forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 5d mkIV vs d810 vs a7r II

czarny1910 - Sro 05 Kwi, 2017
Temat postu: 5d mkIV vs d810 vs a7r II
Jak w temacie,
aparat do użytku amatorskiego+ ;) Portret+plener, czasem jakieś foto a'la produktowe (odzież w plenerze) taki typowy pstryczek, z tym, że dość dobry jakościowo.
Set złożony z 2x sigma: 35mm A + 85mm A (oba użytkuję w firmie i podobają mi się na tyle, że prywatnie też chętnie zainwestuję)
Głównie zdjęcia, ale lubię też czasem przyciąć jakiś fajny krótki film (tutaj chyba sony dystansuje przeciwników?)

Myślałem jeszcze do sony zamiast sigma+metabones wziąć przykładowo GMastera 85mm, zawsze to systemowe szkiełko, ale sigma zbiera świetne recenzje, a cenowo wyjdzie podobnie.
Dodatkowym atutem sony jest uchylny ekran, co dla mnie czasem jest nieocenione, no ale ostatecznie mogę z tego zrezygnować.
Im więcej czytam, tym więcej się waham, wiecie jak jest ;)
Ciekawą opcją też jest nowa a99 II, ale to już też duża pucha i w sumie jedna z największych zalet a7r II czyli rozmiar tutaj znika.
Sam już nie wiem, na szkłach do canona się nie znam w ogóle, bo do tej pory siedziałem na nikonie.

komor - Czw 06 Kwi, 2017

Jak miałbym dla siebie dziś kupować pstryczka za takie pieniądze, to bym brał A7. Nawet jak miałbym podpinać stosunkowo duże obiektywy, takie jak te Sigmy. Plusy dodatnie w takim użytkowaniu zdominowałyby mi plusy ujemne. ;)
PDamian - Czw 06 Kwi, 2017

Wyważenie A7 z A 85/1.4 jest słabe. Radzę osobiście sprawdzić.
czarny1910 - Czw 06 Kwi, 2017

komor napisał/a:
Jak miałbym dla siebie dziś kupować pstryczka za takie pieniądze, to bym brał A7. Nawet jak miałbym podpinać stosunkowo duże obiektywy, takie jak te Sigmy. Plusy dodatnie w takim użytkowaniu zdominowałyby mi plusy ujemne. ;)

No właśnie sony przemawia do mnie najbardziej, ale jak zawsze muszę szukać dziury w całym ;)

PDamian napisał/a:
Wyważenie A7 z A 85/1.4 jest słabe. Radzę osobiście sprawdzić.

A coś konkretniej? Bo czytałem na zagranicznych forach i na ogół zestawy z sigmą mają delikatny problem z focusem (eye-af) a reszta działała bez zarzutów.

PDamian - Czw 06 Kwi, 2017

Nie mam tej Sigmy
ale zestaw lekkiego A7 z Sonnar T* 135 mm f/1.8 (który jest trochę krótszy i lżejszy http://www.optyczne.pl/po...0=1401&add1=491 ) jest średnio wyważony.
Nie mam też do A7 Battery Gripa, który dociąża korpus.

Uchwyt -grip w A7 nie ma takiej objętości jak np. w D810
i dla mnie to inny komfort jak używa się cięższego obiektywu.

Co do AF -nie mam Sigm -więc nie wiem.

Andrzej.M. - Czw 06 Kwi, 2017

Za takie pieniądze nie ma co się zastanawiać tylko brać sony A7. Tylko jedno pytanko się nasuwa - czy Sigma puści 85A z mocowaniem Sony... W specyfikacji na http://www.optyczne.pl/in...p=0&moc=0&sort= jest tylko C;N i Sigma...
czarny1910 - Czw 06 Kwi, 2017

Raczej nie wypuszczą, ale bardzo dobrze sigma współpracuje z konwerterem mc-11, tylko jest błąd z tym eye focusem, ale to pewnie naprawią przy którejś tam aktualizacji.
Co do wyważenia, w sumie dla mnie nie problem, używałem już takich cudów, że nawet ciężka sigma nie stanowi wyzwania ;)

FotoVideo - Pią 14 Kwi, 2017

czarny1910 napisał/a:
bardzo dobrze sigma współpracuje z konwerterem mc-11, tylko jest błąd z tym eye focusem

W linku film z uzyciem eye focus

https://www.youtube.com/watch?v=aHNT6G9U-Jo

fatman - Wto 18 Kwi, 2017

Poczytaj tu. Opinie są wiarygodne.
https://www.onlandscape.c...and-canon-5dsr/

muzyk - Wto 18 Kwi, 2017

Elektroniczny wizjer, mimo że oh ah nie przemawia do mnie.
Gdybym dzisiaj miał coś od podstaw kupować, wybrałbym pewnie d810.

Andrzej.M. - Sro 19 Kwi, 2017

muzyk napisał/a:

Wybrałem podobnie - tylko Pentaxa - czyli K-1! :cool: Ale jakby miało być tanio to nie wiem czy nie wybrałbym bezlusterkowca Sony za ok4000zł. 2 korpusy za cenę jednego swoje robi... :lol:

komor - Sro 19 Kwi, 2017

Andrzej.M., można jeszcze kupić bezlusterkowca Sony droższego niż K-1 czy 5D4 czy D810. Matryca z A7R II urywa pupę… :)
fatman - Sro 19 Kwi, 2017

komor napisał/a:
Andrzej.M., można jeszcze kupić bezlusterkowca Sony droższego niż K-1 czy 5D4 czy D810. Matryca z A7R II urywa pupę… :)

I dlatego właśnie dodałem go do mojej stajni.
Oczywiście dalj pstrykam u4/3 jak się muszę ciasno spakować ale A7RII już też ze mną jeździ.
Główne przeznaczenie - landszafciarstwo.

[ Dodano: Sro 19 Kwi, 2017 11:00 ]
muzyk napisał/a:
Elektroniczny wizjer, mimo że oh ah nie przemawia do mnie.

Elektroniczny wizjer w dzisiejszym wykonaniu to już nie te mrugające z lat 2010-2014.
Dla mnie elektroniczny wizjer jest zaleta bo widzę jak będzie wyglądało zdjęcie zanim wyzwolę migawkę I nie potrzebuję patrzeć na LCD po każdym pstryku jak wyszło.
Wiem, że wyszło tak jak ustawiłem parametry I jak je widziałem w wizjerze.

muzyk - Sro 19 Kwi, 2017

fatman napisał/a:
Elektroniczny wizjer w dzisiejszym wykonaniu to już nie te mrugające z lat 2010-2014.

Być może, być może. Kilka razy zaglądałem do a7II.
Że tak powiem, wolę nieelektroniczny.

Wujek_Pstrykacz - Sro 19 Kwi, 2017

fatman, a masz ten wizjerek skalibrowany, no i oczywiście pstrykasz jpg?
Bo jeżeli robisz RAWy to ten wizjerek nie jest aż tak bardzo przydatny, a prawdziwy wizjer jeszcze dalej jest wzorcem w spoglądaniu przez aparat. :razz:

fatman - Czw 20 Kwi, 2017

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
fatman, a masz ten wizjerek skalibrowany, no i oczywiście pstrykasz jpg?
Bo jeżeli robisz RAWy to ten wizjerek nie jest aż tak bardzo przydatny, a prawdziwy wizjer jeszcze dalej jest wzorcem w spoglądaniu przez aparat. :razz:

Robię RAW+ JPEG. :razz:

Andrzej.M. - Czw 20 Kwi, 2017

komor napisał/a:
ryca z A7R II urywa pupę

Jeśli tak , to K-1 też - różnice są naprawdę niewielkie... :lol:

komor - Czw 20 Kwi, 2017

Chyba już obecnie do Sony można kupić więcej nowych szkieł dostosowanych do wysokorozdzielczych matryc niż do Pentaksa, a jeśli jeszcze nie, to na pewno już niedługo. Więc… :wink: No i trzeba pamiętać, że aparaty Sony E dość dobrze obsługują szkła z mocowaniem Canona, działa autofocus i cała reszta.

Tu masz zdjęcia niedoświetlone o 6 EV i wyciągane w postprocesie, niestety nie ma K-1, choć ma też sporą liczbę megapikseli:
https://www.onlandscape.c...and-canon-5dsr/

komor napisał/a:
Tu masz zdjęcia niedoświetlone o 6 EV i wyciągane w postprocesie

Czasem stosuję tę technikę w zdjęciach portretowych na wystawy z całkiem niezłym rezultatem -tyle że jeszcze z K-1 tego nie robiłem . Ale z K-x, k-5 i k-3ll owszem. :cool:
A testy z takimi niedoświetleniami są na d-preview - pentax też jest i spokojnie daje radę nawet lepiej niż soniak. Zauważ że matryca pentaxa ma tylko odrobinę mniejszą dynamikę barwną (sony 26, Pentax 25,4) za to większą rozpiętość tonalną (sony 13,9 pentax 14,6! ) więc w teście na niedoświetlenie (albo pracę w cieniach) pentax spokojnie sobie radzi. No i jednak to jakby nie mówić - lustrzanka - wizjer optyczny ... :wink:
O szkłach wiele się już dyskutowało, do znudzenia wręcz... No wiem że nie mam szkieł , bo szkieł do Pentaxa nie było i nie ma i nie będzie... No szkoda... jak żyć... :zalamany:

komor - Czw 20 Kwi, 2017

Andrzej.M., Sony prze do przodu i podśmiechujki nie wystarczą, ani zasłanianie oczu. Budżety mają sporo większe niż taki Ricoh, a sprzedaż na rynku nakręcają nowe potrzeby (realne czy wydumane, to już inna sprawa), więc nowe wysokorozdzielcze matryce wymagają nowych, wysokorozdzielczych obiektywów, żeby ciągnąć sprzedaż. Nawet nieruchawy gigant Canon ma od 5DR i każde nowe szkło robione jest z myślą o takich matrycach. Sigma też widać co robi w nowych szkłach. Niestety nie do Pentaksa…
PDamian - Czw 20 Kwi, 2017

https://www.dpreview.com/...303575984780951

komor napisał/a:
wysokorozdzielcze matryce wymagają nowych, wysokorozdzielczych obiektywów

No bida Panie , sigma i tamron olewają... Co tu robić z nikomu niepotrzebnym Pixel Shiftem w pentaxie? No chyba tylko złączkę pod szkła średnioformatowe mocować... kilka ich Pentax wypuścił , nikt jeszcze na rozdzielczość szkieł 645 nie narzekał ... Jak mus... :lol: Kurczę , ale jak tu średnioformatową ciemnicę montować... :zalamany:
Chyba jednak kupię to sony... miałem jako drugi aparat cropa Pentaxowego używać ale chyba MUSZĘ sony! Jak inaczej żyć? To do kompletu jeszcze TV , komputer, telefon i pralkę sony sprawię... Żona będzie zadowolona?

https://www.dpreview.com/...686165990154398 - no właśnie o tym pisałem... jest do +6 EV - mam wrażenie że jednak na +6 EV najlepiej K-1 wypada... :lol: Wiem że firma w porównaniu z gigantami rynku bidna (chciałbym taki "bidny" być) i stać ją na jedną puszkę FF ale za to jak już ją wypuściła - to nieprędko się zestarzeje.

Co do postępów sony - nie neguję - ale skoro napisałeś że: "matryca sony pupę urywa" - to zapomniałeś o Pentaxie i Nikonach w których matryce 36Mpix w niczym tej z soniaka nie ustępują. Bo te 10% różnicy w ilości pikseli chyba różnicy nie robi. Te wysokie rozdzielczości mają wpływ na powiedzmy lepsze zachowanie się zjawiska dyfrakcji , a ściślej - limitu dyfrakcyjnego i bardziej podobne zachowanie matryc do zachowania kliszy. Tutaj w Pentax K-1 przy zdjęciach statycznych odwzorowanie jest niemal identyczne , jeśli użyć trybu Shift Pixel - mapowanie wszystkich pojedynczych pikseli wszystkimi kolorami swoje robi. I tu ograniczeniem jest faktycznie tylko jakość optyki. Jak komuś mało tego co dają stałki pentaxa - może sięgać do woli po Zeissa. Podawanie przykładu że sigma nie robi ... no cóż , zresztą tyle osób narzeka że AF z sigmami myli... To można sięgnąć po manuale Samyanga i Zeissa. Czyż nie?

PDamian - Czw 20 Kwi, 2017

Andrzej.M. napisał/a:
https://www.dpreview.com/...686165990154398 - no właśnie o tym pisałem... jest do +6 EV - mam wrażenie że jednak na +6 EV najlepiej K-1 wypada...

-ja tu jakichś wielkich różnic między K-1 a D810 nie widzę.
A D810 ma ISO64 https://www.dpreview.com/...093570809762447 :razz:

Andrzej.M. napisał/a:
I tu ograniczeniem jest faktycznie tylko jakość optyki.

-albo jej brak

Andrzej.M. napisał/a:
Jak komuś mało tego co dają stałki pentaxa - może sięgać do woli po Zeissa. /.../ Czyż nie?

Nie. Zeiss we wrześniu 2010 roku ogłosił zaprzestanie produkcji obiektywów do Pentax. :razz: http://www.optyczne.pl/33...m_Pentax_K.html

Więc pentaksiarze mogą sięgać do woli do ...pustego worka. :mrgreen:

Andrzej.M. - Sob 22 Kwi, 2017

O ! Widzę że naczelny "funboy" się objawił?

PDamian napisał/a:
ja tu jakichś wielkich różnic między K-1 a D810 nie widzę.

Jak by było odwrotnie na pewno byś zauważył... :roll: A może nie zauważyłeś bo nie zszedłeś na +6EV? O różnicy z włączonym nic nie wartym Pixelshftem nawet szkoda wspominać... Bo przecież :
PDamian napisał/a:
-albo jej brak

Taa , oczywiście już pisałem że szkieł nie ma ... i nie będzie... również jak widać zeissa... Idzie się zapłakać... normalnie nie da się żyć ani zdjęć robić... :lol: Kurczę , muszą wystarczyć te kiepskie szkła zrobione w wietnamie czy gdziekolwiek... których oczywiście też nie ma... :lol: