałem średnioformatowego bezlusterkowca DRUH.
Ojciec miał - i czasem mi go dawał - średnioformatowego, mieszkowego Voigtlandera Bessa 1937. Miał dwa celowniki - w tym "Brilliant Finder". Nie wiem więc, czy to był bezlusterkowiec, bo tam chyba jakieś lusterko było :???:

DamianS82 - Sro 02 Lis, 2016

Mnie wczesniej nigdy nie ciagnelo do aparatow. Ojciec posiadal zenita i jakis kiev (do tej pory jest). Kiedys stwierdzilem ze sobie sprawie lustrzanke i kupiem sony a58 (ktory jednak do konca lustrzanka nie jest) ale sprawdzal sie dosc fajnie. Teraz musze go sprzedac :mrgreen: trafil mi sie ten olympus i cos bede powoli do niego szukal. Na razie wykorzystuje go do robienia zdjeć córeczki która mi się urodziła niedawno więc ćwiczę marne umiejetności udawajac ze cos kumam zmieniam sobie przyslony i czas migawki. Cos tam powoli wychodzi czasami :razz: pozniej to chyba krajobraz i makro jakies

Co to za obiektywy meike mk28 f2.8

forrest - Czw 03 Lis, 2016

DamianS82 napisał/a:

Co to za obiektywy meike mk28 f2.8

Zapewne dotarłeś do tej informacji.
Wygląda na niedrogi manual, ale czy w Twoim systemie najbardziej pożądany, to musisz odpowiedzieć sobie sam.

DamianS82 - Czw 03 Lis, 2016

Nie widziałem nic z tej firmy jeszcze dlatego pytam ciekawe czy ktoś testował. Czy pożądany... no cóż...
RB - Czw 03 Lis, 2016

za mniej niż 8 stów kupisz Panasonika 25/1.7
To jest 2x więcej niż kosztuje to meike, ale to wciąż są żadne pieniądze jak na to hobby.
Dostajesz natywny obiektyw z AF, o naprawdę porządnej jakości obrazowania, 1.7 a nie 2.8.

DamianS82 - Czw 10 Lis, 2016

Ok a af dziala bez problemu z innej firmy?
Jar - Czw 10 Lis, 2016

DamianS82 napisał/a:
Ok a af dziala bez problemu z innej firmy?

Tak, działa bez problemu. Olek i Panasonic to 1 system - m4/3 i obiektywy są z założenia wzajemnie wymienne, z zachowaniem podstawowych funkcji jak AF. Są natomiast spotykane funkcje dodatkowe, nie objęte standardem, które mogą nie działać. Np. Obiektyw 15/1.7 Panasa ma dodatkowy pierścień przesłony, który nie działa z korpusami Olka.
Osobna sprawa jest taka, że obiektywy Olka nie mają wbudowanej stabilizacji (z wyjątkiem 1 obiektywu klasy długaśne tele), bo ten producent stosuje stabilizację w korpusie aparatu. Z kolei Panasonic zaczynał wyłącznie z korpusami bez stabilizacji (teraz to już się zmieniło), stąd większa część jego obiektywów miała i ma własną stabilizację. Wyjątkiem niektóre małe stałki krótkoogniskowe klasy "naleśnik", np. 14/2.5 lub 20/1.7. Założenie ich na korpus Olka łączyło się więc z zyskiem w postaci stabilizacji. Wbrew opinii niektórych rzecz b. przydatna w skrajnie ciemnych wnętrzach, typu jaskinie i kopalnie udostępnione do zwiedzania :lol: Tudzież trochę zabytkowych starych kościołów czy cerkwi z naprawdę małymi okienkami...
Pozdrawiam
-J.

DamianS82 - Sob 12 Lis, 2016

Ok czyli warto zainteresować sie panasoniciem:)
muzyk - Sro 16 Lis, 2016

Willy napisał/a:
Popatrz Olka na 1.8 45 mm
Panasa 1.7 20 mm

Bardzo fajne obiektywy, używki w dobrych cenach można upolować.

Co do tych szkieł, to są one tymi, które trzeba w systemie m4/3 posiadać.

DamianS82 - Czw 17 Lis, 2016

A testował ktoś re obiektywy meike?
Skusze sie na tego panasa zapewne. No i do tege chyba by sie zdał jakiś 40-150 bo mam tylko kit