forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Proszę o pomoc - Lustrzanka dla amatora do profesjonalisty

phenix1 - Pon 19 Maj, 2008
Temat postu: Proszę o pomoc - Lustrzanka dla amatora do profesjonalisty
Witam
Jestem raczej amatorem jeśli chodzi o fotografię, i każdy mówi mi co innego dlatego założyłem temat. Planuje najpóźniej na gwiazdkę zakup sprzętu fotograficznego. Cel wykorzystania
1) Nauka fotografii
2) Zdjęcia rodzinne i wakacyjne
3) Plener na zewnątrz

Szukam aparatu, który za niewielkie pieniądze wystarczyłby mi na długo. Budżet około 2500 - 3000 zł
Jakiś czas temu miałem okazję rozmawiać z przedstawicielem Olympusa i chwilę z nim porozmawiać, a że zawsze byłem fanem tej marki w kompaktach (seria mju) postanowiłem poszukać coś z tej marki. Wpadły mi w ręce modele E-420 i E-510. Z tego co wyczytałem to chyba 420 nie ma stabilizacji obrazu mimo, że jest znacznie mniejsza. Wiem, że na dniach ma wyjść E-520 ale nie wiem czy będzie mnie na nią stać więc chyba moim typem zostaje E-510. Co sądzicie o tym wyborze. Chciałbym, żeby aparat "potrafił wybaczać" mi część błędów. Jestem otwarty na propozycje jednak chciałbym zostać przy formacie 4/3.
Proszę o pomoc i pozdrawiam
phenix1

MC - Wto 20 Maj, 2008

Ja napisze w ten sposob. Macalem w ub. tygodniu w sklepie E-420. Aparacik lekki, ladny itp. Ale trzyma sie to koszmarnie.
fatman - Wto 20 Maj, 2008

Jak weźmiesz 510 to na pewno nie zgrzeszysz. Ten aparat zyskał spore uznanie (zaraz zastrzelą mnie kanonierzy i nikonowcy) i ma bardzo dobrze oceniane szkła "kitowe" więc odpada Ci inwestycja w szklarnię już na początku. Poczytaj zresztą jego testy na portalach.
Z kitowym zestawem 2 obiektywów za naprawdę niewielkie pieniądze dostaniesz najbardziej w tej chwili na rynku wypasiony sprzęt.
To był mój żelazny typ do zakupu ale postanowiłem nauczyć się troche na 570 i przejść na E-520 jak już nabiorę wprawy.

wieslaw - Wto 20 Maj, 2008

każda z lustrzanek będących na rynku jest dobrym aparatem i wybór jest trudny,ja wybrałem E-510 z dual kitem i jestem bardzo zadowolony.Kupując sprzęt fotografczny trzeba dość trzeżwo i realistycznie spojrzeć na problem bo mając pieniądze i zamykając oczy można wydać ogromną sume.Przy ograniczonych środkach należy do ceny aparatu dodać porządną torbe i karte pamięci,szybko okaże się że statyw też by się przydał do nocnych ujęć.Cena E-510 jest teraz atrakcyjna,z budżetem 2,5-3tys.to całkiem fajny zestaw.

Moja opinia jest subiektywna i nie należy jej traktować jako jedynie słusznej.

arietiss - Sro 21 Maj, 2008

Olek jest fajny i jeśli planujesz pozostać w formacie 4:3, to jest to coś dla Ciebie. Bardzo dobry do nauki. Prosty i tematyczny. Jednak jego wadą jest dość mały wybór szkieł, no i jak go już "rozpukasz" to niwiele już z nim zrobisz! Nie jest to system tak dobry do rozbudowy w przyszłości jak Canon, Nikon, Pentax, czy nawet Sony.
mavierk - Sro 21 Maj, 2008

fatman napisał/a:
Ten aparat zyskał spore uznanie (zaraz zastrzelą mnie kanonierzy i nikonowcy)
Bang bang!! Żarcik, bardzo spodobało mi się trzymanie e-510 :) Ale wolałbym e-420 :P I bez kitów, tylko z dwoma, trzema porządnymi stałkami, bo tylko wtedy moim zdaniem olek ma sens.

arietiss napisał/a:
Jednak jego wadą jest dość mały wybór szkieł, no i jak go już "rozpukasz" to niwiele już z nim zrobisz!
Jak ktoś chce, to sobie znajdzie w tym systemie wszystko :) A Taka Sigma 70-300APO staje się morderczo straszliwym tele, że o Sigmie 50-500 nie wspomnę :) Niby gorzej z szerokim kątem, ale olek właśnie coś z tym robi :)
phenix1 - Czw 22 Maj, 2008

właśnie zobaczyłem sobie na stronie Vobisu E-520 cena 2599 z podwójnym kitem:) do tego karta sandisk 4Gb ultra II i torba E-system pro 599zł i robi się ponad 3 tysiące:) ale ja zakup planuje około gwiazdki więc do tego czasu powinienem już w tej cenie zmieścić. Co sądzicie o tym zestawie??
phenix1
ps
Na razie nie będę dokupywał szkiełek przynajmniej zanim nauczę się podstaw fotografowania:)

mavierk - Czw 22 Maj, 2008

nieno, wiesz, jak będzie gwiazdka, to i pewnie d90 będzie, 5d mk2 będzie, jakiś eos 1000d będzie... więc nie wiem o czym rozmowa tak w ogóle :P
MC - Pią 23 Maj, 2008

Phenix, jesli chcesz kupowac aparat na gwiazdke, to na razie nie masz co sie zastanawiac. Ceny zmieniaja sie bardzo szybko, do tego czasu sporo nowych aparatow sie pojawi.
arietiss - Pią 23 Maj, 2008

Koledzy mają rację! Do gwiazdki wszytko się jeszcze zmieni! :mrgreen:
phenix1 - Sob 24 Maj, 2008

wiem, że do gwiazdki wszystko znacznie się zmieni ale chciałbym zacząć się w tym orientować bo jak na razie mam o tym co najmniej blade pojęcie:( Ale każdy kiedyś zaczynał od "0"
arietiss - Sob 24 Maj, 2008

Proponuję śledzić forum i uderzyć ponownie z pytaniem pod koniec roku. Może przez ten czas będziesz już miał jakiegoś faworyta...
phontastik - Pią 30 Maj, 2008

Witam.
Tak czytam różne fora w poszukiwaniu odpowiedzi nurtującej wszystkich świeżaków w kategorii "cyfrowe lustrzanki". Sam nie mam fachowej wiedzy nt lustrzanek, stąd sugeruję się opiniami ludzi którzy "siedzą w temacie".
Mam pytanko, co wybrać ?
1. Olympus E-510 Zuiko Digital 14 - 42 mm
2. Olympus E-510 Double Kit ED 14 - 42 mm + ED 40 - 150 mm
3. Sony DSLR-A200K DT 18 - 70 mm
4. Sony DSLR-A200W DT 18 - 70 mm, DT 75 - 300 mm f/4,5 - 5,6 ( dla 35 mm 112,5 - 450 mm)
5. Sony DSLR-A300K DT 18 - 70 mm

Powyższy sprzęt mieści się w moim założonym budżecie, stąd proszę o informację czy jest sens kupować aparat w kicie z dwoma obiektywami, jeśli szukam dobrego aparatu na wakacje, wyjazdy w góry czy jakieś imprezy w plenerze.

Proszę o informacje nt w/w obiektywów. Wszędzie tylko testy i porównywanie parametrów, ja jestem laikiem w tej kwestii, nie wiem do czego mógłbym dany obiektyw użyć.

MC - Pią 30 Maj, 2008

Z tych dwoch, ja bym chyba jednak sklanial sie do E-510 z dualkitem.
arietiss - Pią 30 Maj, 2008

Może to uprzedzenie, ale wolałbym Olka z dualkitem! Jakość kitowych obiektywów przyzwoita i masz w miarę pokryty podstawowy zakres ogniskowych. Olek to dobry wybór dla kogoś, kto dopiero zaczyna... :wink:
Paweł_G - Pią 30 Maj, 2008

Trochę to niepoważne pytać o to co kupić na pół roku przed zakupem. Kolego phenix1, - szanuj czas innych userów forum. Rozumiem, że jesteś skołowany wyborem ale tak jak wyżej koledzy wspominali pytanie Twoje teraz nie ma sensu bo w grudniu wszystko się zmieni i po znacznie bo będziemy już po Photokinie 2008. Wątek te uważam za typowo "Karuzelowy" :mrgreen:
wulf - Pią 30 Maj, 2008

Paweł_G napisał/a:
Trochę to niepoważne pytać o to co kupić na pół roku przed zakupem.

Niepoważne? pół roku to krótki okres, najczęściej w tym czasie nawet rat za sprzęt się nie spłaci. To co, jak po następnych targach pojawią się nowe sprzęty to te będą już be?
Te kilka miesięcy to akurat tyle, żeby decyzja mogła okrzepnąć i nabrać kształtu, może kolega zamiast dual kita wybierze aparat z jednym ale porządnym obiektywem?
Ja lustrzankę kupuję w sierpniu ale w styczniu już wiedziałem (z ta różnicą że zamiast 410 będzie 420) jaką i co do niej przykręcę. Tak naprawdę przecież wybiera się system. Puszka= 30%, reszta= 70%

MC - Pią 30 Maj, 2008

wulf, ja sie zgodze z Pawlem_G. Przez pol roku ceny bardzo sie zmienia. Moze nie obiektywow, ale body z cala pewnoscia.
Jesli chce wydac 4tys za pol roku, to nie jestem dzisiaj w stanie powiedziec co bede mogl kupic.

kijos - Pią 30 Maj, 2008

phenix1 napisał/a:
chciałbym zostać przy formacie 4/3

Dlaczego? Poważnie pytam. Jestem ciekawy.
Do zestawu dolicz kilkaset złotych na statyw i głowicę. I kolejne kilkaset na lampę błyskową. Bez tych narzędzi nie zrealizujesz swoich celów.

phenix1 - Nie 01 Cze, 2008

Hmm dobre pytanie.
Tak naprawdę to mam sentyment do Olków ale jest jeszcze jedna rzecz (choć nie koniecznie tylko w Olkach).
Cytat:
"Ktokolwiek wykorzystywał obiektywy zaprojektowane do aparatów małoobrazkowych w korpusach cyfrowych aparatów zawierających sensor obrazu mniejszy niż kadr filmu, zna z pewnością potencjalne problemy: utrata możliwości wykonywania ujęć szerokokątnych.

System Cztery Trzecie daje pozytywne rozwiązanie tego niekorzystnego efektu. Z tego względu, że obiektywy są w pełni zoptymalizowane, tak aby pasowały do sensora obrazu, nie trzeba już zadowalać się drogimi szerokokątnymi obiektywami, które w danym przypadku nie mogą sprostać swojej specyfikacji– kąt widzenia, jakiego oczekujesz nie jest kątem widzenia, jaki uzyskujesz w rzeczywistości.

Długość standardowej ogniskowej w standardzie Cztery Trzecie wynosi około 25mm. Dla porównania w systemach małoobrazkowych długość standardowej ogniskowej wynosi około 50mm, tak więc dwukrotność długości naszego standardu, aby uzyskać porównywalny kąt widzenia optyki."

jaad75 - Nie 01 Cze, 2008

phenix1, proponuję przestać czytać ten marketingowy bełkot... :twisted:
MC - Nie 01 Cze, 2008

jaad75 napisał/a:
marketingowy bełkot

Dokladnie... Jak dla mnie (tak na zdrowy rozum), to Olek ma przewage, ale w kwestii tele (mnoznik 2x), ale z szerokim katem to juz gorzej.

krisv740 - Nie 01 Cze, 2008

MC
ale co to za przewaga mnoznikX2?
po prostu olympus to fajny sprzęt - szczególnie e-3 :cool:

Wujek_Pstrykacz - Nie 01 Cze, 2008

Tak właśnie ludzie ulegają propagandzie. Czytając reklamy i myśląc że to prawda co tam piszą. A potem takie dziwactwa jak A350 czy też E510 się sprzedają bo mają przewagę w szerokim kącie czy też ilości pikseli matrycy.
MC - Nie 01 Cze, 2008

No dobrze...
To jakie sa przewagi mnoznika 2x?

MM - Nie 01 Cze, 2008

MC napisał/a:
No dobrze...

Sam rozważałem zakup Olka do pracy przez ten mnożnik x2 i jasne tele, ale jakość zdjęć i fatalne wysokie ISO E-3 dały zwycięstwo Nikonowi.

dawid_ - Pią 06 Cze, 2008

phenix1 napisał/a:
Długość standardowej ogniskowej w standardzie Cztery Trzecie wynosi około 25mm.

Mam przez to rozumieć, że 25mm to w Olku taki obiektyw zero? Ani nie przybliża, ani nie oddala obiektów które przez niego widzimy? Całkiem jak 50mm w innych lustrzankach? Czy to oznacza że wierne oddanie perspektywy obiektywu 25mm pozwoli na wykonywanie nim portretów?

Niestety raczej nie. Proponuję więcej nie cytować więcej reklam i skupić się na faktach.
Jeżeli było by tak, jak opisuje reklama, to 4/3 miałby duży sens. Mała, ostra optyka, tanie matryce itd..

Czym większy mnożnik, tym więcej tracimy. Tak to niestety jest. Zrozumiałem to, kiedy przesiadłem się z 4/3 na APS-C.

Często widziałbym coś przez 50mm, bo akurat chciałbym mieć taką plastykę obrazu, jaką widzę w naturze. Zakładam 50mm, patrzę i.. czuje się oszukany. Widzę tylko fragment obrazu. Pozostaje tylko zrobić parę kroków w tył, bo zastosowanie 30mm zmieni już wygląd zdjęcia.

wulf - Pią 06 Cze, 2008

MC napisał/a:
No dobrze...

Pewnie podobne jak mnożnika 1,5 oraz 1,56.
Z tą tylko różnicą, że jak z tych dwu obetnie się ,5 oraz ,56 to zostaje jeden czyli już bliżej "ideałowi" a z tego pierwszego po obcięciu nic już nie zostanie. Średnioformatowcy i tak mają swoje zdanie na temat lustrzanek jednoobiektywowych i jakości obrazu z nich uzyskiwanego, w tym tzw "pełnej klatki"

phenix1 - Wto 10 Cze, 2008

Hehe widzę już teraz, że cokolwiek wybiorę znajdą się zwolennicy i przeciwnicy takiego wyboru. Jednym słowem przestać słuchać innych i zacząć myśleć o sobie, Wziąść sprzęt do reki i go "poczuć". Jeśli będzie mi pasował i będę się z nim dobrze czuł to to jest to:) Dobór obiektywów i akcesoriów w tym momencie schodzi na drugi plan. (choć nie jest to wybór drugoplanowy)
Wszystkim dziękuje za pomoc w dalszym ciągu będę śledził forum:)